Het Nieuws van den Dag/1876/Nummer 1909/Teraardebestelling van Mr. Groen van Prinsterer

Uit Wikisource
‘Teraardebestelling van Mr. Groen van Prinsterer’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit Het Nieuws van den Dag, woensdag 24 mei 1876, [p. 2]. Publiek domein.
[ 2 ]

Teraardebestelling van Mr. Groen van Prinsterer.

 De begrafenis van den Heer Mr. G. Groen van Prinsterer heeft hedenmorgen plaats gehad. Aan ’t sterfhuis was een talrijke menigte vereenigd, waaronder corporatiën van geestverwanten en godsdienstige vereenigingen en een aantal anderen, die zich bij den stoet aansloten. Boden van de Ministeriën en hooge Collegiën volgden den lijkwagen; op het rouwkleed lagen een drietal lauwerkransen, waaronder een van de Koningin. Op de begraafplaats Ter navolging, te Scheveningen, was een talrijke en aanzienlijke schare verzameld. Daaronder merkte men op de Ministers van Lijnden en Heemskerk, den vice-President van den Raad van State en vele leden van de Kamers van onderscheidene richtingen. Bij de geopende groeve zijn verschillende lijkredenen uitgesproken. Ds. Bryce opende de aandoenlijke plechtigheid met een zegening, waarna de Heer Elout, als vriend en medestrijder voor de belangen van Kerk en Staat, dank zegde aan God, die Nederland een burger schonk, die ons het vaderland leerde kennen in zijne heerlijke wording, bestemming en glansrijk verleden. Hij bracht hulde aan Groen’s groote gaven, karakter en werkkrachten, wees op zijne teleurstelling en terzijdestelling bij benoemingen.
 Dr. Beijnen sprak namens een aantal vrienden, herinnerde aan zijne vele geschriften, roemrijke parlementaire loopbaan, en aan al het goede van hem ontvangen, als dankbaar leerling legde hij een lauwer op het graf. De Heer Mackay, afgevaardigde van Tiel, wees op Groen’s zelfstandigen strijd voor éen beginsel, van wien geleerd kan worden, dat op politiek en kerkelijk gebied eerlijk kan worden gestreden. De Heer Van Wassenaer heeft als vertegenwoordiger van het christenvolk van Nederland voornamelijk hulde gebracht aan den strijd van Groen tegen het openbaar godsdienstloos onderwijs.
 Hij waarschuwde tegen mismoedigheid na het verlies van uitstekende anti-revolutionairen. Nog werd het woord gevoerd door de predikanten Bryce, Schrader, Van Rijn en Brummelkamp, waarbij hulde werd gebracht aan den strijder voor het Christelijk onderwijs, den Evangeliedienaar, weldoener, ondersteuner en verdediger der gewetensvrijheid. Onder Psalmgezang werd de plechtigheid gesloten.