Pagina:De Avondpost vol 042 no 13130 Avondeditie.pdf/4

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

DE AVONDPOST, Dagblad voor Stad en Land.




KUNST.



Baron Van Zuylen van Nijevelt.

 
 

DE VADER VAN DE VOLKSCONCERTEN.

Een woord tot afscheid.

De „Vader” van de Volksconcerten, mr. J. A. H. baron van Zuijlen, legt zijn taak als dirigent neer.
Deze mededeeling zullen alle bezoekers der populaire Concerten in het Gebouw met groot leedwezen ontvangen.
Toen eenige jaren geleden baron van Zuijlen op zijn 70sten verjaardag zoo spontaan door „Senatus populus que Hagensus” is gehuldigd, waarbij naast andere verdiensten als oud-Hagenaar, zoo dankbaar naar voren werd gebracht wat hij voor het Residentieorkest is geweest en nog is; — hoe hij ondanks tegenwerking en dikwijls ook miskenningen de Volksconcerten toch heeft tot stand gebracht en ze er in heeft weten te houden, toen dat alles op dien herdenkingsavond ook van uit den boezem van het Residentieorkest was gezegd, nam ook de jubilaris het woord, en in zijn beminnelijke bescheidenheid dankte hij het bereikte resultaat aan de groote medewerking van anderen, niet het minst aan zijn musici. En hij zeide daarbij, dat het nu wel zoo lang niet meer zou duren, dat hij de leiding aan andere bevoegde handen zou moeten overgeven.
Wij hadden niet gedacht, dat dit oogenblik reeds binnen enkele jaren zou zijn aangebroken. „Onze baron” stond nog zoo fier op de estrade, en met hoeveel liefde en muzikaliteit voerde hij zijn sympathiek orkest aan, welks leden Van Zuijlen’s intenties volkomen kenden en wisten te vertolken.
Baron van Zuijlen heeft met zijn schepping en instandhouden der volksconcerten een belangrijk stuk volkscultuur voor zijn rekening genomen. ’t Vormt een groot deel van zijn levenswerk.
In zijn bevoorrechte kapitaalkrachtige positie was het hem mogelijk de toegangsprijzen tot de concerten zoo laag te stellen, dat het bezoek voor niemand meer een beletsel mocht zijn; zelfs was dit in den aanvang slechts één kwartje op alle rangen. Doch de grootste moeite bleek om de groote massa (destijds het z.g. „harmonica-publiek”) tot het beluisteren van werkelijk mooie en hoogstaande muzikale kunst te brengen; wij bedoelen die, welker groote opvoedende kracht nog niet tot hen doordrong.
Hoe dikwijls werd er destijds niet per „ingezonden” in de bladen op aangedrongen om de volksconcerten meer „gemakkelijk” te maken, waarmede bedoeld werd het geven van marschen, oude bekende opera’s, welke men zou kunnen mee-deunen of -trappen!
Baron van Zuijlen had daar geen ooren naar, ging gestadig door met zijn goed werk, en (hoe veranderen de tijden en wij met hen!), de programma’s wijzen thans duidelijk uit, welk een succes baron van Zuijlen’s muzikale opvoeding heeft bereikt. Zoo zelfs, dat men de belangstelling van de bezoekers, de werkelijke, genietende meevoeling van de uitvoeringen, gerust naast — en dikwijls boven — die van de duurder betaalde concerten kan stellen.
Dit stuk volksopvoeding is van niet geringe waarde, het heeft haar werk gedaan, zal van immensen invloed blijven in de toekomst.
Wij danken u, baron van Zuijlen, voor dit alles, en wij weten zeer zeker, dat duizenden lezers van ons blad nu achter ons staan.

v. W.

ORGELCONCERT.

