Pagina:De Gooi- en Eemlander vol 022 no 043.pdf/1

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
1893.
No 43
TWEE EN TWINTIGSTE JAARGANG.


De Gooi- en Eemlander.

NIEUWS- EN ADVERTENTIEBLAD.



Abonnementsprijs per drie maanden:

Voor Hilversum 40 Cts.
andere plaatsen, franco p. p. 50 „
Afzonderlijke nommers 5 „

Prijs der Advertentiën:

Van 1—6 regels 60 Cts.
Elke regel meer 10 „
Groote letters naar plaatsruimte.

Dit blad wordt des Zaterdags-namiddags uitgegeven bij

JOH. GERADTS & COMP., te HILVERSUM.



ZATERDAG 28 OCTOBER.

Voor Eemnes, Eemnes-Buiten, Huizen, Muiden, Muiderberg, Naarden, Soest en Soestdijk, is Agent de Heer F. J. C. TEN DAM HAM, te Naarden; overigens kunnen alle boekhandelaren en postdirekteuren bestellingen aannemen.

Ingezonden stukken, brieven en advertentiën uiterlijk Vrijdag-middag franco in te zenden.

Aan het politie-bureau alhier zijn inlichtingen te bekomen omtrent de volgende gevonden voorwerpen:
Een Koker inhoudende haakgereedschap, een Oorbel, een Rozenkrans, een Horlogeketting (nickel) en een Teekening van een Waterafsluiter.

Gemeente Hilversum.

Oprichting bergplaats voor beenderen lompen, huiden, enz.

Burgemeester en Wethouders van Hilversum.
Gezien de Artt. 6 en 7 der Wet van 2 Juni 1875 (Staatsblad No. 95), tot regeling van het toezicht bij het oprichten van inrichtingen, welke gevaar, schade of hinder kunnen veroorzaken:
Doen te weten:
Dat op heden ter Gemeente-Secretarie ter visie is gelegd: 1o. een verzoek met bijlagen van ISAAC SWELHEIM, om vergunning tot het oprichten van een bergplaats en pakhuis voor beenderen, lompen, huiden, enz., in het perceel Bussummerstraat, Sectie G, no. 2688.
Dat op Maandag den 6 Nov. a. s., des voormiddags ten 11 ure, ten Raadhuize gelegenheid zal worden gegeven om tegen het maken dezer inrichting bezwaren in te brengen en deze mondeling en schriftelijk toe te lichten; en dat zoowel de verzoeker als zij die bezwaren hebben in te brengen, gedurende drie dagen vóór evengenoemd tijdstip op de Secretarie der Gemeente van de ter zake ingekomen schrifturen kunnen kennis bekomen.
Hilversum, den 23 October 1893.
Burgemeester en Wethouders voornoemd,
J. E. C. SCHOOK, Burgemeester.
P. E. KISSELIUS, Loco-Secretaris.

Oprichting bergplaats roet.

Burgemeester en Wethouders van Hilversum.
Gezien de Artt. 6 en 7 der Wet van 2 Juni 1875 (Staatsblad No. 95), tot regeling van het toezicht bij het oprichten van inrichtingen, welke gevaar, schade of hinder kunnen veroorzaken:
Doen te weten:
Dat op heden ter Gemeente-Secretarie ter visie is gelegd:
1o. een verzoek met bijlagen, van
G. ZANOLI, om vergunning tot het oprichten van een bergplaats van roet in het perceel Buss str., Sectie G, No. 2789.
Dat op Donderdag, den 9 Nov. a. s[.], des voormiddags ten 11 ure, ten Raadhuize gelegenheid zal worden gegeven om tegen het maken dezer inrichting bezwaren in te brengen en deze mondeling en schriftelijk toe te lichten; en dat zoowel de verzoeker als zij, die bezwaren hebben in te brengen, gedurende drie dagen vóór evengenoemd tijdstip op de Secretarie der Gemeente van de ter zake ingekomen schrifturen kunnen kennis bekomen.
Hilversum, den 26 October 1893.
Burgemeester en Wethouders voornoemd,
J. E. C. SCHOOK, Burgemeester.
P. E. KISSELIUS, Loco-Secretaris.

SCHIETOEFENINGEN.

De Burgemeester van HILVERSUM; brengt ter kennis, dat door het 5e Bataljon van het 7e Regiment Infanterie, te Naarden, op Woensdag den 1 November a. s., van v. m. 9 tot n. m. 1½ uur op de heide nabij Laren oefeningen in het gevechtschieten zullen gehouden worden, zoodat het terrein in den omtrek der schietbanen alsdan ONVEILIG is[.]
Een ieder wordt gewaarschuwd voor ongelukken.
Hilversum, den 26 October 1893.

De Burgemeester voornoemd,
J. B. C. SCHOOK.

Plaatselijk Nieuws.



Hilversum, 28 October 1893.

