Pagina:Dagblad van Noord-Brabant vol 076 no 15559.pdf/6

Uit Wikisource
Deze pagina is niet proefgelezen

STAD BREDA.

EERVOL ONTSLAG.

Bij Kon. Besluit is op zijn verzoek eervol ontslag verleend, aan G. Minderhout van de inspectie invoerrechten en accijnzen te Breda. N.V. BROESE & PEEREBOOM.

De heer C. Rie ze bos te Rotterdam, is benoemd tot tijdelijk gedelegeerde van de commissarissen der N.V. Broese & Peereboom en uitgeefster der Bredasche Courant.

BREDASCHE KUNSTKRING.

De Pinkster-tentoonstelling.

Twee zalen van Concordia omvatten van 29 Mei tot en met 2 Juni a.s. ruim tachtig producten van het artistiek kunnen van twintig Bredasche beeldende kunstenaars.

Een half jaar is er verloopen sinds de laatste tentoonstelling en de Kring heeft haar verantwoordelijkheid tegenover cultureel Breda, niet alleen waardig gedragen, hij treedt wederom schitterender naar voren en verblijdt Breda met een vitaliteit, die bewondering afdwingt.

De voordrachtavond

Der traditie-getrouw werd de opening der tentoonstelling voorafgegaan door een lezing over de beeldende kunst. Het bestuur had ditmaal den architect Jan Gratama uitgenoodigd, die tot onderwerp had gekozen: „Het Nederlandsche karakter in de beeldende kunst” welke voordracht door een keur-verzameling van lichtbeelden werd geïllustreerd. De niet-rook-foyer was veel en veel te klein om het uitgelezen gezelschap van belangstellenden, onder wie burgemeester van Sonsbeeck en Mevrouw van Sonsbeeck, en eenige burger- en militaire autoriteiten te kunnen bevatten. De voorzitter van den Kring, de heer P. Hornix, sprak het woord van welkom, speciaal tot burgemeester van Sonsbeeck en diens echtgenoote en eveneens tot den spreker van den avond, den heer Gratama. Diens, op religieusen grondslag georiënteerde visies op de middeleeuwsche- en hedendaagsche beeldende kunsten werden door de aanwezigen met de allergrootste aandacht gevolgd.

Het liep naar elf uur, toen de heer Hornix zijn dankwoord tot den spreker richtte, welke woorden door een zeer langdurig hartelijk applaus werden onderstreept.

De officiëele opening.

In de groote koffiekamer had daarna de plechtige opening der tentoonstelling plaats. Ook hier was het de heer Hornix, die de genoodigden toesprak en speciaal het woord richtte tot Burgemeester van Sonsbeeck welke laatste, ondanks de plechtigheid die dezen dag, in verband [m]et zijn benoeming tot Commissaris van de Koningin kenmerkt, toch deze opening heeft willen bijwonen. Aan het slot zijner sympathieke rede, bood voorzitter Hornix burgemeester van Sonsbeeck het Eere-lidmaatschap van den Kring aan.

De burgemeester dankte en aanvaardde met groote ingenomenheid het eere-lidmaatschap, dit hij aanziet als een blijvende band, die hem bindt aan den kring der Bredasche kunstenaars, die hem vanaf haar oprichting tot in dit uur zeer sympathiek is geweest en zal blijven.

De burgemeester zegt zeer dankbaar te zijn voor het herinneringsgeschenk hem door den kring aangeboden, het zeer artistieke album met den schitterenden lederen band, bewerkt door den schilder Peskowski en de fijne aquarellen der leden.

Wat er te bewonderen is.      

