Naar inhoud springen

Pagina:Catalogus van schilderijen der Utrechtsche school 1941.pdf/8

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
van munten en penningen van Attevelt voor de illustratie van zijn werken. Schilder van portretten, teekenaar van heraldische objecten. Wurzbach, Niederländisches Künstler-Lexikon. Thieme–Becker. Allgemeines Künstler-Lexikon.
 
2* MANSPORTRET. Borstbeeld, driekwart frontaal naar rechts, tegen een blauw gordijn geplaatst, omsloten door een ovale cartouche van grijze kleur. Hij is gekleed in het zwart met een wit batisten kraag; in de linkerhand houdt hij een zwarten hoed. Links boven de cartouche gesigneerd: „v. Atteveld fe. 1657”.

Doek 80 × 68. – 1657.

BABUREN

THEODOOR VAN BABUREN. Geb. te Utrecht, geboortejaar onbekend, gest. na 1623 te Utrecht (?). Leerling van Paulus Moreelse. In 1611 als leerling in het St. Lucasgilde te Utrecht vermeld. In 1617 te Rome. Sterk beïnvloed door de kunst van Caravaggio. Schilder van bijbelsche en mythologische voorstellingen en genrestukken.

S. Muller Fz., „Schildersvereenigingen”, 1880, blz. 93 en 144; G. J. Hoogewerff in het Jaarverslag van het Nederl. Instituut te Rome, 1915, blz. 21; H. Voss, „Die Malerei des Barock im Rom”, 1924, blz. 469; T. H. Fokker, „Twee Nederlandsche navolgers van Caravaggio te Rome”, in Oud-Holland 1927, blz. 131; P. T. A. Swillens, „De schilder Theodorus (of Dirck?) van Baburen”, in Oud-Holland 1931, blz. 88; A. von Schneider, „Caravaggio und die Niederländer”, 1933, blz. 39–42.
 
2** DE GRAFLEGGING VAN CHRISTUS. Voor een donkeren achtergrond bukken zich Jozef van Arimathea rechts en Nicodemus links, om het lichaam van Christus in den sarcophaag neer te leggen. Achter deze groep weeklagen rechts de drie Maria’s luide. Links op den voorgrond de doornenkroon en een mand met een hamer, een nijptang en spijkers. Jozef van Arimathea is gekleed in een okergeel gebloemd gewaad met donkere ondermouwen, een witte gestreepte gordel om het

2