Pagina:De Amsterdammer vol 019 no 5688.djvu/2

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
De Amsterdammer
2
Dinsdag 18 November 1930

Gemengd Nieuws.


STRAATROOF.

Gisteravond, zoo meldt de „N. R. Ct.” omstreeks half acht liep een 64-jarige dame, M. v. d. W. van den Westersingel op de verlengde Mathenesserlaan, te Rotterdam tusschen het kantoor van de Unilever en de Remonstrantsche kerk. Plotseling is een onbekend gebleven man op haar afgekomen, die haar het handtaschje heeft ontrukt. Hij is het voormalige land van Hoboken opgegaan en hoewel de dame dadelijk alarm heeft gemaakt en men een uitgebreid onderzoek heeft ingesteld, is men er niet in kunnen slagen den man op te sporen. In het taschje zaten eenige snuisterijen en wat klein geld.



ERNSTIGE VAL.

De timmerman H. Tielman te Veendam is Zaterdagmiddag onder een stapel wegglijdende zakken geraakt en in hoogst ernstigen toestand opgenomen.



VERDRONKEN.

Gisteravond omstreeks half acht is de 30-jarige gehuwde arbeider B. L., wonende te Leek, toen hij per rijwiel van Groningen huiswaarts keerde, te water geraakt en verdronken. De man laat een vrouw en 7 kinderen achter.

– Zondagmiddag is het tienjarig zoontje van L. P. van Altena te Lage Zwaluwe, toen het de onvoorzichtigheid beging om aan den aanlegsteiger der Thorboot over een balk te Ioopen, in het Hollandsche diep gevallen en verdronken.



TUSSCHEN DE BUFFERS.

Te Slagharen in de gemeente Ambt-Hardenberg had een droevig ongeluk plaats. Eenige kinderen waren aan het spelen en brachten daarbij 2 op ’n vrije wissel staande wagons der Dedemvaartsche Stoomtramwegmaatschappij in beweging. Het 10-jarig dochtertje van den heer H. Beugelink ging op een der buffers van een in beweging gebrachte wagon zitten. Andere kinderen reden met een tweede wagon van de tegenovergestelde richting, met het gevolg, dat genoemd meisje tusschen de buffers bekneld geraakte. Zij werd daarbij ernstig gewond. In het ziekenhuis te Hoogeveen mocht operatief ingrijpen niet meer baten. Zaterdagavond is het kind aan de bekomen verwondingen overleden.



INBRAAK.

In den nacht van Zaterdag op Zondag is ingebroken in het Magazijn ven de Coop. Aardappelmeelfabriek De Twee Provinciën te Stadskanaal en een bedrag aan contanten van ongeveer ƒ 180.— ontvreemd. Van de dader(s) geen spoor.



AUTO TEGEN EEN BOOM.

Zondagmiddag vond op den Amsterdamschen straatweg, ter hoogte van de algemeene begraafplaats te Loenen, een ernstig auto-ongeval plaats. De heer V. S., die een buiten bewoond te Nieuwersluis, kwam op die plaats met zijn wagen tegen een boom terecht. De heer V. S. brak op verschillende plaatsen zijn been en moest terstond in een ziekenverpleging worden opgenomen. Zijn echtgenoote bekwam een ernstige kaakfractuur.



ZWARE BRAND TE HEEMSTEDE.

Gistermiddag te half drie brak brand uit in een der houten noodwoningen aan de Molenberglaan, te Heemstede. In korten tijd was de dubbele woning een vuurzee. De brandweer was spoedig ter plaatse, doch kon niet direct handelend optreden, daar de dichtstbijzijnde sloot een modderpoel bleek en de waterleiding te ver was afgelegen. Door den sterken wind sloeg het vuur over op een tweede blok van twee woningen, dat tot den grond toe afbrandde. Gelukkig waren slechts twee woningen bewoond. Van het tweede woonhuis kon eenig huisraad worden gered. De verbrande perceelen waren bewoond door de families M. Walet en Th. van Exel. De inboedel was niet verzekerd. De oorzaak van den brand is vermoedelijk het omverwerpen van een brandend voorwerp door een der bewoners, die in dronkenschap verkeerde. Met twee slangen op de waterleiding kon het derde huis nog behouden worden.



ZICH ROEKELOOS OP DE RAILS GEWAAGD.

Jongeman op het station te Leiden gegrepen.

Een twee en twintigjarige varensgezel uit IJmuiden die op het station te Leiden zich in beschonken toestand over de rails van het eerste naar het tweede perron wilde begeven, werd door een vertrekkenden trein gegrepen. Het slachtoffer raakte bekneld tusschen trein en perron en moest met verschillende verwondingen naar het Academisch Ziekenhuis te Leiden worden overgebracht.



AANRIJDING MET DOODELIJKEN AFLOOP.

Gisteravond is onder Noordwijkerhout de 85-jarige timmerman J. B., uit Hillegom, door een auto aangereden. Ernstig gewond is de man naar het Academisch Ziekenhuis te Leiden vervoerd, waar hij bij aankomst bleek te zijn overleden.



