Pagina:Algemeen Handelsblad vol 083 no 26405 Ochtendblad.pdf/6

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
6
ALGEMEEN HANDELSBLAD van DONDERDAG 20 OCTOBER 1910 — Ochtendblad. — Tweede Blad.


 Gouden medaille. Bert Nieuwhuis, te Haarlem.
 Bronzen medaille. Koloniale Comité voor de kolonie Curaçao, te Wiliemstad; Nederlandsch-Indische Commissie te Batavia; mej. Van Suchtelen, Buitenzorg; Anna Wijers, te Amsterdam.
 Uurwerkmakerskunst.
 Eerediploma: VV. G. Knoef, te Hengelo.
 Gouden medaille: W. G. Knoef, te Hengelo.
 Bronswerken. Opgewerkte Metalen.
 Eerediploma: Nederlandsch Gouvernement, te Banka.
 Gouden medaille: J. N. Daalderop en Zoon, te Tiel; Prins Pangeran Pakoe Alam, te Djokjokarta; A. J. baron Quarles Ue Quarles, gouverneur van Celebes en onderhoorigheden, te Makasser; Toko Tontonan, te Soerabaja.
 Zilveren medaille: W. de Haas, te Sneek; J. Hack, te Amsterdam; Z. M. de Sultan van Koetei; mej. J. F. van Suchtelen, te Buitenzorg.
 Bronzen medaille: Van Zwet, te Deventer.
 Borstelmakerij, Marokijnwerk, Kunstdraaiwerk, Mandenmakerij.
 Gouden medaille: Gérard P. D. Bourgonjon, te Amsterdam; P. Gerberzon, te Leeuwarden; Gouverneur van het eiland Celebes; Oscar Habener, te Amsterdam; Huttinga, te Hindeloopen; Jaarmarkt-commissie, te Soerabaja; Neeltje Lettinga, te Berlikum; G. Ligtermoet en Zoon, te Rotterdam; A. Roosse, te Hindeloopen; L. P. Sikkens, te Hindeloopen; J. v. d. Hoef, te Amsterdam.
 Zilveren medaille: H. Ellens, te Noordwolde; M. J. Hack, te Amsterdam; de Sultan van Koetei; C. J. Westenberg, resident van Tapehan.
 Caoutchouc- en Gutta-perch-industrie. Reis- en Kampementartikelen.
 Hoogste prijs: Gemeenschappelijke inzending van de caoutchouc-plantages, georganiseerd door de Vereeniging van caoutchouc-planters te Antwerpen, waaraan hebben deelgenomen: Algemeene Belgische-Javasche Cultuur-Maatschappij, te Amsterdam; Belgisch-Nederlandsche Cultuurmaatschappij „Java”, te Amsterdam; Cultuurmaatschappij „Waringin” te Amsterdam; De Koloniale Bank te Amsterdam; Gouvernement van Nederlandsch West-Indië (Suriname); Gouvernement van Nederlandsch Oost-Indië; Maatschappij tot Exploitatie der Pamanoekan- en Tjiassem-landen te Amsterdam; Nederlandsche Gutta-Percha Maatschappij „Singapore”, te ’s-Gravenhage; Tapanoelie Cultuurmaatschappij, te Rotterdam; Rubber Cultuurmaatschappij te Amsterdam; Vereeniging van Caoutchoucplanters van Sumatra, te ’s-Gravenhage; Fransch-Nederlandsche Cultuur- en Handelsvereeniging te ’s-Gravenhage; Vereenigde Heveaplantages, te Amsterdam.
 Eere-diploma: H. Bakker en Zoon, te Ridderkerk.
 Gouden medaille: Van Hemert, te Amsterdam; Weize en Cie., te Rotterdam.
 Zilveren medaille: G. Fischer, te Sumatra.

XVI. Staathuishoudkunde, Hygiène, Openbare Liefdadigheid.

 Hoogste prijs: Gebroeders Stork, te Hengelo; Coöperatieve Vereeniging „Centraal Beheer”, te Amsterdam; Nederlandsche Boter- en Alcoholfabriek, te Delft; Museum van middelen ter voorkoming van ongelukken bij den arbeid en van hygiëne te Amsterdam; H. A. van Ysselstein, directeur-generaal van den arbeid te ’s-Gravenhage; De stad Amsterdam.
 Arbeidscontract. Winstverdeeling. Vakvereenigingen.
 Hoogste prijs: Nederlandsche Centraal bureau voor de Statistiek; Nederlandsche boter en alcoholfabriek, te Delft; Gebrs. Stork, te Hengelo.
 Groote en kleine Industrie. Coöperatieve vereeniging van voortbrenging, gebruik en krediet.
 Eere-diploma: Nederlandsche Bond van commercieele en industrieele vereenigingen uit den Middenstand, te Utrecht; Ministerie van Handel, Landbouw en Nijverheid, te ’s-Gravenhage.
 Werklieden-woningen.
 Hoogste prijs: College van Bijstand, bedoeld in art. 35 der Woningwet, te ’s-Gravenhage.
 Instellingen van voorzorg.
 Hoogste prijs: Nederlandsche Centrale Bureau voor de Statistiek, te ’s-Gravenhage; Nederlandsche Postspaarbank, te Amsterdam; Spaarbank, te Rotterdam; Ned.-Indische Postspaarbank.
 Gouden medaille: Nederlandsche Boter- en Alcoholfabriek, te Delft; Gebroeders Stork, te Hengelo.
 Zilveren medaille: L. B. J. van Oppen, Maastricht.
 Instellingen voor de geestelijke en zedelijke ontwikkeling van den werkman, openbare of particuliere zorg voor het algemeen welzijn.
 Hoogste prijs: Centraal bureau voor statistiek, Den Haag; Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek, Delft; Gebrs. Stork & Co., Hengelo.
 Eere-diploma: Algemeen Nederlandsch Verbond, Verbond van Nederlandsche arbeidsbeurzen; Volksbond tot bestrijding van drankmisbruik.
 Gouden medaille: Gemeente Amsterdam, Werkloosheidsfonds en Arbeidsbeurs; Maatschappij Futura, directeur Arnold Smits, Leiden.
 Bronzen medaille: Sobrietas, bond katholieke vereenigingen tot bestrijding van drankmisbruik, enz., Maastricht.

