Haagsche Courant/1936/Nummer 16338/De collectie-van Epen

Uit Wikisource
‘De collectie-van Epen. Geschil tusschen het Kon. Ned. Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde en de Stichting Nederland’s Patriciaat’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Haagsche Courant, maandag 11 mei 1936, vierde blad, p. 3. Publiek domein in de EU.
[ Vierde blad, 3 ]

De collectie-van Epen.


Geschil tusschen het Kon. Ned. Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde en de Stichting Nederland’s Patriciaat.

 Tusschen de besturen van het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor geslacht- en wapenkunde en van de Stichting Nederland’s Patriciaat is een geschil ontstaan omtrent de bestemming van de collectie-van Epen, bevattende genealogische gegevens omtrent Nederlandsche families, welke collectie tot voor korten tijd in het gebouw van het genootschap, Bleyenburg 5 alhier, was gehuisvest.
 De zaak is terug te brengen tot een meeningsverschil over de interpretatie van de bedoeling van wijlen jhr. dr. W. A. Beelaerts van Blokland. Het lag in dieins bedoeling, als voorzitter van beide lichamen, genoemde collectie, welke door de Stichting Nederland’s Patriciaat indertijd uit het faillissement van Epen was gered, na het afdoen van zekere financieele verplichtingen, aan het genootschap te doen overgaan.
 Het tegenwoordig bestuur van de stichting meent de bedoelingen van jhr. Beelaerts anders te moeten uitleggen dan het bestuur van het genootschap dit doet.
 Het gevolg van het gerezen geschil is een pennestrijd geweest. De meening van het bestuur van het genootschap over deze kwestie is in zijn orgaan „De Nederlandsche Leeuw” kenbaar gemaakt. Het bestuur der stichting heeft een brochure uitgegeven en voorgesteld, het geschil aan de arbitrage van drie zijnerzijds voorgestelde hoogstaande mannen te onderwerpen.
 De collectie-van Epen is inmiddels, op last van het bestuur der Stichting Nederland’s Patriciaat overgebracht naar het voormalige Gemeentemuseum, Korte Vijverberg 7.