Naar inhoud springen

Het Vaderland/Jaargang 65/23 mei 1933/Avondblad/Muziek en dans in beeld

Uit Wikisource
‘Muziek en dans in beeld. Tentoonstelling in Museum Scheurleer’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit Het Vaderland, dinsdag 23 mei 1933, Avondblad C, p. 1. Publiek domein.
[ Avondblad C, 1 ]

Muziek en dans in beeld


Tentoonstelling in Museum Scheurleer.

Nu de bekende verzameling muziekinstrumenten uit het Museum Scheurleer voor een tentoonstelling ervan naar het Stedelijk Museum te Amsterdam, waar de collectie schitterend tot haar recht komt, is overgebracht, heeft de beheerder van het Museum Scheurleer, de heer Dirk J. Balfoort gezorgd, dat er van den zomer toch iets bizonders in de ontruimde zalen te zien zal zijn. Materiaal hiervoor heeft hij overvloedig kunnen vinden in de groote verzameling platen, op muziek en dans betrekking hebbende, waarover het Museum beschikt en voor welker uitstalling gewoonlijk geen plaats te vinden is.
Thans is een deel van de collectie in drie zalen ondergebracht. In de eerste zaal zijn Japansche prenten, waarop muziekinstrumenten voorkomen, ten toon gesteld. Hierbij zijn ook eenige fraaie exemplaren uit de 18de eeuw. Opvallend is de groote zorgvuldigheid en nauwkeurigheid, waarmede de eigenaardige instrumenten, als koto en kokiku, zijn afgebeeld, terwijl men ook een duidelijke voorstelling krijgt van de wijze, waarop zij worden bespeeld. Bij de rangschikking, ook in de andere zalen, zijn dezelfde instrumenten zooveel mogelijk bij elkaar gebracht.
In de tweede zaal vindt men Hollandsche prenten van schilders uit de 15de en 16de eeuw, o.a. een mooie collectie van David Teniers. Hierop vindt men tafreeltjes, waarbij allerlei oude instrumenten worden bespeeld, als rommelpot, draailier, luit en doedelzak. Ook de prenten op zichzelf zijn grootendeels zeer de moeite waard en de aardige bijschriften, die op verschillende voorkomen, mag men vooral met ongelezen laten.
De derde zaal is aan den modernen en antieken dans gewijd. Naar volledigheid is hier, vooral wat den modernen dans betreft, niet gestreefd. Toch krijgt men wel een zeer goed beeld van de tegenwoordige danskunst en haar excessen. Zoo is een heele serie platen aan de charleston gewijd. Bij de oude prenten zijn ook vele merkwaardige caricaturen, terwijl in het bizonder ook de volksdans is gedemonstreerd.
De heer Balfoort is er in geslaagd een aardige tentoonstelling samen te stelle, die zeker de belangstelling zal trekken, welke zij verdient. Al zijn de muziekinstrumenten er nu niet meer, zoo verzuime men van morgen af toch niet op Woensdag of Zaterdag tusschen half twee en vier uur het muziekmuzeum Scheurleer te bezoeken.