XVII Hygiëne en weldadigheid.

 Hygiëne.
 Hoogste prijs: Het centrale bureau voor de statistiek te ’s-Gravenhage.
 Eerediploma: Gemeente Amsterdam; Reddingsdienst te Amsterdam.
 Weldadigheid.
 Gouden medaille: De Heldring-gestichten te Zetten; Blindeninstituut te Bandoeng; Verbeteringsgesticht voor jongens te Velsen; Tuchtschool voor jongens te Ginneken; Tuchtschool voor jongens te Nijmegen; Tuchtschool voor meisjes te Montfoort; Staatsopvoedingsgesticht voor jongens te Doetinchem; Staatsopvoedingsgesticht voor jongens te Avereest; Opleidingsschool voor meisjes te Zeist; Opvoedingsgesticht Hoenderloo te Apeldoorn; Observatie-inrichting te Alkmaar; inrichting Stokerhorst te Nederweert; Tuchtschool voor jongens te Haren.
 Zilveren medaille: Stichting-Groot Emaus te Utrecht; Stichting St. Vincentius de Paulo te Maastricht; St. Willebrordus-stichting te Breda; Liefdadigheidsgesticht te Maastricht; A. Smissaert, advocaat te Amsterdam; Genootschap tot steun van verwaarloosden en gevallenen te Amsterdam; Belgisch Weldadigheidsgenootschap te Amsterdam.

XVIII. Praktisch onderwijs. Economische instellingen en Handenarbeid van vrouwen.

 Onderwijs: Kunsten. Wetenschappen en economische instellingen; Weldadigheid; Handenarbeid.
 Gouden medaille: Nationaal Bureau voor Vrouwenarbeid te ’s-Gravenhage; Naamlooze vennootschap De Voorpost te ’s-Gravenhage; Anna Wyers te Amsterdam.
 Zilveren medaille: Mevrouw Beyers-De Graaff te Amsterdam; Koninklijke Nederlandsche Kunstwerkschool te ’s-Gravenhage; J. J. C. baronesse van Haersolte te Arnhem.
 Bronzen medaille: B. Eckhart te Scheveningen; Neeltje Lettinga te Berlikum; N. van der Waarden te Hilversum; H. G. van van Oosterzee te Rijswijk.
 Eerediploma: Mej. F. G. Kreyenbroek te Zutphen; „Arbeid Adelt” te Amsterdam; Steinbuch Hekmeyer te Amersfoort; Tesselschade te ’s-Gravenhage; G. van Doorn te Zutphen; L. H. Wildt te Amersfoort.

XIX. Handel en Kolonisatie.

 Handel.
 Hoogste prijs: Afdeeling handel van het Ministerie van Landbouw, Handel en Nijverheid; Nederlandsche Kamer van Koophandel te Brussel.
 Eerediploma: Wm. H. Müller & Co. te ¹s-Gravenhage.
 Gouden medaille: Pakhuismeesteren van de Thee, te Amsterdam; Vereeniging voor den tabakshandel te Amsterdam.
 Zilveren medaille: J. C. Baan, „Alcmaria”, te Alkmaar; Nederlandsche Kamer van Koophandel, te Brussel.
 Kolonisatie.
 Hoogste prijs: De gezamenlijke inzending voor caoutchouc-planters, waaraan uit Nederland hebben deelgenomen De Algemeene Belgisch-Javasche Cultuur Maatschappij te Amsterdam; De Belgisch-Nederlandsche Cultuurmaatschappij (Java), te Amsterdam; De Cultuurmaatschappij „Waringin”. te Amsterdam; De Koloniale Bank, te Amsterdam; Het Gouvernement van Nederlandsch Oost-Indië en dat van Nederlandsch West-Indië; De Maatschappij tot Exploitatie der Pamanoekan & Tjassemlanden, te Amsterdam; De Nederlandsche Gutta-Perchamaatschappij (Singapore), zetel te ’s-Hage; De Nieuwe Nederlandsch-Indische Cultuur- en Handelmaatschappij, zetel te Amsterdam; De Rotterdam-Tapanoeli-Cultuurmaatschappij te Rotterdam; De Rubber Cultuur Maatscnappij „Malabar”, te Amsterdam; De Société Anonyme des plantations de Bantam (Java, zetel te ’s-Hage; De Société anonyme des plantations de Deli-Moeda (Sumatra), zetel te ’s-Hage; De Nieuw Tjisalak Cultuur Mpij., zetel te ’s-Hage; De Wonokoyo Plantage Mpij., zetel te ’s-Hage; De Cultuur Mij., Tjondong (Java), zetel te ’s-Hage; De Cultuur Mij. Bajabang, zetel te Amsterdam; De Sumatra rubber- en cultuurmaatschappij, zetel te ’s-Hage; De Société franco-néerlandaise de culture et de commerce, zetel te ’s-Hage; De Vereenigde Hevea-Plantagen der Bila-Landen, zetel te Amsterdam.
 Hoogste prijs (Diplôme de rappel). De kanselier van Soerakarta; K. Heyne te Buitenzorg; Prins van Pakoe Alam te Djogjakarta; dr. P. W. van Kampen, te Weltevreden.
 Zilveren medaille. De assistent-resident van Martapoera; Gustaaf Fischer te Djambi; Max Fleischer te Weltevreden; Ph. van Melle te Soekaboemi.
 Koloniaal materiaal.
 Hoogste prijs. Comité van Batavia; De Nederlandsch-Indische regeering; De Nederlandsch-Indische Spoorwegmaatschappij te ’s-Hage; De Semarang-Djoewana en Semarang-Cheribon Stoomtram-maatschappijen te ’s-Hage; Het Syndicaat van Suikerfabrikanten te Nederlandsch-Indië.
 Eerediploma. De Deli-spoorwegmaatschappij te Amsterdam; De Koninklijke fabriek van rijtuigen en spoorwagons te Haarlem; De Maatschappij „Nederland”; De Rotterdamsche Lloyd.
 Zilveren medaille. Het koloniale comité van Suriname.
 Onder de bekroningen, behaald bij de concoursen in de groepen VII (landbouw) en VIII (tuinbouw en boomkweekerij) worden een groot aantal geldprijzen en andere bekroningen vermeld, waarbij echter voor het grootste gedeelte de nationaliteit van den bekroonde niet is opgegeven. Wij zien daaronder aangeteekend.
 Internationaal concours tusschen producenten van verbeterde zaden: 2 gouden madailles G. Veenhuizen, te Sappemeer.
 Voor Chamoerops humilis verguld zilveren medaille Léon Frissen, te Maastricht.
 Internationaal concours van melkinrichtingen: Hoogste prijs een gouden medaille, Nederlandsche Melkhygiënische inrichting, te Amsterdam.
 Voor verschillende soorten van anjelieren 3 verguld zilveren medailles en 1 zilveren Bsse Van Brienen, te Clingendaal.
 Voor aucuba’s 3 zilveren medailles Léon Frissen te Maastricht.
 Voor aardbeien zilveren medaille Nederlandsche Tuinbouwraad, te ’s-Gravenhage.
 Voor ananas verguld zilveren medaille Nederlandsche Tuinbouwraad, te ’s-Gravenhage.
 Voor Groenten gouden, verguld zilveren en 2 zilveren medailles Ned. Tuinbouwraad, te ’s-Gravenhage.
 Voor Araucarias zilveren medaille Léon Frissen, te Maastricht.