INBREKER GESNAPT.

Gistermorgen omstreeks vijf uur werd ten huize van den heer W., Voorhelmstraat te Haarlem inbraak gepleegd.

De dader had een ruitje van de buitendeur uitgesneden en had daarna de deur gemakkelijk kunnen openen.

Er bleken o.m. te zijn ontvreemd twee zilveren armbandhorloges en een spaarbusje.

Twee agenten hebben daarna den Hout doorzocht en den dader daar inderdaad aangetroffen in een tramhuisje, waar hij zich had verscholen. Het was de drie en twintigjarige werktuigkundige F. zonder vaste woonplaats, die in het bezit was van de ontvreemde voorwerpen.

F. verklaarde de inbraak uit armoede te hebben gepleegd.

Hij is in verzekerde bewaring gesteld.



BENZINEVAT ONTPLOFT.

Zondagmiddag is bij het spoorblok te Leeuwarden een bijna leeg vat benzine ontploft. Twee schipperskinderen waren daar aan het spelen. Een van hen, de 13-jarige H. Tienstra, werd door de stukken van het vat zeer ernstig gewond, zoodat men voor zijn leven vreest. De 15-jarige B. Landstra werd eveneens gewond. Beiden zijn in het ziekenhuis opgenomen.



BRAND.

In den nacht van Zaterdag op Zondag heeft brand gewoed in de droge melk-afdeeling van de meelfabriek N.V. „Zeelandia” te Zegwaart, die met een deel der machinekamer veel schade bekwam. In het hoofdgebouw worden de werkzaamheden voortgezet, zoodat geen personeel ontslagen zal behoeven te worden. Tijdens het blusschen viel een drietal brandweermenschen door een der daken. De brandmeester J. R. kwam zoodanig terecht dat hij zich onder geneeskundige behandeling moest stellen.

— In een winkelhuis aan de Wielakkerstraat te Arnhem, heeft in een zaak in ongeregelde goederen, militaire kleedingstukken enz. gistermiddag een brand gewoed. Op de eerste verdieping van het huis werd een partij goederen door het vuur vernield. Naar de oorzaak wordt een onderzoek ingesteld.




Rechtszaken.



BRANDSTICHTING IN EEN ZEILJACHT.

Het Amsterd. Gerechtshof zette gisteren de behandeling voort van de strafzaak tegen den 28-jarigen koopman N., die verdacht wordt op 1 Juli 1928 nabij of in het Kete diep brand te hebben gesticht in zijn zeiljacht „Ei Beg”, tengevolge waarvan het jacht werd vernield en de schilderijen en andere goederen, die zich in het jacht bevonden, verloren gingen. De Vijfde Kamer der Rechtbank veroordeelde hem op 16 April j.l. wegens opzettelijke brandstichting met het oogmerk om zich of een ander te bevoordeelen ten nadele van de verzekeraars tot een gevangenisstraf van een jaar en drie maanden.

De adv.-gen., Mr. Harinxma thoe Slooten, eischte nu vernietiging van het vonnis van de rechtbank en verd.’s veroordeeling tot een gevangenisstraf van een jaar en drie maanden wegens opzettelijke brandstichting waarbij gemeen gevaar voor goederen was te duchten en wegens opzettelijke brandstichting met het oogmerk om zich op een ander te bevoordeelen ten nadeele van de verzekeraars. Voorts vorderde spr. verd.’s onmiddellijke gevangenneming bij de uitspraak van het vonnis.

Hierop hield Mr. van Proosdij zijn pleidooi.

Volgens Mr. Van Proosdij blijkt nergens opzet tot ’t stichten van brand uit. Ook zou verdachte volgens pleiter niet in financieele moeilijkheden hebben verkeerd tijdens het ongeluk. Mr. Van Proosdij noemde verd.’s levenswijze niet royaal. Pl. toonde dit met cijfers aan. Bij den brand is er niets gevonden, wat speciaal op brandstichting wees. Dat verd. geen blusschingspogingen deed is te begrijpen, daar hij slechts aan lijfbehoud dacht. Na uitvoerig het gebeurde na den brand te hebben nagegaan, wees spr. erop, dat z. i. in geen geval sprake kon zijn van z.g.n. „gemeen gevaar voor goederen”. Een bevel tot onmiddellijke gevangenneming is geheel onnoodig, daar verd. gedurende het geheele proces er niet aan heeft gedacht naar het buitenland te gaan.

Pl. concludeerde tenslotte tot vrijspraak.

Na re- en dupliek werd de uitspraak vastgesteld op 1 Dec. te 11 uur.




Kerknieuws.



NED. HERV. KERK.

Beroepen:

Te Terwolde, P. v. d. Wal, te Neede (Gld.). — Te Genemuiden, C. J. v. d. Graaf, te Nijkerk (Vel.).

Bedankt:

Voor Daarle (O.), E. v. Asch, te Arnemuiden (voorheen te Daarle). — Voor Noordwolde, S. P. Borgman, te Franeker.

