Haagsche Courant/1933/Nummer 15433/Auteursrecht en fotocopieën

Uit Wikisource
‘Auteursrecht en fotocopieën. Studiecommissie ingesteld’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Haagsche Courant, woensdag 31 mei 1933, vijfde blad, [p. 1]. Publiek domein.
[ vijfde blad, 1 ]

Auteursrecht en fotocopieën.


Studiecommissie ingesteld.

 In de in Augustus 1932 te Frankfort gehouden vergadering van het Institut International de Documentation is de wenschelijkheid gebleken om door instelling van een internationale commissie een juist inzicht te verkrijgen in het probleem van het vervaardigen van fotografische reproducties van documenten in verband met het auteursrecht, welk probleem zoowel voor uitgevers en documentatiecentra als voor gebruikers van fotocopieën van groot belang is.
 Het bestuur van het Nederlandsch instituut voor documentatie en registratuur heeft als Nederlandsche sectie van het Institut International de documentation het initiatief genomen om een Nederlandsche subcommissie in te stellen om het probleem hier te lande te bestudeeren en het Nederlandsche standpunt aan de internationale commissie bekend te maken.
 Deze subcommissie, bestaande uit de heeren mr. L. G. van Praag, voorzitter, dr. ir. C. J. de Haan, mr A. D. Koeleman, mr. H. W. J. Keuls en J J Roeloffs Valk en mej. B. Hartzfeld, werd Maandagmiddag in het gebouw van den octrooiraad door den heer mr. J. Alingh Prins, voorzitter van het Nederlandsch instituut voor documentatie en registratuur, geïnstalleerd, waarbij de heer Alingh Prins wees op de steeds grooter wordende vraag naar fotocopieën, zoowel van enkele bladen uit boeken of tijdschriften als van geheele tijdschriftartikelen, teekeningen en grafieken en in verband daarmede op de noodzakelijkheid om in een kort tijdsbestek tot een uitspraak te komen, in hoeverre door het maken van fotografische reproducties, hetzij voor eigen gebruik, hetzij uit winstbejag, inbreuk gemaakt wordt op het auteursrecht.