Limburger Koerier/Jaargang 47/Nummer 214-215/Gebruik van eierschalen

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
‘Gebruik van eierschalen’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Limburger Koerier, zaterdag 24 december 1892, eerste blad, [p. 2]. Publiek domein.


[ eerste blad, 2 ]

Gebruik van Eierschalen.

Al te dikwijls ziet men, zelfs ten plattelande, dat de schalen van eieren hier en daar achteloos weggewerpen worden. Het is en blijft jammer, dat men hierop niet meer acht slaat. Eierschalen toch bestaan uit koolzure kalk, welke stof uitstekend voor de hoenders geschikt is om de schaalvorming van het ei te bevorderen, De eierschalen moeten echter goed fijn gemaakt worden. Men zegt wel eens, dat de kiekens hun eigen eieren zullen stuk pikken en als voedsel gebruiken, wanneer zij gevoed worden met fijngemaakte eierechalen. Het is echter gebleken, dat het volstrekt niet het geval is als de schalen zeer fijn gestampt zijn.

Maar niet alleen zijn eierschalen een gewenscht voedsel voor de kiekens, ook is het goed de varkens en kalveren fijngestampte schalen onder hen voedsel te mengen. Het bevordert den groei dezer dieren en is een uitstekend middel om bij hen de beenvorming te bevorderen

De landbouwer moest het groote nut, dat het gebruik van eierschalen teweegbrengt, leeren inzien, en niet de op zijne eigene hoeve verbruikte eieren tot dat doel verzamelen en bezigen, maar zich ook de eierschalen, uit de steden, bijvoorbeeld die in groote hoeveelheid bij koek- en banketbakkers te verkrijgen zijn trachten te verschaffen.