BINNENLAND.

Hof van Arbitrage.

 Gistermiddag half 3 werd de behandeling der „Oriuoco”-zaak in het gebouw van het Permanent Hof van Arbitrage voortgezet.
 Mr. Grisanti, de agent van Venezuela, ving zijn dupliek aan. Hij legde nogmaals den nadruk erop dat de eerste vraag, aan het oordeel van het scheidsgerecht onderworpen, een vraag is niet van revisie, maar van nietigheid. Het scheidsgerecht moest eerst uitmaken of de uitspraak van mr. Barge geldig of nietig is, en alleen in het laatste geval mag tot revisie worden overgegaan. Dit onderscheid is van belang, omdat het protocol bepaalt, dat de eerste vraa gmoet worden uitgemaakt volgens de beginselen van het internationaal recht, terwijl daarentegen bij eventueele revisie het scheidsgerecht volgens billijkheid zal hebben te beslissen.
 Vervolgens betoogde pleiter dat de clausule in de concessie van de ischende maatschappij, volgens welke alle vorderingen der maatschappij bij den Venezuelaanschen rechter moesten worden aangebracht, in overeenstemming is met de bepaling van artikel 149 van de Venezuelaansche Grondwet van 1893, volgens welk artikel elk contract van nationaal belang de bepaling moet inhouden dat dc geschillen daaruit voortkomende moeten worden berecht door den Venezuelaanschen rechter en volgens de wetten der Republiek. En bovendien is het een algemeen rechtsbeginsel dat alle contracten te goeder trouw moeten worden ten uitvoer gelegd.
 De bepaling is ook niet in strijd met het internationaal recht.
 Na nogmaals te hebben uiteengezet dat de gemengde commissie die in 1903 over de vordering der Orinoco steamship company had recht te spreken, volgens het protocol geheel vrij was in hare beslissing kwam pl. tegen de door mr. Mc. Kenney geleverde critiek van de wijze waarop spr, als lid van de gemengde commissie zijn taak had vervuld ten aanzien van de vorderingen, voor die commissie gebracht, in het bijzonder wees pleiter erop dat uit de akte van overdracht van de Orinoco shipping and trading company niet te zien is, welke schuldvorderingen daarbij gecedeerd werden. Dit is van belang omdat in een analoog geval — de vordering der waterleidingmaatschappij te Caracas — een groot deel der vordering zich reeds in vreemde handen bleek te bevinden.
 Pleiter was hiermede aan het einde van zijn dupliek doch verzocht nog een uitstel van drie dagen om zijn pleidooi schriftelijk aan het scheidsgerecht over te leggen.
 De President merkte op dat volgens de procesorde, gelijk deze was vastgesteld, slechts zes uur hiertoe was toegestaan. Het scheidsgerecht had echter geen bezwaar, 48 uur uitstel te verleenen.
 Na hierop te hebben metdegedeeld dat de datum van de volgende zitting — waarin de uitspraak zal geschieden — 48 uur te voren ter kennis van de agenten van partijen zal worden gebracht, sloot de voorzitter, prof. Lammasch, de zitting.



Raad van State.

 Blijkens bij den Raad van State, afd. voor de geschillen van bestuur, ingekomen Kon. Besluiten, is alsnog machtiging verleend:
 1o. aan het Algemeen Armbestuur der gemeente Castricum tot verkoop van eene inschrijving ten name van genoemd Armbestuur op de Grootboeken der Nat. Werkel. Schuld, groot ƒ 2800, en tot opvordering van een bedrag van ƒ 760 ten name van het Armbestuur op de Rijkspostspaarbank belegd;
 2o. aan Regenten van het St. Bartholomeus Gast- en Armenweeshuis te Weesp, om voor den verbouw van dat gesticht te verkoopen inschrijvingen op het 2½ % Grootboek der N. W. S. tot een bedrag van ƒ 8000.

 De Koninklijke bewilliging is verleend voor de door het Departement van Oorlog voorgenomen oprichting van eene hoefsmederij en een mestbak in het fort „Kijk in de Pot” te Nijmegen.

 Op grond van een verzuim van Burg. en Weth. van Groenlo is vernietigd een besluit van dat college, waarbij aan de firma G. Fornier en Huis in ’t Veld voorwaardelijk vergunning was verleend tot uitbreiding van hare meelfabriek aldaar, tegen welk besluit F. P. Wethmar, te Groenlo, in beroep was gekomen.

 Ongegrond verklaard zijn de beroepen van 1o. den inspecteur van het lager onderwijs in de 2e inspectie, en 2o. het bestuur der Schoolvereeniging „Instituut Gooiland” te Bussum, tegen het besluit van Ged. Staten van N.-Holland, waarbij eene Rijksbijdrage voor de school van genoemde vereeniging is toegekend. De inspecteur had gemeend dat geen bijdrage had moeten zijn toegekend op grond dat de school moest worden beschouwd als winstgevend bedrijf te zijn gehouden; terwijl het schoolbestuur het bedrag der toegekende bijdrage te laag achtte.

