Pagina:Album der Natuur 1858 en 1859.djvu/972

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
52
ALBUM DER NATUUR.

Bastaarden van Camelus dromedarius en C. bactrianus.Antenori deelt mede, dat Camelus dromedarius, de eenbultige kameel, in Anatolië door de Turken Loco genaamd wordt, en dat men daar het wijfje er van met C. bactrianus, den tweebultigen kameel, kruist, waardoor een zeer groot, krachtig ras met één bult geteeld wordt, dat de Turken Tuilhé noemen, en dat meestal onvruchtbaar is. Men gebruikt dezen bastaard tot transporten in den winter, en hij zoude, naar de meening van A., zeer geschikt zijn om in Frankrijk te worden ingevoerd. (Bulletin de la Société d' acclimatation, III, 1856, pag. 555).

D. L. 
 

Eene nieuwe toepassing van den stereoskoop.—Voor eenigen tijd had dove aangetoond, dat de beide beelden, die men van eene vlakke teekening door de dubbele breking in een kalkspaathrhomboëder verkrijgt, slechts dan in hetzelfde vlak schijnen te liggen, als men ze met één oog ziet, terwijl zoodra die rhomboëder daartoe groot genoeg is en men ze met beide oogen waarneemt, het eene beeld zich duidelijk vóór het andere vertoont. In poggendorff's Annalen CVI 4, geeft hij thans het eenvoudige middel aan de hand, om dit verschijnsel in den stereoskoop na te volgen. Wij geven hierbij eene navolging van de door dove daar gegevene stereoskoopfiguur. Men ziet, dat de beide drukken alleen daarin verschillen, dat in de eene de regelparen, die de beelden van den gewonen en van den buitengewonen straal voorstellen, juist boven elkaar zijn geplaatst, terwijl in de andere de onderste regels een weinig naar de regterzijde verschoven zijn. In den stereoskoop vertoonen deze zich duidelijk achter de andere.

De in onze figuur onder de drie dubbelregels geplaatste twee andere zijn bestemd, om eene mede door dove voorgestelde hoogst merkwaardige toepassing aanschouwelijk te maken van het verschijnsel, dat in de bovenregels is op te merken. Zooals men ziet, is de druk aan beide zijden genoegzaam niet verschillend, zoo zelfs dat het moeijelijk zijn zou om eenig bepaald verschil daarin op te merken en vooral om met juistheid aan te wijzen, waarin het bestaat. Beschouwt men evenwel ook deze met oplettendheid en eenige oogenblikken achtereen in den stereoskoop, dan ziet men duidelijk, dat de verschillende woorden zich niet in het zelfde vlak vertoonen, en door het voorgaande ingelicht aangaande de oorzaak daarvan, ziet men nu ook, als men de drukken afzonderlijk beschouwt, dat er in beide niet volkomen dezelfde afstand bestaat tusschen de verschillende woorden. Dit geringe verschil, dat in het eerst slechts door eene zeer naauwlettende vergelijking en voor een geoefend oog bemerkbaar was, komt dus in den stereoskoop dadelijk en als het ware vergroot te voorschijn.