Pagina:Architectura vol 005 no 032.djvu/1

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

VIJFDE JAARGANG No. 32.ZATERDAG 7 AUGUSTUS 1897.

ARCHITECTURA / ORGAAN V.H. GENOOTSCHAP ARCHITECTURA ET AMICITIA
ARCHITECTURA / ORGAAN V.H. GENOOTSCHAP ARCHITECTURA ET AMICITIA

UITGEVERS: J. VAN DER ENDT & ZOON MAASSLUIS.

Redactie: jos. th. j. cijpers, j. l. m. lauweriks, johs. b. lambeek jr., l. f. edema van der tuuk en k. de bazel.
bijdragen voor het blad te zenden aan den heer k. de bazel, nicolaas beetsstraat 118, amsterdam en alles, wat de administratie van het genootschap betreft, aan den 1sten secretaris, american-hotel, te amsterdam.
voorwaarden van het lidmaatschap: het orgaan met technisch gedeelte wordt wekelijks franco toegezonden aan alle leden van het genootschap. de jaarlijksche contributie voor het lidmaatschap bedraagt:
voor gewone leden . . . . . . . . . . . . . ƒ 12.—
  „   kunstlievende leden . . . . . . . . . „ 10.—
  „   buitenleden en aspirant leden . . . . . „ 7.50


MEDEDEELINGEN BETREFFENDE HET GENOOTSCHAP.

1. Daar het schilderen en stoffeeren van het genootschapslokaal is gedaan is dit weder voor de leden toegankelijk.

In de jaarlijksche algemeene vergadering van den Nederlandschen Aannemersbond, gehouden op 14 en 15 juli j.l. te arnhem, zijn de volgende vraagstukken behandeld.

a. Van het Bondsbestuur.
Het bondsbestuur acht het wenschelijk dat in ieder bestek zoo weinig mogelijk aan schatting worde overgelaten en meent daarom dat de opgave van hoeveelheden der te leveren materialen in ieder bestek verbindend moet worden gesteld.

Over ’t algemeen was men het eens, dat bij een goed gedetailleerd bestek de aannemer zelf wel zijn berekening kan maken; ten slotte vereenigde men zich met de volgende conclusie:
„Het Bondsbestuur acht het wenschelijk, dat in elk bestek zoo weinig mogelijk aan schatting worde overgelaten en meent daarom dat voor alles juiste gegevens dienen te worden verstrekt en dat, indien, bij gebreke daarvan, hoeveelheden worden opgegeven, deze verbindend moeten worden gesteld.”

b. Van de afdeeling zwolle.
De afdeeling zwolle spreekt de wenschelijkbeid uit dat bij aanbestedingen van werken de begrooting niet bekend wordt gemaakt.

Preadviezen van het Bondsbestuur.
1e. Vier leden, overwegende dat destijds zeer krachtig is geijverd om de begrootingen wèl publiek te maken, overwegende verder dat het voorshands in de practijk ondoenlijk zal blijken eene begrooting strikt geheim te houden, en dat eene officieele publicatie beter is dan eene officieuse, waarvan ongetwijfeld in meerdere gevallen misbruik zal worden gemaakt, zijn van oordeel,
dat vooralsnog de tijd niet is aangebroken om maatregelen te treffen teneinde te komen tot een regeling zooals door de afd. zwolle wordt voorgestaan.
2e. Vier leden, van oordeel dat het niet publiceeren der begrooting, o. m[.] de zelfstandigheid van den aannemer in het maken zijner berekeningen in hooge mate zoude bevorderen, geven der vergadering in overweging,
zich uit te spreken ten gunste der door de afdeeling zwolle ten deze beaamde wenschelijkheid.

Van de eene zijde werd betoogd, dat het opgeven der raming de aannemers verlokte om zelf geen juiste berekeningen te maken. Daarmee kon men wel eens verkeerd uitkomen, daar b.v. de genie wel cijfers opgaf maar er soms zich niet aan hield. De begrootingen van het Rijk waren vaak niet vertrouwbaar; men had er dus niets aan als men ze wist. Aan de andere zijde meent men, dat wanneer men ernstige berekeningen maakte, een raming van een bekwaam architect altijd tot contrôle kon strekken. Na een uitvoerige discussie, waaruit de geest der vergadering duidelijk bleek, werd de tweede conclusie van het Bondsbestuur aangenomen met 27 tegen 11 stemmen.

c. Van de afdeeling haarlem.
Ligt het op den weg van den Nederlandschen Aannemersbond stappen te doen bij de Hooge Regeering ter verkrijging eener snellere en goedkoopere rechtspleging in zake beslechting van geschillen, voortvloeiende uit het contract van aanneming van werken, en zoo ja, welke middelen moeten worden aangewend, teneinde daartoe te geraken?

Praeadvies.
Het bondsbestuur, de wenschelijkheid eener snellere en goedkoopere rechtspleging, in het algemeen erkennende, doch