 De Afdeeling behandelde o.a. de beroepen van:
 1o. P. Vreuls, te Nieuwenhagen, tegen een besluit van Burgemeester en Wethouders van Schaesberg d.d. 1 April 1910, waarbij hem vergunning is geweigerd tot het oprichten van een steenbakkerij. Rapporteur de Staatsraad mr. Henny;
 2o. de Maatschappij tot detailverkoop van petroleum „De Automaat”, te Rotterdam, tegen het besluit van B. en W. van Oud-Valkenburg d.d. 28 April 1910, waarbij haar vergunning is geweigerd voor het oprichten van eene bergplaats voor petroleum en benzine aldaar. — Rapporteur de Staatsraad mr. Cort van der Linden.
 3o. Vrouwe E. A. G. van Kretschmar van Veen, douairière van baron Van Nagel van Nederhemert tot Nederhemert, te Nederhemert, tegen het besluit van Gedeputeerde Staten van Gelderland d.d. 20 Juli 1910, waarbij afwijzend werd beschikt op adressantes verzoek aan dat college tot wijziging van den legger A. der wegen en voetpaden in genoemde gemeente. Rapporteur de Staatsraad mr. De Nerée van Babberich.
 4o. J. J. H. Stein, te ’s-Graveuhage, tegen de intrekking van zijne logementsvergunning voor den kleinhandel in sterken drank voor het lokaal Spui 118 te ’s-Gravenhage. Rapporteur hierover was de Staatsraad mr. Henny. Appellant, zijn beroep toelichtende, trachtte aan te toonen dat men hem ten onrechte heeft beschuldigd van gelegenheid te bieden tot het plegen van ontucht in zijne inrichting. Tot staving van zijn bewering had hij eenige personen medegebracht, die hij als getuigen wenschte te doen hooren. Hiertegen bestond evenwel bij den Raad van State bezwaar. Wel konden ze worden toegelaten tot het geven van inlichtingen, maar, aangezien ze niets meer zouden kunnen verklaren dan hetgeen reeds schriftelijk was medegedeeld, werden aan hen geen vragen gedaan.



 Bij K. B. van 7 Oct. is bepaald, dat in het publiek belang en ten name van de gemeente Zwijndrecht, voor het vergrooten van de algeheene begraafplaats aldaar, ten algemeene nutte onteigend kan worden het perceel, sectie B, no. 1580, groot 47 aren 10 centiaren, aangeduid in het plan en de kaarten, welke op de secretarie dier gemeente ter inzage van een ieder hebben gelegen. (St.-Ct.)



 In de St.-Ct. No. 245 wordt medegedeeld eene opgave van het aantal gevallen van besmettelijke ziekten, ter kennis gekomen van den Centr. Gezondheidsraad van 12 tot en met 18 Oct.



Uit de Staatscourant.

 Kon. Besl.
 Benoemd jhr. mr. E. A. van Beresteyn tot burgem. der gem. Veendam.
 Goedgekeurd dat aan J. W. C. Kroon, burgem, der gem, Zuid-Scharwoude, op verzoek, met ing. van 1 Oct. eervol ontslag is verleend als secr. dier gem.
 Verlof verleend tot het aannemen der ordeteekenen, achter hun namen vermeld, aan: jhr, J. A. van Kretschmar van Veen te Utrecht, dir.gen. der Mij. tot Expl. van S.S., commandeur der orde vau de Kroon van België; A. G. A. Everts, chef van den dienst van beweging en reizigersvervoer der S.S., en H. E. Beunke te Utrecht, hoofd-ing., chef van den dienst van weg en werken der S.S., officier der orde van Leopold II.
 Eervol ontslag verleend, op verzoek, aan C. M. van der Burgh, m. ing. v. 1 Jan. 1911, als commies bij het Dep. van Financiën.
 Vereenigingen: Met de „St.-Ct.” no. 245 worden verzonden afdrukken der statuten van: Meppeler Schietver.; Ver. voor personeel in dienst der Ned. spoorwegen tot bestr. der tuberculose, Amsterdam; Expediteurs- en Voermansbond „Eensgezindheid”, ’s-Gravenhage; Jong Westen’s kindervereen. „Oranje-Nassau”, Rotterdam; Rott. H. B. S. Bond; Alg. Muziekver. „Juliana’-, Nigtevecht; Geitenfokver. „Zutphen-’; Ned. Comité voor Oefeningswedstr. in het verleenen van Eerste Hulp bij ongelukken, Amsterdam; Stierhouderij „Helden-Dorp”, Helden; Het Groene Kruis, Valburg, Woningbouw, Axel; Winterswijks Middenstand; Distr. Groningen van de Ned. Ver. van Sigarenwinkeliers; Rhenensche postduivenver. „Cunera”; Centr. Ver. ter behartiging van de belangen van zwakzinnigen in Nederland, Amsterdam; De Harmonievereen. „Beethoven”, Alphen a. d. R.; Volkswoningbouw, Gendringen; Chr. Jongelingsver. „Gedenk aan Uwen Schepper in de dagen Uwer jongelingschap (Pred. 12 : 1a)”, Capelle a. d. IJ.; Alg. Ned. Zeemansbond, Amsterdam, (wez. stat.); Boerenleenbank, th. gen. Boerenleenbank te Puiflijk (G.), (wijz. stat.); Kon. Ver. „Het Eereteeken voor belangrijke Krijgsverrichtingen”, ’s-Gravenhage, (wijz. stat.); Alg. Ned. Chemigrafenbond, Amsterdam, (wijz. stat.); Winkeler Rundveefokver., (gewijz. stat.); Ver. tot bescherming van Dieren voor Dordrecht en omstr., (gewijz. stat.); Amateur Fotografen Ver., thans gen. Ned. Amateur Fotografen Ver., Amsterdam, (wyz. statuten); Scheepmakersver. „Eendracht”, Amsterdam, (wijz. stat.); Alg. Polikliniek „Rotterdam”, (wijz. stat.).



 † WEESP, 19 Oct. De agenda voor de vergadering van den Gemeenteraad op Dinsdag a.s. vermelde ook benoeming van een gasdirecteur. Op de voordracht staan de heeren G. J. van Gooi te Dokkum. M. Boer Leffef te Rotterdam en E. J. Minkman te Zutphen.



