Pagina:Album der Natuur 1858 en 1859.djvu/216

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
190
EEN BOEK MET STEREOSKOPISCHE PLATEN.

natuurtooneelen, van zijne werktuigen en hunne plaatsing, en van de belangrijkste botanische en geologische verschijnselen op het eiland zelf. Deze platen zijn alle photographiën; dat wil zeggen letterlijke kopijen van de natuur, op geene wijze door menschenhand geschikt of verfraaid of pittoresk gemaakt. En al deze gezigten zijn dubbel en stereographisch genomen; met behulp van een draagbaar stereoskoopje, dat ook in den vorm van een klein boek gevouwen daarbij geleverd wordt, kan men ze beschouwen en dus alles, wat de reiziger zag en beschrijft, ook zien met die waarheid en levendigheid, die alleen door den stereoskoop te bereiken is. Het boek met het instrumentje kosten 24 sh. 6 p., iets meer dan f 14.

Ziedaar het eerste voorbeeld van het gebruik des stereoskoops tot zoodanig doel; het zal zeker niet het laatste zijn.

Ln. 

 

VRUCHTBOOMEN TEGEN ZEEWATER BESTAND.

 

 

Er zijn in de heete luchtstreken twee boomen, die den onmiddellijken invloed van het zeewater kunnen wederstaan en op welker aanplanting men dus aan de zeekusten van onbegroeide eilanden enz. aldaar bedacht moet zijn. Het zijn de zoo genoemde
 Overal (Varronia rotundifolia Alph. DC.) en de
 Algarobe (Prosopis horrida Kunth).

Beide groeijen in Ecuador en Nieuw-Grenada onmiddellijk aan den rand des Oceaans en even zoo op de dorste plekken der woestijn in Peru, waar dikwijls jaren achtereen niets als daauw valt. De bessen van de Overal geven een voortreffelijk voedsel voor het gevogelte en de Algarobe draagt peulen, die bijna het eenige voedsel uitmaken der zoo talrijke paarden, muildieren, ezels en geiten in de zandstreken van Peru. Er zijn welligt in het gansche plantenrijk geene gewassen te noemen, die beter geschikt zijn voor de aanplanting op eilanden tusschen de keerkringen, en van welker invoering aldaar men een grooter middellijk of onmiddellijk nut zoude kunnen wachten. Zie B. Seemann Reise um die Welt II (1853) p. 291.