GEREF. KERKEN.

Beroepen:

Te Smilde (Dr.), S. Wesbonk, te Hoorn. — Te Appelscha, A. Adema, te Opende (Gr.).



De Ned. Geref. Gemeente te Rotterdam.

Haar 60-jarig bestaan.

Den twaalfden Nov. j.l. bestond de Ned. Geref. Gemeente te Rotterdam 60 jaar. Dit feit is gisteravond in een samenkomst met de gemeente in het vergadergebouw aan de Goudschestraat herdacht. De buitenlandsche afvaardiging, die op deze herdenkingssamenkomst het woord zou voeren, was verhinderd aanwezig te zijn.

De voorganger, Ds. D. C. Stempvoort, heeft een feestrede gehouden, waarbij tot onderwerp was genomen Hand. 5 : 38 en 39. Spr. zeide te willen gedenken de daden des Heeren, die Hij 60 jaar aan de gemeente bewezen heeft en te spreken over: de historie, torie, den strijd en het heden.

In 1875 werd als eerste leeraar aan de gemeente verbonden Ds. L. v. d. Velden. Nadat deze door ongesteldheid zijn ambt moest neerleggen, nam weldra Ds. Beversluis de taak over. Deze vertrok echter na korten tijd naar Amerika. Ds. Pothuis was de derde predikant, doch deze ging over naar de oud-Gereformeerden.

Een lange periode volgde, waarbij de gemeente zonder herder en leeraar was. In ouderling Lieburg werd een trouwe voorganger gevonden.

Sedert 1926 mag spr. als predikant deze gemeente dienen en Gods Woord verkondigen.

De gemeente heeft moeilijke jaren doorworsteld en veel strijd moeten overwinnen, zoowel van buiten als in eigen kring. Doch de Heere heeft haar geleid.

De gemeente is uiterlijk en innerlijk in kracht toegenomen. Verschillende jeugdvereenigingen konden worden opgericht. Spr. besloot met een opwekking om de belijdenis trouw te bewaren. Vervolgens heeft Ds. H. Siegers, predikant van de Ned. Geref. Gemeente te Oosterbeek gesproken naar aanleiding van Kronieken 30 : 8, middelste gedeelte. Spr. sprak ook namens de classis, die zich verheugt in dit jubileum.

Daarna heeft Ds. K. P. Groot, van Delft, nog het woord gericht tot de gemeente aan de hand van 1 Sam. 7 : 12.

De oudste ouderling, de heer H. Elmendorp, vertolkte de blijdschap van de gemeente, die hij liet uitdrukken in het zingen van Psalm 126 : 2.

Ds. Stempvoort dankte allen voor hun goede woorden, ook voor de tot hem persoonlijk gesprokene, waarop hij ’s Heeren zegen voor de gemeente vroeg.

Tot slot werd gezongen de jubelzang uit den 72sten Psalm.

Ds. Jhr. J. L. A. Martens van Sevenhoven.

Morgen herdenkt Ds. Jhr. J. L. A. Martens van Sevenhoven, Ned. Herv. Predikant te Utrecht, dat hij voor 25 jaar zijn intrede deed in zijn eerste gemeente, de kerk van Eerbeek.

Jhr. Jan Louis Anne Martens van Sevenhoven, werd 20 Augustus 1978 te Zutphen, waar zijn vader rechter was in de Arrondissementsrechtbank, geboren.

Van Vaders-zijde stamde hij uit een oude Utrechtsche Regentenfamilie. Van Moeders-zijde — een Baronesse Collot d’Escury — was hij verwant aan de Haagsche families, die een plaats in den Réveilkring innamen. Zelf daarvan onwetend, heeft hij door zijn keuze voor het „wonderlijke ambt” een bede uit die familie [i]n vervulling gebracht.

Na de Christelijke School en het Gymnasium te Zutphen doorloopen te hebben kwam hij in zijn studententijd in Utrecht in allerlei relatie tot het vereenigingsleven. Een oorzaak temeer daarvoor was zijn liefde tot Ds. Talma, dien hij op studentenconferenties had leeren kennen en om wien te hooren hij graag een reis naar Arnhem of — na 1901 — naar ’s Gravenhage maakte.

Na de voltooiing zijner studiën werd hij predikant te Eerbeek, waar hij 19 November 1905 zijn intrede deed, predikend over 1 Joh. 1 : 3. Van zijn werkzaamheid in deze gemeente vermelden wij, dat hij lid was van den Voogdijraad in het Arrondissement Zutphen en lid van het bestuur van Kinderzorg in de Classis Arnhem.

