FelixArchief/Notariaat Antwerpen/N1186/Inventaris van Jacomo de la Chiesa (fragment)
Fragment van de inventaris van de nalatenschap van Jacomo de la Chiesa (1608) door Pieter Fabri |
Archiefbewaarplaats: Antwerpen, FelixArchief, Notariaat Antwerpen, N1487. Publiek domein (transcriptie), CC0 (vertaling). |
Transcriptie
[bewerken][ 1r ][Nov]emb. 1608
Inventaris ende specificatie | |
die Maria ende Constantie de la Chiesa, ten overstaen van Jacques Maurique |
[doorgehaalde tekst] |
zijn makende ende in scrift stellende van alle ende iegelycke de rurende, haeffelycke goed[en], |
Opte noortwaertste bovencamer
[…]
een cleyn scilderye op panneel St Anthonis Temptatie van Jheronimus Bosch.
Vertaling
[bewerken]November 1608
Inventaris en specificatie die Maria en Constantie de la Chiesa,[1], ten overstaan van Jacques Maurique,[2] Jeronimus van Ghindertalen[3] en Jan Francisco de la Chiesa,[4] zijn bezig op te schrijven alle en elke van de roerende, havelijke goederen, brieven, papieren en bescheiden door wijlen Jacomo de la Chiesa,[5] hun vader, nagelaten en zich bevindend in zijn sterfhuis, zijnde wijlen Jacomo overleden in de nacht van 7 op 8 november 1608 in zijn huis aan de Huidevettersstraat[6] in Antwerpen, en in zijn sterfhuis bevond zich het volgende
[…]
Een klein schilderij op paneel [met de] Verzoeking van Sint-Anthonis van Jheronimus Bosch[7]
[…]
Noten
[bewerken]- ↑ Maria (....-....) en Constantie (....-....) de la Chiesa waren twee van in totaal vier dochters van Jacomo de la Chiesa. Jacomo was vier keer getrouwd geweest, dus het is onduidelijk wie hun moeder was.
- ↑ Jacques Manrique (Brussel, ca. 1570 – Den Haag 1615), echtgenoot van Anna de la Chiesa, dochter van Jacomo de la Chiesa.
- ↑ Jonkheer Jeronimus van Ghindertalen, echtgenoot van Catharina de la Chiesa, dochter van Jacomo de la Chiesa.
- ↑ Johan Francisco de la Chiesa, echtgenoot van Maria de la Chiesa.
- ↑ Jacomo de la Chiesa (....-1608), chirurgijn te Antwerpen, afkomstig uit Italië. Hij was vier keer getrouwd. Zijn laatste echtgenote was de Antwerpse Anna Gramaye (....-1618), kleindochter van de raadsheer van Gelre en een volle nicht van historicus Jean-Baptiste Gramaye (1579-1635) (zie het artikel Jean-Baptiste Gramaye op Wikipedia). Jean-Baptist beschreef in zijn boek Taxandria alle aanwezige schilderijen door Jheronimus Bosch in de Sint-Janskerk in Den Bosch.
- ↑ Straat in Antwerpen (zie het artikel Huidevettersstraat op Wikipedia). In de 16de eeuw vestigden zich hier meerdere Florentijnse kooplieden.
- ↑ Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516), schilder te 's-Hertogenbosch (zie het artikel Jheronimus Bosch op Wikipedia).
Overige vindplaatsen
[bewerken]- Dijck, G.C.M. van (2001) Op zoek naar Jheronimus van Aken alias Bosch. De feiten. Familie, vrienden en opdrachtgevers, Zaltbommel: Europese Bibliotheek, ISBN 90-288-2687-4, p. 120 (gedeeltelijk).