Pagina:Bataviaasch Nieuwsblad vol 001 no 244.pdf/4

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

slagen was. Stortzeeën als bergen zoo hoog stortten met vreeselijke kracht over ons heen, en richtten enorme schade aan. Van de zes reddingsbooten verloren wij er vier, en werden tafels, provisien enz. over boord geslagen.
 Onze hutten stonden vijf voet onder water en wij lagen in de bovenste kooi in onze hut, elk oogenblik vreesende door de instroomende zeeën daaruit gesleurd te worden en te verdrinken.
 Nadat we zoo zes uren achtereen in doodelijken angst hadden verkeerd, verminderde de storm, wij hadden het ergste achter den rug en kwamen langzamerhand buiten den radius der typhoon; het schip begon minder te slingeren en te stampen en na eenigen tijd konden wij ons met behulp van twee of drie officieren uit onze onder water staande hut in een andere begeven.
 De typhoon was een der hevigste, die men totnutoe in deze streken had waargenomen. Mevrouw Anderson, mijn persoon cn een meid waren de eenige hutpassagiers en waren wij dus ook de eenige personen in den salon met uitzondering van eenige Javaansche bedienden, die toen de typhoon ernstig gevaarlijk begon te worden en de kap van het salon werd weggeslagen, waren gevlucht. Onophoudelijk stroomden nu zware stortzeeën de salon binnen, en kwam een sloep tegen onze patrijspoort aanbonzen.
 Al het meubilair in den salon, de lampen, alles werd vernield, ook de hutten hadden vreeselijk te lijden, waschtafels, sofa’s, bedden, alles werd uit en tegen elkaar stuk geslagen. Van onze hotelkoffers bleef geen stuk heel, en werd de inhoud ervan weggespoeld. Wij hadden niets meer; zelfs kleeren om aan den wal te gaan ontbraken ons.
 Wat betreft de kapitein van ons schip, de heer Joon en de eerste stuurman, de heer C. A. Seepers, die beiden kunnen wij niet genoeg prijzen voor hun in dien storm betoonden moed.



 De Ferntower. Onlangs maakten wij melding van het vergaan van het ss. Ferntower, dat door denzelfden storm geteisterd als de Celebes, dezen niet kon doorstaan en behoudens twee Chineezen met man cn muis verging. Uit de Straits vernemen wij dat de twee geredden van af den 30sten Augustus, des morgens te 7 ure tot 1 September drijvende waren gebleven op het dak van de dekhut, dat bij het zinken van het schip losgelaten had. Toen eerst werden zij opgemerkt en gered.



PROGRAMMA

Stafmuziek in den Planten-en Dierentuin.

DINSDAG 21 SEPTEMBER 1886.

I.

1) Der „Seekadet” Marsch. R. Genée.
2) Ouverture: „Le Domino noir” D. F. Auber.
3) Annen-Walzer a. d. Operette: „Nanon” R. Genée.
4) „Alla Stella confidente” Romanza V. Robaudi.
5) Grosser Kriegsmarsch a. d. Oper: „Rienzi” R. Wagner.
6) Fantaisie: „Mephistofele” A. Boito.

II.

7) Jubel-Ouverture C. M. v. Weber.
8) „EwigDein!” Gavotte H. Weiss.
9) Fantaisie: „Der Bettelstudent” C. Millöcker.


Militaire Societeit Concordia.

Uitvoering der stafmuziek
op Woensdag, 22 September 1886,
in den vooravond.

1. Marsch a, d. Operette: „Das Spitzentuch der Königin” Joh. Strauss.
2. Ouverture: „Leichte Cavalerie” F. v. Supé.
3. „Schneeglöckchen” Walzer Joh. Strauss.
4. Duo:„ Die lustigen Weiber von Windsor.” O. Nicolaï.
5. Fantaisie: „Madame Favart” J. Offenbach.

Telegrammen van Reuter.

 Londen 20 September. De Bulgaarsche Volksvertegenwoordiging heeft een wetsontwerp aangenomen tot het doen van een gerechtelijk onderzoek naar de wegvoering van Prins Alexander.
 Rusland verzet zich daartegen.

Stoomvaart Telegrammen.

 Het Ned. ss. Semarang is gisteren van Suez herwaarts vertrokken.



Scheepsberichten.




Opgave van aangekomen schepen

Eng. st. Normanby, gez. Sorensen van Singapore.
N. I. bark Fathool rachman gez. Sech Mohamad djawas van Sumbawa.
Ned. st. Conrad, gez. Adriani van Samarang.
Ned. bark. Lotos, gez. Wielinga van Semarang.
  st. G. G. Mijer, gez. Berghuis van Woortman van Atjeh, Padang, Benkoelen.

Opgave van vertrokken schepen.

Eng. bark. Cape Wrath, gez. Doughty naar Kanaal v. o.
Ned.  Marie en Julie, gez. Esman van Middelburg.
Zweed. bark Jupiter, gez. Johanssen naar Soerabaija.
N. I. Schoener Hoat Sing, gez. Lim Kwan Han naar Pecalongan.

Aangekomen Passagiers.

 per s.s. Compta van Deli — Singapore en Riouw.
 de heeren Keulemans — Schaap — Louis Bessie — Maijr. — E. P. King — J. G. King — Voostoeve en 2 kinderen — Boers met echtgenoote en 3 kinderen — mevrouw v. d. Veen en 4 kinderen.

 per ss. Conrad van Samarang de heeren Stuers, Pieragnolie, mevr. van der Lof, van Suchtelen, echgt. en 4 kind., Palm, echtg., 4 kind. en bed., Courier dit Dubicart, Kraft van Ermel, Toorop, eehtg. en kind., André, en de Bruijn.

 per ss. G. G. Mijer van Atjeh, Padang enz., de heeren Meier, Remders de Kruiff, Leisse, de Groot, Reimman, Poosen, Bockom Maas, Geuzken.

Passagiers

 op morgen vertrekkende per ss. Conrad, naar Nederland de heeren W. H. Toorop, echtg. en kind, E. W. van Suchtelen, echtg. en 4 kind. E. B. Masthoff, echtg. en 5 kind. J. H. van der Veen, echtg. en 4 kind., A. S. J. van der Lof geb. Vincent, J. W. A. de Bruine peb. Canter Visscher, Jhr. E. P. E. de Stuers en zoontje, Jongeheer J. G. C. Hooghwinkel, G. A. C. O. Kraft van Ermel, E. Bosch, echtg. en kind., J. C. Bruijn, G. Pieragnoli en A. F. André.



Benoemingen, enz.




CIVIEL DEPARTEMENT.

 Benoemd: Tot Secretaris van de Algemeene Rekenkamer, de President van de Wees- en Boedelkamer te Padang (Sumatra’s Westkust), L. A. Martens.

Bestuur over Vreemde Oosterlingen:

 Benoemd: Tot Luitenant der Chineezen te Kendal, afdeeling van dien naam, residentie Semarang, Ko Soen Sing, handelaar aldaar.



ADVERTENTIËN