Pagina:De Groote Schouburgh Der Nederlantsche Konstschilders En Schilderessen 1718 vol 1.djvu/267

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is proefgelezen
221
221
Schilders en Schildereſſen.

Nu volgt de Antwerpenaar

PIETER NEEFS. Deze ſchilderde Vorſtelyke Paleizen, en Galeryen in perspectief, maar inzonderheid gezichten van Tempels, en Kerken inwendig te zien, met al der zelver ornamenten, Balkons, verheve Choren, Altaren, Predikſtoelen, en wat inwendig aan en tot dat werk behoort. Een arbeidzame verkiezing, die ik liever wil zien dan zelf maken.

Hier by zal niet kwalyk voegen de Hollander THEODOOR BABUER. Doch ik weet van hem niets te zeggen, als dat ik uit zekere omschryving begryp, dat zyn konſt beſtont in een diergelyk werk als dat van den voorgemelden.

’T geen niet minder als naar gewyde Tempels en Kerken geleek was de verkiezinge die KRISTOFFEL en JAKOB vander LANEN, tot hunne behandelinge in de konſt, hadden uitgekeurt, beſtaande in het verbeelden van gezelſchappen daar men vryt, ſpeelt, drinkt, en allerhande vrolyke en zinſtreelende tydverdryven oeffent.

Wy hadden byna overgeſlagen, en vergeten HENRIK de KLERK, die geroemd word om de zinryke Poëtize vindingen die hy in zyne penceelwerken heeft te pas gebracht; ook om zyn fraje zeedeſtukken, waar van ’er nog hier en daar te Bruſſel in Kerken te zien, en uitvoerig gemaakt zyn. Hy was een leerling van Marten de Vos.

Van ANTHONI SALART zyn mede nog eenige ſtukken te zien tot Bruſſel, daar hy geboren en ook geſtorven is. Ook is GULIAM MAHUE, Pourtret Schilder, te Bruſſel geboren en begraven.

In dien tyd waren ook om hunne Konſt in agting