Pagina:Algemeen Handelsblad vol 105 no 34389 Avondblad Wetenschappen.djvu/1

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

WETENSCHAPPEN.

CONGRES VOOR DOCUMENTATIE.

Te Frankfort.

Het te Frankfort gehouden congres van het „Institut International de Documentation” werd bijgewoond door deelnemers uit vele landen, w. o. 11 uit Nederland en een vertegenwoordiger van den Volkenbond, den heer D. Secrétan. Het presidium werd waargenomen door mr. Alingh Prins, voorzitter van den Octrooi-raad.
In zijn openingsrede in de raadszaal der stad noemde de voorzitter als het voornaamste doel van het I. I. D.:
1. De analyse en beschrijving van het document, benevens normaliseering der gegevens (universeele classificatie);
2. Normalisatie van den vorm van het document, en
3. Juiste verspreiding der documenten van de belanghebbenden.
Ook de mede-oprichter van het I. I. D., de Belgische senator La Fontaine, gaf een exposé van het werk van het I. I. D.
Vele referaten, zoowel met betrekking tot de bibliographie als tot de „Bedrijfsdocumentatie” werden gehouden.
Men besloot over te gaan tot de reorganisatie en verbetering van den maandelijkschen periodiek „Documentatio Universales”, waarin naast artikelen en verslagen, de officieele aanvullingen op den decimalen-code geplaatst zullen worden. Tevens werden commissies voor „Terminologie van de documentatie” en voor het „Recht van reproductie van documenten” ingesteld.

GROENLAND.

De beweging naar het Westen.

De Oost-Groenland-expeditie, onder leiding van Knud Rasmussen, is 5 November te Kopenhagen teruggekeerd. Rasmussen verklaarde o.a., dat wetenschappelijke onderzoekingen de juistheid hebben aangetoond van de theorie van prof. Wegener, die beweert, dat Groenland zich jaarlijks 20 meter naar het Westen beweegt.
De 600 km lange kunstlijn bij Angmagssalik is vanuit een vliegtuig gephotografeerd, zoodat thans nauwkeurige zeekaarten kunnen worden gemaakt.

VOORDRACHT VAN LÉO GEREILLE-RÉACHE.

Voor het Kon. Ned. Aardr. Genootschap en het genootschap Nederland—Frankrijk zal Donderdagavond 17 November, kwart over acht, in het Muziek-Lyceum te Amsterdam de heer Léo Gereille-Réache uit Parijs een voordracht bij lichtbeelden houden over: „l’Enfer du sel”.