April 1910 vertrok hij naar zijn vaderstad Utrecht, waar hij was geroepen als opvolger van Ds. Couvée — 17 April deed hij zijn intree met een predicatie over Matth. 28 :18. Twee jaar lang werkte hij in de wijk Buurkerk, om daarna, bij een verandering van wijkindeeling het grootste deel van de wijk van den zoo beminden Ds. Gewin, Oudwijk, voor zijn rekening te krijgen. Het verloop der tijden heeft wel aangewezen, dat hij er juist de man naar was om het werk van dezen vromen dienaar voort te zetten. De bewaarschool van Ds. Gewin bleef hem altoos een kostelijk stuk. En het verdere wijkwerk kwam onder zijn leiding tot groote ontplooiing. Als uiterlijk bewijs daarvan gelden de bouw van een eigen wijkgebouw ondanks het bezwaar van de eerste oorlogsjaren doorgezet. In 1915 mocht het eerste gedeelte van dit gebouw aan de Bloemstraat geopend worden. In 1919 werd de bouw geheel voltooid.

De kerkeraad benoemde hem in verschillende van haar commissiën, o.a. die voor het predikanten-weduwenfonds. Voorts werd hij in den loop der jaren benoemd als scriba-quaestor van den Ring Utrecht, assessor van het Classicaal Bestuur en secundus-lid van het Prov. Kerkbestuur.

Maar ook buiten den direct-kerkelijken kring had hij op allerlei wijze aanraking met het Christelijk leven. Zoo is hij voorzitter van den Bond van Prot. Chr. Scholen in Utrecht, van het Locaala-Comité van de Unie „Een School met den Bijbel”, van de Ned. Herv. Gemeentescholen, en van de Emmaschool voor Chr. Buitengewoon Onderwijs. Van het Christelijk Gymnasium is hij secretaris-curator.

Herinnerend aan zijn afstamming uit den Réveilkring is het feit, dat hij optreedt als secretaris van de Ned. Evangelisch Prot. Vereen., in 1854 opgericht, welke vereeniging nog Evangelisten uitzendt. In dezelfde lijn ligt het min of meer, dat hij bestuurslid is van de Lukas-Stichting, dat in samenhang met den arbeid der Christelijk-philanthropische Inrichtingen te Doetinchem, beurzen beheert voor de opleiding van Christen-medici. In Utrecht treedt Ds. Martens nog op als Regent van het Burger Weeshuis, terwijl hij ook benoemd werd tot eere-voorziter van het Prot. Doorganshuis.

Ook met het terrein der sociale oganisaties hield de huidige jubilais relatie, wat wel bleek bij zijn optreden als spreker bij het herdenken van het gouden jubileum van Patrimonium. Eveneens wijzen zijn benoeming tot lid van de raden van toezicht op het Gebouw voor Christelijk Sociale Belangen en van de Chr. Coöperatieve Verbruiksvereeniging „Manna” dit uit.

Met zijn afstamming uit een oude Utrechtsche familie houdt verband, dat hij optreedt als Hoogheemraad van het Groot-Waterschap Bijleveld en de Meerndijk, welke funtiec reeds eenige eeuwen in zijn familie bekleed wordt. Ook dient vermeld, dat hij Eere-ridder is der Johanniter-Orde, Commandeij Nederland.

Zijn hoogste eere blijft hem echter, dat hij is bedienaar des Goddelijken Woords. Zijn trouwe, toegewijde arbeid in wijk- en ziekenbezoek, waarbij hij immer gesteund wordt door zijn gade, is daarvan het getuigenis.

Te verwachten is dan ook, dat de Utrechtsche Nederlandsch-Hervormde Gemeente en velen buiten haar op deze herdenking zullen medeleven, Woensdagmorgen halfelf zal, als naar gewoonte in het Dienstgebouw aan het Domplein de officieele herdenkingssamenkomst gehouden worden. Des avonds is er een herdenkingsavond in het wijkgebouw, terwijl ook de bediening des Woords a.s. Zondagmorgen in de Domkerk gedeeltelijk met het jubileum verband zal houden.

Afscheid en Intrede.

’s-Heerenhoek-Nieuwdorp. (Ned. Herv. Kerk). Prof. Dr. J. A. Cramer, van Utrecht, bevestigde Mr. A. P. Wagner, cand. te ’s-Gravenhage, Zondagmorgen hier in het ambt, sprekende over 1 Cor. 4 : 1. Na de handoplegging, waaraan mede deelnam de consulent Ds. J. C. Elenbaas, van Borsselen, zong de gemeente haar nieuwen leeraar staande toe Ps. 134 : 3. Zondagmiddag deed Ds. Wagner zijn intrede met Jes. 40 : 28. Handelend over de beteekenis van de Christ. gemeente in den tegenwoordigen tijd, sprak hij over le. een dag van verwachting en 2e. een dag van vernieuwing. Ds. Wagner werd toegesproken door Ds. Elenbaas, namens Kerkeraad en Gemeente.

Spr. liet den nieuwen predikant toezingen Gez. 91 : 3, waarna de zangvereeniging hem de zegenbede uit Gez. 216 toezong.

Blesse (Ned. Herv. Evangelisatie.) Zondag j.l. heeft Ds. H. J. Pijnacker Hordijk, van Oude- en Nijehorne, tot zijn ambt als voorganger der Ned. Herv. Evangelisatie te Blesse (Fr.) ingeleid den heer H. J. Ververs, van Oegstgeest. Ds. Pijnacker Hordijk handelde daarbij over Ps. 138 : 8.

