[ 2 ]LONDEN den 7 September. Het Jagt de Royal Sovereign, hetwelk naar Antwerpen vertrokken is, moet aldaar Hunne Koninklijke Hoogheden de Hertog en Hertogin van Clarence gaan ontvangen, om die naar Engeland terug te brengen.
Zaturdag morgen omſtreeks half 9 ure werden de ingezetenen van Whitechapel verſchrikt door eene geweldige uitbarſting in de fabriek van den vuurwerkmaker Brook, die even te voren met zijne arbeiders de werkplaats verlaten had om te ontbijten, maar daarin twee kinderen had achtergelaten, welke hij ſinds twee maanden uit het armhuis had aangenomen om hen de kunst van het vuurwerkmaken te leeren, en die door hem gebruikt werden om voetzoekers en vuurpijlen te vullen. Beide die kinderen zijn op eenen verren afſtand gewprpen, en zoo als zij verhalen, zou bij de vulling van vuurpijlen door de wrijving eene vonk ontſtaan en in eenen bij hen ſtaanden bak met kruid gevallen zijn; dit zou dadelijk opgevlogen, en het vuur zich achtervolgelijk aan de vuurwerken in de werkplaats en vervolgens in de drie daaraan grenzende magazijnen medegedeeld hebben. De Heer Brook zegt, dat de zaak zich onmogelijk alzoo kan toegedragen hebben. Hoe dit zij, er hebben verſcheide opvolgelijke uitbarstingen plaats gehad, en men heeft in de lucht vuur en licht van alle kleuren gezien. De daken der fabriek en van een aangrenzend huis zijn tot eene verbazende hoogte opgenomen, en derzelver nedervallende puin heeft groote ſchade aangerigt. De venſters van ongeveer 60 huizen zijn van onder tot boven ingevlogen; eene vrouw is zoodanig door het ſpringen van het glas gewond, dat zij in wanhopige toeſtand naar het hospitaal gebragt is; vier menſchen in Bakers-row en vijf in Princes-ſtraat zijn min of meer zwaar gekwetst. De ſchok was voorts zoo geweldig, dat alle meubelen in de aangrenzende huizen van hunne plaatſen verzet, en de bewoners, die zaten, van hunne ſtoelen geworpen zijn.
Op nieuw herhaalt men, op geloof van brieven uit Jamaica, het gerucht van eene Franſche vloot, die naar Cuba gezeild was met transport-ſchepen en troepen, om dat eiland te bezetten, en te beletten, dat het in handen der Columbianen of Mexicanen zoude vallen. De Courier ſpreekt dit gerucht volſtrekt tegen, en zegt, dat de vloot die men gezien heeft, dezelfde is, welke den Franſchen onderhandelaar naar Haïti heeft vergezeld.
In het eiland St. Christophel, is eene petitie opgemaakt aan het Engelsch Parlement, in welke met zeer hevige uitdrukkingen geklaagd wordt over de wetten tegen den ſlavenhandel en over de uitvoerende regten van vier en een half perCent.
In Kanada gaat men, volgens de laatſte van daar ontvangene couranten, voort met de lading van het kolosſaal-ſchip de Baron Renfrew, aan boord te brengen; drie honderd menſchen worden daarmede bezig gehouden, en 10 paarden worden ſteeds op het dek gebruikt tot het ophalen der balken door middel van windasſen.
De jongſte berigten van Buenes-Ayres, loopen tot den 22ſten Junij en melden het inrukken eener Braziliſche magt op het grondgebied der Chiquiten. Men kan dus rekenen dat de vijandelijkheden werkelijk eenen aanvang hebben genomen. Onze Courier beſchouwt zulks als eene hoogst onvoorzigtige daad van de zijde van Don Pedro; het is waarſchijnlijk, zegt hij, eene verblinding van het Braziliſche Hof, om eene botſing met de Republieken van Zuid-Amerika te verwekken, op het eigen oogenblik waarop Engeland deszelfs invloed beſteed tot handhaving van rust en vrede in Brazilie.
Zaturdag heeft er eene reactie ter beurze in de cours der publieke effecten plaats gehad. Dezelve waren, gedurende de vijf voorgaande dagen, aanmerkelijk gedaald; maar, Zaturdag hebben eensklaps de Engelſche fondſen eene rijzing van één per Cent ondervonden, in welke vetbetering, na eenige dobbering, ook de vreemde fondſen gedeeld hebben. Eergister hebben zoowel de in- als buitenlandſche fondſen zich op de verhoogde courſen ſtaande gehouden. Deze verbetering wordt algemeen toegeſchreven aan meerdere ruimte van geld, welke de prolongatie en andere operatien gemakkelijk gemaakt heeft.
Gister waren de 3 per Cents geconſolideerden 87 en 7 achtſten; de Actien van de Bank 229 en 1 half. De wisſel op Amſterdam 12 en 3, en op zigt 12; op Rotterdam 12 en 4.