Pagina:De Katholieke Illustratie vol 001.pdf/214

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

208


ALLERLEI.



STATISTIEK OVER GROOTE VELDSLAGEN. Het Pruisische „Militaire Wocheblatt” geeft eenige vergelijkingen omtrent de voornaamste veldslagen van den nieuweren tijd. Hieruit zien wij dat in den slag van Sadowa de getalsterkte der vereenigde legers grooter was dan van eenigen slag uit de laatste vijftig jaren. Bij Leipzig streden 240,000 verbondenen en 140,000 Franschen dus 380,000 man; bij Wagram 200,000 Franschen en 140,000 Oostenrijkers dus 340,000 man; bij Solferino 150,000 Oostenrijkers en 150,000 Franschen en Sardiniërs dus 300,000 man; bij Borodino 130,000 Franschen en 120,000 Russen dus 250,000 man; bij Waterloo 40,000 Pruissen, 65,000 Engelschen, Nederlanders enz. en 75,000 Franschen, dus 180,000 man; daarentegen streden bij Sadowa 220,000 Pruissen tegen 200,000 Oostenrijkers dus 420,000 man.

Het getal der vuurmonden is in den slag bij Leipzig het grootst geweest; er waren er 1300 van de zijde der verbondenen, 700 van de Franschen dus in het geheel 2000. Bij Sadowa waren er 1620: 820 Pruisische en 800 Oostenrijksche.

Het verlies aan manschappen (dooden en gekwetsten) was eveneens in den slag bij Leipzig het grootst, namelijk 100,000 man; van beide zijden 50,000 man. Dan volgt Borodino met 60,000 man, wederzijdsch de helft; vervolgens Wagram met 50,000 eveneens op de helft verdeeld; daarna Waterloo met 46,000 man, waarvan 7000 Pruisen, 20,000 verbondenen en 19,000 Franschen. Sadowa en Solferino staan bijna; gelijk in den eersten was het verlies 30,000 man: 10,000 Pruisen en 20,000 Oostenrijkers, in den laatsten 28,000 man: 13,000 Oostenrijkers en 15,000 Franschen en Sardiniërs.



NIEUWE VERBETERDE KURKETREKKER. Door bijstaande figuur maken wij opmerkzaam op een zeer doelmatigen kurketrekker, die de kurk onbeschadigd uit de flesch trekt, een niet verwerpelijk voordeel voor herbergiers en groot huishoudingen. Bij de gewone spiraal-kurketrekkers moet men de kurk doorboren, en deze wordt daardoor verder onbruikbaar. De nieuwe kurketrekker is aan het einde met een scherp, volgens de randing van den hals der flesch, gebogen mesje voorzien. Bij het gebruik drukt men deze tusschen de wanden van den hals en de kurk, tot dat het mesje onder de kurk komt; draait men nu den kurketrekker om, dan wordt de kurk onbeschadigd uitgetrokken.



EEN OUD KONDUCTEUR van een spoorweg in Noord-Amerika vierde dezer dagen het feest zijner vijf-en-twintig jarige ambtsbediening. Bij gelegenheid van den maaltijd, die ter zijner eer gegeven werd, verklaarde hij dat er in die 25 jaren zelden een dag was voorbijgegaan, waarop hij niet gereisd had, en iedere dagelijksche reis van 220 Eng. of 50 Duitsche mijlen was. Naar zijne berekening had hij in het geheel een weg afgelegd van 1,300,000 mijlen. Dus had hij een reis gemaakt gelijk aan 52 reizen om de aarde of 272 reizen naar de maan vice-versa.



ONNOOZEL. Een beroemd bankier, wiens buitenplaats met schoone grachten en waterleidingen versierd was, in een dagblad gelezen hebbende, dat men een middel had uitgevonden om de vijvers met karpers te bevolken door er eene soort van stof in te strooijen, welke stof een gouden Willem kostte, zond zulk een goudstuk aan den uitvinder, met verzoek hem het poeder te doen geworden. Eenige dagen daarna wordt hem het goudstuk met het volgende antwoord terug gezonden : Het spijt mij u het gevraagde poeder niet te kunnen toezenden; de annonce daarvan gemaakt was slechts het gevolg eener weddingschap. Ik had tegen een mijner vrienden gewed, dat men niets in de dagbladen kon laten drukken, hoe ongerijmd het ook moge zijn, of er zouden altoos lieden bestaan, die onnoozel genoeg waren aan deze ongerijmdheid geloof te hechten. Gij, mijnheer, zijt de zeven-en-zeventigste.



EEN AMERIKAANSCH DAGBLAD verhaalt de volgende gebeurtenis: Een trein op den spoorweg van New-Albany naar Salem, bestaande uit vier wagons, vol reizigers, naderde de spoorweg-brug, die over de Salt-Creek, bij Bloomington ligt. Op dit punt gekomen, kwam plotseling bij den machinist een twijfel op nopens de hechtheid van de brug, vooral omdat de vloed door de vele regens buiten zijne oevers getreden was. Hij verzocht dus al de reizigers de rijtuigen te verlaten en ging zelf de brug te voet over. Op zijn bevel moest de stoker de machine in beweging brengen en daarop onmiddellijk op den grond springen. Zoo de t;rein, aan zich zelve overgelaten, er zonder toeval overkwam, wilde hij aan den overkant, op de lokomotief springen, die dan nog geen groote snelheid kon hebben, ten einde te stoppen en den reizigers gelegenheid te geven weder op hunne plaatsen te komen. Op het gegeven teeken, zette de trein zich in beweging, maar was ter naauwernood op de helft van de brug gekomen, toen deze instortte en al de wagons in de diepte verdwenen.



SPIRAALBOOR. Met gewone boren gebeurt het dikwerf, dat het hout splijt, omdat het uitgeboord hout niet geheel verwijderd wordt. De spiraalboor heeft dit gebrek niet, daar de spits er van voorzien is met snijtanden a, welke in het hout dringen en bet uitgeboorde door middel der schroefswijze draaijing uit het gat verwijdert.



VOLGENS DE JONGSTE BERIGTEN heeft in de ruïnen van Pompeji en Herculanum de bewijzen gevonden, dat in die ongelukkige steden het Christendom moet bekend geweest zijn. In het huis namelijk van den Aedila Pansa in de straat van Fortuna heeft men tegen den muur een half afgewerkt gemetseld kruis ontdekt. Daarenboven ontmoette men onder de vele muurschriften eene caricatuur, een schimpdicht op de aanbidding van een gekruisigden God. Bewijzen deze ontdekkingen, dat het Christendom in Pompeji en HercuIanum gekend werd, zij doen tevens zien, dat het geloof aan den Gekruisigde zich met onbegrijpelijken spoed door Italië heeft verspreid, daar het in het jaar 79 was dat de beide steden onder de lava van den Vesuvius bedolven werden. De H. H. Petrus en Paulus stierven in 67.