Pagina:De Groote Schouburgh Der Nederlantsche Konstschilders En Schilderessen 1718 vol 1.djvu/166

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
128
Schouburgh der

Gemaakt heeft verſtont het vry beter, en dus ook Jan de Brune, daar hy in zyn Wetſteen der Vernuften) in opzicht van den wyn zeit:

De ſchult u zelve geef als gy iets doet beſchonken.
De Wyn en doet het niet, maar die hem heeft gedronken.

Utrecht, thans door het vertrek van den konſtſchilder Gerard Hoed, byna geheel ontbloot van konſtoeffening, kon in voorleden tyden nevens voorname Hollandſche ſteden roemen op vele vernuften. Onder deze is niet van de minſte geweeſt KORNELIS POELENBURG, geboren in ’t jaar 1586. ’t ſchynt my toe of die Eeuw geen agtinge heeft gehad voor konſtenaren, ten zy de zelve Romen gezien hadden. Immers de meeſte van de konſtſchilders in dien tyd, die my in ’t ſchryven voorkomen, hebben in hunne Jeugt al eens derwaards gereiſt.
Poelenburg heeft mee dat ſpoor gevolgt. Te Rome gekomen behaagde hem de behandeling van Ad: Elshaimer, zoo dat hy toeleide zyn voorbeelt te volgen: maar ’t leed niet lang of hem bekoorde de zachte, en lieffelyke behandeling van Rafaél, inzonderheid omtrent zyne naakten. Eindelyk nam hy een eige wyze van Schilderen aan, en oeffende zig voorts naar ’t leven, en quam zoo veer dat hy boven zyn tydgenooten heeft uitgemunt zoo in teederheid, poezelheid, en ſchoone omtrekken, als ook aangename verkiezinge, geeſtige byvoegſelen van oude ruinen, natuurlyk gekleurde lantſchappen, dunne en heldere luchten; ’t geen zyne meenigvuldige Konſtwerken, in de geachtſte Kabinetten te vinden, getuigen konnen.
Hy heeft d’eer gehad dat verſcheide Kardinalen

op