Onder de twintig kunstenaars, nemen ditmaal de architecten een sterk beduidender ruimte in beslag dan in de vorige tentoonstellingen. Daar hebben we om te beginnen: P. HORNIX met zijn ontwerp voor Dienstgebouw, zuiver rythmlsch opgezet en waarin schoonheid, economie en rust hand in hand gaan; FRANS MOL exposeert een drietal foto’s van strak gelijnde, hypermoderne gevels, welke hij te Breda plaatste benevens enkele ontwerpen van raadhuis en villa; Architect TEMME komt in denzelfden geest uit en P. BILSEN brengt een belangwekkende maquette van de Bierbrouwerij de Drie Hoefijzers.

De kleurkunstenaars.      

Beeldhouwer DOUWES toont ons — bij verrassing — een nieuw facet van zijn scheppings-drang. Hij heeft naar palet en penseel gegrepen en hangt ons, eenvoudig en heerlijk, vijf doekjes voor, van welke ons het „Eenzaam vennetje” het meest kan bekoren. Wij durven ons ronduit gezegd niet wagen aan een prognostic over de wijze waarop Douwes zich in deze nieuwe kunstrichting zal gaan ontwikkelen. Een ding is zeker: Wij misten er zeer zijn beeldhouwwerk.

P. VAN GILS bevalt ons het best in zijn „Binnenhuis”, dat sober en ingehouden van toon, toch zoo expressief is en onmiddellijk inneemt. Ook hij schonk vijf belangrijke stukken.

HOHMANN is sterk vertegenwoordigd en wel met elf doeken, olie en aquarel. Zijn triptiek kinderportretje, zonnig en bloesemend van coloriet, is prachtig geslaagd, zijn zelfportret forsch en breed, zijn neger (psychisch vooral) uitmuntend doorvoeld en weergegeven.

C. LANEN exposeert twee knappe damesportretten.

TH. LANGEHUIZEN een groot glas in lood-ontwerp en GERRIT DE MOIREE toont een verblijdenden opgang, optimistischer van conceptie, meer volgroeid nog. Zijn Jasz-zangers doen mij meer aan Jan Sluyters denken dan het door dezen schilder vervaardigde portret van den heer Jan Smits. Knap is dit zeer zeker, absoluut buiten de verf is het getreden, maar Sluyters is er zeer tam in. Wie den hemelbestormenden Jan Sluyters uit z’n Parijsche nachtkroegen kent, moet hem uit dit portret wel tam toeknikken. De roode kat van de Moiree dwingt eveneens bewondering af. „Das ewig Weibliche” in de vrouwenfiguur komt schoon tot haar recht.

BERTUS OLIESLAGERS zond voor ’t grootste deel teekeningen, zeer breed opgevat en breeder nog uitgevoerd, zielkundig, treffend juist. Vooral de Harmonicaspelers.

Dan zijn er:

H. ONTROP met vijf olieverven en een aquarel, onder welke Mechelen sterk bekoort om z’n zonnige stads-eigen karakter.

R. PESKOWSKI schonk zes werken, gloeiend van colariet, absoluut los van alle schilder-conventie. „Z’n bloeiend boompje” is ’n zeer gedurfd, maar schoon stuk: bloesem, dat met het licht versmelt en als brandend er in opgaat. „Schets Veere” is ontegenzeggelijk een knap stuk werk, getuigend van groot talent en zijn „Paardjes” ontroeren door eenvoud en schier kinderlijke naiviteit.

GERARD PRINCéE is er met twee olieverven. De „Pelgrims” en „De bespotting Christi’, beide zeer knap werk.

JAN STRüBE gaf weinig, maar in zijn „Landschapje” zien we een juweeltje.

MEJ. A. L. THOMAS, getuigt in „De Fluitist” van ernstig werken en consciencieus zoeken.

BART VAN VEGCHEL heeft ’n prachtig teer Vennetje geschilderd en z’n „Aaronskelken” bewijzen onweersprekelijk, ook zijn talent zich (vooral wat bloemenschilderen betreft), allergunstigst ontwikkelt. Is de fantasie naar Da Vinci een „Spielerei” van hem geweest? Het is ’n zeer hoog-grijpen geweest, dat in elk geval het naîve in de physionomie zeer benaderde.