— In de Raadsvergadering van ll. Dinsdag, belegd ter benoeming van een gemeente-secretaris, waren alle leden tegenwoordig. De heer J. Mulder te Nieuwer-Amstel verkreeg 11, de heer B. Rootjes te De Bilt, 4 stemmen, zoodat eerstgenoemde benoemd is.

— Verscheidene veehouders, veehandelaars, landbouwers en andere belangstellenden, die ll. Woensdag alhier ter koeienmarkt waren, bleken in de meening te verkeeren, dat er ook de volgende week alhier koeienmarkt en wel de tweede najaarsmarkt zou zijn, omdat dezer dagen in den Gemeenteraad besloten is het aantal der koeienmarkten te vermeerderen en ze ook op de eerste Woensdagen der maanden Mei en November te houden. Dit Gemeenteraadsbesluit echter is nog niet door Gedep. Staten goedgekeurd; eerst na die goedkeuring kan de uitbreiding worden ingevoerd.
Derhalve is het de volgende week geen koeienmarkt. Eerst in 1894 treedt, behoudens goedkeuring van Ged. Staten, de regeling in, dat er elken laatsten Woensdag der maand en bovendien den eersten Woensdag van Mei en van November hier ter plaatse koeienmarkt gehouden wordt.

— Op de koeienmarkt van ll. Woensdag waren 548 beesten aangevoerd, een aanzienlijk getal, iets lager dan vroeger wel eens ter markt was en dat waarschijnlijk ook nu hooger zou geweest zijn, indien niet te gelijkertijd de jaarmarkt te Woerden ware gehouden. Allicht zijn nu vele handelaars of verkoopers uit de streek aan gene zijde van Utrecht met hunne beesten derwaarts gegaan.
Er was een groot getal bezoekers en een bijzonder levendige handel; dit laatste waarschijnlijk bevorderd door dat de invoer naar Frankrijk open is; dientengevolge werden er goede prijzen besteed. Vare koeien, die wat vleesch hadden, werden tegen de waarde van kaltvee verkocht. Het weinige vette vee, dat aangevoerd was, vond dadelijk koopers tegen 68 à 70 ct.

— Maandagavond trad in het Concertgebouw alhier de jeugdige viool-virtuoos Bronislaw Hubermann voor een talrijk publiek waaronder velen uit de naburige gemeenten, op. De faam van een wonderkind te zijn, was hem vooruitgevlogen, en men verwachtte dus wel iets buitengewoons, maar toch zal bij menigeen die verwachting gemengd zijn geweest met eenig vermoeden of eenige vrees, dat ook hier de reclame met hare gewone overdrijving niet buiten spel zou zijn gebleven. Ongetwijfeld zag men dan ook met eenig ongeduld de verschijning van den knaap te gemoet, nadat mej. Dyna van der Hoeven (optredende in plaats van mevr. Mossel, die door ongesteldheid verhinderd was) niet onverdienstelijk eene Nocturne van Chopin en Novellette E-dur van Schumann op den klankrijken vleugel had voorgedragen.
Daar trad de knaap op: eenvoudig, zonder eenige pretentie, maar ook zonder eenige bedeesdheid, met eene min of meer onbeholpen, of althans weinig afgemeten buiging, zoo als jongens het doen. En nu kreeg men aldra het zware vioolconcert van Mendelssohn te hooren, voorgedragen met zooveel meesterschap over het instrument, zoodanig schoonen toon en zoo veel expressie, dat de aanwezigen, zoowel van verbazing als onder den indruk van het schoone, in roerlooze aandacht luisterden naar den knaap, die, schijnbaar zonder eenige inspanning, en terwijl zijn sprekende oogen nu en dan als achteloos over het publiek dwaalden, deze heerlijke muziek weergaf.
Jammer, dat de jeugdige virtuoos niet, gelijk in Amsterdam, geaccompagneerd werd door een pianist van erkende bekwaamheid, maar door iemand, die tegen deze moeielijke taak niet was opgewassen.
In het tweede gedeelte stonden voor den jongen kunstenaar op het programma: „Elegie” van Ernst en „Ballade et Polonaise” van Vieuxtemps. In beide toonde hij opnieuw eene virtuositeit, die niet alleen bewondering afdwong, maar — welk genot is onvermengd? — tot zekeren weemoed stemde, bij het bedenken, hoe velen de beste jaren van hun leven in ijzeren studie moeten doorbrengen, om in de kunst tot eene hoogte te geraken als waartoe deze knaap op eens en als onbewust schijnt opgeheven te zijn. Hem gehoord te hebben, gelijkt — naar de goede uitdrukking van een der aanwezigen — op een droom: men gelooft ternauwernood aan de werkelijkheid.
Na de Elégie gaf hij, op de langdurige toejuichingen, eene evenzeer kunstvolle toegift, en eenige kunstvrienden vereerden hem een fraai bloemstuk, dat hij blijkbaar met welgevallen in ontvangst nam.
Zij, die het initiatief namen om hier den jongen Hubermann te doen optreden, verdienen den dank van het kunstminnend publiek.
Behalve te Hilversum laat de jonge vioolvirtuoos zich in ons land op slechts drie plaatsen hooren.
Het zou onbillijk zijn, den heer Mossel onvermeld te laten, die met zijn voordrachten op de violoncel zoo waardig het programma hielp voltooien. Heerlijk, afgerond en zuiver is zijn toon, en „Traumerei” van Schumann van hem te hooren was een waar genot, ook het moeielijke „Papillon” van Popper.

