Naar inhoud springen

Pagina:De Afscheiding van 1834.djvu/473

Uit Wikisource
Deze pagina is niet proefgelezen

AANTEEKENINGEN HOOFDSTUK XXI 407



1e) Vgl. o.a. het reeds vermeld Kort Verslag, Utrecht, L. E. Bosch, 1836, blz. 24 v.v. t Getuigt niet voor de nauwkeurigheid van den schuilvink, die dit verslag geeft, dat hij den naam van De Cock op blz. 30 schrijft de Kock.

11) Men lette er op, dat De Cock hier niet spreekt van onze kerk (de genootschaps- kerk), doch gewag maakt van onze kerken!

12) De Cock doelt op art. 69 D KO,

8) Een weinig slordig wordt haar naam door De Cock, als hij haar noemt, met één o geschreven, gelijk de familienaam van graaf Van Hogendorp. Zie ook Voor- loopig Berigt.

  • ) Sinds 1864 is de verplichting „het doen zingen van één of meer evangelische

gezangen tijdens den kerkdienst”, vervallen. Vgl. de Reglementen der Nederlandsche Hervormde Kerk met aanteekeningen, uitgegeven op last van de Algemeene Synode, derde herziene druk, 1928 blz. 57.

Uit een schrijven van Van Hogendorp en Capadose (archief De Cock) blijkt, dat dezen reeds sinds geruimen tijd geen gezangen zongen als ze werden opgegeven. Van Hogendorp laat dit opzettelijk na, en zóó, dat het de aandacht zal trekken. Op die manier getuigde deze edelman! De eenvoudigen deden het op hùn manier door het hoofd te bedekken of ook door heen te gaan. Gezelle Meerburg vergemakkelijkte in den eersten tijd dit heengaan door het gezangvers bij het einde van den dienst op te geven.

15) De Cock is niet den 5den Mei voor de commissie geweest, zooals mr Sybenga, blz. 36, meldt, doch eerst nà zijn terugkeer; echter wèl is hij tegen dien datum op- geroepen. Door zijne vrouw is bericht van verhindering gezonden (zie boven).

16) Vermoedelijk hebben Van Zuylen en mevrouw, De Cock ontmoet te Nijkerk, toen naar het schrijven van Callenbach „van af het oogenblik van De Cocks aankomst Nijkerks pastorie met belangstellenden vervuld is geweest.”

17) Bisschop was predikant te Amsterdam en huisvriend van de ouders van Anthony Brummelkamp, toen dezen nog in Amsterdam woonden.