’s Middags heeft de heer Ververs zijn ambt aanvaard met een predikatie over 2 Cor. 5 : 14. De heer Ververs werd hartelijk verwelkomd door zijn collega, den heer Visser, van Noordwolde, op wiens verzoek Gez. 91 : 3 toegezongen werd.

Koekange (Ned. Herv. Kerk). Cand. H. G. Mooi van Hallum werd Zondagmorgen als predikant der Ned. Herv. gem. van Koekange (Dr.) bevestigd door zijn vader, Dr. G. J. Mooi, met een predicatie over 1 Cor. 3 : 9. ’s middags deed Ds. Mooi zijn intrede, sprekende over Lukas 15 : 7. De gemeente zong haren nieuwen dienaar toe Gezang 91 : 3 (gewijzigd). Hij werd namens den ring Meppel toegesproken door Dr. v. d. Berg van Nijeveen, door den consulent Ds. Seinhorst van Pesse, door den heer J. J. Plantsoen, theol. cand., namens het studentengezelschap Progredier en door zijn voorganger te Koekange, Ds. Van der Berg van Nieuw Leuzen.

Suameer. (Geref. Kerk). Ds. G. Biersteker nam Zondagmiddag na een gezegenden arbeid van 6 jaar afscheid van de Geref. Kerk van Suameer, met een predikatie over Matth. 24 : 35. Sprekende over: Het Woord des Heeren zal geenszins voorbijgaan, handelde spr. achtereenvolgens over de vastheid, de bediening en het oordeel van dat Woord.

Namens de gemeente werd de scheidende leeraar toegesproken door ouderling L. Bloemhof en namens de classis Drachten door Ds. W. H. van der Vegt van Bergum.



DE MALAKKA-KAPEL TE ’s-GRAVENHAGE.

Ter gelegenheid van het gouden jubileum van de Malakka-kapel der Ned. Herv. Gemeente te ’s-Gravenhage werd Zondagavond in de kapel een druk bezochte herdenkingsdienst gehouden. Als voorganger trad op de wijkpredikant Dr. H. Schokking die een predikatie hield naar aanleiding van 1 Cor. 3 : 21—23.

Namens den Kerkeraad en het Ministerie van Predikanten sprak de praeses Ds. D. A. v. d. Bosch een woord van gelukwensch.



Van komen en gaan.

Door den kerkeraad der Ned. Herv. Gem. te Serooskerke (Walcheren) is aan den gemeenteraad het verzoek gericht tot het beschikbaar stellen van gelden voor het stichten en inrichten van een Christelijke school. Als dit wordt toegestaan beteekent dit de opheffing van de openbare school, waarvan het hoofd reeds benoemd is.

In de gemeente bestaat ’n Geref. School en de Herv. kinderen gaan allen op de openbare. Als deze school wordt opgeheven bedraagt het aantal gemeenten op Walcheren, waar geen openbare school is, reeds acht. Er resten dan behalve Middelburg en Vlissingen nog acht gemeenten, die wel een openbare school hebben.



KERKINSTITUEERING LAAKKWARTIER.

De plannen tot Kerkinstittueering in het Laakkwartier (kerkelijk Rijswijk Z.-H.), beginnen steeds vaster vorm aan te nemen. In Rijswijk en Den Haag worden dezer dagen krachtige pogingen aangewend om de vereischte ƒ 70.000, die nog noodig zijn voor kerkbouw, bijeen te brengen. De grond is reeds gekocht en betaald. De actie brengt tot hiertoe prachtige resultaten op.

Een van de middelen om het resultaat te verhoogen is het organiseeren van een bazar. Deze bazar wordt Dinsdagavond geopend door Ds. P. Deddens en gehouden in het Geb. v. Chr. Bel. te Rijswijk. Ook Woensdag- en Donderdagmiddag en -avond is de bazar geopend. Er is met veel liefde en ijver reeds meer dan een jaar gewerkt en heel veel bijeengebracht.



GIFTEN EN LEGATEN.

Wijlen mevr. de wed. D. D. Dijkstra, geb. M. J. Zijlstra, te Leeuwarden, heeft de navolgende legaten besproken: 1. aan de Kerkvoogdij der Ned. Herv. Gem. te Lioessens (Fr.), een perceel land ter waarde van pl. m. ƒ 3100; 2. aan de Kerkvoogdij der Ned. Herv. Gemeente te Wetzens (Fr.), een perceel land ter waarde van pl.m. ƒ 900.

— Ds. A. H. J. G. v. Voorthuizen, te Lage Vuursche, heeft aan zijn vorige gemeente te Rijssen een bedrag groot ƒ 563.27 aangeboden, voor de aanschaffing van den kansel in de in aanbouw zijnde tweede Ned. Herv. kerk aldaar. Dit bedrag was de netto-winst van de in druk uitgegeven afscheidspredikatie van Ds. v. V.



VARIA.