— Den 24 November a.st. zal door eenige dames en heeren alhier, in de zaal der Kath. Vereeniging, eene Soirée Musicale et Amusante gegeven worden ten voordeele der R. K. Ziekenverpleging.

— Woensdagavond kwamen negen heeren te 7 u. 2 m. met den trein van Amsterdam en marcheerden recht op Het Gooiland aan. Men weet dat dien avond de eind-match zou gespeeld worden tusschen de Amsterdamsche en Hilversumsche Schaakgezelschappen.
Hoewel de team op 8 gesteld was, vond Hilversum goed negen spelers tegenover te zetten; als er 10 of 12 gekomen waren hadden zij een kampioen kunnen vinden; trouwens wanneer twee vereenigingen zich willen meten, dan komt de grootste kracht beter uit naarmate er meer leden in ’t krijt treden. Te half acht begon het gevecht, dat onafgebroken moest voortgezet worden tot 10,45 u.
De volgorde der kampioenen was: de heeren Blijdenstein en Den Hertog, J. H Peet en Meiners, Vuurmans en Mann, Brandsma en Diepering, Nierman en Dr. Muller, Hintzen en De Veer, De Ruwe en Schotel, De Man en Klein, Jac. Peet en De Jong.
’t Ging er warm toe, tot het oogenblik toen de leider aankondigde dat de tijd verstreken was en de kamp moest opgegeven worden. Bij de revue na den strijd bleek, dat er heviger gevochten is dan te Amsterdam. Zes strijders zijn gevallen of doodelijk gewond en deze behoorden allen tot het corps van Amsterdam. De drie hoofdofficieren hebben zich sterk verdedigd, doch konden het niet tot verslaan brengen. Hilversum heeft geen enkele partij verloren en zes winstpartijen gemaakt.
De totale uitkomst der twee matches is nu:

Amsterdam gewonnen 3, remise 7 partijen,
Hilversum 7, 7

een resultaat dat de club eer aandoet.
Voor het eerst werden zes nieuwe borden en even zooveel stellen nieuwe stukken in gebruik gesteld; een en ander ziet er fraai uit.

— Op een concert der Nederl. Toonkunstenaarsvereeniging, te houden te Utrecht op 9 Nov. a.st., zal o. m. het klavier-quintet van onzen dorpsgenoot, den heer C. Andriessen, voor de eerste maal in zijn geheel worden uitgevoerd. Een gedeelte er van werd hier vroeger met veel bijval ten gehoore gebracht. In het tweede deel speelt de heer C. Andriessen, behalve twee andere stukken, ook een romance, van eigen compositie, voor piano.
De heer C. Andriessen heeft eene uitnoodiging ontvangen om te Leeuwarden op een concert te spelen.

— In de l.l. Maandagavond gehouden vergadering der Tuinbouwvereeniging Theorie en Praktijk alhier is besloten, dit jaar geen openbare Chrysanthemum tentoonstelling te houden, maar daarentegen op de eerstvolgende vergadering d. i. 20 November a. s. een onderlingen Chrysanthemum tentoonstelling te houden, van 6 planten in 6 soorten, 3 planten op stam gekweekt, 1 plant met de grootste bloemen en 10 afgesneden bloemen van Chrysanthemum in 10 soorten en daarvoor uit te loven Certificaten 1e, 2de en 3de klasse. Door den Secretaris werden lijsten ter invulling aan de leden aangeboden, ten doel hebbende volgens besluit der vorige vergadering te onderzoeken door vergelijkingen, wat de beste verwarmingtoestellen, en wat de voordeeligste brandstof is voor kassen. De vragen uit de vraagbus werden beantwoord en onder elkander besproken. Ook werden met algemeene stemmen weder eenige nieuwe leden aangenomen. De vergadering was ook weder rijk aan inzendingen. Door P. de Bruin, tuinbaas bij den heer Bosch van Drakestein te Lage Vuursche, waren ingezonden prachtige Spruitkool, groote dikke reuzen Schorseneeren, benevens (wat zeker op dezen tijd wel iets bijzonders is) nog heerlijke mooie jonge Doperwtjes. Door P. Schay, tuinbaas bij den heer E. Brandsma alhier, afgesneden bloemen van Cosmos Bipinnatus, die voortreffelijk waren en eenige enkele witte en gele Knolbegonia’s. H. J. de Graaff, tuinbaas bij den heer Van Renessse van Duivenbode alhier, was inzender van eenige kolossaal groote vruchten van Spaansche Peper, terwijl M. Grootwassink, tuinbaas bij den heer Heldring alhier, ingezonden had een prachtige collectie enkele en gestreepte Knolbegonia-bloemen, benevens eenige bloemen van Nemisia Suttoni. Onder dankzegging aan de inzenders en voor de trouwe opkomst sloot de Voorzitter, de heer B. Meijnen, deze vergadering, die als altijd druk bezocht was.
De heeren K. Rijsdorp, A. Dekkers en H. G. J. G. Vriesman werden door den Voorzitter uitgenoodigd de inzendingen te beoordeelen.