Dinsdagavond 13 Juli zal een orgelbespeling plaats vinden in de Groote Kerk. De heer J. A. de Zwaan speelt een Toccata van Georg Muffart, een Partite diverse sopra: O Gott, du frommes Gott” en een Maestoso Van Händel.
Mej. Nelly de Graaff, sopraan, zingt liederen van Bach en o.a. een „Weihnachtslied” uit de XIVe eeuw. Mej. Joh. Reeser zingt de alt-aria uit „Der Messias”: „Er ward verschähet” en liederen van Dvorak.



CONCERT LANGE VOORHOUT.

Het programma van het concert, door de Kon. Mil. Kapel aan de gemeente aangeboden op 10 Juli 1926 ’s middags 2.30 tot 4 uur in de tent Lange Voorhout, luidt als volgt:
1. Marsch „Les Saltimbanques” — L. Ganae; 2. Ouverture „Si j’étais Roi” — A. Adam arr. F. Dunkler; 3. Wals „An der schonen blauen Donau” — J. Strauss; 4. Finlandia — J. Sibelius, arr. C. L. Boer; 5. Twee Oud-Nederlandsche Liederen, — Valerius, arr. W. A. Bouwman; 6. Turkischer Marsch, — W. A. Mozart, arr. F. Dunkler; 7. Fantaisie Lohengrin, opera van Wagner — N. A. Bouwman.



HITTEPETIT IN „TRIANON”.

Naar wij vernemen zal de Hollandsche operette „Hittepetit” in het begin van het a.s. winterseizoen worden opgevoerd in het bekende theater Follies Bergère te Brussel.
De heer Kindermens, de directeur van dit theater heeft deze operette tevens voor geheel België vastgelegd.
Voorwaar een bijzonder succes voor den Hollandschen auteur Sam Trip en den componist Chris van Dinteren.
Vrijdag a.s. groote feestvoorstelling in het Trianon Theater te ’s-Gravenhage ter gelegenheid van de 500ste opvoering in Nederland.
De heer Braakensiek zal dan voor de 500ste maal in deze operette optreden.



DANSDEMONSTRATIE.

Door den heer A. C. Kroes en mej. Carla Wolf zullen op Zaterdagmiddag en -avond gedurende de afternoon-tea en bal in de Kurzaal verschillende moderne dansdemonstraties gegeven worden.



DAS DREIMäDERLHAUS.

De charmante Schubert-operette „Das Dreimäderlhaus”, die door het Operette-Gezelschap Fritz Hirsch in den Princesse-Schouwburg iederen avond voor stampvolle zalen wordt ongevoerd, zal Zondag behalve de gewone avondvoorstelling ook als populaire matiné worden gegeven.



Van den Scheveningschen Boulevard.

KURHAUS.

Het Programma Van het Recital, op Vrijdag 9 Juli, 3 uur te geven door: Alide van Uytvanck, piani; Gizi Toth, zang; en Theo v.d. Plas, pianobegeleiding, luidt als volgt:
1. L. van Beethoven: Sonate Op. 31 no. 2d moll; a. Allegro; b. Adagio, c. Allegretto, Alide van Uytvanck. 2a. G. Pergolese: Si tu m’ami; b. Benedetto Marcello: Il mio bel foco, Gizi Toth.
3. Auric: Sonatine; a. Allegro; b. Andante; c. Finale: Alide v. Uytvanvk. 4a. F. Schubert: An die Musik; b. F. Schubert: Der Neugierige; c. R. Schumann: Er ist’s; Gizi Toth. 5a. Cl. Debussy: La soirée dans Grenade; b. Cd. Debussy: La fille aux cheveux de lin; c. Cl. Debussy: Général Lavine eccentric; d. Cl. Debussy: Poissons d’or; Alide van Uytvanck.
Symphonie-concert, onder leiding van Prof. Georg Schnéevoigt, ’s avonds 8.15 uur.
Programma: 1. R. Wagner: Eine Faust-Ouverture. 2. R. Strauss: „Also sprach Zarathustra”. Tondichtung frei nach Fr. Nietzsche Op. 30. 3. L. van Beethoven: Symphonie No. 5 y-moll Op. 67: a. Allegro con brio; b. Andante, con moto; c. Allegro; d. Allegro — Finale.

