Pagina:Dagblad van Noord-Brabant vol 076 no 15704.pdf/5

Uit Wikisource
Deze pagina is niet proefgelezen

[ „Af” in alle C opzichten! CHIEFWHIP GEWESTELIJK NIEUWS PERSONALIA Benoemingen.

Zijne Hoogw. Excellentie de Bisschop van ’s-Bosch heeft cp verzoek van den Hoogeerw. Pater Provinciaal der Paters Augustijnen eervol ontslag verleend aan den Weleerw. Pater M. B Van Wegen als Kapelaan der Parochie van de H. Thomas a Villanova te Nijmegen, en in diens Plaats als zoodanig benoemd: den Weleerw. Pater H. Vasen. Verder heeft Z. Hoogw. Excellentie benoemd: tot Geestelijk Adviseur der afdeeling Tilburg Van den Ned. R. K. Naaisters- en Kleermakersbond den Weleerw. Heer kapelaan L. Vlekke (Broekhoven); van de R. K. Voetbalver. „Velocitas” te Tilburg den weleerw. heer kapelaan E.v. Kemenade (Korvel); van de afdeeling Made e.o van den Nederl. R. K. Bakkerspatroonsbond den Weleerw. heer kapelaan C. P. Broeken; van de R. K. Voetbalver. „Activia” te Groesbeek den weleerw. heer kapelaan Th. v. d Laar; van de afdeeling Deurne van den R. K. Bouwvakarbeiders bond den weleerw. heer kapelaan M. Lam; van den kring Helmond van den R. K. Bond van Handboogschutterijen den weleerw. heer kapelaan L. Schoofs (par. O- L- Vr.); van de afdeeling Veghel e. o. van den Ned. R. K. Politiebond den Weleerw. heer H. Hermus; van den kring Tilburg van den N.C.B. den weleerw. heer kapelaan J. Simons (Korvel). MR. W.H. ARIËNS. Geïnstalleerd als rechter bij de Bossche rechtbank.

Mr. W. H- Ariëns uit Amsterdam, die Dinsdag jd. door den president van het Bossche Hof is beëedigd, is Vrijdagmorgen door den president van de Bossche rechtbank mr. Tilman, geïnstalleerd als rechter bij de Bossche rechtbank. De installatie, welke werd bij gewoond dooreen groot aantal leden van de rechterlijke macht, dooreen groot aantal leden van de balie en door het personeel van de griffie en van het parket, geschiedde voor den aanvang der civiele zitting. Nadat de officier van justitie, mr. Steenberghe verzocht had over te gaan tot de installatie van den -deuw benoemden rechter, werd door den griffier mr. Loeff voorlezing gedaan van de acte van benoeming en van de acte van beëediging voor het Bossche hof, De president mr- Tilman verklaarde hierna mr. Ariëns als geïnstalleerd en bood hem de gelukwensehen aan van de Bossche rechtbank. Hiermede was de plechtigheid afgeloopen en werd overgegaan tot behandeling van de civiele zaken. HET ARBEIDSCONFLICT TE PUTTE. Besprekingen met den Rijksbemiddelaar.

Naar wij vernemen, zijn partijen betrokken bij het hangende arbeidsconflict inde bakeliet-fabriek van den heer Niftrik te Putte Maandagmorgen om half tien bijeengeroepen op het Departement van Sociale Zaken te ’s-Gravenhage voor een bespreking met den Rijksbemiddelaar, oud-minister Verschuur. Deze heeft verzocht het ultimatum een week te verschuiven en wel tot 30 November. De aangekondigde staking tegen 23 November bij niet-inwilliging der looneischen is daardoor voor een week verschoven. RECTOR H.B.J.I. LOOYMANS.

Naar wij vernemen is de zeereerw. heer H. B. J. I. Looymans rector van het Liefdegesticht in de Nieuwstraat te Breda, wegens een ernstige ongesteldheid in het St. Ignatiusziekenhuis ai daar opgenomen. Zijn eerw- is gisterenavond van de laatste H H. Sacramenten der Stervenden voorzien. DE WEG STAVENISSE-ST. ANNALAND.

De weg van Stavenisse naar Sint Annaland verkeert, voor zooveel betreft het gedeelte dat in beheer is bij de gemeente Stavenisse, in zulk een slechten staat, dat het verkeer daarover zeer bezwaarlijk gaat, terwijl, mede door de geringe breedte van dezen weg, welke op een dijk is gelegen, het passeeren gevaar oplevert. De A.N.W.B. heeft nu aan het betrokken gemeentebestuur verzocht een spoedige verbetering te willen bevorderen. BELGIë’S NIEUWE KONINGIN?