W. WAANDERS toont zich ook nu weer sterk in stillevens en PAUL WINDHAUSEN als laatste, maar om den drommel niet „least”, gaf in zijn „Pieta” alweer die sterke verwantschap met Sonnige Primitieven” al voert zijn Lente in ZuidLimburg u oogenblikkelijk weer in ’n heel andere — van de primitieven eeuwen-verwijderde sfeer. Zeer knap is zijn „Mark”, somber dreigend zijn lucht, een zeer mooilijke opgave maar volmaakt geslaagd. DIC ROVERS komt niet op den catalogus voor. Maar het eene „Stilleven” dat hij exposeert, handhaaft zijn reputatie van sterk suggeerend en fijn expressief kleurkunstenaar.

En zoo is deze expositie weer een sprekend bewijs voor de tintelende werkkracht en werklust der leden van den Kring. Dat deze verzameling de belangstelling van duizenden moge trekken is onze oprechte wensch.

Weerbericht.

760.0 teruggaand). Verwachting: Regenbuien? Zwakke tot matigen Zuidwestelijke tot Noordwes telijken of Noordelijken wind, zwaarbewolkt met tijdelijke opklaringen, waarschijnlijk regenbuien, aanvankelijk iets kouder. Licht op: • Hedenavond 21,39 tot morgenochtend 4.19. Zondagavond 21.41.


HET BREDASCHE ZIEKEN-TRIDUUM.

Pinksieren is eèn mooie dag om het Z.-T. in te luiden. Licht en kracht gaf de H. Geest aan de Apostelen op het eerste Pinksterfeest en geeft Hij ook ons nog telkenjare. Licht en kracht hebben de zieken meer nog dan wij noodig om hun ziek-zijn te begrijpen en tot nut van hun ziel te kunnen dragen. Licht en kracht geven aan de Zieken, is ook het doel van het Z.-T. Dit jaar houden we ons aieken-feest op 11,12 en 13 Augustus. Belanghebbenden gelieven deze datums alvast te noteeren. A. J. A. van Meel, Pastoor. TEMPERATUUR VAN HET WATER.

Boeimeer 66, het Ei, 65 Leemputten 62 en Sportfondsenbad 62 graden. NAAR DE ZINGENDE NACHTEGALEN. Excursie Natuurhistorische Vereeniging.

Donderdagavond trokken 34 leden der Natuurhistorische Vereeniging naar ’t Ulvenhoutschs Bosch onder leiding van de heeren: E.v. d. Vos en Nic. Kroon voor vogels en A. L. C. A. van Nijnanten voor planten. De planten bloeiden met duizenden in vele tientallen soorten en de meer zeldzame als rapunzel, knikkend' nagelkruid, paris, gele cteovenetel vorm den als altijd een bijzondere attractie van het mooie, afwisselingsrijke bosch. in ’t dichte lage hout floten tientallen vogels ondanks den koutten avond en kon de zang van tjiftjaf, zwartkop, merel, tuinfluiter, groenvink, tortels en anderen worden beluisterd. De nachtegaal orgelde z’n melodieus geluid’ met forsche trillers op tal van plaatsen door de avondstilte. Alles tezamen een interessante excursie, die om 7 uur begonnen om kwart na 10 uur dp de Markt te Ginneken beëindigd werd. PROPAGANDA-AVOND VOOR „VEILIG VERKEER”.

Donderdagavond werd in Coneordia een „veilig-verkeer”-avond gehouden onder voorzitterschap van mr. J. Pleyte. Tot bestuurslid werd gekozen de heer A. Hootsmans, directeur der Ambachtsschool Na afdoening van vereenigings zaken, gaf de heer Clinge Doorenbos uit Bussum eenige vlote voordrachten. Tot slot van den avond hield de heer Mulbregt, inspecteur van politie, een dóórwerkte lezing over het vraagstuk van veilig verkeer, waarbij hij op tal van fouten en wantoestanden wees, welke dienen te verdwijnen om het aantal ongelukken te doen dalen. Met een dankwoord aan den spreker werd de avond besloten. JAARVERGADERING E.H.B.O.