DE FILM DER ROSENKAVALIER IN HET KURHAUS.

Op 20 Augustus zal de verfilmde opera Der Rosenkavalier van Richard Strauss, waarbij de componist zelf de muziek heeft ingericht, in het Kurhaus op Scheveningen worden vertoond. De muziek zal worden uitgevoerd door het Residentie-Orkest onder leiding van prof. Schnéevoigt.
De film is in Januari voor het eerst gegeven in de Staatsopera te Dresden en toen met geestdrift ontvangen, naar men weet. Daarna is zij te Rome en te Weenen vertoond.

HET INTERNATIONAAL ACCOUNTANTSCONGRES.

Kurhaus.

Hedenavond om 7 uur, zullen een 450 deelnemers aan bovenstaand te Amsterdam te houden congres, deelnemen aan een diner in het Kurhaus.

UIT DE RESIDENTIE.



VERHUIZING BIJ DE SECRETARIE.

Paspoorten en bewijzen van Nederlanderschap.

De bureaux van de afdeeling Algemeene Zaken der Gemeente-secretarie voor het aanvragen en afhalen van nieuwe paspoorten, verlengde paspoorten en bewijzen van Nederlanderschap worden met ingang van Maandag 12 Juli a.s. overgeplaatst naar het hulpgebouw Groote Halstraat 2, welke Overplaatsing voor het publiek een vlottere behandeling tengevolge zal hebben, omdat dan de geheele afdoening in hetzelfde gebouw plaats vindt.
(De kantoren zijn dan van 9 tot 2 uur geopend. ’s Zaterdags tot 12 uur.)
In verband met deze overplaatsing zal het bureau voor het aanvragen der stukken op Zaterdag a.s. gesloten zijn. Voor het afhalen blijft het oude kantoor dan tot 1 uur geopend.



DE BADEN.

Bij het volkszeebad te Scheveningen zijn gisteren genomen 1098 dames- en 833 heeren baden.

Guldensporenslag.

HERDENKING IN HOTEL DE WITTE BRUG.

De centrale herdenking van den Guldensporenslag door het Verbond van Vlaamsch-Hollandsche Vereenigingen in Holland, zal dit jaar hier ter stede plaats hebben op Zaterdag 10 Juli a.s, in het hotel De Witte Brug.
Des middags om twee uur is er een bijeenkomst van Vlamingen en Noord-Nederlanders, waarna een gemeenschappelijke maaltijd plaats heeft.
Des avonds om half acht heeft de herdenking van den Guldensporenslag plaats met een rede van mr. P. W. de Koning, voorzitter Van den Dietschen Bond.
Het muzikale gedeelte van den avond is ontleend aan werkeh van den Vlaamschen toondichter Peter Benoit, wiens nagedachtenis men ter gelegenheid van het feit, dat hij voor 5 jaren overleed, op deze bijeenkomst wenscht te eeren.
Een koor, voor dit doel samengesteld en bestaande uiteen dertigtal dames en heeren, zal verschillende werken van Benoit ten gehoore brengen, o. a. Drama Christi en, als slotkoor, De Leye. Als solisten treden op mej. Jo Houtman, sopraan (’s-Gravenhage) en de heeren F. van Schoor, bariton, (Rotterdam) P. van den Oever, tenor, en Ruprecht van der Spurt, klavier, beiden te ’s-Gravenhage.
De leiding van het muziekale gedeelte is in handen van den Vlaamschen toondichter, Lieven Duvosel.



DEMONSTRATIE OP HET SPORTSTRAND.