Een foto van de aartshertogin Adelaïde van Kabsburg, met wie, naar het gerucht wil zie pagina een koning Leopold van België zich zaï gaan verloven. Da aartshertogin vertoeft op het oogenblik in Oostenrijk. Zij heeft jaren lang gewoond met haar moeder, ex-keizerin Zita, in Spanje en in België (Steenockerzeel bij Brussel). UITGAVEN IN VERBAND MET DE ORANJEFEESTEN. Een circulaire aan de gemeentebesturen.

Gedeputeerde Staten hebben de volgende circulaire gericht tot de gemeentebesturen in dit gewest: Wij hebben de eer u mede te deelen, dat de minister van Binnenlandsche Zaken ons, mede namens zijn ambtgenoot van financiën, bericht, dat indien noodlijdende gemeenten of gemeenten, welke bijzondere bijdragen uit het werkloosheidssubsidiefonds voor 1936 of 1937 zullen behoeven, gelden voor feesteiijkheden in verband met het aanstaand huwelijk van H- K. H. Prinses Juliana met Z. D. H. Prins Bomhard beschik baar stellen, op het volgende is te letten: Uiteraard verzetten de bepalingen betreffende de bijzondere bijdragen uit het werkloosheidssubsidiefonds en de algemeen gevolgde gedragslijn ten opzichte van den Rijkssteun er zich tegen, dat de bijdragen en steun voor 1936 uit dezen hoofde worde herzien Geen bezwaar bestaat z.i. indien ten hoogste f 0.25 per leerling voor lagere scholen (g. 1.- en u-l.o.) zoowel openbare als bijzondere wordt besteed. De wijze van besteding van dit bedrag (a’s het geven van traktaties, verstrekken van plaat of drukwerken of wel het aanbrengen van versieringen o.a. aankoop vlaggen) wordt aan de prudentie van uw college overgslaten.

Wordt het door u wenschelijk geacht- dat van gemeentewege bovendien voor straat en/of gevelversieringen (illuminaties, vuurwerk, uitvoeringen of anderszins) gelden worden gevoteerd dan kunnen deze allen worden toegestaan, nadat is komen vast te staan, dat uit bijdragen der ingezetenen niet voldoende middelen daarvoor kunnen worden bijeengebracht. Wij zullen toezien, dat het van uwentwege eventueel te besteden bedrag het karakter van een min of meer bescheiden aanvulling van het bedrag dat door de ingezetenen wordt bijeengebracht, behoudt. Voor gemeenten boven 5000 zielen ware, naast de hiervoor genoemde bijdrage per leerling maximaal 1 cent per inwoner toe te staan, terwijl gemeenten van 5000 zielen en daar beneden mes f 50 zouden moeten volstaan. FAILLISSEMENTEN.

Door de Civiele Kamer der Arrondissements-Rechtbank te Breda, werden Vrijdag 20 November 1936 verklaard in staat van faillissement: W. Sprangers-Wouters, koopman, wonende te Dongen Dongenvaart 78a. Rbchter-commissaris: Mr. A. Bisschop Boeie, rechter in gemelde rechtbank. Curator: kir. O- A. Ch. Verpaalen, adv. proc. te Breda, Sophiastraat 23. Petrus Loose, caféhouder, wonende te Roosendaal. Rechter-commissaris: alsvoor. Curator: Mr. H. Smits, adv. proc. te Roosendaal, Stationsplein 12. STAD BREDA. ZONDAGSDIENST H H. DOKTOREN

Zaterdag 21 en Zondag 22 November, aanwezig: Dr. Blomjous, Veemarkt 25, te'.f. 5138, Dr van Pelt, Ginnekenweg 96, telf. 3473, Dr. Broeders, Baronielaan 215, telf. 5865. MOOIE PROMOTIE.

Onze vroegere stadgenoot, de heer H- C. Ph. de Rooij, rijksklerk le klasse ter griffie van het kantongerecht te Helmond, is bij beschikking van den kantonrechter te Helmond tot waarnemend griffier benoemd en als zoodanig op 20 November beëedigd Genoemde heer de Rooij was vroeger werkzaam als rijksklerk ter griffie der arrondissements-rechtbank te Breda. E.H.B.O.