 * BERGEN-OP-ZOOM, 19 Oct. Naar wij vernemen heeft de heer G. Kok ontslag genomen als lid van den Gemeenteraad tegen 1 Januari 1911. Naar wordt vermoed is de oorzaak tot dit ontslag de critiek in de laatste Raadsvergadering door een der leden uitgeoefend op het beheer der Gasfabriek. De heer Kok is nl. lid der commissie uit den Raad voor deze fabriek.

 * VLAARDINGEN, 19 Oct. In de Dinsdagavond gehouden vergadering van de Kamer van Koophandel, deed de Voorzitter mededeeling van een correspondentie tusschen het departement van buitenlandsche zaken en de Kamer, waaruit bleek, dat de eigenaars der telegraafboeien, welke verleden jaar in de Noordzee zooveel schade hebben aangebracht aan de netten der haringschepen, niet bekend zijn, maar dat de wenschen der Kamer ter kennis van Engeland en Duitschland zijn gebracht.

 * MIDDELBURG, 19 Oct, Dw Woensdag gehouden zitting van den Gemeenteraad was hoofdzakelijk gewijd aan de behandeling van de gemeentebegrooting voor 1911.
 Zij werd door burg. en weth. voorgesteld op ƒ 802,737.33½ in ontvang en uitgaaf.
 De commissie van fabricage had geen bedenkingen er tegen en die voor financiën had slechts enkele opmerkingen van zeer ondergeschikten aard.
 Door het socialistisch lid van den Raad, den heer Sannes, werden langdurige algemeene beschouwingen gevoerd, waarbij hij aandrong op het invoeren van meer sociale verbeteringen.
 Hij drong aan op vermindering van den prijs van het muntgas en op het geven van een toeslag aan gemeenteambtenaren op hun loon, in verband met de stijging van de prijzen der levensmiddelen van den laatsten tijd.
 Door twee leden werd voorgesteld de wedden van den burgemeester en van den secretaris van ƒ 2500 op ƒ 3000 te brengen.
 Dit werd aangenomen met 3 stemmen tegen.
 De tegenstemmers grondden zich op den minder gunstig financeelen toestand der gemeente.
 De Raad verwierp met groote meerderheid de voorstellen van den heer Sannes om den muntgasmeterprijs te verlagen en om toeslag te geven op de traktementen der gemeenteambtenaren. Ook werd verworpen een voorstel van hetzelfde lid om de subsidie aan het werkloozenfonds met ƒ 500 te verhoogen.



POSTERIJEN EN TELEGRAFIE.

 Met ing. van 20 Oct. wordt te Heeswijk (bij ’s-Hertogenbosch) een hulptelephoonkantoor voor het alg. verkeer opengesteld, welks diensturen gelijk zijn aan die vau het betrokken hulptelegraafkantoor. (St.-Ct.)



KUNST.

Tolstoi.

 Een particulier telegram aan den Berl. Lokal Anz. bericht, dat graaf Leo Tolstoi Dinsdagmiddag, nadat hij zijne gewone wandeling had gedaan, een ernstige flauwte kreeg.
 Er werd onmiddellijk een geneesheer uit Tula ontboden, ofschoon de huisarts op Jasnaja Poljana aanwezig was. Eerst na middernacht kwam de hij weder tot bewustzijn. Hij is nog zeer zwak.



Architectura et Amicitia.

 Gisteravond vergaderde het Genootschap „Architectura et Amicitia”, onder voorzitterschap van den heer H. A. J. Baanders.

 Ingekomen was een uitimodiging van het hoofdbestuur der Maatschappij tot bevordering der Bouwkunst, om een afgevaardigde te zenden naar een op 20 October a.s. te houden vergadering, ten einde zoo spoedig mogelijk te geraken tot buitenwerking-stelling van de Nationale Prijsvraag-regelen.
 Na eenige bespreking werd besloten om de verkiezing voor een lid van de z.g. Schoonheidscommissie in huishoudelijke zitting te doen plaats hebben.
 Besloten werd voorts dat het Genootschap als lid zal toetreden van de Vereeniging voor Schoonheid in opvoeding en onderwijs.
 Door den heer J. H. de Groot werd vervolgens een voordracht gehouden over „Harmonie en Vorm”. Deze voordracht werd met groote belangstelling gevolgd en levendig toegejuicht. De verkiezing, in huishoudelijke vergadering gehouden, had, naar ons wordt meegedeeld, dat tot lid der Schoonheidscommissie werd gekozen de heer H. P. Berlage Nz. De andere candidaten waren de heeren C. W. Nijhoff en Paul de Jongh.



Onze kunst in Zuid-Amerika.

 Het comité voor buitenlandsche tentoonstellingen deelt mede:
 Aan de heeren Joh. J. Doyer en J. A. Waldorp, gedelegeerden van Nederland voor de Internationale kunsttentoonstelling te Buenos-Ayres, werd de mededeeling ontvangen, dat de Nederlandsche afdeeling zich in een bijzonder succes mag verheugen.
 Voorts wordt het volgende medegedeeld omtrent de bekroningen:
 Buiten mededinging verklaard: B. J. Blommers en H. W. Mesdag.
 Grand Prix: Willy Sluiter.
 Gouden medaille: J. Akkeringa, Albert Neuhuys, M. Schildt.
 Zilveren medaille: mevr. S. Bisschop—Robertsen, Ed. Frankfort, A. M. Gorter, Willy Martens, J. H. van Mastenbroek, Ferd. G. VV. Oldewelt, D. Wiggers.
 Bronzen medaille: M. Bauer, Bernh. Höppe, H. M. Krabbé, Martin Monnickendam.
 Eervolle vermelding: G. H. Breitner, B. Dchregel, L. van der Tonge, prof. N. van der Waay, J. H. Weyns.
 Van de 66 tentoongestelde schilderijen zijn tot dusver 27 verkocht.
 Voor het Museum worden aangekocht van: B. J. Blommers „Zaterdag”, H. W. Mesdag „Aan de Hollandsche kust”, Albert Neuhuys „Moeder en kind”, D. Wiggers „Rivier”.
 Aan particulieren werden voorts verkocht werken van: J. Akkeringa, Ed. Frankfort, A. M. Gorter, mevr. C. Haverman—Birnie, B. de Hoog, mej. M. Janssen, M. Kramer, J. C. U. Legner, W. Müller, mej. C. Pruys van der Hoeven, P. A. Schipperus, B. Schregel, W. Sluiter, mevr. A. van Thol—Ruysch, W. Weissenbruch J.Hzn., J. H. Weyns.
 Voor de verloting werken van: D. G. Ezerman, Bernh. Höppe, P. P. Schiedges, M. Schildt, mej. Hehriëtte de Vries, mej. C. A. van der Willigen, J. H. Wijsmuller.