Onder leiding van den heer A. C. Kroes, dans- en gymnastiekleeraar hier ter stede, zal op Zaterdag 10 dezer van 3 - 4½ uur een gymnastiek-demonstratie op het Sportstrand gegeven worden, bestaande uit oefeningen door jongens van 11-14 en van 12-16 jaar.



TUINNFEEST OUD-WASSENAAR.

Op het Kasteel Oud-Wassenaar zal Zaterdagavond een groot tuinfeest worden gehouden met lampion- en electrische verlichting[.] Vooral aan de verlichting van het achterterras wordt groote zorg besteed.
Het strijkje geeft dien avond een open lucht concert.



Een geheimzinnige geschiedenis.

ACHT REVOLVERSCHOTEN....
EEN POLITIEFLUITJE....
STILTE...

Er was niets te zien....

In den afgeloopen nacht stelde de brigadier van politie v. d. H. een onderzoek in in een perceel aan de van Brueghelstraat.
Toen hij, vergezeld van de bewoonster van het perceel, het huis doorzocht, hoorde hij plotseling 3 schoten lossen in zijn onmiddellijke nabijheid, vermoedelijk uit een revolver.
Direct daarop klonk een politie-signaal en even daarna volgde nog een vijftal schoten.
De brigadier waarschuwde oogenblikkelijk het bureau in de Van de Vennestraat en zocht met behulp van personeel van dit bureau de geheele omgeving nauwkeurig af.
Er werd echter niets verdachts opgemerkt.
Het onderzoek naar deze geheimzinnige zaak wordt echter nog voortgezet.



GEVON[D]EN GOEDEREN

Aanw. aan het hoofdbur. van pol., Alexanderpl. 17 en aldaar te bevr. op alle werkdagen tusschen 1½ en 3 uur de volgende voorwerpen 2 damesparapluies, 1 grijze handschoen, 1 zwart handtaschje m. inh., 1 zwarte damesportem. m. inh., 1 vulpotlood, 1 huissleutel aan veter, 1 jongensmuts, 1 enveloppe m. kwitanties, 1 broche m. portret, 1 zwart kwitantieboek, 1 damesparapluie, 1 sleutel, 1 fietspomp, 1 zakje m. boter, 1 Lipssleutel, 1 verm. zilv. beursje m. inh., 1 ceintuur van regenjas, 1 bruin damestaschje m. inh., 1 bagagedragerriem, 1 kinderhandtaschje, 1 paar dameshandschoenen, 1 dameshandschoen, 1 regenjas, 1 alpacca beursje m. inh., 1 rijwielpedaal.
Aanw. en te bevr. aan de volgende adressen: 1 keeshondje (reu), Copernicusstr. 167; 1 rood halskettinkje, Smitsstr. 101a; 1 damesportem. m. inh., Jan Evertstr. 19; 1 damesparapluie en 1 damesbontje, Spuistr. 45; 6 katten, Wesselstr. 32 (Tel. 33393); 1 ring m. sleutels, Koediefstr. 9a; 1 gouden speld, Gravenstr. 2; 1 bril, Laakkade 111; 1 dameshorloge in étui, Teijlerstr. 21; 1 bruinled. actetasch m. inh., Ribesstr. 71 (na 9 uur n.m.); 1 zwartled, tasch m. inh., Willemstr. 27; 1 timmermansbeitel, Willemstr. 27; 2 pareltjes, Turfmarkt 30a; 1 jongensregenjas, Elsstr. 45; 1 rood fluweelen duokussentje, Delftschelaan 27; 1 led. hondenzweep, Kaapschepl. 30; 1 rijwielbelastingmerk aan veter, Kaapstr. 151; 1 malthezer leeuwtje, Z. Binnensingel 208; 2 grijze katten, N. Haven 73; 1 portem. m. inh., Veurschestr. weg 94 Veur; 1 fietspomp, Deimanstr. 36; 1 St. Bernard hond (teef), Zuidwal 62; 1 keeshond, N. Haven 73; 1 clubbroche, Beeklaan 402; 1 litermaat (melk), Weimarstr. 347; 1 parapluie, Larixlaan 80; 5 etsen (teekeningen), Copernicusslaan 227; 1 blauw mutsje, Columbusstr. 100; 1 rijwielbelastingmerk, Cartesiusstr. 86; 3 honden, H. Haven 73; 1 grijze poes en zwart met witte kater, BoisoLstr. Dierentehuis (Tel. 51587); 1 verm. zilv. damesarmbandhorloge, Jac. v.d. Doesstr. 11; 1 bos sleutels, Loggerstr. 57b; 1 gladde gouden ring, Weigeliapl. 11; 1 portem. m. inh., Alkmaarschestraat 25; 1 autobuitenband (Michelin), Gev. Deynootweg, pol. bur.; 1 groene kindermantel, Hofwijckstr. 10; 1 imitatie paarlen halssnoer, Badhuisweg 26; 1 verm. gouden schakelarmband, v. Ostadestr. 280-1 (vóór uur midd.).

