Limburgsch Dagblad/Jaargang 34/Nummer 270/Vaste expositie van kerkelijke kunst te Roermond?
‘Vaste expositie van kerkelijke kunst te Roermond?’ door een anonieme schrijver |
Afkomstig uit het Limburgsch Dagblad, vrijdag 30 november 1951, [p. 1]. Publiek domein in de EU. |
Ter voorlichting van bouwpastoors
Vaste expositie van kerkelijke kunst te Roermond?
Tevens een documentatiedienst
ROERMOND, 29 Nov. — (Limb. pers.) — Reeds enige tijd worden informatieve besprekingen gevoerd om te komen tot de stichting van een documentatiedienst en blijvende tentoonstelling van kerkelijke kunst te Roermond. Het ligt in de bedoeling van alle Limburgse kunstenaars, architecten en edele ambachtslieden, die bij de bouw en de versiering der Limburgse kerken betrokken zijn, volledige gegevens en voorbeelden van hun werk in dit centrum bijeen te brengen, ter voorlichting en orientatie van de kerkelijke opdrachtgevers. Zo zal, bij eventuele verwezenlijking van dit plan, een bouwpastoor hier een volledig overzicht en alle gegevens vinden om zijn keuze te kunnen bepalen.
Aan de hand van foto’s van reeds gebouwde kerken zal hij zijn voorkeur voor een bepaald architect kunnen vaststellen; bij de geëxposeerde religieuze werken der beeldende kunstenaars kan hij kennis maken met hun opvattingen en artistiek kunnen; bij de geëxposeerde producten van het edele ambacht, zoals kelken, kandelaars, paramenten, enz. krijgt hij de gelegenheid ook hierin een keuze te doen uit het beste dat Limburg schept. De besprekingen bevinden zich nog in een voorbereidend stadium, daar een dergelijk plan vele moeilijkheden meebrengt, zoals het vinden van een geschikte ruimte, de werkzaamheden, het beleid en het geld. Vast staat, dat Roermond als plaats van vestiging gekozen zal worden, daar een dergelijk artistiek voorlichtingscentrum voor kerkelijke opdrachtgevers uiteraard in de onmiddellijke nabijheid van het bisschoppelijk paleis en het groot-seminarie gelegen moet zijn, waar de toekomstige huidige bouwpastoors regelmatig van deze voorlichting kunnen gebruik maken.
Mocht, naar we hopen, dit plan verwezenlijkt worden, dan is een beslissende stap gezet naar het behoud van de waardigheid onzer kerken, en komt de strij[d] tegen de ontluistering in een positief e[n] constructief stadium. Dat er ook th[ans] nog vele kerken worden uitgeleverd aa[n] wouldbe-kunstenaars, die èn religieus èn artistiek èn vakkundig er niet in thuis horen, is grotendeels te wijten aan handig koopmanschap en relaties en aan gebrek aan voorlichting over wat in Limburg op artistiek gebied ter beschikking staat. Dat daarenboven een dergelijke blijvende tentoonstelling de smaak zal vormen van de pastoors van morgen is niet minder belangrijk. En wie buiten eigen schuld verstoken is van onderscheidingsvermogen en kunstzin, zal hier, voorgelicht door deskundige beoordelingen, in tegenstelling met vroeger toch verantwoorde opdrachten kunnen verstrekken.
Voor de architecten, kunstenaars en ambachtslieden zal dit centrum prachtige mogelijkheden openen. Waar ook thans nog te zeer door onwetendheid der opdrachtgevers vele begaafde kunstenaars, vooral jongeren, niet de kansen krijgen, waar zij door hun talent recht op hebben, zal thans dit monopolie van gevestigde namen en relaties doorbroken worden door allen een eerlijke kans te geven. Het beleid van een dergelijk centrum zal echter met de grootste objectiviteit en breedheid van standpunt gevoerd moeten worden, wil het niet een nog groter gevaar oproepen door zijn machtspositie.
Overige vindplaatsen
[bewerken]- Anoniem (30 november 1951) ‘Gaat Roermond voorlichten inzake kerkelijke kunst?’, Dagblad voor Noord-Limburg, [p. 2] (gedeeltelijk).