Öp het gisteren gehouden examen voor eerste hulp bij ongelukken, slaagden onderstaande dienstplichtige soldaten van de 3e en 4e compagnie geneeskundige troepen: F. Toors, C. L. M. van der VaV. W. Bentem, J. F. M. Barts, S. Haa'man, J. M. A Agtenberg, M. C Suikerbuik, J Hopkes, J Duivenvoorden, A Vervest, F. F. van den Goorbergh, H. Nieuwenhoven, K. J. van der Kolk, J. C. van Genderen. J. A. van Beek, J. Koppe’aar, H. Verschoor, S. H. de Vlas, A. Scholkwijk, J. H Videler. F. J. Frederiksen P. J. M. Mahieu, F. ter Gast, B. J J. Overweter, H J. Degenaar, W. Overliese en M. Turksma. R.K. STAATSPARTIJ.

De afdeeling Breda der R. K. Staatspartij vergadert Donderdagavond om 8,15 uur in Modem. ONZE LIEVE VROUWE-LYCEUM.

Een litteraire- en muzikale avond van de leerlingen. De ouders der leerlingen hebben over de verscheidenheid inde jaarlijksche kunstavonden door de leerlingen gegeven, niet te klagen. Ditmaal droeg de avond het karakter van ’n openbare les. De aula was tot in alle hoeken gevuld. De belangstelling was dermate groot, dat er extra rijen stoelen moesten worden aangedragen. Dr. L. Albering, de aigemeene leider van den avond, sprak op zijn gewone, vlotte j wijze het welkomstwoord, speciaal en allereerst tot den moderator van het Lyceum, kapelaan Plasschaert, in wien aldus spreker leeraren en leerlingen eèn geestelijk adviseur hadden aangetroffen, zooals zij in hun stoutste droomen niet hadden vcor oogen gehad en in wien de jongens het volste vertrouwen stelden. Dit ontlokte al dadelijk een daverend applaus. Verder deed inleider uitkomen, dat best’:”? en leeraren het op bijzonder hoogen prijs stelden, dat zóóveel ouders belangstelling in dezen avond toonden, waardoor de band tusschen hen en de school vanzelfsprekend sterker moest worden. Dan ving het programma aan met twee zangnummers, uitgevoerd door het leerlingenkoor onder leiding van André Vermeeren. Een sterke eenheid van toon, een zuiverheid van stem als geheel en een. weldadig aandoende glans lag over deze uitvoering. André Vermeeren heeft ook op dit, hoewel nog jonge koor, zijn eigen cachet reeds gedrukt. Dan kwam een reeks van zeer verscheidene declamaties, opstellen in proza, declamaties in poëzie, waarin het klassieke Nederlandsch een rijk aandeel droeg. De „Opening van de Ceintuurbaan” in werkelijk verdienstelijken, journalistieken en hier en daar raak-sarcastischen stijl geschreven en prettig voorgedragen. Dit naturalistisch proza ging arm-in-arm met Joost van Vondels Gysbrecht en Pol de Monts Kurassiers van Canrobert en werd o.m. op den voet gevolgd door de ietwat studentikoos-aandoende voordracht van „De Lantaarnpaal”. „De Heide” was een loffelijke poging tot het leveren vaneen breed-opgezet natuurtafereel. Zwaarder en nog breeder van toon was „De Suikerfabriek" en de „Zomerdrukte aan het strand” zou ’n keurig figuur maken in ’n V-V.V.-Tijdschrift. De opstellen (we kunnen alle onmogelijk breedvoerig bespreken) hadden de groote verdienste van eerlijk te zijn. Wel wat angstvallig-juist werden sommige visies neergepend. Hier hebben wij speciaal het oog op „De Regen”. „De Bode” uit de Gysbrecht van Vondel werd in zuiver aangevoeld rythme voorgedragen. Ditzelfde mogen we eveneens zeggen van de twee gedichten van Vondel op Oldenbameveldt. Ter afwisseling gaf André Vermeeren met eender leerlingen een quatre-mains, die een gul applaus te boeken kreeg. Gedurende de pauze bestond er gelegenheid ineen der bovenzalen het werk te bewonderen van de leden der Lyceum Jeugd Luehtvaartclub. De firma W. Bergmans te Tilburg had er ’n stand van literatuur op luchtvaartkundig gebied inden uitgebreidsten zin. De avond, die voor wat de leiding voor en achter de coulissen betrof, in handenwas vaneen vlot conferencier en vooral technisch-zuiver spreker, werd beëindigd met twee zeer melodieuse Schubert-liederen. De rector, de heer Gevretzen, vulde met een hartelijk a*sckeidswooi .1 de inleiding van dr/ Albering zeer sympathiek aan.

