Pagina:De Ingenieur vol 039 no 001 Het onderstation te Heerlen voor 1200 volt gelijkstroom met 600 volt wisselstroom gelijkstroomconvertors en snelschakelaar van de Limburgsche Tramweg-Maatschappij.djvu/1

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen
1924 — No. 1
9



Het onderstation te Heerlen voor 1200 volt gelijkstooom met 600 volt wisselstroom gelijkstroomconvertors en snelschakelaar van de Limburgsche Tramweg-maatschappij.

Inleiding van het bezoek van de vergadering der Afdeeling voor Electrotechniek aan het onderstation van de Limburgsche Tramweg-Maatschappij te Heerlen op 26 September 1923.

Inleiding van H. Ruyten.

De directeur van de Limburgsche Tramweg-Maatschappij, H. Ruyten te Roermond, heet de leden welkom met de volgende toespraak.
„Het is voor mij een buitengewoon genoegen om uw Afdeeling hier welkom te mogen heeten en u in de gelegenheid te stellen dit onderstation te bezichtigen. Het doet mij leed, u heden nog niet meer te kunnen toonen, daar ik veronderstel, dat de door ons bestelde, maar nog niet ontvangen motorwagens, die, in verband met de hellingen, met stroomterugwinning zullen worden ingericht, u eveneens belang inboezemen.
„Het is u wellicht bekend, dat onze Maatschappij bestaat uit een net van stoomtramwegen en een electrisch net. Bij de keuze der tractie heeft men hoofdzakelijk gelet op het verkeer van goederen, op de hellingen en op de bevolkingsdichtheid, zoodat in streken, waar voornamelijk behoefte aan goederenvervoer bestond, stoomtramlijnen zijn gebouwd (Wijlré—Vaals, Roermond over de Maasdorpen naar Sittard), terwijl de mijnstreek met haar groote beweeglijke bevolking en haar zeer geaccidenteerd terrein aangewezen was voor electrische exploitatie.
„Oorspronkelijk waren 2 onderstations geprojecteerd, namelijk één te Hoensbroek en één te Eygelshoven. Daar het echter te verwachten is, dat, tengevolge van den groei der gemeenten Lutterade en Beek, de lijn Beek—Lutterade—Sittard eerlang voor electrificatie in aanmerking zal komen, hebben wij gemeend reeds thans met de plaatsing der onderstations hiermede rekening te houden, en is een onderstation te Heerlen gebouwd, terwijl het andere te Sittard zal komen.
„De heer Brunner, chef van tractie der L. T. M. zal u nader de inrichting van het onderstation te Heerlen toelichten.”

Voordracht van H. Brunner,
ingenieur, chef van tractie bij de L. T. M.

Inleiding. Het onder-station is opgericht ten behoeve van de electrische lijnen der Limburgsche Tramweg-Maatschappij in en om Heerlen, welke met gelijkstroom onder een spanning van 1200 Volt in bedrijf zijn. Het is het eerste van waarschijnlijk een drietal stations, welke binnen afzienbaren tijd voor de voeding van dit tramnet noodig geacht worden. Een tweede station is reeds aanbesteed en wordt te Sittard opgericht. Bij de aanschaffing van dit eerste station golden als eerste voorwaarde absolute bedrijfszekerheid en zoo hoog mogelijk nuttig effect. De electrische inrichting is geleverd door de General Electric Company, te Schenectady, V. S. A. Tot de keuze van dit fabrikaat heeft mede geleid het rapport der Nederlandsche Commissie voor het bij electrificatie der spoorwegen te kiezen stroomstelsel van Juli 1921, waarin o. a. over de toepassing van gelijkstroom onder hooge spanning bij Amerikaansche spoor- en tramwegen gunstig wordt geoordeeld.
Met het oprichten van het gebouw (architectuur van J. Turlings, chef-bouwkundige bij de L. T. M.) werd half December 1922 en met de montage van de electrische inrichting begin Juni 1923 een aanvang gemaakt. Het volledige onderstation kwam gereed half September 1923. De montage is geschied door een Nederlandschen monteur van de firma Mijnssen & Co. te Amsterdam, welke firma hier te lande de General Electric Co. vertegenwoordigt.
Machines en transformatoren. Als machines zijn gekozen 600 Volt convertors, waarvan 2 stuks in serie worden geschakeld voor het verkrijgen van de benoodigde spanning van 1200 Volt. Zij zijn, evenals de bijbehoorende éénfase transformatoren, bedrijfszeker geconstrueerd, ook bij kortsluiting. De machines kunnen verder gemakkelijk en snel worden aangezet,