— Bij de politie alhier werd dezer dagen aangifte gedaan van diefstal van ijzer. Het gestolene is door de politie bij een opkooper achterhaald en tegen dien opkooper is geverbaliseerd, omdat hij niet — gelijk het behoort — een register kon vertoonen, waarin o. a. de namen der verkoopers van goederen worden opgeteekend.
Tegen een anderen opkooper is om dezelfde reden proces-verbaal opgemaakt.

— Woensdagmiddag zijn in de lokalen van de school aan de Schoolstraat alhier de Vrijwillige oefeningen in den Wapenhandel weder aangevangen. De leiding ervan is, gelijk in vorige jaren, toevertrouwd aan den 1n luitenant Van Lonkhuizen. Tot dusver is het aantal der lotelingen, die aan de oefeningen deelnemen, niet bijster groot, wat wel te verwonderen is. Immers, zij, die den cursus hebben medegemaakt, genieten daardoor eenige voorrechten, waaronder korteren diensttijd.
Belanghebbenden kunnen zich alsnog op Woensdag- of Zaterdagmiddag als deelnemers aanmelden.

— Benoemd tot onderwijzer aan de R. K. Par. school in de Haarlemmer Houttuinen te Amsterdam de heer J. L. Beuken, alhier.

— De op 25 en 26 October jl. gehouden collecte door leden van de dienstd. Schutterij alhier ten behoeve van het ondersteuningsfonds voor behoeftigen, gerechtigd tot het dragen van het Metalen Kruis of de Citadel-medaille, heeft opgebracht de som van ƒ 84.865.

Naarden. De kermis met hare eigenaardige drukte is weder begonnen. Als gewoonlijk kenmerkten de eerste dagen der week zich door eene buitengewone bedrijvigheid, veroorzaakt door ’t bouwen van spellen, kramen en tenten. Natuurlijk was de jeugd overal tegenwoordig, met vreugde hare oude kennissen begroetende, de onbekende dingen twijfelachtig aanstarende. Niet zelden veroorzaakte ze door hare te groote belangstelling en hulpvaardigheid last aan de lieden, die aanhoudend de jongens moesten waarschuwen om op zij te gaan.

— Op de Donderdag alhier gehouden veemarkt waren ongeveer 400 stuks aangevoerd. Het aantal zou stellig veel grooter geweest zijn, als den vorigen dag juist te Hilversum geene koemarkt was geweest. In den voormiddag was de handel zeer levendig; sommige koeien waren reeds verkocht voor ze aan de lijn stonden. ’s Middags was de handel veel flauwer. De prijzen waren zeer afwisselend; voor een schoon beest zagen we ƒ 240 geven, terwijl eene andere koe daarentegen slechts 22 gulden opbracht. Het aantal ter markt gebrachte paarden bedroeg 6.

— In den nacht van 23 op 24 dezer zijn bij twee veehouders op ’t Zandpad, door dieven eenige waschgoederen van het erf ontvreemd. Men is de daders nog niet op het spoor.

— In den nacht van Dinsdag op Woensdag is omstreeks 2 uur diefstal gepleegd bij den winkelier P. P. Denkelijk is men door den tuin van een onbewoond perceel en vervolgens over eenen muur binnen gekomen. Verschillende winkelwaren o. a. spek, worst, boter, kaas en eieren, alsmede een nieuwe mantel zijn ontvreemd. Dat de dief kalm te werk is gegaan, blijkt wel uit het feit, dat er in de gang bewijzen zijn gevonden, dat er iemand heeft vertoefd, er iets achter latende, wat men liefst niet noemt. Ruim te 2 uur werd de vader van den winkelier door hoesten wakker, en waarichijnlijk is door dit leven de dief gevlucht. ’s Morgens te half vijf zag de porder de deur open staan, waarna terstond de politie van ’t gebeurde in kennis werd gesteld. Door de politie te Bussum werd aldaar eene vrouw aangehouden, die evenwel weer wist te ontkomen, eenen zak achterlatende, waarin zich goederen bevonden, die bij nader onderzoek bleken ontvreemd te zijn bij P. P. De vermoedelijke daderes, eene oude bekende, is nog dienzelfden morgen opgespoord en naar Amsterdam ter beschikking der justitie gezonden.

