Haagsche Courant/1936/Nummer 16338/Vrijzinnig Democratische Jongeren Organisatie

Uit Wikisource
‘Vrijzinnig Democratische Jongeren Organisatie. Eerste Lustrum der Haagsche afdeeling’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Haagsche Courant, maandag 11 mei 1936, vierde blad, p. 3. Publiek domein in de EU.
[ Vierde blad, 3 ]

Vrijzinnig Democratische Jongeren Organisatie.


Eerste Lustrum der Haagsche afdeeling.

 Zaterdagavond vierde de afdeeling den Haag van de Vrijzinnig-Democratische Jongeren-Oraganisatie haar eerste lustrum. Op dezen drukbezochten propaganda-feestavond sprak mr. A. M. Joekes, lid der Tweede Kamer, over „de hand aan den ploeg”. Spr. schetste in groote lijnen de taak der jongeren om zich juist in deze tijden rekenschap te geven van hun verantwoordelijkheid in de maatschappij. Zij mogen en kunnen zich niet onttrekken aan den plicht te bepalen waar zij thuis behooren. De V.D.J.O. biedt als vrije, frissche Jongeren-Organisatie aan hen de mogelijkheid zich te verdiepen in staatkundige vraagstukken en de democratie onder de jongeren te verdedigen.
 Spr. wenschte het bestuur der afdeeling geluk met haar vijfjarig bestaan en sprak het vertrouwen uit, dat de Haagsche afdeeling ook in de toekomst paraat zal blijven.
 Na deze toegejuichte rede sprak de heer J. C. Deering, secretaris van het hoofdbestuur over „van groei en bloei”. Speciaal richtte spreker zich tegen de steeds meer gewoonte wordende geschiedenisvervalsching, waaraan zich vooral de extremisten, schuldig maken. Men staat wel eens perplex om het raffinement, waarmede men de historische feiten interpreteert.
 Geen middel is te grof om de democratie van haar luister te berooven. Aan de hand van vele markante staaltjes lichtte spr. een en ander toe. Tegen dit kwaad, deze giftige splijtzwam in de natie, zijn de V.D.J.O.’ers, opgekomen. Door een intensieve actie is het gelukt in twee jaren tijds het aantal afdeelingen in den lande van 7 op niet minder dan 36 te brengen. Landdagen, kampen, algemeene vergaderingen, enz. die de V.D.J.O. organiseerde, werden eclatante successen.
 De V.D.J.O. is een werkelijke jongeren-organisatie. Niet een organisatie van jongeren, die de ouderen imiteeren, doch werkelijk jong, naar leeftijd en geest. De eenvoud in al wat de organisatie onderneemt is hiervoor een bewijs. Een ovatie bewees hoezeer het auditorium het betoogde onderschreef.
 Na de pauze werd de V.D.J.O.-film „V.D.J.O.-flitsen” vertoond.
 De voorzitter der afdeeling Den Haag, de heer Wolff hield daarop een herdenkingsrede.
 Een intiem bal besloot deze drukbezochte, geslaagde bijeenkomst.