Donderdagavond hield de afd. Breda van de vereeniging „Eerste Hulp bij Ongelukken” haar jaarlijksche algemeene ledenvergadering inde „Beurs”. Nadat de voorzitter dr. Hermans de vergadering met den gebruikelijken welkomstgroet geopend had, werden door de secretaresse mej. Berben de notulen voorgelezen, terwijl de penningmeester, de heer Huys, rekening en verantwoording deed over h.et afgeloopen jaar. Door mej. Vossen werd namens de Propaganda-commissle verslag uitgebracht over dein den loop van het jaar verrichte Werkzaamheden, waarvoor de voorzitter de leden dezer commissie dank bracht. Besloten werd om over ongeveer zes weken nogmaals een vergadering te beleggen, waarop alle leden dringend verzocht worden aanwezig te zijn. Na gehouden examen kon dezer dagen aan dertien candidaten het diploma E.H.8.0. uitgereikt worden, n.l. aan de dames D. Vossen, D. Wouters, A. Wouters, mevr Verhasselt, A. Olthof. M. G. Dekker, J. v. Bergen, M. Egelie en de heeren P. J. den Bak, J. Wouters, G. Verhasselt, A van Eyk en Reinsma PROCESSIE NAAR SCHERPENHEUVEL

Op Zondag 28 Juni gaat wederom de Bredasche processie naar Scherpenheuvel. De reis zal met bussen worden gemaakt. Men kan zich voor deelneming opgeven aan de bekende adressen,. FIRMA VAN GILS & CO.

Wij brachten een bezoek aan de firma van Gils & Co., alhier, die inde Karnemelkstraat een zaak opgericht heeft in laschbenoodigdheden en snijbranders enz. alsmede de diverse soorten lasöhmetalen. Een en ander is van prima kwaliteit en wordt aan een dergelijken lagen prijs geleverd, dat thans elkeen in staat wordt gesteld zich een laschinstallatie aan te schaffen, iets waar elke smederij en werkplaats behoefte aan heeft. Bijzonder werd onze aandacht gevestigd op een speciaal laschbrons, waarmede het mogelijk is gietijzer, koper, brons, ijzer, staal, gegalvaniseerd metaal enz. had te soldeeren. Een met dit laschbrons uitgevoerde proef op gietijzer, die men ons liet zien, vertoonde geen enkele porositeit. DE JONGE WERKMAN. Weekagenda.

Zaterdag 30 Mei 1936: Om 8.15 uur Ontspanning. Van 8.15 tot 9 uur zitting van den penningmeester voor het afdragen van de contributie. Om 8.15 uur vergadering van de commissie voor de „Win er één bü” actie. Maandag 1 Juni. Tweede Pinksterdag. Fietstocht naar Onze Lieve Vrouw ter Duinen te Ossendrecht. 6.30 uur H. Mis inde H. Hartkerk (Baronielaan). Daarna ontbijt in ons gebouw. Dinsdag 2 Juni 1936. Om 8 uur Algemeene Ledenvergadering. BREDASCHE CONCOURS-HIPPIQUEVEREENIGING.

Ineen gisteren-avond gehouden vergadering der Concours-Hippique-Vereeniging werd meegedeeld, dat de financiëele uitkomsten van het laatst gehouden Goncours-Hippique, voornamelijk door het barslechte weder, niet bijster guajstig zijn geweest. Intusschen zal vermoedelijk het waarborgfonds van gemeente en particulieren niet of hoogstens voor slechts een zeer gering bedrag behoeven 'te worden aangesproken. Het reservefonds der veresniging is echter, door de nadeelige exploitatierekening, er geheel bij ingeschoten. Besproken werd voorts d>e inrichting van het concours in 1937 en in beginsel werd besloten eenige wijzigingen inde samenstelling van het programma vooral wat betreft de springconcoursen, aan te brengen. BURGERLIJKE STAND.