WETENSCHAP.

Mevrouw Curie te Leiden.

 Mevrouw prof. Curie zal, waarschijnlijk in het begin van 1911, eenigen tijd te Leiden verblijf houden, teneinde in het cryogeen-laboratorium bij prof. Kamerlingh Onnes proeven te doen met radium bij zeer lage temperatuur.

(N. R. Ct.)


Koninklijke Bibliotheek.

 De heer W. G. C. Bijvanck, bibliothecaris der Kon. Bibliotheek, zendt ons de volgende mededeeling:
 Sedert het midden des jaars werd aan de Koninklijke Bibliotheek een afdeeling voor Documentatie verbonden, in navolging van soortgelijke instellingen in den vreemde: de „Card distribution Section” der „Library of Congress” te Washington, het „Institut International de Bibliographie” te Brussel, de „Zentrallstelle der deutschen Bibliotheken” („Auskunftsbureau” en „Gesamtkatalog”) aan de „Königliche Bibliothek” te Berlijn.
 Het doel dezer inrichtingen, in het algemeen omschreven, is: het verzamelen van bibliographische gegevens en inlichtingen over vindplaatsen van boeken en tijdschriften, om aanvragers te helpen aan de literatuur over eenig onderwerp van wetenschappelijken of sociaal-practischen aard.
 Om deze inlichtingen te kunnen verschaffen, en tevens internationaal mede te deelen, hebben zij zich ook een eigen bibliographisch materiaal te scheppen door den aanleg en het geregeld bijhouden eener nationale bibliographie.
 Terwijl een documentatie-afdeeling als thans aan de Koninklijke Bibliotheek verbonden is, de aanvragen om bibliographische gegevens over eenig onderwerp moet afwachten, brengt de aard van haar bibliographische werkzaamheid mede, dat zij ook in staat is om actief op te treden door aan instellingen en particulieren de beschikking te geven over het door haar verzameld bibliographisch materiaal.
 Dit materiaal bestaat uit de titelbeschrijvingen van alle in Nederland uitkomende boek- en seriewerken en van de in Nederlandsche periodieke geschriften voorkomende artikels; deze laatste voor zoover zij oorspronkelijk Nederlandsche, zelfstandige en onderteekende opstellen zijn.
 De titelbeschrijving geeft, behalve de gewone bibliographische bizonderheden, als auteursnaam, titel, plaats en jaar van publicatie, vindplaats, aantal bladzijden, prijs, enz., bovendien een beknopt gestelde aanwijzing over den inhoud van boekwerk of artikel, voor zoover dit niet voldoende uit den titel zelf blijkt.
 Om hetgeen aldus in Nederland uitkomt in een vorm te refereeren, welke ook het buitenland in staat stelt van onze bibliographie gebruik te maken, is bij elken titel opgegeven een signatuur, volgens het Decimaal-Systeem van Dewey, in de bewerking van het „Institut International de Bibliographie” te Brussel. Deze bleek, èn door haar uitgebreidheid, èn door haar practische inrichting, zich er het best toe te leenen om aangenomen te worden als internationale bibliographische code.
 Niettemin is de signatuur aldus aangebracht, dat iedere instelling of particulier zonder bezwaar een eigen signatuur volgens eigen systematiek, of ook een trefwoord, separaat-titel of eenig andere aanteekening kan aanbrengen in overeenstemming met den catalogus der instelling of ieders persoonlijke behoefte.
 Om een geheel vrije rangschikking van het bibliographisch apparaat mogelijk te maken, en om gelegenheid te geven tot invoeging der nieuwe titelbeschrijvingen tusschen de vóórgaande, verschijnt de bibliographie niet in boekvorm, maar op losse kaarten van standaardmodel (7,5 bij 12,5) gedrukt, voor de bedging waarvan laden en kasten op maat in den handel verkrijgbaar zijn.
 Van deze kaarten worden aan de belangrijkste openbare bibliotheken volledige stellen toegezonden.
 Ook kunnen andere instellingen en particulieren, die voor wetenschappelijke studie of voor practische doeleinden een bibliographisch apparaat over bepaalde onderwerpen wenschen aan te leggen, naar keuze zich de kaarten laten toezenden.
 Na opgave van naam en adres, ontvangt men maandelijks omstreeks den 18en of 19en van 350 tot 450 titels proefvellen toegezonden. Men teekene daarop aan, van welke titels kaartdrukken worden verlangd, eventueel ook hoeveel exemplaren van eenzelfde.
 De aldus gemerkte proefvellen moeten zoo spoedig mogelijk, en in elk geval vóór den 23n of 24en der maand in het bezit der Afdeeling voor Documentatie teruggekeerd zijn. Tegen het einde der maand of het begin der volgende ontvangt men de afdrukken toegezonden.
 Het ligt in de bedoeling, zooveel mogelijk met deze titelkaart-uitgave wetenschap en praktijk tegemoet te komen.
 Vandaar dat in beginsel kostelooze verspreiding wordt aangenomen, in overeenstemming met de door de Koninklijke Bibliotheek ook overigens gevolgde wijze van handelen.
 Alleen zal overwogen worden in hoever de aanvragen als ernstig bedoeld zijn op te vatten.
 En in de tweede plaats worden porti en andere verzendingskosten den aanvragers in rekening gebracht. Men heeft daarvoor een bedrag van ƒ 5 in voorschot te geven; de verrekening heeft aan het einde van elk jaar plaats.
 Aanvragen als hierboven bedoeld en overmakingen van gelden worden ingewacht: „Koninklijke Bibliotheek”, Afdeeling voor Documentatie, ’s-Gravenhage, 31 Voorhout.



ZEE- EN LANDMACHT.

Reservekader bij de bereden korpsen.

