Naar inhoud springen

Pagina:Album der Natuur 1858 en 1859.djvu/987

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
67
WETENSCHAPPELIJK BIJBLAD.

ren en eene reeks van elf voetstappen der laatste bedekt eene plaat van 30 voet lengte. Elk dezer indruksels is 20 E. duimen lang. Het geheele getal der verzamelde voetindruksels is niet minder dan 8000. (Amer. Journ. of Science 1839, March p. 270).

Hg.
 

Kleurstof der Liguster-bessen.—Deze is onlangs onderzocht door nicklès. Zij heeft eene fraaije purperroode kleur, die door potasch, soda en hare carbonaten in groen, door eene oplossing van dubbel-koolzuren kalk in blaauw verandert. Deze laatste eigenschap doet haar door nicklès aanbevelen als reactief ter ontdekking van laatstgenoemd zout in de drinkbare wateren. Gemakshalve kan men, in plaats der waterige oplossing der kleurstof, ook daarmede doortrokken en gedroogde papierstrookjes aanwenden.

In den zuiveren toestand wordt deze kleurstof, waaraan N. den naam van liguline gegeven heeft, verkregen door ontleding van het met azijnzuur lood-oxyde gevormde praecipitaat door middel van zwavelwaterstofzuur. Ter bereiding van de als reactief dienende papierstrooken is echter eene indompeling in het versche sap der bessen voldoende, mits men dan vervolgens het gekleurde papier eenigen tijd laat hangen in eene ballon, die eenige droppels azijnzuur bevat, waardoor de kleur levendiger rood en de reactie op koolzuren kalk gevoeliger wordt (Journ. de Pharm. et de Chim. 1859, Mai p. 328).

Hg.
 

Thermographie van niepce de st. victor (Compt rendus XLVIII, bl. 1001). -— Als men op eene metaalplaat, die vooraf tot het kookpunt van water is verwarmd, eerst een papier met eene gravure of letters in drukinkt plaatst en daarop een ander papier, dat eerst met eene oplossing van salpeterzuurzilver en daarop met eene van chloorgoud is doortrokken, dan verkrijgt men op dit laatste een violet-blaauwen afdruk van het zwart der gravure of van de letters. Als het papier enkel met het zilverzout is doortrokken, dan drukt het wit der gravure of de witte grond der letters zich met bruinen tint af.

Op het met beide zouten doortrokken papier drukken zich groote drukletters ook af, wanneer zij op eenige millimeters afstand daarvan zijn geplaatst. De tusschenplaatsing van een zelfs uiterst dun plaatje mica of metaal verhindert de werking echter geheel.

Teekeningen of letters met gewone inkt, met potlood of houtskool geven den afdruk niet, als zij op gewoon papier zijn geschetst, zij doen het wel, als zij geteekend zijn op doorschijnend papier (papier végétal). Teekeningen