Haagsche Courant/1936/Nummer 16338/Opening van de vliegweide aan de Sportlaan

Uit Wikisource
‘Opening van de vliegweide aan de Sportlaan. Groote belangstelling van de zijde der jeugd’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Haagsche Courant, maandag 11 mei 1936, vierde blad, p. 3. Publiek domein in de EU.
[ Vierde blad, 3 ]

Opening van de vliegweide aan de Sportlaan.


Groote belangstelling van de zijde der jeugd.

 Zaterdag vond om 3 uur ’s middags in het thee-paviljoen van de Nieuwe ’s-Gravenhaagsche IJsvereeniging de opening plaats van de „Vliegweide”, het eerste Haagsche miniatuur-vliegveld.
 Mr. F. L. Kleyn, voorzitter van het dagelijksch bestuur der stichting „Haagsche Sport en Speelterreinen” sprak een kort openingswoord, waarna het gezelschap — waarin de jeugd, deels gewapend met vliegtuigmodellen sterk vertegenwoordigd was — zich naar buiten begaf, alwaar mevrouw Kleyn het eerste vliegtuig zou starten. Helaas bleek er zooveel wind te staan, dat de meeste modellen hiertegen niet opgewassen waren.
 De heer J. Maat, die als leider van de Vliegweide zal optreden, bracht de jeugd onder het oog, dat op dit vliegveld in zakformaat even zoo goed orde moet heerschen als op een echt vliegveld en gaf als „stationschef” een overzicht van de geldende voorschriften. Hij wenschte alle jeugdige luchtvaart-enthousiasten, die hier zullen komen experimenteeren „Many happy landings”.
 Tenslotte was het woord aan den heer W. van Pelt uit Zeist, modelmaker van de N.V. Nederlandsche Vliegtuigenfabriek te Amsterdam, die een kort historisch overzicht gaf van den modelbouw. Hij zeide, dat Nederland vroeger groot geworden door de zee, thans groot dient te worden in de lucht.
 Tevens hoopte hij, dat op de Haagsche Vliegweide de grondslag gelegd zal worden voor menigen toekomstigen vlieger.
 Zijn enthousiaste rede vond dankbare belangstelling bij de jeugd en oogstte een welverdiend applaus.
 De in een der andere zalen van het theepaviljoen geëxposeerde miniatuur-vliegtuigen trokken natuurlijk veel jeugdige kijkers, terwijl de overige aanwezige jongens op het veld er een dankbaar gebruik van maakten, dat voor het starten en landen heden de bepalingen, waarvan de heer Maat gewaagde, nog niet van kracht waren.