Eenige stemgerechtigde leden der Nederl. Herv. Gemeente te IJmuiden hebben bij het classicaal bestuur van Haarlem een bezwaarschrift ingediend tegen de verkiezing van een lid van het kiescollege. Zij vragen vernietiging der stemming.




Schoolnieuws.



LIJST 14

van de 52ste jaarcollecte voor de Scholen met den Bijbel.

Transport van lijst 13 ƒ 52.821.08
Hollandsche Veld (nagiften) 4.75
Aalten (nagiften) 5.—
Appingedam 306.—
Bedum 243.40
Houwerzijl 150.35
Bozum 88.10
Idskenhuizen 70.—
Katlijk 116.55
Oudehorne 159.25
Erica 67.30
Bergentheim 130.—
Bruchterveld 80.50
Den Ham 650.50
Nijverdal 249.78
Haarloo 95.—
Hengelo (Gld.) 156.69
Schaarsbergen 72.—
Nigtevecht 58.40
Renswoude 155.17
Ouder-Amstel (Waver) 44.—
Andijk-Oost 214.01
Midsland op Terschelling 8.25
Hoek van Holland 133.65
Stellendam 115.75
Terbregge 229.32
Waddinxveen 262.94
Kamperland 177.45
 

Totaal van 350 Loc. comité’s ƒ 56.825.19


ACADEMISCHE EXAMENS.

Leiden. Geslaagd voor doct.-ex. geneeskunde de heeren J. M. Appelman en J. Veerenbos.

Utrecht. De promotie van den heer Dr. A. Elliott geschiedde met lof.

Groningen. Gesl. voor doct. geneeskunde de heeren F. Tyks en J. J. Kamps.

(Advertentie.)



EXAMENS M. O.

Amsterdam. Ned. taal en leterkunde Geëx. vier cand. Geslaagd de heer J. Hiegentlich, Buitenveldert, en Mej. M. C. F. Henning, Amsterdam.

Geschiedenis. Geëx. twee cand. Geslaagd Mej. Th. Haverkorn van Rijsewijk, Renkum.

Aardrijkskunde. Geëx. twee cand. Geslaagd Mej. G. A. Krone, Blerik.

’s-Gravenhage. Akte K II (theoretische en toegepaste mechanica, kennis van werktuigen en technologie). Opgeroepen, opgekomen en afgewezen één candidaat. Deze examens zijn geëindigd.

EX. APOTHEKER-ASSISTENT.

Utrecht. Gesl. de dames J. H. C. M. Geurts en G. A. v. Dijk.

MACHINISTEN-EXAMENS.

’s-Gravenhage. Gesl. Dipl. A: J. Palte, H. M. Sonneveld, D. J. Straatman, Rotterdam; J. T. J. Ponse, Amsterdam; P. La Mark, Hilversum.

BENOEMINGEN BIJ HET CHR. ONDERWIJS

Tot onderwijzer(es):

Rotterdam (Chr. School v. b. l. o. Ds. O. G. Heldringschool) Mej. C. M. de Jong te Leiden.



Luchtvaart.



De Postvluchten op Indië.

HET VIJFDE POSTVLIEGTUIG TE BUSHIR.

Bij de K.L.M. is bericht ingekomen, dat het vijfde postvliegtuig gistermorgen om 6.15 uit Bagdad is vertrokken en om 11.17 te Bushir aangekomen is.

DE P.H.—A.E.N. TE JODPHUR.

Bij de K.L.M. is bericht ingekomen, dat de P.H.—A.E.N., het derde retour-postvliegtuig gistermorgen om 5.53 uit Calcutta is vertrokken en om 10 uur te Allahabad is aangekomen. De P.H.—A.E.N. steeg om 10.35 te Allahabad weer op en arriveerde om 15.35 te Jodphur. Alles is wel aan boord. Heden wordt de reis voortgezet.



DE VLUCHT VAN DEN HEER VAN TIJEN.

Naar het Persbureau Vaz Dias uit Rangoon verneemt, is de heer Van Tijen, exportmanager van de firma Van Houten te Weesp, op zijn zakenvlucht naar Nederlandsch-Indië Maandag te 6.20 uur uit Akyab vertrokken en te 11.50 te Rangoon aangekomen.

Het Persbureau Vaz Dias meldt nader uit Rangoon d.d. 18 November, dat de heer van Tijen alhier wordt opgehouden. De oorzaak van de vertraging in de voortzetting van de vlucht is een defect aan den carburator van zijn machine.



Vliegtuig tegen een huis gevlogen.

De inzittenden wonder boven wonder ongedeerd.

Gistermiddag te twee uur landde op het vliegterrein Molenheide te Gilze het militaire vliegtuig F 8. De machine vertrok te 2.50 uur met bestemming naar Den Helder, doch kort daarop moest wegens een motordefect te Rijen een noodlanding worden gemaakt. De piloot probeerde op een weiland te landen, doch de machine had te veel vaart en botste tegen een huis in de Gillesstraat. Het huis werd ernstig beschadigd en de machine werd vrijwel vernield. De bestuurder sergeant-vlieger Jacobs en de mecanicien Mager kwamen wonder boven wonder met den schrik vrij. Het toestel is onder bewaking gesteld van de militaire politie.