— In dienzelfden nacht is, vermoedelijk door een dief, bezoek gebracht in de tuinen van verschillende bewoners der Marktstraat, met het doel om te stelen. Hij heeft echter de vlucht genomen, toen hij bemerkte dat hij door vrouw V. d. R. werd ontdekt. Daar genoemd persoon een middel moest hebben om vlug over de muren te komen, heeft hij eerst de goedheid gehad eenen stoel uit eene der poffertjeskramen te ontvreemden. ’t Is jammer dat men dezen persoon niet op ’t spoor is.

— Mejuffr. E. S. H. M. Deutmann, onderwijzeres te Zwolle is benoemd tot tijdelijk onderwijzeres alhier. Daar de heer Hammans met 1 Nov. vertrekt, zal er weder eene klas zonder onderwijzer zijn; ’t is dan ook te hopen dat door den Raad spoedig in de nieuwe vacature zal voorzien worden, daar anders inzonderheid het U. L. O. er noodwendig door zal geschaad worden. Het aantal leerlingen aan de met 1 Oct. begonnen herhalingsschool bedraagt ongeveer 40, een getal dat zeker veel grooter zou zijn, als alle ouders hunne kinderen, zoodra zij de school verlaten, aan ’t herhalingsonderwijs lieten deelnemen. De kosten 20 cent of 10 cent per maand zijn toch voor velen niet te groot.

— De conducteur der tram had Donderdagavond even buiten de Amsterdamsche poort het ongeluk met zijn voet onder de tram te geraken. Hij had de melkvaatjes uit de tram gezet en wilde juist weder op de tram stappen, terwijl deze reeds in beweging was. Naar Naarden vervoerd werd de hevig bloedende voet door Dokter Crooy verbonden.

— Geslaagd voor theor. tandheelkundig examen mej I. J. Kooiman alhier.

Bussum. Het het meeste genoegen woonden wij Dinsdagavond het concert bij dat door de dames S. S. en A. R. (van Amsterdam) en de heeren Wolters (Bussum) en Joh. Snoer (Groningen) ten voordeele van de Protestantsche Bewaarschool in het hôtel Nw.-Bussum werd gegeven. De taak van Mevr. S. S. bestond in het accompagneeren van verschillende nummers; bovendien trad zij in de nummers 1, 5 en 9 (Trio’s) meer zelfstandig op. Gaarne brengen wij hulde aan de wijze, waarop zij zich van hare taak heeft gekweten; vooral wijzen wij op de zware eischen, haar gesteld bij het accompagnement van nr. 7b Zigeunertanz van Nachèz, waaraan zij met glans voldeed. Mej. A. R. zong Niedermeyer’s „Le Lac”, Goltermann„s „Die Thräne des Herzens” en Nicolai’s Spielmannslied”. Zij toonde zich eene goede dillettante, die over een lief mezzo-sopraan-geluid beschikt.
De heer Snoer was geen onbekende voor ons. Ook nu wist hij weder een fraai geluid aan zijn cello te ontlokken. Vooral beviel ons nr. 8a „Elohenor” van Fr. Grensheim, wegens de schoone voordracht. Het kwam ons voor, dat de heer Snoer hierin wat meer gloed wist te leggen, dan wij in de andere nummers waarnamen.
Ook de heer Wolters trad hier meermalen op ..... zeide men ons. Wij herinnerden het ons niet. Naar de impressie, die zijn spel nu op ons maakte, zouden wij haast afleiden, dat wij zijn vroeger optreden geen enkele maal bewoonden. Immers: een spel zoo zuiver, zoo schoon voorgedragen, zooveel technische vaardigheid vergeet men niet licht. Hoe stemden wij dan ook in met het luid applaus na nr. 8, waarin de heer Wolters aanleiding vond, nog een nummer ten beste te geven, waartoe hij een „Feuille d’Album” koos. Bizonder dankbaar zijn wij den heer Wolters, dat hij ons de primeur gaf van Tibbe’s „Feuille d’Album”, een schoone compositie, waarbij wij ons afvroegen, welke verheven elegie den componist deze „Plainte” kan geïnspireerd hebben.
Wij wenschen den executanten geluk met de welgeslaagde uitvoering en danken hen, dat zij hebben willen medewerken om de belangen der jeugd te bevorderen.

— In den nacht van Zaterdag op Zondag heeft de heer Meeuwis de onaangename visite gehad van een of meer lieden, die ’t met het mijn en dijn niet zoo nauw nemen. Door een niet voldoend gegrendeld keukenraam heeft men zich geïntroduceerd, is al snuffelend voortgedrongen tot in de slaapkamer, waar men geld, horloge en gouden sieraden vond en medenam. De schade beloopt ongeveer honderd gulden.

