Pagina:Album der Natuur 1858 en 1859.djvu/493

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
75
WETENSCHAPPELIJK BIJBLAD.

Reeds zijn een aantal merkwaardige waarnemingen, inzonderheid aan verschillende visschen en schaaldieren, door middel dezer inrigting gedaan.

Vele der daarin bevatte visschen (Labnis berglyta, Gasterosteus spinachia, Gunnellus vulgaris, Mugil cephalus, Gadus mustela) zijn zoo mak geworden, dat zij het voedsel uit de hand komen nemen. Ook de tarbot doet zulks, en tevens ziet men hoe de vlekken aan de oppervlakte van zijn ligchaam bleeker of donkerder worden, naarmate zijner gemoedsbeweging. Opmerkelijk is ook hetgeen coste van de naaldvisschen (Syngnathus typhle) mededeelt. Deze zonderlinge vischjes vormen groepjes, ontstaan door het ineenslingeren der staarten, en houden zich zoo onbewegelijk in eene loodregte stelling, met de koppen naar boven. Geeft men hun voedsel, dan volgen zij hunne prooi, maar op het oogenblik van deze te bereiken, wenden zij zich om hunne as, zoodat de rug naar beneden en de buik naar boven komt. Deze stelling moeten zij wel aannemen, uit hoofde van den loodregt gespleten mond. De jongen dezer vischjes, die pas het ei verlaten hebben, missen deze eigendommelijkheid en grijpen dan ook hun voedsel even als andere visschen.

De meest belangrijke uitkomsten hebben echter de waarnemingen, aan verschillende soorten van schaaldieren verrigt, opgeleverd, vooral betreffende de wijze van paring en de ontwikkeling der jonge dieren.

Dat dergelijke inrigtingen hoogst nuttig kunnen worden voor eene nadere kennis der zeedieren, die meerendeels geheel aan het oog onttrokken leven, lijdt geen twijfel (z. Compt. rendus XLVII. No. 2).

Hg. 
 

Het tegenwoordige standpunt der daarstelling en verwerking van het Aluminium in Frankrijk. Aan eenige mededeelingen hierover van prof. a. schrötter in de Weener Akademie (Sitzungsber. XXVIII p. 171) ontleenen wij het volgende.

Het aluminium, het eerst in het groot door deville daargesteld, wien de keizer daartoe een onbepaald krediet geopend had, waarvan hij 56,000 francs voor zijn onderzoek gebruikte, is thans van 1200 francs tot 500 francs het Ned. pond gedaald, ja wanneer men eene zeer groote hoeveelheid, b.v. 1000 Ned. ponden bestelt, dan kan het voor 100 fr. geleverd worden. Daar een pond zilver 220 fr. kost, zoo is dit laatste metaal, naar het gewigt berekend, 215 maal duurder, doch daar het aluminium een veel geringer specifiek gewigt heeft, zoo zoude een gelijk volumen aluminium niet meer dan 19 van den prijs van het zilver kosten.

De prijs van het aluminium hangt vooral af van dien van het sodium. De voor het daarstellen van één pond sodium benoodigde kosten bedragen, volgens deville, 9 fr. per pond en voor het verkrijgen van één pond aluminium