 De minister van oorlog geeft kennis dat het examen voor vrijwilliger voor het reservekader bij de bereden korpsen, dit jaar zal plaats hebben; bij de cavalerie en het korps rijdende artillerie op 23 Nov. en bij de veld-artillerie op 20 Nov., welke examens zoo noodig op een of meer volgende dagen kunnen worden voortgezet.
 Het toelatingsexamen wordt gehouden in de plaatsen waar de staven der korpsen cavalerie der veld-artillerie en de staf van het korps rijdende artillerie zijn gevestigd, zijnde:
 Amersfoort voor het 1e, Venlo voor het 2e, ’s-Gravenhage voor het 3e en Deventer voor het 4e reg. huzaren, Arnhem voor de rijdende artillerie, Utrecht voor het 4e, ’s-Gravenhage voor het 2e, Breda voor het derde en Ede voor het 4e reg. veld-artillerie.
 De adspiranten behooren de kennisgeving, dat zij aan het examen wenschen deel te nemen (ingericht op de wijze als is aangegeven in het model, opgenomen in „St.-Ct.” no. 245), in dier voege in te zenden, dat zij vóór 9 Nov. 1910 ontvangen wordt door den comm. van het korps waarbij de adsp. zich wenscht te verbinden.
 Voor nadere bijzonderheden zie hiervoren genoemd nummer van de St.-Ct.



Onheffing werkelijken dienst.

 Bij K. B. van 11 Oct. is J. H. Breuls, loteling 1910 gem. Heer, behoorende tot het 2e reg. inf, ontheffing verleend van den werkelijken dienst bij de militie voor het nog onvervuld gedeelte van zijn diensttijd, op grond van broederdienst, als omschreven in St.-Ct. No. 245.



 De Minister van Oorlog heeft thans ter kennis van de commandeerenden officieren van de korpsen der landmacht gebracht, dat het zijn verlangen is, dat aan militairen verlof zal worden verleend, wanneer daartoe, in verband met hunne aanneming en bevestiging als lidmaat van eenig kerkgenootschap — hieronder begrepen de deelneming aan het Heilig Avondmaal — het verzoek door den betrokken predikant wordt gedaan, terwijl dat verlof zoodanig zal behooren te worden verleend, dat op de dagen, waarop bedoelde kerkelijke handelingen plaats hebben, het reizen worde voorkomen.



 Blijkens bij het dep. van marine ontvangen bericht is de divisie, bestaande uit Hr. Ms. pantserschepen „De Ruyter”, „Hertog Hendrik” en „Koningin Regentes”, onder bevel van kapt. t. z. W. van Voss, 19 dezer van Hobart vertrokken. (St.-Ct.)

 Reuter seint nog, dat het eskader op weg is naar Adelaide.



 Bij beschikking van den Minister van Oorlog is de eerste luitenant J. J. M. de Waal, van het 2e reg. huzaren, met ingang van 1 Nov. 1910, werkzaam gesteld bij de Kon. Mil. Academie en, in verband daarmede, overgeplaatst bij den staf der cavalerie.
 — Bij beschikking van den Minister van Oorlog is benoemd tot adjunct-administrateur bij de artillerie-inrichtingen te Zaandam J. A. van der Ploeg, thans reeds werkzaam bij die inrichtingen.

LANDBOUW EN VISSCHERIJ.

Rijkshengstenkeuring te Leiden.

 Men meldt ons uit Leiden:
 Gisteren hadden op het plein en de manège van de Doelenkazerne alhier de jaarlijksche najaarskeuring plaats. Er werd door 13 paarden aan deelgenomen. Eén was niet opgekomen, twee werden afgekeurd en voor een werd de beslissing uitgesteld.
 Goedgekeurd werden: Hal Laurel, donkerbruin e. w. h. v. h. hoofd. Ras Amerikaansche draver. Ouderdom 13 jaar. Egenaar H. Q. Schrijver, Den Haag.
 Lafayette en Oakleigh II. Bruin, linksachter witte sok, bles. Ras Engelsch volbloed. Ouderdom 7 jaar. Eigenaresse baronesse M. van Brienen, Clingendaal, Wassenaar (Z.-H.).
 Gordiaan. Zwart. Ras gekruist Oldenburger. Ouderdom 8 jaar. Eigenares „Vereeniging tot verbetering van het paardenras” te Alphen a/d Rijn.
 Rudolf. Donkerbruin. Ras Oldenburgsch warmbloed. Ouderdom 5½ jaar. Eigenares Hengstenvereen. Zoetermeer-Zegwaart.
 Thorward. Donker. Goudvos, scheeve kol l. a. witvoet, witte neus. Ras Oost-Friesch. Ouderdom 5½ jaar. Eigenaar L. van Tilburg, Rijnsburg.
 Effort. Donkerbruin e. w. h. v. h. hoofd. Ras Oldenburgsch, Ouderdom 4 jaar. Eigenaar H. J. Straathof, Zevenhoven.
 Edelman. Kol l. a. witvoet, v. a. halve binnensok, beide gevlekt. Ras Oldenburgsch warmbloed, Oost-Friesch. Ouderdom 3 jaar. Eigenaar C. Bakker, Oegstgeest.
 Oranje. Roodschimmel, kleine kol. Ras koudbloed Belgisch. Oud 9½ jaar. Eigenaars Gebrs. Bos, Zoetermeer.
 Leon. Zwart l. a. witvoet w. vlek bovenlip. Ras gekruist Oldenburgsch. Oud 15 jaar. Eigenaar Mare van Wieringen Abbenis, Haarlemmermeer.
 Excelsior II. Donkerbruin l. a. gevlekte kroon. Ras Oldenburgsch warmbloed. Ouderdom 10 jaar. Eigenares Hengstenvereeniging Spieringweg, Haarlemmermeer.



 Van de haringvisscherij kwamen te IJmuidden binnen de stoomlogger YM 111 Elsa met 33 last; de loggers KW 29 Arbeid adelt, met 19 last; KW 117 Noordzee III met 10 last.



 Te Vlaardingen zijn van de haringvisscherij binnengekomen VI 50, stm. F. Ewout 20 last, Sch 429, stm. M. Beekhuizen, 21 last; Sch 416, stm. P. van Zanen, geen vangst en vleetschade, Sch 388, stm. L. Rog 20 last, VI 183, stm. H. van Vliet 35 last, VI 126, stm. C. v. d. Linden 21 last, Sch 161, stm. W. Keus 12 last, Sch 372, stm. J. Bronsveld 22 last, Bom Sch 30, 15 last.
 Aan het afslaglokaal werd Woensdag verhandeld volle Zuidharing ƒ 14.50—14.75, IJleharing ƒ 11, Hom- en Kuitziekharing ƒ 14.12½—14.25, Makreel ƒ 12.75 per ton.