Nadere bijzonderheden.      

Omtrent de noodlanding van het toestel F 8, dat tegen een huis in de Gillesstraat opbotste, kan nog worden gemeld dat hst toestel een dienstreis maakte van Den Helder naar Tilburg en terug. Vermoedelijk ontstond er een defect in de benzineleiding, waardoor de vlieger gedwongen was te dalen. Het huis, waarmede het vliegtuig bij zijn onfortuinlijke landing, in aanraking kwam, werd bewoond door den heer Raaymakers. De machine vloog tegen den zijmuur, die vrijwel werd ingedrukt. Toen de bestuurder uit de cockpit stapte bevond hij zich in de huiskamer, terwijl de mecanicien in den tuin op den beganen grond stapte. Persoonlijke ongelukken kwamen, zooals gemeld, niet voor. Het vliegtuig, type C 1, is gedetacheerd te Den Helder.



Uit Den Haag.

RAADSLID Mr. JOëLS TREEDT UIT DEN VRIJHEIDSBOND.

De heer M. Joëls Jr., lid van den Gemeeneraad voor de Liberale Staatspartij „De Vrijheidsbond”, heeft gisteren aan den voorzitter dier partij, Mr. D. Fock, mededeeling gedaan, dat hij uit den Vrijheidsbond treedt. Hij meent, dat er daar geen plaats meer is voor iemand, die de vooruitstrevend vrijzinnige beginselen is toegedaan.

DE EERSTE HERV. GER. JONGELINGSVEREENIGING.

Hier ter stede is opgericht de eerste Ned. Herv. Jongelingsvereeniging op Geref. grondslag, genaamd „Timotheus”. Haar gronddag is de erkenning van den Bijbel als Gods Woord, uitgedrukt in de drie formulieren van eenigheid. Als eerevoorzitter is benoemd Ds. S. van Dorp, Ned. Herv. predikant alhier. De vereeniging houdt elken Woensdagavond haar vergaderingen in het wijkgebouw van Ds. van Dorp, het gebouw „Elim”.

GER. JONGELINGSVER. „PRO REGE”.

Tot eerevoorzitter van de Geref. Jongelingsvereeniging „Pro Rege” alhier is benoemd Ds. A. G. Barkey Wolf, Geref. Predikant te ’s-Gravenhage-Oost.

Uit Zaandam.

CHR. ORATORIUMVEREENIGING.

De Chr. Oratoriumvereeniging „Zaanstreek” houdt Maandagavond 24 Nov. in „Chr. Belangen” haar jaarvergadering. De voorzitter, de heer Homburg, heeft medegedeeld, dat hij zijn functie als voorzitter dien avond zal nederleggen. Hij meent dat de moeilijke jaren voor de vereeniging voorbij zijn, en bij de oprichting heeft hij uitdrukkelijk verklaard de vereeniging daar doorheen te willen helpen, maar verder zijn krachten er niet aan te kunnen geven.

GEM. VAKSCHOOL VOOR MEISJES.

In het gebouw voor Chr. Belangen werd Zaterdagmorgen feestelijk herdacht het 10-jarig bestaan der gemeentelijke vakschool voor meisjes. De bijeenkomst werd bijgewoond door den her Ter Laan als afgevaardigde van de commissie van toezicht bij het nijverheidsonderwijs. Het raadslid mevr. Spronck—Coerse, als lid der comm. van toezicht op het vakonderwijs, bood aan mej. Advokaat een mand met bloemen aan, ter gelegenheid van haar 10-jarige werkzaamheid aan deze school. Namens de leerlingen werd een mooie bank aangeboden, om geplaatst te worden in de hal der school. De directrice, mej. Koopman, aanvaardde dit bewijs van erkentelijkheid der leerlingen en bracht daarvoor hartelijk dank.

De school werd in de 10 jaren bezocht door 668 leerlingen, die gedurende drie jaren de daglessen volgden. De avondlessen werden door 2055 leerlingen bezocht.



Plaatselijk Nieuws.



ALKMAAR. De Ned. Chr. Landarbeidersbond houdt heden (Dinsdag) avond een openbare vergadering in de Chr. school, Doelenstraat. Spreker de heer P. Stokman, van Lisse, hoofdbestuurder van den Bond, met het onderwerp: „Tuin- en Bloemist-arbeiders, vereenigt u!” Het doel is, om hier een afdeeling van den Bond op te richten.

— Vrijdag a.s. hoopt voor de afd. Alkmaar van den Ned. Chr. Vrouwenbond op te treden Ds. C. van Meyenfeldt, Geref. pred. alhier, over het onderwerp: „Henriëtte Roland-Holst”. De vergadering vangt aan te 8 uur, in het gebouw „Waakt en Bidt”.