PAUL WINDHAUSEN EXPOSEERT.

’n Privé-tentoonstelling van werken, uitsluitend door den kunstenaar vervaardigd, en nog wel door ’n stadgenoot.... hoeveel jaren is ’t geleden, dat we van zulk een verschijnsel mochten spreken? En gelukkig is zulk een verschijnsel voor kunst en kunstenaar beide. Geheel de komende week: vanaf heden tot en met Zondag 29 November, geeft de leeraar Paul Windhausen een demonstratie van zijn oeuvre „Kinderportretten”, in zijn ateliers op Nummer 11 van het Kasteelplein. Ruim veertig werken, groot en klein, alle krijt-, pastel- of aquarel-teekeningen zijn er te bewonderen. En als we hier de kwalificatie „bewonderen” neerschrijven, zijn we geen streep bezijden de waarheid. Want Windhausen is vóór alles, in zijn kinderkoppen psycholoog. Hij geeft in die veertig portretten, veertig verschillende kinderzielen. Hij geeft er die ziel vanaf den amper-bewustwordings-tijd tot aan den leeftijd, waarin de gekunsteldheid reeds begint te spreken, en, uit alle teekeningen treedt U ’n verschillende psyche tegemoet. Daarover moet men niet te gering denken. Dat is ’n gave, die veel grooter, veel gerenomeerder kunstenaars aan dezen exposant missen. Naast deze excuise collectie legt hij ons voor: een aantal zeer rake schetsen, bliksemsnel gemaakt. (Wij vernamen: in Moederheil). En deze zijn warempel lang niet zijn minste. Er is opdracht-

„Een Kinderportret” van
Windhausen
.

werk onder. Het is heel gauw te onderkennen. Veel der werken zijn particulier eigendom. Elk opdrachtwerk lijdt onder de opdracht zelf eenigermate, maar, daar, waar Windhausen zichzelf heeft kunnen uitzeggen in lijnen, volkomen, zooals elk eerlijk beeldend kunstenaar zichzelf móét uiten, daar staan wij soms verbaasd door de manier, waarop hij met enkele contouren een meesterlijk geheel weet te scheppen, waarop hij in elk portret een vertegenwoordiging schept van een bepaalde kindergroep. Met andere woorden: hij weet prachtig het algemeen-kinderlijke te treffen. Daar hebben we nummer 19: het droomerige meisje met den appel tusschen de handjes op den schoot. Bezie de groot-open, toch pensieve en toch ook weer vroeg-wijze oogen. Neem het Oude mannetjes-gezichtje van nummer 21, vergelijk het met nummer 23, de welgedane Burgemeester-boy. Zie, hoe zeer verschillend deze twee kinderzielen, en toch hebben beide de gemeenschappelijke kindertrekken: het verwonderd aanschouwen van het leven. Zie de conté-teekening nummer 31: het listige, het raadselachtige achter die oogen, en dat achter-den-elleboog-achtige van het mondje. Prachtig parelgrijs van toon is de jongenskop nummer 33. Wat ’n teere vleeschkleur, uiteenvloeiend in lichtgroene en grijze schaduwtinten. Bezie het kleuren-gamma op het haar, en U zult onze bewondering volkomen gemotiveerd vinden.

Ook deze tentoonstelling is een teeken van de wederopleving der beeldende kunst in Brabant, al geeft dan ook ’n Limburger van geboorte hiertoe den stoot. Wij wenschen hem en ons er geluk mee.

„Melkbars” en Melk aan schoolkinderen.

Heft hoog den kelk met ’t schuimend nat, Dat kracht en vitamine bevat. De rijkste teug van ’t edel vocht, Werd nimmer nog te duur gekocht.

Deze versregels schoten ons weer te binnen bij het lezen vaneen artikel over „Melkbars” in Londen. Het doet steeds een tikje eigenaardig aan, dat wij, Hollanders, wanneer het over het gebruik van consumptiemelk gaat, altijd nog bij het buitenland inde leer moeten gaan. Wanneer wede cijfers van het melkgebruik in ons land, naast die van andere landen zetten, dan, wij hebben het reeds zoo vaak aangetoond.