 Gisteren zijn aangevoerd aan den Rijksvischafslag te IJmuiden de vangsten van 14 stoomtrawlers, 3 kotters, 1 sloep, 62 kustvisschers, 0 bommen, 0 haringvisscher, 2 drijfnetvisschers.

Trawlvisch.

Hoogste prijs Laagste prijs
20½ kisten tarbot 43.50 14.— p. 50 KG.
9 griet 34.— 9.— „ „
146 stuks groote tong 1.40 1.20 p. stuk.
427 middel id. 1.— 0.60 „ „
490 kleine id. 0.42 0.15 „ „
20 kisten groote schol 20.— 15.— p. 30 kg.
19½ middel schol 17.50 14.50 „ „
69½ zetschol 12.— 11.— „ „
354½ kleine id. 7.50 1.35 „ „
144 schar 6.50 1.40 „ „
tongschar 17.— —.— „ „
rog 13.— 10.— p. 20 kg.
kisten gr. roode poonen 26.— — — p. 30 Kg
1⅓ midd. id. 22.— — — „ „
kleine id. 9.— 8.50 „ „
187½ pieterm. en poon 3.— 1.10 „ „
348 gr. korschelvisch 13.50 8.50 p. 50 „
250½ midd. id. 12.— 7.50 „ „
465 kl. midd. id. 10.— 6.50 „ „
913 kl. id. 8 50 2.60 „ „
589 stuks kabeljauw 2.60 0.60 p. stuk
461½ kisten gul 5.— 2.— p. 30 Kg.
25 stuks leng 0.41½ 37½ p. stuk.
133 kisten wijting 2.80 1.— „ „
1 stuks kreeft 1.— — — „ „
37½ kisten makreel 7.— 6.— p. 30 Kg.
2 haring 3.40 — — „ „

Beugvisch.

74 stuks gr. lev. schelv. 24.— 23.50 p. 20 stks
118 mid. id. id. 18.— 14.50 „ 25 „
230 kl. midd. id. id. 8.40 6.— „ 30 „
40 kleine id. id. 4.40 — — „ 40 „
32 kisten gr. doode schelv. 10.— 8.— „ 50 „
11½ mid. id. id. 8.50 — „ „ „
18 kl. mid. id. id. 7.— — — „ „ „
kleine id. id. 5.50 4.70 „ „
12 stuks lev. kabeljauw 4.60 — — p. stuk
34 doode id. 1.20 1.— „ „
68 vleet 2.25 1.05 „ „
5 doode leng 0.68 — — „ „

Haring.

458 kantjes volle haring 11.70 11.35 p. kntje
300 steur 9.05 8.55 „ „
76 ijle 8.85 8.80 „ „
17 makreel 12.— 11.50 „ „
36 kisten versche haring 2.8 p. kist 30 Kg.



FAMILIEBERICHTEN.

Burgerlijke Stand van Amsterdam.

 GEHUWD. 18 Oct. H. Klijn en M. v. d. Waag.
 BEVALLEN. Aangegeven 18 Oct. P. v. Aalstede—Hylke, z.; A. Kok—Grolle, z.; H. v. Dregt—Ebeler, z.; A. v. d. Kooi—Omstenk, z.; C. Jansen—Den Boer, d.; E. v. Swieten—Hijdema, z.; J. Samot—Kurk, z.; W. Schruers—De Jong, z.; B. Lipplaa—Hynberg, d.; V. Polak—Spier, z.; C. ter Woort—v. Bakel, d.; C. Burger—Blankenstein, z.; H. Kamphorst—Boers, d.; T. Basseleur—Brokken, z.; B. Hufnagel—Elfrink, z.; A. Neumeier—Stoove, z.; B. Waagenaar—Roodfeld, d.; C. v. d. Maat—v. d. Linden, d.; B. Kassteen—Dekker, d.; B. Stern—Los, z.; H. Schnabel—Van Bergen, z.; M. v. Streun—v. d. Heide Wijma, z.; M. Greeff—Van Leeuwen, d.; A. Ravelli—Hesselveld, z.; S. Gobes—De Vosta de Fonseca, d.; J. Duin—Kremer, z.; M. Mann—Daudt, z.; C. Koenders—v. Maarschalkerwaard, z.; E. Vogel—Lap, d.; J. v. d. Werf—Prinselaar, d.; P. Lubberink—Wester, d.; H. Mol—Trubendorffer, z.; E. Brekelmans—Maas, z.; C. van den Bold—Hunolt, d.; M. van der Moot—Willems, d.; J. van den Berg—De Wolff, z.; A. Samuel—Hogenhout, d.; C. Leyen—Woudhuizen, d.; H. de Vries—Cohensius, d.; J. Wolkers—Been, z.; C. v. Boven—Wijnberg, d.; C. van Veen—Spruyt, z.; M. van Duykeren—Ter Voort, d.
 OVERLEDEN. Aangegeven 18 Oct. M. L. C. Ingenluyff—Bode, 71 j.; M. C. J. Boissevain—Blijdenstein, 33 j.; J. Schoenmaker—Klesman, 78 j.; J. Bronkhorst, m. 58 j.; D. Volkers, v. 13 m.; E. v. Scheers, v. 5 w.; J. Citroen, m. 74 j.; Ch. Esveld, m. 47 j.; D. Koedam, m. 51 j.; M. Wagenaar, m. 72 j.; S. Been. m. 71 j.; F. A. L. Biedermann, m. 45 j.; C. F. Th. Peeters, m. 74 j.; J. Ch. M. Westhoff, m. 2 m.; C. J. Prinselaar, m. 73 j.

Uit verschillende bladen.

 GEHUWD: A. J. v. d. Brenk en A. T. Faber, Rotterdam—Apeldoorn; A. H. E. J. Hagen en A. M. Ch. v. Leeuwen, Scheveningen.
 OVERLEDEN: A. S. J. Koch, m. 77 j., Scheveningen; A. A. A. G. Camper Titsingh, m. 65 j., Wageningen; A. de Jong, m. 36 j., Rotterdam; H. A. Graswinckel, m. 72 j., ’s-Gravenhage.