Pagina:De Katholieke Illustratie vol 001.pdf/253

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

248

ALLERLEI.



ELKE HUISMOEDER is het aangenaam dat hare wasch goed en zoo schielijk mogelijk van de hand ga, en het cijfer der onkosten zoo laag mogelijk zij. Daarom willen wij haar mededeelen hoe men in Amerika, het land der economisten, wascht. Men werpt in een vat heet water 4 lood terpentijnolie, 2 lood salmiak, 8 lood soda en 8 lood zeep. In dit mengsel laat men de wasch gedurende een nacht staan. Den volgenden morgen behoeft ieder stuk slechts een enkel oogenblik door de handen gewreven en daarna in zuiver water gespoeld te worden. Men late zich van deze wasch methode door vrees voor de terpentijnreuk niet terug houden; deze vervliegt geheel. De benoodigde ingrediënten zullen ongeveer 25 cents kosten, waarvoor men een betrekkelijk groote hoeveelheid linnen, katoenen enz. stoffen wasschen kan.



IN RUSLAND eet men het geheele jaar door versche vruchten, zelfs druiven. Zij worden geconserveerd op de volgende wijze. Men heeft kelders gemetseld, waarvan de bodem vele voeten dieper ligt dan de begane grond. Op dien bodem legt men een laag gestooten ijs en daarop een laag vruchten, en zoo gaat men voort met alle vruchten tusschen ijs te leggen. De bovenste vruchten bedekt men met een laag ijs, die beduidend dikker is dan de vorige.



CIGAREN FABRIEKEN. Welke groote cigarenfabrieken men ook in ons land moge aantreffen, zij worden overtroffen door die op Manilla, voornamelijk door die van de steden Binondo en Anoceros. Hier vindt men in iedere fabriek 800 arbeiders, meest vrouwen, die zich met de vervaardiging der cigaritos of papiercigaretten bezig houden. Een arbeider is in staat dagelijks 250 pakjes van 25 stuk af te leveren. In de vier voornaamste fabrieken worden jaarlijks 11 à 1200 millioen cigaren gemaakt, die meerendeels naar Oost-Indië, de eilanden van de stille Zuidzee en Noord-Amerika verzonden worden.



VOOR KLEERMAKERS is dit toestel nuttig, daar het dient tot het scherpen van het krijt en tot last op het laken bij het snijden, daar het van gegoten ijzer is. Het aanpunten van het krijt met een mes heeft veel ongerief, dat hierdoor geheel vermeden wordt. Het krijt valt in een bakje, en het mes heeft den vorm van een V.



DE ZILVERMIJN Wheal Coglin in Zuid Australië, die men niet zeer lang geleden begonnen is te exploiteren, is welligt de rijkste van geheel de wereld. De actien der Maatschappij, die zich met de exploitatie bezig houdt, welke bij den aanvang met 20 pd. st. betaald werden, hebben thans eene waarde van 2700 pd. st.



ONDER DE RIJKSTE LIEDEN in de Vereenigde Staten mag met regt gerekend worden Elias Howe, de uitvinder der naaimachinen. In het jaar 1840 moest hij, een vlijtig mechanicus, met harden arbeid het brood voor zich en de zijnen verdienen. In 1846 had hij de eerste naaimachine vervaardigd en kwam daarmede naar Engeland, waar hem de nood dwong zijn uitvinding voor 200 pd. st. te verkoopen. Later keerde hij naar Amerika terug, en nu begon hem het geluk te begunstigen. Hij nam octrooi van zijne uitvindiing en voorzag weldra een groot gedeelte van Noord-Amerika van naaimachinen. Volgens zijn octrooi is ieder fabriekant van machinen verpligt hem eene zekere som te betalen voor iedere machine, die deze verkoopt. Daaraan hoeft Elias Howe het te danken dat hij thans in het bezit is van eene rente van ruim f 500,000.



IN WIESBADEN verscheen onlangs in de prachtige speelzaal een eenvoudig gekleed handwerksman, die, naar zijn gelaat te oordeelen, niet onder de snuggersten mogt gerekend worden. Hij trad tot eene der roulettetafels en legde twee zeskreutzerstukken op n°. 19.

— Wat beteekent dat? vroeg hem onmiddelijk een croupier.

— Dat, zijn 12 kreutsers, antwoordde hij, den croupier onschuldig aanziende.

— Maar men speelt hier niet om zulke bagatellen; de minste inzet is van een gulden, hernam de Franschman ongeduldig.

De handwerksgezel trok nu een lederen beursje te voorschijn, telde 60 kreutsers, en wierp die op N°. 19 Met verachtelijken blik nam de croupier de kreutsers weg en legde er een gulden voor in de plaats. Het, spel begon; de kogel rolde, viel en men riep: negentien, rood, en 35 gulden werden voor no. 19 uitbetaald. Aller oogen wendde zich thans op den gezel, die niets van de zaak begreep. Neem dan uw geld op! riep hem de croupier bits toe. Waar is het dan? was het wederantwoord. Nu fluisterde hem een gemoedelijk Duitscher in het oor: gij hebt dat alles gewonnen. Naauwelijks hoort hij deze blijde tijding, of hij neemt zijn muts van het hoofd, strijkt er al het geld in, dat op de tafel lag, en verlaat bliksemsnel de speelzaal.

Een algemeen gelach en geschreeuw volgden hem, en zoo groot was de verrassing, dat niemand er aan dacht den gelukkigen gezel te achtervolgen en van hem terug te eischen, wat hij te veel had medegenomen.