DAMMEN.

Geheugen-Kunstenaars.


DAM- EN SCHAAKSPELEN

UIT HET GEHEUGEN.

I.

Vroeger en thans. — Gedachten van oude spelers en onze meesters erover. — Blind dammen moeilijker dan blind schaken. — Hoe mr. Springer er toe kwam blind te spelen. — Raadgevingen vaneen beroemd Engelsch speler.

Mr. B. Springer

Nu onze dagbladen gedurende eenige weken reeds aankondigden de komst van het „dam-fenomeen”, mr. Benedictus Springer, vraagt menig beoefenaar van een der kunstspelen zich af: is dit zwendel?
Immers wie is niet overtuigd van zijn geweldige fouten, ondanks jaren van studie en oefening, terwijl hij bord en schijven (of schaakstukken) ziet! Hoe dikwijls komt het niet voor dat een stand in een gespeelde partij zóó ingewikkeld is dat ge de verzuchting slaakt: daar word ik geen wijs uit.
Wat dan te denken van een speler die bord noch schijven ziet? Zelfs geen hulpmiddel heeft! Alleen staat hem ten dienste het geheugen: verzamelplaats van geestelijke energie.
Het is niet onaardig eens na te gaan wat men vroeger presteerde op dit gebied en welke vorderingen in het algemeen zijn gemaakt.
Alles te bezien in het licht der wetenschap is niet mijn doel, wel zou ik de aandacht willen vestigen van bevoegden op dit terrein. Het laatste wetenschappelijke onderzoek hierover is naar ik meen verschenen van de hand van Prof. Alfred Binet in 1892. Het verscheen in Revue des deux Mondes van 1893. De laatste jaren zijn de prestaties echter zoo vooruit gegaan, denk slechts aan Aljechin Springer, Reti, e.a. dat nieuwe onderzoekingen belangrijke resultaten zullen afwerpen.
In tegenstelling met tegenwoordig, waren blind-séances vroeger zeldzaam. Dampartijen werden vóór Springer nooit blind gespeeld. Dit staat vast. Wij bedoelen hier natuurlijk het Poolsche spel met 40 schijven.
De eerste pogingen om blind te schaken, vinden wij beschreven in de beroemde Fransche encyclopedie Van 1574—1772. Waar ongeveer het volgende staat:
„Er was in Parijs een jonge man van 18 jaar die 2 partijen schaak speelde zonder het bord te zien en beide partijen won. Deze jonge man heette Philidor, zoon van een bekend musicus. Bovendien was hij de sterkste damspeler der wereld, die ooit bestaan heeft of bestaan zal. Dit behoort tot de meest buitengewone voorbeelden van geheugenkunst”.

