Nijmeegsch Dagblad/Jaargang 5/Nummer 89/Waar stammen wij van af?

Uit Wikisource
‘Waar stammen wij van af?’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit het Nijmeegsch Dagblad, zaterdag 16 april 1949, [p. 5]. Publiek domein in de EU.
[ 5 ]

WAAR STAMMEN WIJ VAN AF?

 PARIJS — De vondst, die Germaine Henri-Martin in Augustus 1947 te Fontechevade deed, bestaande uit een schedeldak, dat vóór het laatste ijstijdperk te dateren valt, heeft opnieuw de aandacht gevestigd op de herkomst van de homo sapiens, „het menselijk wezen, dat wij zijn.
 Men was gewoon, aldus de Cahiers Francais d’Information, de „homo sapiens” te beschouwen als de afstammelingen van de „Neanderthalmens”. In morphologisch opzicht is de „homo sapiens” superieur aan het Neanderthaltype, dat hij onverwachts verving. Daar de pithecanthiopus een primitiever en ouder type vertegenwoordigde, had men, wat de evolutie betreft, het volgende schema opgesteld:
 Pithecanthiopus of mensaap, neanderthalmens en homo sapiens. „De mens van Tontechevade”, die ontwikkelder is dan de Neanderthalmens en bovendien ook ouder, werpt deze theorie echter omver. Professor Vallois, directeur van de „laboratoire de paleantologie humaine”, die deze 150.000 jaar oude schedel, welke beschouwd wordt als het oudste specimen van menselijk leven in Frankrijk, nauwkeurig onderzocht heeft, is tot de conclusie gekomen, dat naast de afstammelingen van de Neanderthalmens, een ander geslacht leefde, gerepresenteerd door de schedel van Fontechevade, die dikker maar rechter is en waarbij de ribbel van de bovenoogkas ontbreekt. Bovendien is het achterhoofd van deze schedel breder.
 De evolutie van de mens is dus gecompliceerder dan men vroeger had vermoed. De gedachte, aldus bovengenoemd blad, van een voortdurende ontwikkeling blijkt onjuist. Er zijn verschillende divergerende lijnen, waarvan sommige vroeger of later verdwenen zijn, terwijl andere verder evolueerden. Het is mogelijk, dat de tegenwoordige mensen van de mens van Fontechevade afstammen, maar het zou ook kunnen zijn, dat dit type en de Neanderthalmens gezamenlijk hebben bijgedragen aan de tot standkoming van het huidige geslacht.
 Deze hypothese werd opgesteld naar aanleiding van de vondst in Indië van de „Ngandong mens”. Die schijnt af te stammen van de Pithecanthiopus en de Neanderthalmens.