Gebruiker:Asacha/Doel

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wikisource is een Wikimedia project met als doel een "bibliotheek" van vrije teksten te vormen. Boeken, essays, gedichten, brieven, speeches en documenten die onder het publiek domein vallen, zijn welkom op Wikisource. Wikisource tracht zoveel mogelijk vrije teksten te verzamelen in zoveel mogelijk talen. Hieronder bevinden zich ook eigen vertalingen.

De Nederlandstalige Wikisource heeft als primaire taak het aanbieden van Nederlandstalige bronnen. De teksten kunnen enkel toegevoegd worden als zij vrij zijn van auteursrechten. (in het publiek domein: meestal 70 jaar na het overlijden van de auteur of van de vertaler, beginnende de eerstkomende 1 januari na de publicatiedatum of van teksten die beschikbaar zijn onder een andere vrije licentie)

Wikisource aanvaardt geen teksten zonder betrouwbare bron. Een betrouwbare bron is bij voorkeur een ingescande versie van het werk maar kan ook een publiekelijk toegankelijke site zijn, zoals een van de zusterprojecten. Veelal zijn de teksten die hier op Wikisource ter beschikking gesteld worden, al gepubliceerd geweest, dit is echter geen beperkende factor om, nog niet gepubliceerde bronnen, of handgeschreven bronnen op Wikisource te plaatsen zolang ze maar aan bovenstaande regels voldoen.

De bedoeling van Wikisource voorziet niet alleen in de noden van de gewone gebruikers maar ook in die van scholieren en studenten. Daarom dienen de teksten van voldoende kwaliteit te zijn en is het toegestaan om meerdere, verschillende, versies te hebben van dezelfde tekst.

Wikisource dient niet een verzameling te zijn van een hoop teksten die overal op internet beschikbaar zijn maar tracht een verzameling van interessante en zeldzame teksten te vormen die moeilijk verkrijgbaar zijn en - indien aanwezig - niet aan onze kwaliteitsnormen voldoen.

Wat hoort op Wikisource[bewerken]

  • Originele teksten, vrij van rechten, en die reeds gepubliceerd zijn. De tekst beschikbaar gemaakt op wikisource is bij voorkeur de laatste aangepaste versie van de auteur, maar meerdere versies van dezelfde tekst mogen voorkomen.
  • Historische documenten van nationaal of internationaal belang.
  • Vrij vertalingen of vertalingen gerealiseerd door bijdragers van Wikisource.
  • Statistische gegevens zoals verkiezingsuitslagen.
  • Bibliografieën van auteurs die op Wikisource aanwezig zijn.

Wat hoort niet op Wikisource[bewerken]

  • Teksten die auteursrechtelijk beschermd zijn.
  • Reclame.