Help:Zoeken

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Je kunt deze bibliotheek op verschillende manieren doorzoeken:

Gewoon zoeken[bewerken]

 • Via het venster met de titel zoeken, aan de linkerkant van elke pagina (zie hieronder voor Zoektips en -mogelijkheden).

Zoektips en zoekmogelijkheden bij gewoon zoeken[bewerken]

 • Als je een aantal woorden invoert, zul je alle pagina's krijgen die al die woorden bevatten.
 • De zoekfunctie houdt geen rekening met hoofdletters/kleine letters. Of je nu zoekt met bijvoorbeeld "Eerste Kamer", "eerste kamer", of zelfs "EERSTE KAMER", het maakt niet uit.
 • Je krijgt in de resultaten twee lijsten met pagina's te zien: de eerste bevat de artikelen die de gezochte woorden in de titel hebben, de tweede de artikelen die de gezochte woorden in de tekst hebben. Bij een zoekopdracht met verschillende woorden (bijv. "Eerste Kamer") worden dus niet alleen items gevonden met de letterlijke tekenreeks, maar ook die met niet naast elkaar staande zoekwoorden: de zoekopdracht "Eerste Kamer" levert dus ook het artikel Camera op wegens zijn tekstfragment "het eerste woord van de oorspronkelijke uitdrukking camera obscura ('donkere kamer')".
 • Het is (helaas) niet mogelijk op een deel van een woord te zoeken.
 • Het is niet mogelijk woorden van minder dan twee lettertekens te zoeken.
 • Het zoeken is ongevoelig voor diakritische tekens: zoeken op financien levert ook de artikelen met financiën.
 • Onderaan de zoekpagina staat een iets uitgebreidere zoekfunctie. Normaal gesproken wordt er alleen in de artikel-naamruimte gezocht, en niet naar pagina's waarvan de naam met "Overleg:", "Gebruiker:", "Wikisource:" enzovoort begint. In deze zoekfunctie kun je zelf aangeven welke naamruimtes wel en niet doorzocht moeten worden. Ook kun je ervoor kiezen om geen pagina's in je lijst te krijgen die redirects zijn naar een andere pagina.
 • Als je een geregistreerde gebruiker bent, kun je de vorm van de zoekresultaten in je voorkeuren (link rechtsboven op de pagina) bijstellen. De keuzes zijn:
  • Het aantal 'hits' dat maximaal wordt getoond
  • Het aantal regels waarin wordt gezocht naar de gevraagde woorden (behalve de titel van de pagina krijg je ook een lijst van fragmenten van de pagina waarin de zoekterm(en) te vinden is (zijn)). Als je dit aantal laag kiest, zul je bij sommige pagina's in sommige zoekresultaten helemaal geen tekst vinden; als je het hoog kiest, zal het bij sommige artikels in sommige zoekresultaten een erg lange lijst worden.
  • De maximale lengte van de getoonde fragmenten.

Zoeken met Google[bewerken]

Het is ook mogelijk om met Google alléén op de website van Wikisource te zoeken.

Dan worden geen namen van pagina's gevonden, maar zijn er minder beperkingen aan de zoektekst. Er kan bijvoorbeeld naar een datum gezocht worden zoals "27 juli", wat met de zoekmethode van Wikisource niet kan. Aan de andere kant kunnen pagina's bij Google niet of in een oude versie zijn opgeslagen; met de interne zoekfunctie raadpleeg je altijd de meest recente database.

Zoeken met behulp van koppelingen in Wikisource[bewerken]

Wanneer je al een pagina in Wikisource hebt gevonden die ongeveer voldoet aan je vraag, maar niet helemaal, kan je van daaruit verder zoeken. Hiervoor zijn de volgende mogelijkheden beschikbaar:

 • Klik aan de linkerkant van een pagina op "Referenties". Je krijgt dan alle pagina's met een koppeling naar dat artikel.
 • Via de interne (blauwe) links in de tekst.
 • Via de categorie-indeling van het artikel onderaan de tekst, je komt dan bij een verzameling van soortgelijke artikelen.

Niets gevonden?[bewerken]

Als u op de Nederlandstalige Wikisource niets heeft kunnen vinden, kunt u overwegen om op de pagina's van onze collega's te kijken. Een zeer gemakkelijke manier om dit te doen is via de Global Wikipedia Article Search. Deze zoekt in Wikimedia projecten naar een artikel met de naam die u opgeeft.

Nog steeds niets gevonden?... Dat is jammer, maar het kan gebeuren. Gelukkig is Wikisource NL niet de enige bron van informatie, op het internet zijn nog talloze andere encyclopedieën en andere bronnen te vinden.

 • Zoekmachine Google
 • De vragendienst al@din van de openbare bibliotheken in Nederland beantwoordt vragen over alle denkbare onderwerpen.

Als u gevonden heeft wat u zocht, maar niet in Wikisource NL, schrijf dan gerust een bron over dat onderwerp als u even tijd heeft.

Afkomstig van Wikisource NL, de Vrije Bron. "https://nl.wikisource.org/w/index.php?title=Help:Zoeken&oldid=30818"