Geboren: Carolina H. M. d v H G J. Baelemansvan Zundert. Huwelijksaangiften: K. Besnen 29 jaar en A. A. C. Nuijten 29 jaar M F. Franssen 30 jaar en L. G. Mol 26 jaar. Huwelijken: J. M. M. Korsmit 27 jaar en H. M. E Noot 28 jaar A. J. Borghmans 27 jaar en H. M. de Bruin 28 jaar A. van Duuren 18 jaar en P. de Jong 22 jaar E. Weterings 19 jaar en R. S. Evers 18 jaar J. A. Visser 29 jaar en J. H. E. Schotel 29 jaar A. J. van Sprundel 28 jaar en A C. Wierokx 29 jaar H. A. P. T. Ruedisueli 29 jaar en J. M. ten Bloemendal 27 jaar. BEVOLKING,

Ingekomen: J. H. de Laat van Princenhage naar Oranjeboomsbraat 67. C. J. H. v.d. Horst van Bunnik naar Achillessbraat 95. J. de Winter van Gilze naar Brinsenkade 7. N. B. Alman, van Rotterdam, naar Sikkels:raat 57. H. P. A. A. Thien van Ginneken naar Spadestraat 4. J. P. Boer van Vught fcaar Speelhuislaan 34. J. H. de Visser van Princenhage naar Vincent van Goghstraat 40. F. Steinmetz van Amsterdam naar Speelhuislaan 51. Vertrokken : J. J. Vetter, van Sikkelstraat 41, naar Hilversum. P. Hoppenbrouwers, van Tet. Dijk. 36 naar Ginneken. J. Goudappel, van Oude Vest 26 naar Ginneken. A. Pistorius van Dijklaan, naar Utrecht. J. dë Leeuw van Bred. weg 63 naar Terheijden. G. Jansen, van Zonstraat 43 naar Dan Haag. H. C. Maas van Vinksbraat 28 naar Terheijden. M. A. Schraven van Bred. weg 95a, naar Princenhage. B. Damen van Burg'. Kerstenlaan 12 naar Princenhage. G. B. van Alsté van Ginnekenweg 38 naar Maartensdijk. A. van Gageldonk, v. Molengrachtechestraat 46 naar Ginneken. F. Snoeijs van Olmstraat 36 naar Princenhage. N. J. J. Hooijmaijer, van Dr. van Mieriostraat 14 naar Eindhoven. RADIO-CENTRALE.