Een tijd geleden werd echter in een onzer groote periodieken de aandacht gevestigd op een passage in een van de geschiedboeken van Giovanni Villani waarin wordt melding gemaakt van een Saraceen, Buzecca, die in 1266 reeds 2 partijen blind en 1 partij voor het bord, schaakte. Ook op verschillende plaatsen vinden wij aanwijzingen die duiden op beoefening van blind-schaak in Spanje en Italië.
In „La tribune des Damistes”, vinden wij een krachttoer vermeld van Pillsbury. Deze speelde in 1900, 12 schaakpartijen blind benevens 4 partijen Engelsch-dam. eveneens blind en tegelijkertijd een partijtje.... whist! Hierbij moet echter niet worden vergeten dat het Engelsche damspel wordt gespeeld op een schaakbord met 12 schijven van iedere kleur; minder samengesteld dan ons spel dus.
Het feit dat in Engeland het record blindschaak bijna gelijk is aan dat van dammen bewijst dat dit spel in haar beoefening gemakkelijker is dan het Poolsche. Een belangrijk artikel hierover verscheen in het Engelsche tijdschrift „Draughts Revieuw” door Robert Stewart.
Wat aangaat de vergelijking tusschen blind dam en schaak, zijn wij tot de conclusie gekomen dat dammen veel moeilijker blind te spelen is dan schaken. Waar dit onderwerp den laatsten tijd aller aandacht heeft, laten wij hierover volgen de door ons verzamelde gegevens betreffende deze materie.
In „La Tribune des Damistes”, vinden wij van de hand Van Cornetz eenige merkwaardige uitlatingen. Hij schrijft o.a.: „Het blindspel schaken moet veel gemakkelijker zijn dan dammen, daar een groot aantal sterke schakers (amateurs) gewoonlijk, na weinig oefening een blinde partij met een minder sterk tegenstander kunnen spelen. Ook heeft een blind-dammer, aldus vervolgt hij, niet de machtige hulpmiddelen als b.v. de verschillende vormen der stukken gecombineerd met hun verschillenden loop.
In het schaakspel zijn de stukken even zooveel op zich zelf staande dingen, even zooveel strijders, verschillend uitgedoscht. In het damspel onderscheidt niets de stukken onderling, behoudens hun aanvangs-positie”.
Bij dammen zoowel als bij schaken gaat het er om, als men een combinatie maakt, een voorstelling te krijgen van de stukken nadat de slag is uitgevoerd. Dus van mijn (Cornetz) standpunt vind ik deze voorstelling van de toekomstige positie veel gemakkelijker juist te onderscheiden wanneer de elementen, die hier samenstellen, onderling duidelijk verschillend zijn; dus nabootsende personen begiftigd met verschillend uiterlijk en houding, bij gevolg op mijn brein een veel levendiger en juister bepaalden indruk makend dan die welke het gevolg is van stukken in verschijning en loop aan elkaar gelijk. Op gevaar af te worden gesmaad door menig schaakspeler, geloof ik toch, dat het schaakspel veel lastiger te leeren is, maar dat het daartegenover veel moeilijker is goed dan dan schaak te spelen”.
Deze uitlating van een bekend schaker stelt niet alleen het „blind-dam” in een bijzonder daglicht, doch tevens het geheele damspel en de gangbare meening dat „schaken veel moeilijker is dan dammen”.
Ook Philidor, in het begin van dit artikel aangehaald, die een sterk schaak- en damspeler was in de 18e eeuw, speelde een 4-tal partijen blind-schaak. Zijn pogingen om eveneens blind-dam tespelen leden echter bij den 20en zet schipbreuk.
Volgens genoemd speler moet het nooit een dispuut zijn onder spelers wat moeilijker is: schaken of dammen.
Immers: In beide spelen komen combinaties en berekeningen voor, welke door het menschelijk vernuft niet zijn te doorgronden. Er kan dus geen sprake zijn van moeilijker.
Wat zegt onze mr. Springer over blinddam? Mr. Springer zegt het blind-poolsch-dam moeilijker te vinden dan schaak en b.v. Engelsch dammen.
In de eerste plaats zijn bord en aantal schijven grooter, waardoor het aantal mogelijkheden en slagwindingen ontzaggelijk vermeerdert.
Verder geeft het schaakspel den blindspeler meer houvast door den verschillenden loop der tukken en ook doordat niet uitsluitend op de vakken van één kleur wordt gespeeld. Ook geven, volgens Springer, de vakken bij schaken, welke horizontaal naast elkaar liggen een gemakkelijker voorstelling dan de schuin opgaande. Ook hebben schakers een machtigen steun aan hun openings-studie, terwijl het zwaartepunt van het damspel is gelegen in midden- en eindspel.
De groote moeilijkheid is echter, door die vele moeilijkheden, de algeheele verandering waaraan een stand onderhevig is en waardoor ook het spelkarakter steeds kan veranderen.

