Limburger Koerier/Jaargang 47/Nummer 214-215/Ingezonden Mededeelingen

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
‘Ingezonden Mededeelingen’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Limburger Koerier, zaterdag 24 december 1892, eerste blad, [p. 2]. Publiek domein.


[ eerste blad, 2 ]

Ingezonden Mededeelingen.


Wij hebben de eer het „Prima Amerikaansch Vleesch voedermeel“ merk: Bertels & Comp. in met loodjes gesloten zakken van 50 Kg. bruto, onder uwe aandacht te brengen. Zij garandeeren 82–90 procent eiwit en vet hetgeen, zooals bekend is, hoofdzakelijk dient:

                   bij Varkens voor flinke sterke ontwikkeling
  Kippen ontwikkeling van eieren
  Honden flink glanzend haar.

„Vleeschvoedermeel“ is het krachtigste en gezondste voedsel voor Varkens, Kippen, Eenden, Ganzen en Honden en daarbij het goedskoopste krachtvoeder; immers 100 K. g. Vleeschmeel hebben dezelfde waarde aan Eiwit en Vet als 800 Kg. Rijstemeel, Maismeel of Roggemeel, terwijl de prijs van: 100 Kg. Vleeschvoedermeel slechts is f 15, en van 800 Kg. Rijstemeel, Mais- of Roggemeel pl. m. is f 60.

Om te mesten hebben Aardappelen, Suikerbieten, Koolrapen, Pulpe, Rijstemeel, Maismeel, Roggemeel, Boekweitmeel, Gerst enz., zetmeel genoeg, en ontbreken aan deze voedingsmiddelen alleen die bestanddeelen, die voor de vorming van vleesch, spek of eieren dienen nl. eiwet en vet, hetgeen ruimschoots in den gemakkelijkst verteerbaren vorm en tevens het goedkoopst aanwezig is. (82–90 Kilo in 100 Kilo) in Vleeschvoerdermeel Merk: Bertels & Comp.

Bij bovengenoemde Knolgewassen of meelsoorten geeft men aan een volwassen varken slechts een ½ Kilo, aan biggen of jonge drijvers ⅓ per dag.

Het Vleeschvoedermeel is te voederen zoowel aan drachtige varkens als aan loop- en mestvarkens; reeds na eenige dagen zien zij er veel glanziger uit en werkt behalve op den snelleren groei zeer gunstig op het beenderenstelsel en tegen varkensziekten, en verklaren dus gaarne uit volle overtuiging, dat ’t Vleeschvoedermeel, Merk Bertels & Comp, Amsterdam, niet genoeg kan geprezen worden.

Het oordeel en gebruikaanwijzing van deskundigen op het gebied van winstgevend, economisch Varkenmesten gratis verkrijgbaar.