DOOR: C. JANSSEN, DIRECTEUR DER FOKCENTRALE, ROOSENDAAL.

slaan wij een pover figuur. In ons land, waar toch een eersteklas product gewonnen wordt, breekt men zich

op allerlei wijze het hoofd, om toch van dien overvloed iets kwijt te raken zelfs tegen afbraak-prijzen ; in ons land is het melkverbruik per hoofd bedroevend laag. Millioenen 11. ters melk zouden er méér verbruikt kunnen worden, vóór het gemiddelde 'verbruik per hoofd met dat van andere, naburige landen, gelijk zou zijn. We hopsn allen, dat de actie, welke thans In ons land gevoerd wordt voor het drinken van méér melk, met een schitterend succes bekroond zal worden. Dit zou èn den veehouder én den consument tot voordeel strekken. Om ’t gebruik van melk te bevorderen, moet men de melk oi veel meer onder het onmiddellijk bereik van bet publiek brengen. In hoeveel cafés b.v. zal men in ons land niet te vergeefs om een glas melk vragen ? Wij zien in gedachten de verbaasde gezichten al, als we b.v. hier eens om een glas melk vroegen met vruchtensappen vermengd in verschillende smaken en variaties. Stom verbaasd zou men ons vermoedelijk op zeer vele plaatsen aangapen. Toch zijn al deze dranken in Londen in meer dan 100 melkbars te verkrijgen. Behalve deze dranken verkoopt men er ook nog een vijftiental soorten soep met melk bereid en wel van de allergewoonste tot de allerfijnste toe. Dat er met deze bars wel wat te bereiken valt, leert ons Londen ook. Ongeveer anderhalf jaar geleden werd de eerste bar geopend, thans is dit getal reeds boven de honderd gestegen, met een gemiddelde omzet van ruim 1000 L per week. We hoorden zelfs vaneen bar, welke dag en nacht geopend is, en die het brengt tot een gemiddelde van 4600 liters melk per week ! Het gaat dus blijkbaar met deze melkbars nog niet zoo slecht en dat meen land, waar men voor geen geld „de slanke lijn” prijs wil geven. In geheel Engeland schijnen er een 500-tal van deze bars voor te komen en men vindt ze tot in de warenhuizen en groote magazijnen toe. En hoe staat het in ons land ? Het is ons onbekend, hoeveel melkbars ons land telt". Natuurlijk vindt men in onze groote steden óók wel winkels, depots e.d., waar melk verkrijgbaar is en waar ook zeker wel wat te doen zal zijn. Zelfs inde stad Breda vindt men reeds een ~Milk en Ice Bar” inde Ridderstraat. Hoe de omzet is, is ons niet bekend en of er veel variaties in smaken te vinden is, evenmin. Het wil ons voorkomen, dat, wanneer men door toevoeging van vruchtensappen e.d. wat variatie inden smaak weet te brengen, het met de consumptie zeker wel goed zal gaan. Het is ons bekend, dat er vele personen gevonden worden, die de „melksmaak” als zoodanig niet lekker kunnen vinden. Welnu, dit zou te ondervangen zijn door toevoeging van vruchtensappen e.d., waardoor buitendien de kwaliteit en de voedingswaarde van dezen drank nog zoi. stijgen. We moeten de melk onder allerlei vorm, smaak en verpakking binnen het onmiddellijk bereik der menschen brengen. Wij moeten hier het publiek nog melk leeren drinken en gebruiken. Is men, door middel van de propaganda-kern van het Rijkszuivelbureau daar niet reeds mee bezig ? Het is ons bekend, dat er verschillende gemeenten in onze provincie zijn, waar men ernstig overweegt, om melk aan de schoolkinderen te verstrekken Inde gemeente Zevenbergen ontvangen de schoolkinderen, naar we vernamen, reeds een halve liter melk per dag. Een klein fleschje melk, die door middel vaneen rietje door de kinderen wordt opgedronken. De gemeente Rucphen overweegt om hetzelfde te doen. Laten we hopen, dat spoedig meerdere, neen alle plaatsen zullen volgen. Moeten we hier nog wijzen op het feit, dat melk een uitstekend, gemakkelijk verteerbaar en volledig voedsel is ? Moeten we er de aandacht op vestigen, dat geen enkel voedingsmiddel, dat met melk te vergelijken valt, zóó goedkoop is ? Men zegt, dat er duizenden kinderen lijden aan ondervoeding. Maar wordt het dan geen tijd, dat wijde handen inéén slaan en goedkoope melk verstrekken aan onze eigen kinderen, in plaats van de veehouders inden knoei te laten zitten en op onzen export van zuivelproducten massas geld toe te leggen ? We kunnen ons voorstellen, dat de meeste moeders niet in staat zijn om natuurboter op de boterhammen hunner kinderen te doen, omdat deze te duur is. Wat er zooal in margarine zit (soms nog niet van de beste kwaliteit) zullen we maar buiten beschouwing laten. Dit is zeker, dat het natuurproduct niet te vervangen is! Hoe prachtig kunnen we verschillende stoffen, welke hoog noodig zijn voor de ontwikkeling van het kind, het niet worden toegevoerd inden vorm vaneen have liter goedkoope gezonde lekkere melk. Tal van kinderen, gaan bijna zonder éten naar de school, ook al omdat ze ’s morgens weinig eetlust hebben. Voelt men hier het nut vaneen halve liter voedzame melk, welke zoo half in den voormiddag zou kunnen worden verstrekt ? Voelt men hier, dat het niet alléén gaat om een boerenbelang, maar heel zeker om een veel grooter, om een recht nationaal belang ? Laten we deze zaak krachtig aanpakken en laten gezag hebbende personen hier eens ernstig over denken en vlug handelen. De nieuwe Brag aan den Weerijssingel te Breda nadert naar vo looding. – dezer dagen