— Nu hier sedert eenigen tijd diefstal aan de orde van den ... nacht was, nu de goede naam onzer gemeente en onzer politie op het spel stond, na men reeds maatregelen beraamde om door verscherpt toezicht rust en veiligheid beter te verzekeren, nu vooral zal het aangenaam zijn te vernemen, dat de politie de hand op een verdacht individu heeft gelegd. De rijksveldwachter v. d. B., Woensdagmorgen zeer vroeg surveilleerend, zag de jongedochter B. belast met een pak uit Naarden konen. Zij wierp, den veldwachter bemerkende, het pak weg en vluchtte in een der kweekerijen aan den Naarderweg, waar de veldwachter haar vervolgde. Door heg en sloot en over rasterwerk ging het heen, tot D. B. in een sloot terecht kwam en v. d. B. door puntdraad vastgehouden werd. Op dit oogenblik werd D. B. door den veldwachter herkend. Zij wist nu wel te ontsnappen, maar is op den dag te haren huize gearresteerd en naar Amsterdam gevoerd, daar weldra was gebleken, dat de door haar weggeworpen goederen van diefstal te Naarden afkomstig waren.

— De opbrengst der hier gehouden collecte tot het vormen van een ondersteuningsfonds voor behoeftigen, gerechtigd tot het dragen van het Metalen Kruis of de Citadel-Medaille bedroeg ƒ 33,27.

— A.s. Dinsdag vergadert de Gemeenteraad.

’s Graveland, 27 Oct. Het torenuurwerk alhier, waarvan de vorige week melding werd gemaakt, is hersteld door het Polderbestuur, daarin gesteund door flinke bijdragen van Ingelanden, Gemeenteleden en Gemeentebestuur.
Nadat in 1658 de bouw der kerk alhier voltooid was, volgens het ontwerp van den beroemden bouwkundige Daniel Stalpaert te Amsterdam, dezelfde die met Jacob van Kampen het Stadhuis van Amsterdam heeft gebouwd, werd in 1680 door den uurwerkmaker Hendrik Schut het uurwerk in den toren gesteld. Tn 1785 bleek herstelling er van dringend noodig en werd hieraan drie a vierhonderd gulden ten koste gelegd, terwijl in 1789 door den aannemer Cornelis de Jouwer, te Alfen, de toren en kerk van nieuw lood en leien voorzien werden. Ruim honderd jaar later weigerde de klok allen dienst en is thans door den gunstig bekenden uurwerkmaker, den heer Olland te Utrecht, hersteld. Tevens zijn, als herinnering aan de voornaamste feiten, hiervoor vermeld, de jaartallen 1658, 1680, 1789 en 1893 op de wijzerborden aangebracht.

Ankeveen, 26 Oct. Heden is door den Raad besloten, de kermis, die 3 October zou begonnen zijn, maar toen uitgesteld is, te doen plaats hebben van 7 tot en met 12 November.

Laren, 26 Oct. A.s. Woensdag zullen van des morgens 9 tot des nam. 1½ ure op de heide bij deze gemeente oefeningen in het gevechtschieten gehouden worden, zoodat het terrein in de omgeving der schietbanen dan onveilig zal zijn.

Muiden, 27 Oct. Den 11 December hoopt de heer J. Krull, predikant alhier, zijne 40-jarige ambtsvervulling te herdenken.

— Reeds een paar malen maakten wij melding van het hervatten der lessen aan de openbare school en telkens waren wij genoodzaakt, dit bericht te herroepen. Thans evenwel kunnen wij met zekerheid mededeelen, dat de hulpschool op Woensdag, 1 Nov., zal worden betrokken. Als de werkzaamheden ter verkrijging van meer licht en lucht en eene bergplaats voor kleederen afgeloopen zijn, zal het blijken, dat het lokaal voor het beoogde doel vrij geschikt genoemd kan worden. Enkele omliggende gemeenten waren zoo welwillend, de benoodigde schoolbanken in bruikleen af te staan, terwijl de meeste leermiddelen reeds voorhanden zijn. Wegens de beperkte ruimte zullen er in dit najaar geene nieuwe leerlingen worden aangenomen. Voor de ouders der schoolgaande kinderen zal het eene ware uitkomst zijn, wanneer hun kroost weder geregeld eenige uren daags onder ’s meesters toezicht is. Het is ons niet bekend, of er door de jeugd zelve ook in die mate naar het einde der buitengewone vacantie verlangd wordt.

Nederhorst den Berg. De begrooting dezer gemeente over het dienstjaar 1894 is door HH. Gedeputeerde Staten der provincie goedgekeurd en sluit in ontvangst en uitgaaf met een bedrag van f 6756.91.

Loosdrecht. De Rijkslandbouwleeraar Dr. Prins te Deventer heeft aan het bestuur der afdeeling van het Genootschap voor Landbouw en Kruidkunde te Utrecht verzocht, om vóór 1 November een ingevulden staat betreffende de uitkomsten der proefvelden te mogen ontvangen. Op de juiste invulling wordt sterk aangedrongen en daar, waar een gewas mislukt mocht zijn, opgave der vermoedelijke oorzaken verzocht en eveneens van de algemeene opmerkingen, waartoe die velden aanleiding mochten hebben gegeven. Te dezer plaatse zijn de proeven genomen met aardappelen en haver, en wel door den heer Doets, die daarvoor kosteloos de benoodigde kunstmest heeft ontvangen.

