Hetaerengesprek 5

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
< Hetaerengesprekken

Hetaerengesprek 5[bewerken]

Klonarion We horen vreemde dingen over je, Leaina, dat de rijke Megilla van Lesbos verliefd op je is zoals een man en dat jullie samenzijn terwijl jullie iets vreemds met elkaar doen. Wat is dat? Begin je te blozen? Vooruit, zeg of dat waar is.

Leaina Ja, het is waar, Klonarion. Maar ik schaam me, want het is iets tegennatuurlijks.

Klonarion In de naam van Aphrodite! Wat heeft dat te betekenen? Of wat wil die vrouw? En wat doen jullie dan, telkens wanneer jullie samenzijn? Zie je wel? Je houdt niet van me. Want dan zou je dergelijke dingen niet verborgen houden.

Leaina Ik hou wel van je, net zoals ik van andere vrouwen houd. Maar deze vrouw is vreselijk mannelijk.

Klonarion Ik begrijp niet wat je zegt, tenzij zij een of andere lesbienne is. Want ze zeggen dat er op Lesbos dergelijke vrouwen zijn die er als mannen uitzien, die ‘het’ niet door mannen willen ondergaan, maar terwijl ze zelf als mannen omgang hebben met vrouwen.

Leaina Zoiets.

Klonarion Vertel dan precies, Leaina, hoe zij voor het eerst jou probeerde te versieren, en hoe jij werd overgehaald en wat er daarna gebeurde.

Leaina Toen zijzelf en Demonassa uit Korinthe een of ander drinkfeestje organiseerden. Die was zelf ook rijk en oefende hetzelfde vak uit als Megilla en ze had mij erbij gehaald om citer te spelen voor hen. En toen ik citer had gespeeld en het laat was en het tijd was om te gaan slapen en zij dronken waren, zei Megilla: ‘Vooruit Leaina, het is immers hoog tijd om te gaan slapen, ga hier slapen tussen ons beiden in.

Klonarion Deed je dat? Wat gebeurde er daarna?

Leaina Ze kusten me eerst als mannen, niet alleen met hun lippen op die van mij, maar ook met hun mond open, en ze omarmden me en knepen in m’n borsten. Demonassa beet zelfs tussendoor terwijl ze kuste, en ik kon niet raden wat dat te betekenen had. Terwijl Megilla na verloop van tijd al enigszins warm was, nam ze haar pruik van haar hoofd die net echt was en goed paste. Haar kaal geschoren hoofdhuid was te zien zoals de mannelijkste atleten dat hebben. En ik werd in verwarring gebracht toen ik dat zag. En zij zegt: “Leaina, heb jij al eens zo’n mooie jongen gezien?” “Maar ik zie,” zei ik, “daar geen jongen, Megilla.” “Maak geen vrouw van me,” zei ze, “want ik word Megillos genoemd en ik ben al lang geleden getrouwd met Demonassa hier. Zij is mijn vrouw.” Ik barstte in lachen uit daarom, Klonarion, en ik zei: “Dus jij, Megillos, was zonder dat wij het wisten een man, zoals ze zeggen dat Achilles zich verborgen hield tussen de meisjes. En heb jij ook dat mannelijke en doe jij met Demonassa dat wat de mannen doen?” “Dat, Leaina,” zei ze, “heb ik niet; en dat heb ik niet erg nodig. Je zult zien dat ik op mijn eigen manier veel aangenamer kan vrijen.” “Maar je bent toch geen hermafrodiet,” zei ik, “die beide geslachten heeft en waarvan wordt gezegd dat er veel zijn?” Want ik snapte nog niet, Klonarion, hoe het zat. “Nee,” zegt ze, “maar ik ben helemaal een man.” “Ik heb gehoord,” zei ik, “van de Boeotische fluitspeelster Ismenodora die de verhalen die bij hen bij haard worden verteld, doorvertelde, dat er iemand in Thebe van vrouw man was geworden, en die is ook een zeer goede waarzegger, geloof ik, Teiresias genaamd. Jij hebt toch niet ook iets dergelijks meegemaakt?” “Nee, Leaina,” zei ze, “ik ben net zo als de rest van jullie vrouwen geboren, maar ik heb de geest, de begeerte en alle andere dingen van een man.” “Heb jij dan,” zei ik, “genoeg aan die begeerte?” “Geef me dan tenminste een kans, Leaina, als je het niet gelooft,” zei ze, “en je zult merken dat ik niets mis van de mannen. Want ik heb iets in plaats van dat mannelijke. Vooruit geef me een kans, dan zul je het zien.” Ik gaf haar inderdaad een kans, Klonarion, omdat zij veel smeekte en omdat ze me een kostbare halsketting had gegeven en van die fijne linnen jurken. Vervolgens omarmde ik haar als een man, en zij ging haar gang en kuste en hijgde en ze leek mij bovenmate te genieten.

Klonarion Wat deed ze, Klonarion, of op welke manier? Want dat wil ik vooral horen.

Leaina Vraag me niet naar de details, want het waren schandelijke dingen. Dat kan ik dus in naam van Aphrodite niet zeggen.