Gebruiker:WeeJeeVee/Training

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wikisource[bewerken]

Wikisource is een verzamelplaats voor bronteksten in verschillende talen die ofwel tot het publiek domein behoren, ofwel zijn vrijgegeven onder GFDL.

Hoe werkt het[bewerken]

Bronteksten worden als djvu of als pdf geupload naar wikimediacommons. De teksten moeten vrij van rechten zijn of vrijgegeven. Let op de titel, zorg dat het een duidelijke en werkbare titel is!
Bijvoorbeeld: De voeding der planten van Hugo de Vries
Als de brontekst op commons staat kan er op Wikisource een Index worden gemaakt. Deze index is het uitgangspunt voor het maken van de transcriptie. Op Wikisource wordt gewerkt met de Proofread extensie. Dit programma geeft de mogelijkheid om oa:

  • online aan een boek te werken
  • samen aan een boek te werken
  • brontekst en de getranscribeerde tekst naast elkaar te zien.

Een geheel andere werkwijze dan op Wikipedia dus! Zie bv. index van Land en volk van Sumatra

Hoe gaat het er uit zien; voor de lezer en voor de bewerker[bewerken]

Kijk eens bij Onze vogels in huis en tuin. Dat is al bijna klaar en daar kan je goed zien hoe het wordt. Voor de lezer wel te verstaan!! Vanuit het boek kan je naar de afzonderlijke pagina's teruggaan. Dan is ook de brontekst te zien.

Als je naar Index van Onze vogels in huis en tuin gaat, dan krijg je te zien wat de bewerkers zien. Op de indexpagina is de stand van zaken per pagina te beoordelen. Door een nog niet bewerkte pagina aan te klikken kom je in de edit mode Je ziet de originele scan rechts en links de tekst die met behulp van OCR software uit de scan is gehaald. Het is de bedoeling om deze tekst zo aan te passen dat er geen fouten meer in staan en dat de lay out eruit ziet als de originele scan.

  • - betekent dat er nog niets is gedaan
  • roze dat de pagina is gemaakt
  • geel dat deze is proefgelezen
  • groen dan is deze goedgekeurd.

De laatste twee stappen moeten door verschillende personen worden gedaan. Er is dus een controle op het proeflezen, wat de kwaliteit verhoogt.

Op de index pagina kan je zien dat de titel gelinkt is en dat is de link naar hoe het boek er echt uit gaat zien. Deze is als epub te downloaden! Dat kan al voordat het helemaal goedgekeurd is.

Wat moet er gebeuren[bewerken]

Alle pagina's moeten worden aangemaakt, proefgelezen en goedgekeurd. Tevens moet de indexpagina worden bewerkt zodat het een overzichtelijk geheel wordt. Kijk maar eens bij verschillende indexen. Hoofdstukken worden gelinkt, auteur laten verwijzen naar een auteurspagina etc. Er moeten verder ook afzondelijke hoofdstukken worden gemaakt en er moeten plaatjes worden ingeplakt. Evt auteurspagina maken. Het inhalen van de plaatjes is een werkje apart. Meestal halen we een hoogkwaliteit scans van de plaatjes binnen vanaf IA, deze bewerken we en plaatsen deze dan weer op commons om ze vervolgens op Wikisource te kunnen gebruiken.

In de category [1] kan je sjablonen vinden die je kan gebruiken bij het opmaken van de pagina.

Voor het bewerken van oude teksten zoals Sandra die als voorbeeld heeft geupload, zal de OCR niet werken. Dan is het handiger om de transcriptie al ergens te hebben gemaakt en die per pagina in te plakken.