Zondag 31 Mei 1936. Lijn l Hilversum, Lijn 2: Huizen. Lijn 3: 8.30 vm.—12.50 Luxemburg. 12.50 4.50 Droitwich. 4.50—-11.05 nam Londen Reg Lijn 4: 8.30 vm—l2 nam. Brussel VI. Maandag 1 Juni 1936. Lijn 1 Hilversum. Lijn 2 Huizen. Lijn 3: 8 vm.—11.30 v.m. Keulen. 11.30 vm.—l2 nam. London Reg. Lijn 4: 8 vm—ll.2o nam. Brussel Vlaamsch. Dinsdag 2 Juni 1936. Lijn 1 Hilversum. Lijn 2: Hui zen. Lijn 3: 8 vm.—10.35 vm. Keulen. 10.35 vm—l2 nam. London Reg. Lijn 4: 8 vm.—2.20 nam. Brussel VI. 2.20 nm.—4.20 nm Deuschl. S. 4.20—5.15 Keulen 5.15—11.20 Brussel VI Woensdag 3 Juni 1936. Lijn 1 Hilversum. Lijn 2: H-ulzen. Lijn 3: 8 vm—10.35 vm. Keulen. 10.35 vm-7.50 nm London Reg. 7.50—8.35 Midi. Reg. 8.35—12 nam. London Reg. Lijn 4. 8 vm—2.3o nm. Brussel VI. 2.20—5.15 Keulen. 5.15—11.20 Brussel VI. . Donderdag 4 Juni 1936. Lijn 1 Hilversum. Lijn 2 : Huizen. Lijn 3: 8 vm—10.35 vm Keulen. 10.35 vm-12 nam. London Reg. Lijn 4: 8 vm—2.2o nam. Brussel VI. 2.20 nm—4.2o Keulen. 4.20—5.15 Beutsehl. S. 5.15 —9.05 Brussel VI 9.05—11.20 Rome. Vrijdag 5 Juni 1936. Lijn 1 Hilversum. Lijn 2 Huizen. Lijn 3: 8 vm—10.35 vm Keulen. 10.35 vm-8.50 nam. London Reg. 8.50—950. Scottish Reg. 9.05 —11.20 Rome. Lijn 4: 8 vm—2.2o nam. Brussel VI. 2.20—5.15 Keulen. 5.15—11.20 Brussel VI. Zaterdag 6 Juni 1936. Lijn 1 Hilversum. Lijn 2: Huizen. Lijn 3: 8 vm—10.35 vm Keulen. 10.35 v.m.— 1.20 nm London Reg. 1.20 nm—2.2o Droitwich. 2.20 —3.20 London Reg. 3.20—’.35 Droitwich. 5.35—12 nm London Reg. Lijn 4: 8 vm—l2 nam. Brussel VI. AGENDA.

Zaterdag 30 Mei: Graanbeurs: Feestavond Oud-Onderofficieren Zaterdag 30 Mei: Café-rest* „Schotland'’, loting voor de serie 1936 van de Voebbalvereenlging EKC, 8 uur. Tien gebeden voor de wielrijders.

Op den tweeden dag van de Verke • yet. richt het Verbond van Vereenigingen lig Verkeer een woord tot de wielrijder • jj; Het fietsen zou zuiver een genoegen 'peer niet óók gevaren aan verbonden waderde verkeersongevallen nemen die a‘ j. poS rijders een belangrijke plaats in. Gij =e maar al te veel geen of een onduidelijke gij bij richtingverandering gij meent, on weinig plaats op den weg inneemt, ü # hoekjes en gaatjes te kunnen doorglippe1 . dat gij met uw rijwiel een aardige snelh ontwikkelen, meent gij net ergens nog rn]Snen voorbijgaan dat maakt u zoo Se wielrijders. Hoe de mogelijkheden van verkeersons kunnen worden verminderd? . o# Wij brengen hier onder uw aandacn tien geboden voor wielrijders(sters): $$ 1. Zorg er voor, dat uw rijwiel in . v.et D&' denk vooral aan den reflector. Denk in zonder aan de remmen en zorg, dat de 1® 0p – zoo geplaatst is, dat de lichtbundel wegdek. dat «J 2. Is een rijwielpad aanwezig, dan terrein. Zoo niet, blijf dan zooveel n* rechts op den rijweg. . 3. Verander niet plotseling van richtin»’ $ geef dit tijdig en duidelijk te kennen. Gok wilt afstappen. rijd1 4. Bij plaatsen, die niet te overzien zGe|j«i,s. vooral langzaam en geef indien noodig ““ o! 5. Rijd nooit langs een stilstaande t autobus. . 6. Rijd nooit met zijn drieën naast 7. Haal geen kunststukjes uit met l°s® stuur, enz. -5. 8. Rijd niet vlak achter auto’s en t,r ,fIS & 9. Laat je nooit voorttrekken door all trams. -gel5, 10. Houd steeds rekening met de Juist zij hebben soms zeer weinig verfce* tine. De Tol aan het verkent Bestuurder gedood

Bestuurder * Vrijdagmiddag om 3 uur werd de delaar D. R. van der Laan, wonende te ,g: dam, terwijl hij met zijn transportdriewi^ den provincialen weg. te Koog aan de hoogte van de R. K. Kerk reed, door & uit Friesland aangereden. SS* Vander L. werd van het voertuig en werd met hevig bloedende wonden 0 a men. Hij was op slag dood. Twee zwaar gewonden.

