Naar inhoud springen

FelixArchief/Notariaat Antwerpen/N1186/Inventaris van Jacomo de la Chiesa (fragment)

Uit Wikisource
Fragment van de inventaris van de nalatenschap van Jacomo de la Chiesa (1608) door Pieter Fabri
Archiefbewaarplaats: Antwerpen, FelixArchief, Notariaat Antwerpen, N1487. Publiek domein (transcriptie), CC0 (vertaling).

Transcriptie

[bewerken]

[ 1r ][Nov]emb. 1608

Inventaris ende specificatie
die Maria ende Constantie de la Chiesa, ten overstaen van Jacques Maurique ende Jeronimus van Ghindertalen ende Jan Francico de la Chiesa. [doorgehaalde tekst]
zijn makende ende in scrift stellende van alle ende iegelycke de rurende, haeffelycke goed[en], brd brieven, papieren ende munimenten byden voorz overledene wylen Jacomo de la Chiesa, heuren vader, acht[er]gelaten ende in zynen sterfhuys bevond[en], zynde de selve wylen Jacomo ov[er]leden des nachts tusschen den viien ende viijen daghen deser maent novemb[er] in desen jare 1608 tzijnen huyse ind[e] Huydevettersstrate, alhier tantwerpen gestaen, zijnde ten selven sterfhuys bevonden tnavolgende
[…] [ 7v ]

Opte noortwaertste bovencamer

[…]

een cleyn scilderye op panneel St Anthonis Temptatie van Jheronimus Bosch.

Vertaling

[bewerken]

November 1608

Inventaris en specificatie die Maria en Constantie de la Chiesa,[1], ten overstaan van Jacques Maurique,[2] Jeronimus van Ghindertalen[3] en Jan Francisco de la Chiesa,[4] zijn bezig op te schrijven alle en elke van de roerende, havelijke goederen, brieven, papieren en bescheiden door wijlen Jacomo de la Chiesa,[5] hun vader, nagelaten en zich bevindend in zijn sterfhuis, zijnde wijlen Jacomo overleden in de nacht van 7 op 8 november 1608 in zijn huis aan de Huidevettersstraat[6] in Antwerpen, en in zijn sterfhuis bevond zich het volgende

[…]

Een klein schilderij op paneel [met de] Verzoeking van Sint-Anthonis van Jheronimus Bosch[7]

[…]

Noten

[bewerken]
  1. Maria (....-....) en Constantie (....-....) de la Chiesa waren twee van in totaal vier dochters van Jacomo de la Chiesa. Jacomo was vier keer getrouwd geweest, dus het is onduidelijk wie hun moeder was.
  2. Jacques Manrique (Brussel, ca. 1570 – Den Haag 1615), echtgenoot van Anna de la Chiesa, dochter van Jacomo de la Chiesa.
  3. Jonkheer Jeronimus van Ghindertalen, echtgenoot van Catharina de la Chiesa, dochter van Jacomo de la Chiesa.
  4. Johan Francisco de la Chiesa, echtgenoot van Maria de la Chiesa.
  5. Jacomo de la Chiesa (....-1608), chirurgijn te Antwerpen, afkomstig uit Italië. Hij was vier keer getrouwd. Zijn laatste echtgenote was de Antwerpse Anna Gramaye (....-1618), kleindochter van de raadsheer van Gelre en een volle nicht van historicus Jean-Baptiste Gramaye (1579-1635) (zie het artikel Jean-Baptiste Gramaye op Wikipedia). Jean-Baptist beschreef in zijn boek Taxandria alle aanwezige schilderijen door Jheronimus Bosch in de Sint-Janskerk in Den Bosch.
  6. Straat in Antwerpen (zie het artikel Huidevettersstraat op Wikipedia). In de 16de eeuw vestigden zich hier meerdere Florentijnse kooplieden.
  7. Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516), schilder te 's-Hertogenbosch (zie het artikel Jheronimus Bosch op Wikipedia).

Overige vindplaatsen

[bewerken]
  • Dijck, G.C.M. van (2001) Op zoek naar Jheronimus van Aken alias Bosch. De feiten. Familie, vrienden en opdrachtgevers, Zaltbommel: Europese Bibliotheek, ISBN 90-288-2687-4, p. 120 (gedeeltelijk).