Naar inhoud springen

Opregte Haarlemsche Courant/1789/Nummer 49/Stokholm den 7 April

Uit Wikisource
‘Stokholm den 7 April’ door een anonieme schrijver
Afkomstig uit de Oprechte Donderdagse Haarlemse Courant, 23 april 1789, [p. 1]. Publiek domein.

[ 1 ]STOKHOLM den 7 April. De laatſte vergadering van den Ridderſtand duurde van 9 uur des voormiddags tot 6 uur des avonds. In dezelve vielen zeer veele Debatten voor. De Adel ſtaat ſterk daarop, dit in gevalle de Regeeringsvorm eenige verandering zou ondergaan, alle de vier Standen des Ryks daarin moeten toeſtemmen. Maar de Tegenparty beweert, dat ook hier de meeſte ſtemmen gelden; weshalve ook de Koning de magt, die in de bekende Vereenigings-Akte hem toegeſtaan wordt, zou kunnen oeffenen, wanneer zelfs de ondertekening des Ridderſtands nog niet geſchied was.
De Staatsgevangenen zyn nog niet weder in vryheid geſteld; doch men heeft hoop, dat zulks haaſt geſchieden zal. Den ouden Graaf van Ferſen is zyn ontſlag aangeboden, maar van hem nog niet aangenomen.
De gearreſteerde Officieren, welke uit Finland gekomen zyn, begeeren, dit hun geheele verjoor gedrukt, en voor de oogen van het Publiek opengelegd worde.
Men heeft nu reden om te vermoeden, dat de Ryksdag haaſt zal geëindigd worden, vermits de Ridderſchap en de Adel heden weder vergaderd zyn geweeſt, waarin het Ontwerp, door de Krygstoeruſtings Deputatie tot verdeeling der Krygskoſten gemaakt, op het tapyt is gekomen; welk ontwerp door den Ridderſtand zou goedgekeurd en aangenomen zyn; weshalve dan ook die zaak morgen in de vergadering der overige ſtanden zal gebragt worden. Ingevolge van dien meent men, dat op Donderdag, den 9 deezer, algemeene Vergadering van alle de vier Standen zal zyn, en op Paaſchdag de Predikatie tot beſluit van den Ryksdag gehouden worden.