Twee zwaar »e' gl/ Vrijdagavond heeft te Oldebroek op burg—Eper grindweg een ernstig aut plaats gehad. De chauffeur vaneen auto, komende uit' de richting station 1- plaats-Oldebroek. raakte ineen bocht va^et weg de macht over het stuur kwijt, m®t volg, dat de wagen tegen een boom Ji®f' de vier inzittenden werden de bestuurd®r G. Wessels uit Zwolle en een 6-j*3*® f' Koops eveneeans uit Zwolle tegen den S1 " slingerd. De heer W. kreeg een ernstig® fractuur en een gebroken been en werdf ' loos opgenomen. Het meisje had beide b®y^goP' broken. De heer Vander Molen liep een*?ieef °p's wonden op. Een mede-inzittend kind D y gedeerd. De toestand van den heers des avonds zeer laat ernstig. Zij die slaagden. Handelekennis

Voor het examen Rekeumg-Couranw’ slaagde de heer P. van Sundert, te Ettten. Advertentie

Kleeding naar Maat Gebr.C. & J. de Kanter RAADHUISSTRAAT 26 GINNEKEN – TEL. 3700 Perfecte coupe. Matige prijzen. Nieuwste Zomerstoffen. 456 Advertentie

CEWTEfILC l Advertentie

De nieuwe cigaret met de hoogste kwaliteit. 20 stuks 25 et. Advertentie

het \och mooi! „ i ■

IfC£H3D/% a. d, Rijn. Grootste binnenhaven der wereld, beroemde UUijDwKW opera, eerste rangs hotels, feudale herbergen en amusementsqeleqenheden. Inlichtingen: Verkehrsamt Duisburg, Verkehrsverein Duisburg. DUSSELDORF de levenslustige kunst- en tuinstad! verheugt zich op het bezoek van zijn Nederlandsche vrienden. Bahnhof-Hotel 150 Bedden. Kamerprljs Hotel Fürstenhof 80 bedden. Kamers vanaf RM. 3.50, Pension vanaf RM. 7.50 vanaf RM, 3.—, Pension vanaf RM. 7. Hotel Germania b.h. Hoofdstat., Bismarck- Hotel Heek Blumenstr. 16/18. 100 bedden, strafselOl.T. 11552. 100 bedden, Kam.v,RMl3:Sft_ _j><>StadtisdT^VeiJ

