Naar inhoud springen

Pagina:Album der Natuur 1861.djvu/471

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
55
WETENSCHAPPELIJK BIJBLAD.

verwijderd te hebben, dan kan het ontploffen, en dat het daarbij eene ontzettende kracht kan uitoefenen, is bekend.

Dat deze verklaring de eenig ware is, dat de oorzaak van het ongeval niet aan een voorafgaand watergebrek en daardoor te weeg gebragten spheroïdaaltoestand van het later toegetreden voedingswater moet worden geweten, dit is eene zaak, wier grootere of geringere waarschijnlijkheid alleen van een aantal nevenbijzonderheden afhangt, welke door Jobard niet worden opgegeven. Maar zeker is het onzes inziens, dat—zij het ook enkel onder eenen zamenloop van daartoe bijzonder gunstige omstandigheden, die niet dikwijls voorkomen—het door hem beschreven verschijnsel toch plaats hebben kan, en dit gaf aanleiding om daarop hier de aandacht te vestigen.

 

Gebruik van zwavelzuur-ijzeroxyd in plaats van salpeterzuur in Bunsen-elementen.Bacco te Turyn gebruikt in plaats van salpeterzuur in deze elementen eene oplossing van zwavelzuur-ijzeroxyd, die hij bereidt door gewone ijzervitriool op te lossen in heet water, daarbij op zes gewigtsdeelen van dit zout 1 deel Engelsch zwavelzuur te voegen, dan de oplossing tot het kookpunt te verwarmen en dan zooveel salpeterzuur er langzaam en bij kleine hoeveelheden in te gieten, dat er geene roode dampen meer ontwikkeld worden. Een overschot van salpeterzuur (dat wel niet bepaald schadelijk zal zijn. Reft.) kan men wegnemen door bijvoeging van nog eene kleine hoeveelheid ijzervitriool-oplossing met zwavelzuur.

Het voordeel van het gebruik der zoo verkregene ijzeroxyd-oplossing in de bunsen-elementen is voornamelijk gelegen in de nu totale afwezigheid bij de werking van de anders lastige salpeterigzure dampen. Het door de oxydatie van het zink ontwikkelde hydrogenium namelijk brengt dan het ijzeroxyd in de oplossing tot ijzeroxydule terug, en de daardoor ten laatste onbruikbaar geworden oplossing kan men, zegt Bacco, weder met salpeterzuur behandelen en zoo weder bruikbaar maken.

Zou ditzelfde doel niet worden bereikt door die oplossing in ondiepe vaten eenigen tijd aan de lucht bloot te stellen? Zoo ja, dan is hierin een aanmerkelijk technisch voordeel gelegen van het gebruik der baccosche oplossing; zoo neen, dan is zijn voorslag van geringe beteekenis. Immers, dat de elektromotorische kracht van het bunsen-element door die oplossing verminderd zal worden, is zeer mogelijk, en dat de inwendige wederstand daardoor vermeerdert, is zeker.

 

Lichtontwikkeling bij chemische werkingen.—De "uitvinder" van het Od, de