ALMELO. De heer W. Bulters, machinist bij de Ned. Spoorwegen, herdacht dezer dagen onder groote belangstelling, het feit, waarop hij 25 jaar geleden bij de Spoorwegen in dienst trad. Voor zijn woning prijkte een eerepoort met het opschrift Hulde aan den jubilaris. Van zijn superieuren ontving hij een enveloppe met inhoud. Zijn collega’s gaven hem een fraaie kachel. Ook werden hem mooie bloemstukken aangeboden.

ALPHEN A. D. RIJN. De Chr. Gymnastiekvereeniging „Kwiek” zal Woensdag 26 Nov. a.s. in de kerkzaal der Martha-stichting haar eerste uitvoering geven.

— In de Donderdagavond door de Anti-Rev. Kiesvereeniging te houden ledenvergadering zal de heer J. W. Hoornenborg inleiden: „De gedenkschriften van Mr. P. J. Troelstra”.

BODEGRAVEN. De jaarlijksche Bidstond voor het Chr. Onderwijs zal a.s. Woensdag in de Herv. kerk worden gehouden, aanvangende 7 uur. Als spreker hoopt op te treden Ds. K. J. v. d. Berg, Ned. Herv. pred. te Amersfoort.

— De Chr. Vereen. tot Stichting en Instandhouding van arbeidskoloniën „Het Hooge Land”, hoopt op Maandag 1 December in hotel van Rossum een filmvoorstelling te geven betreffende den arbeid en de werkwijze der kolonie. Ter afwisseling zal mej. N. Hoogendoorn eenige solonummers zingen. De vergadering zal onder leiding staan van den heer P. Maaskant.

GOUDA. De vraag „Kerkeraad of Kiesvereeniging”, die momenteel de Hervormde kringen in beslag neemt, zal Donderdag a.s. besproken worden in een vergadering van de kiesvereeniging „Kerkelijk Leven”, in het gebouw „Het Blauwe Kruis”. De heer J. v. d. Endt zal dit onderwerp inleiden, terwijl alle predikanten voor de bespreking zijn uitgenoodigd. De vergadering is voor alle belangstellenden toegankelijk.

— De Christelijke Jongelingsvereeniging „Daniël” houdt Donderdag 20 dezer een propaganda-avond in haar gebouw, Naaijerstraat. Als spreker treedt op de Alg. Secr van het N. J. V., de heer C. Tabak, met het onderwerp „Jeugdwerk in de Gemeente”. Tevens wordt opgevoerd het propagandastuk „De C. J. M. V.”.

— B. en W. stellen den Raad voor, aan de werkloozen, die op 22 December bij de Arbeidsbeurs staan ingeschreven een Kerstgave van ƒ 5 te verstrekken, benevens aan alle bedeelden door instellingen van weldadigheid. Verder stellen B. en W. voor, aan de werkloozen gedurende het tijdperk van 1 Dec. 1930 tot 31 Maart 1931 eenmaal per week gratis een hectoliter cokes te verschaffen.

Ten aanzien van een verzoek om huurbijslag door den G. B. B. wachten B. en W. het advies der commissie voor Sociale Aangelegenheden af.

— In antwoord op vragen van het raadslid Middelweerd inzake de steuninzamelingen bij Gemeentewerken voor het socialistisch propagandablad „De Roode Wekker”, over welke aangelegenheid indertijd heel wat stof in den gemeenteraad is opgewaaid, deelen B. en W. mede, dat hen bij onderzoek is gebleken, dit werkelijk het geval te zijn. Maatregelen zijn genomen, om herhaling van het gebeurde in de toekomst te voorkomen.

NIJKERK. Van 19 tot en met 21 November zal door de Pluimvee-Vereeniging een Nationale Pluimveetentoonstelling gehouden worden. Ruim 1100 inschrijvingen zijn genoteerd. Voor belangstellenden zal er op dit gebied veel te genieten zijn.

— De Chr. Zangvereeniging „Hosanna” zal op Donderdag 27 November een uitvoering geven in de zaal Volksheil. Uitgevoerd zal worden het oratorium „Judas Maccabäus”.

— Voor het Comité voor Winterlezingen zal Ds. W. J. Velders, van Rotterdam, op 23 Januari a.s. een lezing houden.

VLAARDINGEN. Inplaats van den heer J. Zebel, is tot secretaris der afd. Vlaardingen van den Ned. Bond van Chr. Prot. Post-, Telegr.- en Telef.-personeel „Door Plicht tot Recht” benoemd de heer P. Hornaat, Oosterstraat 47.

— Door de Jeugdgroep van de afd. Vlaardingen van den Ned. Chr. Bouwarbeidersbond zal Zaterdag 22 November a.s. ’s middag 2.30 uur een excursie gemaakt worden naar de Tentoonstelling te Naaldwijk. Vertrek per autobus vanaf den afrit bij de P. K. Drossaartstraat.

— Voor de Vereen. voor In- en Uitw. Zending „Rehoboth” zal Woensdagavond 8 uur in haar lokaal aan de Hofjesstraat optreden. Ds. A. C. G. den Hertog, Ned. Herv. pred. te Rotterdam.