Gebruiker:Kempm/2007

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wikisource-nl is nadat het in september 2005 werd opgericht een beetje in het slop geraakt. Eind 2006 is de belangstelling redelijk aangetrokken, en is het aantal artikelen in een paar maanden tijd ruimschoots verdubbeld. Iedereen die tot zover heeft meegeholpen vasn harte, wikisource is wat het is dankzij u.

Maar het is mijn stellige overtuiging dat er nog heel veel moet gebeuren. Niet alleen kunnen er nog veel meer artikelen worden bijgeplaatst, er zullen zeker ook duidelijke richtlijnen opgesteld moeten worden, over hoe artikelen opgebouwd dienen te worden. Momenteel heeft ieder artikel zijn eigen opmaak, waardoor de beheersbaarheid van ons wiki-project, naarmate er meer artikelen worden geplaatst, steeds moeijlijker wordt. Voor 2007 zou ik daarom tot duidelijke richtlijnen omtrent artikel-opmaak willen komen, en zoveel mogelijk uniformiteit willen bereiken.

Verder is het niet altijd duidelijk wat het beleid ten aanzien van te plaatsen artikelen op wikisource-nl is. Daar waar dit wel duidelijk is, wijkt wikisource-nl nogal eens af van het beleid van andere wikisource-talen. Dit betekent niet per se dat dit slecht is, diversiteit moet er zijn, maar we moeten ons minimaal afvragen, of deze afwijkingen inderdaad gewenst zijn. Voor 2007 zou de bestaande policy geevalueerd moeten worden, en worden aangevuld/aangepast waar nodig.

Wikisource-nl wordt momenteel door een handjevol halve-zolen gedragen. De support vanuit de wikipedia projecten lijkt bij ons minimaal te zijn. Dit in tegenstelling tot andere wikisource projecten die toch een redelijke gemeenschap hebben opgebouwd. Dit geeft ons te denken over het waarom. Voor 2007 zou ik daarom de aard van dit probleem benoemd willen zien en een plan-de-campagne willen omstellen om er iets aan te doen.

Bovenstaande pijnpunten hebben te maken met policy. Een policy is niet eenvoudig op te stellen, en moet worden gedragen door de gemeenschap. Nu we als gemeenschap nog klein zijn, kunnen we waarschijnlijk gemakkelijker tot besluiten komen. Als een soort van flow-chart zou ik het volgende willen voorstellen.

 • Voor 1 februari 2007 de pijnpunten ten aanzien van de drie genoemde punten (artikel-opmaak, algemeen wikisource beleid, marketing) benoemd willen zien. Hiertoe wil ik in de komende dagen drie pagina's opstellen, te beginnen met mijn eigen ideeen, en waarop iedereen vervolgens zijn ideeen betreffende dat onderwerp bespraakbaar kan maken. Doel van deze fase is het verzamelen van ideeen.
 • Voor de maand februari 2007 zou ik willen vaststellen wie een begin gaat maken met het beschrijven van een policy gebaseerd op de input van fase 1. Dit is een verkiezingsronde.
 • De verkozen personen kunnen in maart 2007 de daadwerkelijke policy beschrijven.
 • april 2007 kunnen we gebruiken voor op- en aanmerkingen ten aanzien van de beschreven policy.
 • vanaf mei 2007 hebben we waarschijnlijk wel een aantal stemrondes nodig om verschillende meningen uit te filteren.
 • Zodra duidelijk is wat er nog aangepast dient te worden aan de initieele policy, deze aanpassen, en vervolgens overgaan tot publicatie.

Wellicht zijn er nog een aantal andere lange-termijn zaken, die niet zozeer met de inhoud van artikelen zelf te maken hebben, maar eerder met algemeen met beleid? Schroom dan niet uw op- of aanmerkingen hier te plaatsen.

Aanvullingen/Commentaar[bewerken]

Hier wat commentaar dat zomaar in mij opborrelt:

 1. Laten we de ALV van a.s. zaterdag gebruiken om het project te promoten en "zieltjes te winnen". Probeer ook de aanwezigen zo gek te krijgen dat we jaarlijks een kort verslagje willen zien van ieder project. Tot nu toe doet het bestuur van de Nederlandse wikimedia-vereniging weinig aan communicatie: ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de leden uitsluitend als melkkoetjes worden gezien die alleen maar goed zijn om contributie bij te dragen. Eis communicatie van het bestuur naar de leden!!!
 2. We moeten een voor wikisource richting bepalen en wikisource op een goede manier plaatsen in samenhang met andere wikimedia-projecten. Toelichting:
  1. wanneer hoort iets op wikisource thuis en wanneer niet? In hoeverre is overlap met bijv. wikipedia-artikelen wenselijk en in hoeverre is het ongewenst?
  2. wat voor soort artikelen willen we? Wat voor soort artikelen zoeken we actief?
  3. wanneer mag/kan/moet een artikel "op slot"? Ik heb mij eigenlijk al lang afgevraagd of artikelen die "af" zijn (in tegenstelling tot wikipedia kan dat op wikisource) niet beschermd moeten worden tegen veranderingen, in ieder geval door anoniemen.
  4. welk format willen we? Zowel algemeen als specifiek voor bepaalde artikelen.
  5. kunnen en moeten we artikelen uit andere open bronnen overnemen? Wat zijn de risico's van dubbeling? Zijn er technische hulpmiddelen die dit werk (deels) uit handen kunnen nemen?

Quistnix 3 jan 2007 20:16 (CET)

Humm Quistnix, je aanwezigheid hier op source heeft al direkt tot resultaat dat ik bijleer. Zo wist ik niet dat er een vergadering gepland stond. (Men vertelt mij ook nooit wat). Wie van de moderators hier op wikisource zullen die vergadering bezoeken en voelen zich geroepen om het idee van Quistnix onder de aandacht van de vergadering te krijgen? Misschien jijzelf, Quistnix?
Voor wat betreft je overige opmerkingen zal ik graag van knippen en plakken gebruik maken om je ideeen te stelen als ik hiermee waarschijnlijk van het weekend aan de slag ga. --Kempm 3 jan 2007 22:28 (CET)