Naar inhoud springen

Opregte Haarlemsche Courant/1789/Nummer 49/Parys den 16 April

Uit Wikisource
‘Parys den 16 April’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Oprechte Donderdagse Haarlemse Courant, 23 april 1789, [p. 1]. Publiek domein.

[ 1 ]Parys den 16 April. Alle de Gedeputeerden ter Staaten Generaal door het ganſche Ryk zyn nu verkooren, behalve die van Parys en Bretagne. Maandag, Dingsdag en Woensdag zal deeze Stad haare Kiezers benoemen. De Geeſtlykheid zal vergaderen by de Curés of Paſtooren der Wyken, de Adel in 22 Zaalen van Conventen en Capittelen, en de Burgerſtand in 60 zo Kerken als andere ruime plaatſen, indiervoege dat elke orde in een paar uuren haare verkiezingen zal gedaan hebben. Er is reeds op bet Stadhuis een bus geplaatſt, waarin elk Burger zyne Advyzen, Memorien en Remonſtrantien zal kunnen inleveren. De Convocatie voor het Burggraafſchap van Parys zal eerſt den 24 plaats hebben. Voor ’t overige blyft de opening der Staaten Generaal bepaald op den 27, en den Aarts-Biſſchop deezer Stad is reeds aangezegd om dien dag de Miſſe van den H. Geeſt in de Kerk van Onze Lieve Vrouw te Verſailles te celebreeren. En terwyl ’er verſcheiden dagen nodig zullen zyn om de Volmagten der afgezondenen op te neemen, komt het ’er niet veel op aan, of zy den 27 in vol getal zullen aangekomen zyn, daar de eerſte gewigtige Zittingen niet wel voor den 12 Mey zullen beginnen.
Uit de ingekomen lyſten ziet men, dat de verkiezingen op verre na zo nadeelig niet voor de hooge Clerezy uitgevallen zyn, als dezelve wel had gevreesd, zynde ’er reeds meer dan 30 Biſſchoppen verkooren.
De verkiezing van den Graaf Mirabeau te Marſeille was aldaar aangezet en onderſteund door 1200 onruſtige menſchen; daar nu gemelde Graaf weinig dagen daarna te Aix met algemeene ſtemmen geëligeerd wierd heeft hy de laatſte plaats geprefereerd.
Men heeft tyding, dit verſcheidene Schepen met Graanen in de Havens van Provence en Languedoc aangekomen zyn, en men verwachtte ’er nog meer uit Sardinie.
De Prins van Naſſau, welke ſedert Saturdag hier uit Madrid gereverteerd was, is giſteren naar Petersburg op reis gegaan, alwaar hy voor den 5 Mey meent aan te komen.