(wordt vervolgd.),


WIELRENNEN.

Residentie Rennersclub Sparta.

De op Meijendell gehouden koppelwedstrijd had tot resultaat, dat in de verschillende klassementen W. Kuijs, goed gesteund door v. d. Bijllaardt, zich voor Krens wist te plaatsen en daardoor de eerste plaats bezette. Tweede werd het koppel Krens—J. Burgerhof, derde v. Rossum—J. Oudshoorn.
Door ongesteldheid van den tijdwaarnemer ging het recordrijden over 20 K.M. niet door.
De wedstrijden op de Rijswijksche wielerbaan vonden onder veel animo plaats. De sprint der B-klassers had tot resultaat, dat na overrijden A. Burgerhof met een lengte won van Van der Leur, Mertens en J. Krens, terwijl R. Bobbe met banddikte voor Hendriks de sprint der amateurs won; derde werd van Riet, 4. van der Giesen 5. v. Duijn.
Aan het recordrijden over 1 K.M. namen 15 renners deel. De uitslag was, dat N. Krens den specialen prijs won in 1 min. 18 sec., gevolgd door Wildschut 1.19 3/5, Hendriks 1.20, van der Giesen, van den Ende en C. Peters in 1.21 3/5, W. Kuijs 1.22 3/5, Wortel 1.23 1/5, Heskes 1.23 2/5, Grefkehs 1.23 4/5, Zwaart 1.25 4/5, Bakker 1.26, J. Burgerhof 1.26 3/5, J. Krens 1.27 1/5, van Riet opg.
Voor a.s. Zondag staat den Haag—Utrecht vice versa op het programma, waartoe om 7 uur bij Bijhorst bijeen gekomen wordt. Een 5-tal amateurs rijden dien dag in België in een wegwedstrijd der Antwerp Bicycle Club, n.l. v.d. Ende, v. d. Horst, C. Peters, v. Oers en Wortel.



Luchtvaart.

LUCHTVAARTDAGEN TE SCHEVENINGEN.

De Haagsche afdeeling van het Algemeen Nederlandsch Verbond zal met steun van de Directie der Maatschappij Zeebad Scheningen op 25, 26, en 27 Augustus a.s. Luchtvaartdagen te Scheveningen inrichten om propaganda te maken voor de Nederlandsche luchtvaart en de Nederlandsche vliegtuigindustrie.
Medewerking hebben reeds toegezegd:
Het Ministerie van Waterstaat, de gemeente Amsterdam (Schiphol), de gemeente Rotterdam (Waalhaven), het Ministerie van Oorlog, ’t Ministerie van Marine, de K. L. M., Fokker en Pander.

NOODLANDING.

Te Zaandam moest gisteren een militair watervliegtuig wegens een lek aan het benzinereservoir een noodlanding op het Noordzeekanaal, nabij de Hembrug doen.
Nadat het reservoir hersteld was, heeft het vliegtuig, dat van het vliegveld „De Kooi” kwam, zijn reis vervolgd.