— Voor den alhier aangevangen landbouwcursus onder leiding van den heer Bongers van De Vuursche, is het volgende programma vastgesteld, waaruit voldoende blijkt, dat het onderwijs zich op uitnemend practisch gebied beweegt.
Des Woensdags wordt behandeld teelt en verpleging der op zandgrond te verbouwen hoofdgewassen als: rogge, aardappelen, boekweit, lupinen, erwten, serradella enz. Aanleg en onderhoud der weilanden. Algemeene begrippen der plantkunde, voorzoover die noodig zijn, worden vooraf of occasioneel gegeven. Onkruiden, schadelijke dieren en de middelen om beide te bestrijden.
Zaterdag: verpleging, voeding, teelt van het paard, zwijn en schaap.
(In den afgeloopen cursus werd het rund zelf behandeld.) Zuivelbereiding. Boeken worden bij dezen cursus niet gebruikt.
Alleen worden de hoofdpunten van het behandelde door de leerlingen aangeteekend.

— Vermoedelijk zal in het volgende jaar te dezer plaatse voor Loosdrecht en omliggende gemeenten de loting voor den dienst der Nationale Militie worden gehouden.

— Het rijden van pulpe is alhier weder in vollen gang. Wel een bewijs dat dit goedje als veevoeder nog al in den smaak schijnt te vallen. De veehouders die dezen afval van suikerfabrieken nog begin zomer hebben gekocht, mogen van geluk spreken. Toen bedroegen de prijzen ca. ƒ 3 per 1000 kilo.
Thans hebben wij reeds van veehouders gehoord die te vergeefs ƒ 5 per zelfde hoeveelheid hebben geboden. Een aanmerkelijk verschil dus, ’t welk zeker hieruit voortspruit, dat ondanks den uitstekenden nazomer er nog gebrek aan hooi is.

— Donderdagavond omstreeks 10 ure brak alhier een hevige brand uit in een huis te Oud-Loosdrecht, nabij de Bloklaan, bewoond door J. B. de Nijs. Binnen kotten tijd was het perceel een vlammenzee, zoodat van blusschen geen sprake was en van den inboedel slechts zeer weinig gered kon worden. Ook de winkelwaren — in het perceel werd een kruidenierszaak gedreven — verbrandden.
Naar men zegt, is de brand ontstaan tengevolge van het vlam vatten van een of ander voorwerp op den zolder, toen een der huisgenooten daar in den avond met een lamp iets had opgezocht. Niemand had dit echter bespeurd, zoodat de bewoners reeds te bed lagen, toen de vlammen uitbarstten. Gelukkig echter konden zij zich redden. Huis en inboedel waren, naar gezegd wordt, laag verzekerd. De eerst kort geleden herstelde spuit te Oud-Loosdrecht bleek aan da vrij hoog gestelde verwachting te beantwoorden. De burgemeester, benevens eenige leden van den Raad, waren, evenals het personeel der brandweer, spoedig ter plaatse van het onheil aanwezig.
Door A. van Altena werd de premie behaald voor het éérst waarschuwen.

— Twee dagen achtereen is er in het Loosdrechtsche bosch een drijfjacht gehouden met zeer bevredigende uitkomsten. Niet minder dan honderd vijftig konijnen werden o. a. buit gemaakt. Of de landbouwers over deze flinke opruiming tevreden zijn! Want in hoog aanzien staat dat edele wild niet; de boeren beschouwen konijnen, om hun bekende vernielzucht, als schadelijk gedierte van de ergste soort.