De nieuwe orug aan den Weerijssingel te Breda nadert haar -va iooung.- dezer dagen kwam burgemeester Van Slobbe zich omtrent den stand der werkzaamheden op de hoogte stellen. HENRIETTE BOSMANS, PIANO, NICO VAN DER STAD, VIOLONCEL.

De belangstelling voor dezen muziekavond was, als naar gewoonte, weer niet overmatig; voor dergeiijke concerten is de kleine zaal van Concordia maar zelden geheel gevuld te krijgen. Toch waren de concertanten ons niet geheel vreemd, van beiden hadden w« goede herinneringen. Die van Henriette Bosmans dateeren van de laatste jaren, en waren dus nog vrij levendig; die van den cellist waren veel ouder en dus meer vervaagd. Nu we hen te samen hoorden en onwillekeurig gingen vergelijken, kwamen we tot de conclusie, dat zij niet op hetzelfde muzikaal peil stonden. De pianiste met haar sterk temperament, haar groot technisch kunnen, haar rijpe muzikaliteit won het van haar partner, wiens spel wel veel goede hoedanigheden heeft, maar toch, waar het er op aan komt, nog niet boven de techniek staat, zelfs niet onberispelijk zuiver is. Het is dan ook geen wond-er, dat de aandacht en waardeering hoofdzakelijk naar het klavier . uitging. Inde sonate (G dur) van Giovanni Baptista Sammartini, een Italiaansch componist (1704—74), had de cello de hoofdpartij en was de pian0 zeer bescheiden slechts accompagnement. In Beethovens Variaties op. 66 over Mozarts „Ein Madchen oder Weibchen” had het klavier een meer zelfstandige tegenpartij, en gaf kleur en gloed aan dit geestig geschreven werkje. Van drie kleinere celio-nummers, waarmee het eerst* programmadeel besloot, bracht het uitstekend gespeelde en zeer dankbare „La óanse de Conchita” van A. Voormolen, den cellist een zeer verdiend succes. Henriette Bosmans speelde als soli „Papillens” van Schumann en drie werken van Debussy. In het eerste, geschreven onder invloed van den rom-antischen Jean Paul, kleurde de pianiste de afwisselende stemmingen zeer levendig. Maar vooral Debussy lag haar buitengewoon: het poëtisch gegeven in „Soirée dans Grenade”, het tintelende leven in „Visie joyeuse”, —> het was echt Debussyaansch. Het slot bracht een eigen werk van Henriette Bosmans, „Sonate”’ voor violoncel en piano, een vierdeelige, 'zeer belangrijke compositie, met een expansief Allegro moderato, een liefelijk Andante, een gevoelvol Lento, en een kleurrijke, levendige Finale Allegro con fuoco. De cellist kweet zich zonder meer behoorlijk van zijn taak, doch het spreekt vanzelf, dat de componiste met haar merkwaardig uitgewerkte klavierpartij, hier de leiding voerde Het werd voor haar een doorslaand succes. Reeds inden loop van den avond waren haar bloemen aangeboden. HEERENRIJWIEL VERMIST.

Aangifte werd gedaan van vermissing vaneen heerenrijwiel geplaatst tegen een perceel inde St. Janstraat, alhier.