Leydse Courant/1837/Nummer 45/Duitschland

Uit Wikisource
‘Duitschland’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Leydsche Courant, vrijdag 14 april 1837, [p. 1]. Publiek domein.
[ 1 ]

DUITSCHLAND.

 Wij hebben melding gemaakt, ook nog in ons vorig nommer onder Frarkrijk, van eene militaire insubordinatie te Petersburg, uit Hamburg wordt hieromtrent geschreven:
 Met betrekking tot een (onlangs in de Hamburger bladen overgenomen) artikel uit den Haag, in dato 1 April, wordt uit zeer geloofwaardige bronnen verzekerd, dat er laatstelijk te Petersburg volstrekt niets voorgevallen is, hetwelk tot het gemelde artikel aanleiding heeft kunnen geven. Dienvolgens kan onmogelijk te Berlijn, omstreeks den 24 Maart, algemeen van een meer of min gewigtig blijk van weêrspannigheid gesproken geworden zijn, hetwelk een deel der troepen te Petersburg aan den dag gelegd zouden hebben.
 De een of andere welwillende nieuwigheids-uitventer zal misschien een geheel onbeduidend, negen maanden geleden plaats gehad hebbend voorval te weten gekomen zijn, en hetzelve aan het publiek als iets nieuws hebben wilden opdisschen. Ten tijde namelijk, toen Z. M. de Keizer verleden jaar het ongeluk had, met zijn rijtuig omgeworpen te worden en in de binnendeelen van Rusland ziek te liggen, toonde zich eene compagnie van het bij Petersburg gekazerneerde lijf-grenadier-regiment alleen met woorden, ontevreden, dat de Chef van hetzelve, bij eene troepen-monstering, over den wettigen tijd op zich had laten wachten. De aanstokers van deze de krijgstucht kwetsende uitdrukkingen werden terstond gestraft, de compagnie ontbonden en de soldaten verdeeld.