**Baarn. Achtste vergadering van den Raad dezer gemeente op Woensdag 25 October 1893, voormiddags half elf uur.
Voorzitter de Burgemeester, Jhr. Mr. B. Ph. de Beaufort.
Nadat de heer W. van Oosterom, bij punt 2, ter vergadering is verschenen, is deze voltallig.
De Voorzitter opent de vergadering en verzoekt daarop den Secretaris te willen overgaan tot het lezen der notulen van de vorige vergadering. Deze worden na lezing ongewijzigd goedgekeurd.
Successievelijk komt aan de orde:
1. Een request van den heer G. Daams, Veearts alhier, om te worden benoemd tot keurmeester van vee en vleesch.
De Raad is van meening, dat zoolang deze betrekking wordt waargenomen door den heer A. Overbosch te Amersfoort, er geen redenen bestaan om aan het verzoek te voldoen.
Aldus zonder hoofdelijke stemming met algemeene stemmen besloten.
2. Een request van het Bestuur der Vereeniging tot bevordering van Christelijke belangen, om de petroleum-verlichting bij het gebouw aan de Weteringstraat te vervangen door gaslantarens.
B. en W. adviseeren om aan het verzoek te voldoen, dat vroeger werd afgewezen, op grond, dat de straat geen gemeente-eigendom was, terwijl er nu toch reeds gasleiding aanwezig is.
Jhr. L. van Beijma vindt die reden niet afdoende om het verzoek toe te staan. Het gebouw ligt 100 M. van den weg en er staat een petroleum lantaren bij, voor dien afstand acht hij één lantaren voldoende en er worden er twee gevraagd, terwijl elders het licht veel schaarscher is.
Na een opmerking van den Voorzitter, dat de weg hier niet bestraat is en het er bij godsdienstoefeningen enz. zeer druk kan zijn, legt de heer Van Beijma zich bij het advies van B. en W. neer en wordt dienovereenkomstig, als voren besloten.
3. Een request van den heer W. H. Meursing, die tegen een inkomen van ƒ 42,000 is geplaatst in de 22e klasse van den hoofdel. omslag, om te worden geplaatst in de 19e klasse, tegen een inkomen van ƒ 24,000, welke vermindering is ontstaan door uitkeering aan zijn kinderen.
Toegestaan als voren.
4. Een request van den heer Fischer, die is aangeslagen in de 14e klasse, tegen een inkomen van ƒ 10,000, terwijl hij in Amsterdam[1] was aangeslagen tegen een inkomen van ƒ 6000, om te worden teruggebracht naar de 10e klasse.
Als voren besloten requestrant te brengen in de elfde klasse, waar hij behoort.
5. Een request van den heer H. Elink Schuurman om 7 maanden restitutie van zijn hoofdelijken omslag.
6. Het kohier tot heffing van schoolgeld, waarin sedert het vorig jaar geen verandering plaats vond, wordt opnieuw vastgesteld als voren.
7. De begrooting over het jaar 1894.

Uitgaven.


a. Salarissen der ambtenaren ter Secretarie.
Jhr. van Beijma heeft geen bezwaar tegen een verhooging van ƒ 75,— voor elk der twee ambtenaren, hoewel deze post sedert 1877 van ƒ 626 gestegen is tot ƒ 976. Als de werkzaamheden toenemen, keurt hij dit zelfs goed, doch dan mag men ook netter werk verlangen. Hij kent biljetten voor den hoofdelijken omslag, met verkeerden naam, zonder titel, onleesbaar bedrag, terwijl zelfs alle biljetten den datum van uitgifte, met potlood geschreven, inhielden, waardoor de termijn der reclame onzeker wordt.
De Voorzitter repliceert, dat voor hetgeen de heer Van Beijma verlangt nòg wel een ambtenaar noodig zou zijn; wat de biljetten voor den H. O. betreft, deze zijn niet het werk der Secretarie, doch van den gemeente-ontvanger.
b. Onderhoud pleinen enz.
Jhr. van Beijma, hoewel hij niets dan lof heeft over den toestand der wegen, wenscht op dezen post te bezuinigen. Zij bedraagt in totaal ƒ 13000,— d. i. ± 18 p.ct. der geheele begrooting! Hij geeft daarom in overweging ƒ 2000,— op dien post te schrappen en die te benutten voor aflossing op de leening van ƒ 91000,—. Hoewel hij geen deskundige is, komt het hem voor, dat ƒ 1000,— zou bezuinigd kunnen worden op de vernieuwing van de Brinkstraat, waarvoor ƒ 1500,— is uitgetrokken en op de reparatiën der straatwegen eveneens ƒ 1000,—, terwijl die op ƒ 2000,— zijn gebracht.
De wegen liggen slechts eenige jaren, de weg is bedorven door den aanleg van riool en waterleiding, zoodat het vernieuwen eigenlijk bestaat in „ophalen”.
De heer H. Sweris is eveneens voor bezuiniging.
De Voorzitter vindt den post óók te hoog, doch het kan onmogelijk lager. Door het verstraten gaan veel steenen verloren. Het zijn de oude straten, die reparatie behoeven. De grintwegen, overgenomen van de Baarnsche Bouwterrein-Maatschappij, kosten ontzettend veel geld en de gemeente moet hare reputatie behouden.
Jhr. van Beijma, die door de begrooting in den waan is gebracht, dat de post slechts betrof de straatwegen, trekt zich terug, nu hij bemerkt dat het geld ook voor do grintwegen schijnt gebruikt te worden.
c. Brandwezen.
De heer Sweris is tegen het maken van een brandput bij de Noorderlaan. Waar zal die geplaatst worden? In de onmiddellijke nabijheid vindt men er twee brandkranen en een brandkommetje. De spuiten, waarvan onlangs een is aangeschaft voor ƒ 2600, worden uit spaarzaamheid zoo min mogelijk gebruikt, omdat de brandkranen voldoende zijn.
De Voorzitter zegt, dat de plannen gemaakt zijn in overleg met den opperbrandmeester,

  1. Het komt ons zeer goed mogelijk voor, dat iemand met hetzelfde vermogen in Amsterdam een kleiner inkomen heeft dan hier. De aanslag te Amsterdam behoeft das niet altijd de maatstaf te zijn voor een andere gemeente.