DE JAPANNEZEN kennen, naar het schijnt reeds sedert vele eeuwen, een zeer eenvoudig middel om het ontstaan van een aardbeving vooruit te te bepalen. Zij hebben namelijk ontdekt, dat de magneet, eenige minuten voor dat de aardbeving zich doet gevoelen, zijn aantrekkingskracht verliest. Daarom vindt men in het huis van iederen Japannees een ijzeren stang uit een muur vooruitsteken, waaraan een magneet door eigen kracht hangt; onder de magneet bevindt zich een metalen schijf. Zoodra de magneet zijne gewone eigenschap verliest, valt hij op deze schijf, en het geluid, daardoor veroorzaakt, waarschuwt allen, die zich in het huis bevinden, tegen de naderende aardbeving. Zelden hoort men dan ook dat in Japan menschen ten gevolge eener aardbeving het leven verliezen.



HET BEROEMDE STANDBEELD VAN POMPEJUS, aan welks voet Cajus Julius Cesar, door 23 dolksteken getroffen, nederviel, bevindt zich thans in de beroemde galerij van den Engelschen Markies van Hartford, wiens vader het met ƒ 60.000 betaald heeft.



IN PHILADELPHIA trad een Copperhead (koperkop is de naam van een vergiftigen slang en de bijnaam, die de republiekeinen aan de aanhangers van het Zuiden geven) een barbierswinkel blnnen om zich te laten scheren. Hij wierp zich in een leunstoel en gaf zijn aangezigt, terwijl hij een dagblad uit den zak haalde en het vlugtig doorliep, aan den barbier over. „Hoe veel vraagde hij na dat de operatie voltrokken was, „15 Cents,” antwoordde de neger. „Ik dacht, dat gij voor 10 cents scheerdet?” vroeg de koperkop verwonderd. „Gij hebt gelijk, dat is de gemiddelde prijs voor gemiddelde aangezigten. Gij zijt binnengekomen met een gewoon gezigt — dat is 10 cents. Gij leest in het dagblad dat het Zuiden geslagen is en trekt een lang gezigt, zes duim langer dan gewoonlijk — dus meer zeep, meer arbeid, meer tijd maakt netto 5 cent meer.”

Zelfs de koperkop moest over dezen inval van den zwarte lagchen.



NIEUWE SYPHONFLESCH. Deze inrigting van comositie-metaal heeft eene afvloeijingsbuis en eene klepbuis. Eene drukking op de schuifkraan 3 opent de klep en laat de vloeistof uit de afvloeijingsbuis stroomen. De inrigting tot het vullen der flesch bestaat uit een mondstuk en het hol deksel (in de figuur open geslagen) dat een vooruitstekende haak bezit, waarin bij sluiting de hefboom 1 van het mondstuk grijpt. Wil men het apparaat gebruiken dan vult men het met water of wijn, schudt de dubbel-koolzure soda in de flesch en de wijnsteenzuur in het hol deksel bij 2. Men slaat dit laatste digt en sluit daarmede te gelijkertijd het toestel door middel van den hefboom 1.



HOE MEER SCHULDEN HOE GROOTER AANZIEN in de wereld is een spreekwoord dat vaak een waar woord blijkt te zijn. Engeland heeft 11000 millioen guldens schuld; Frankrijk 4800 millioen en 450 millioen vlottende schuld; Rusland 3000 millioen, waarvan 2000 millioen vlottende schuld; Oostenrijk 2400 millioen en 450 millioen vlottende schuld; Pruisen 600 millioen rentegevende en 30 millioen rentelooze schuld. Het laatste land maakt een uitzondering op den regel. Maar „geen regel zonder uitzondering.” Zou het met het oog op onze buren ook gezegd mogen worden: och, hadden wij wat meer schuld!



DE MODERNE STATISTIEK beweert dat er jaarlijks over de gansche aarde 83.500000 huwelijken gesloten worden. Wanneer zal hij eens uitcijferen hoeveel daarvan in den hemel en hoeveel daarvan in de …… tot stand komen.



DE RIJKST BEZOLDIGDE VORST VAN EUROPA is Louis Napoleon, keizer van Frankrijk; zijn civiele lijst bestaat, uit een jaarlijks inkomen van 36 millioen francs (ongeveer 18 millioen guldens) en de opbrengsten van het bosch van Rambouillet. Louis Philippe had slechts 12 millioen en moest daarvan nog de koninklijke domeinen onderhouden. Driemaal zooveel kost dus aan de natie den keizer, „dien zij zelve gekozen heeft!?”



IN BERLIJN verscheen onlangs een jong mensch bij een koopman en verzocht hem alleen te spreken. Toen hem zijn verzoek was toegestaan, verhaalde hij dat hij zoo even uit het tuchthuis ontslagen was, zich opregt gebeterd en zich voorgenomen had daarvan onmiddelijk bewijs te geven. Mitsdien kwam hij hem mededeelen, dat eenige lotgenooten, die even als hij ontslagen waren, voornemens waren den volgenden nacht bij den koopman in te breken. De „gebeterde" bad hem op zijne hoede te zijn en verwijderde zich zonder eenig loon voor zijne mededeeling te eischen. Maar de koopman, verschrikt door het gehoorde en verteederd door het blijkbare berouw des jongelings, riep hem terug en gaf hem als een bewijs zijner dankbaarheid een paar goudstukken. Men begrijpt dat hij de grootste voorzorgsmaatregelen nam, doch — er verscheen des nacht geen enkele dief, ook niet een der volgende nachten. Wie beschrijft zijne verbazing, toen hij eindelijk vernam, dat dezelfde mededeeling bij meer dan veertig andere kooplieden gedaan en overal goed betaald was.