Het Petrus Donders Tijdschrift/Jaargang 22/Nummer 3/Pater Donders geleidt de melaatschen naar een Mariakapelletje

Uit Wikisource
‘Pater Donders geleidt de melaatschen naar een Mariakapelletje’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit Het Petrus Donders Tijdschrift, jrg. 22, nr. 3 (november 1941), p. 42-43. Publiek domein in de EU.

[ 42 ]Pater Donders geleidt de melaatschen naar een Mariakapelletje.

 Het is een eeuw geleden, dat de onvergetelijke Mgr. Grooff op een vergeten plekje der aarde, in Suriname, ver van de hoofdstad Paramaribo, aan de Coppenamerivier, te Batavia zijn bewonderenswaardige liefde uitoefende voor de uitgestootenen der maatschappij, voor de arme melaatschen. Alles werd gedaan om het leed, het enorme leed naar lichaam en ziel voor die ongelukkigen te verzachten. „Niets” — zoo lezen we in de Beknopte Geschiedenis der Missie van Suriname bl. 221 — „niets mocht ontbreken om het verblijf in dit oord van ellende zooveel mogelijk te verzoeten.

 „Aan de rivierzijde werd in 1841 een kapelletje opgericht ter eere van O. L. Vrouw, Behoudenis der Kranken. Driemaal in de week toog men des avonds, na de gezamenlijke avondgebeden en het rozenhoedje in de kerk, daarhenen. Voorop ging het kruis, daarna de priester in koorhemd en zijne misdienaars, en allen, jong en oud, volgden onder het zingen van een godvruchtig lied. Als de stoet van deze verminkte processiegangers bij het beeld was aangekomen, werd de klok geluid, om hen, die te gebrekkig waren om den optocht mede te doen, te beduiden, dat het gebed bij het Moeder-Gods-Beeld aanving. Dan werd het beeld met wijwater besproeid en bewierookt, en bad men luidop vijfmaal het Onze Vader en het Weesgegroet om door de voorspraak der Allerheiligste Maagd te verkrijgen, dat de zonden van afgoderij en onkuischheid meer en meer zouden gebannen worden. Deze plechtigheid, die met een tweede bewierooking van het beeld, eene herhaalde besproeiing met wijwater en den terugtocht naar de kerk eindigde, was zeer stichtend, en bij helderen maneschijn schilderachtig.”

 Deze stichtende, opbeurende plechtigheid is later door den Eerbiedwaardigen Petrus Donders, in wien Mgr. Grooff’s liefde voor de melaatschen ten volle was overgegaan — Mgr. Grooff had hem in het missionarisleven gevormd —, trouw bijgehouden, gelijk wij in de „Nieuwe Levensbeschrijving” (bl. 123) door Pater Kronenburg kunnen lezen.

 De Roermondsche kunstschilder Albin Windhausen heeft dit tafereel op bijgaande plaat vastgelegd en gaarne geven wij daaraan nu een plaats, nu het 100 jaar geleden is, dat het Mariakapelletje te Batavia aan de Coppenamerivier in Suriname is opgericht. [ 43 ]
 
 
naar Albin Windhausen

Pater Donders geleidt zijn melaatschen
naar een Mariakapelletje aan de Coppename.