HET RIJNLAND HERLEEFD! In het Westen van het Duitsche Rijk ligt een vruchtbare, zonnige landstreek, mild door de natuur gezegend en van vele gedenkteekenen voorzien, welke op een krachtig cultuurleven wijzen. Dit is het RIJNLAND. Wie het eenmaal bezocht, blijft steeds onder den ban van zijn bekoorlijkheid. Zijn het de groene golven van den Rijn, zijn het zijn burchten, zijn wijngaard-hellingen, zijn het de stille dalen van zijn zijrivieren, of de geweldige bergketenen aan beide zijden van den stroom, waardoor wij immer weder naar het land van den Rijn worden getrokken? Zijn het de oude cultuursteden met haar modern en stimuleerend leven, of de oude stadjes met hun Middeleeuwsche romantiek, of is het de wijn, de tooverdrank van de Rijnstreek, waarvan men nergens meer geniet dan daar, waar hij wast, aan den Rijn, de Ahr, de Moezel, Saar en Nahe? Wat trekt ons altijd opnieuw naar het Rijnland toe? Hét is het bewustzijn in dit oord de gevoelens te ondergaan vaneen nieuwe jeugd. Zorgen verdwijnen, het genot te leven, stijgt! Hier geniet men de typische zomergenoegens. Een boottocht, door het gezang van vroolijke menschen begoleid, behoort tot de schoonste belevingen, welke de toerist kan medemaken. Maar het ruwe berglandschap van den EIFEL is er ook nog, de HUNSRUCK met zijn uitgestrekte bosschen, het BERGISCHE LAND met zijn pittoreske hellingen, tenslotte het romantische ZEVENGEBERGTE en het stille WESTERWOUD: alle kerngebieden van den echten Duitschen geest. Talrijk zijnde vacantiegangers, die hier verkwikking komen zoeken. Ook het Noordelijk deel van het Rijnland, waar in behagelijke breedte de stroom door de wijde vlakte van ’t Neder-Rijnsche gebied de eeuwige zee tegemoet vloeit, daar waar inde districten van de Duitsche Nijverheid het industriëele hart van Duitschland zoo luid en krachtig klopt, ook aan deze gouwen heeft de natuur haar gaven overvloedig geschonken en speciaal het dal van de RUHR daarmede goed bedacht. Op deze wijze is het Rijnland in het Noorden en in het Zuiden, in het Westen en in het Oosten, met de welbekende badplaatsen en kuurgelegenheden, in waarheid een bron, die steeds opnieuw verkwikking schenkt aan lijf en ziel.

Het Duituh Verkeersbureau te Amsterdam CKalversïraatlïl enhet Landesfremden '1 verkehrwerband Rheinland e.V.Bad Oodesberg geven kosteloos alle inlichtingen

I LOVE YOU

AKEN Het bad voor rheumafiek. Eifo!’ B Historische stad, mooi gelegen b'i Kurhotel „Der Quellenhof* Hat Horel waar Hotel Kaiserbad Eigen genees Krach 9 gij u thuis voelt.Therm.badh. met therm. zwemb. vjs RAÖ L Ahr»a'- Het g®*°ndheidsbad vof B|*l PICpoorten van Holland geneest suiker^s> "E lever, maag-, darm- en nierziekten. 3 uur sporens vanaf de Ned- 9/ rCjafn-Prospect, door „Verkehrsamt* en Duitsch Verkeersbureau, Ams» KREUZNACH „„ ...run,»*""* ns van in het Nahedal, een van de mooiste zijdalen van den Rijn. (15 min. sP jicht Bingen a.d. R.). Beroemd geneeskrachtig bad voor vrouwen- en kinderziekte0' rheumatiek. Heerlijk verblijf voor herstellenden. Sport. Veelzijdige r;se r>| gangspunt voor uitstapjes aan d. Rijn, de Moezel en de Saar, en naar het Pfa -r-i^TKÜfP®* , .urhaus-Palast-Familiehotel 150 bedden, I Hotel Klapdohr tegenover t rM.B.^, F -insion vanaf RM. 10.—. | Kamers vanaf «v ÏAD MUNSTER a. St> met warmwater-, zoutwater* en bronnen. 24 minuten per sneltrein v. den Rijn (bij Bingen). Buitengewone 9goeieo'ffi resultaten bij rheumatiek, jicht, ischias, vrouwenziekten, kinderziekt'?I\"g 38 zwemmen, tennissen. Vaste tarieven voor volledige kuren. P-"T inlirfit.: K jg DE RIJNREIZEN PER STOO M S C HjJ Dagelijksche tochten den Rijn op* en afwaarts van 10 April- * Expresse, snel- en passagiersvaarten van en naar alle plaatsen a. d. reis9?e S schepen m. uifst. Restauratie=bedrijf. Billijke passageprijzen, oj^in?e,Lam of ° zelschappen. Diensfreg., prospect.: Dutsch Verkeersbureau Amster DirectieKeulenvandeJ^öln-DüsseJdortefJïheindamptsdTiffahrt^^^