Naar inhoud springen

Pagina:De Katholieke Illustratie vol 001.pdf/357

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

352

zacht verwijt doorstraalde, „hoe kunt gij zoo uw kostbaar leven op het spel zetten?”

„Mogt ik mijn zoon laten omkomen, zonder een uiterste poging te hebben gewaagd om zijne onsterfelijke ziel te redden?” antwoordde de grijsaard met diep bewogen stem. „Ligt het ligchaam ginds ook verscheurd, zijne onsterfelijke ziel is, door het water der wedergeboorte gezuiverd, ten hemel opgestegen.”

„Hoe is het mogelijk,” riepen de drie Romeinen als uit één mond, „de beruchten hoofdman der roovers, Thamares, zou uw zoon zijn?”

„Hij is mijn zoon, de eenige uit mijn huwelijk met de ongelukkige Halina, die ik gedurende mijne slavernij huwde.”

„Hoe hebt gij hem herkend?” vroeg Emilius.

„De man, die hem groot gebragt heeft, ontdekte mij, een uur geleden, dit geheim. lk spoedde mij hierheen en vond zijne verklaring bewaarheid door een lidteeken, dat mijn zoon van zijne geboorte af heeft gehad.”

„En wie is de ander, dien gij in het worstelperk gedoopt hebt,” vroeg Carinus.

„De broeder van Demas, de Herodiaan Sammath.”

God zij gedankt! Zij zijn thans bij Christus in het rijk der heerlijkheid!” zeide de drie krijgsmakkers.

Amen! klonk het met diep bewogen stem achter hun. Het was die van Demas, die door de barmhartigheid Gods van zijne verlamming genezen was.




ALLERLEI.



VERBETERDE WATERPOMP. De ontdekking van de zwaarte der lucht en de drukking van den dampkring dagteekent slechts van sedert ruim twee eeuwen. Maar alvorens Torricelli en Galileo de theorie er van ontdekt hadden, was de toepassing er van sedert lang in gebruik. Men weet dat het de drukking des dampkrings is, die het water in onze pompen doet stijgen. Nu, men schrijft gewoonlijk de uitvinding van die zoo nuttige werktuigen toe aan Ctesibius, een beroemden meet- en werktuigkundige, die te Alexandrië in het jaar 130 v. C., ongeveer eene eeuw na Archimedes leefde. Er zijn drie soorten van pompen: de zuigpomp, de perspomp en de zuig-perspomp. De beschrijving van de verschillende inrigtingen dier soorten achterwege latende, maken wij opmerkzaam op het toestel, hiernevens afgebeeld, ter vervanging van den pompzwengel. De gewone zwengels zijn ongelijkarmige hefboomen; de afgebeelde is een rad, dat door de kruk E in beweging gebragt wordt; aan den omtrek van het rad is de stang D, die de cirkelvormige beweging regtlijnig op de zuigerstang B overbrengt. A is de uitvloeijingsbuis, en C dient om den zuigerstang te beletten eene zijdelingsche beweging te nemen.



MINISTER BORRET. Het is inderdaad indrukwekkend wanneer men in onzen beginselloozen tijd hooggeplaatste mannen een stichtend voorbeeld ziet geven. Zulk een karaktervol, goed Katholiek was wijlen Z. Exc. den Minister van Justitie Borret, Kommandeur van de pauselijke orde van den H. Gregorius. In een Duitsch blad vinden wij het volgende voorval, dat van zijn echt Katholiek hart getuigt. Eens zat Borret met andere voorname heeren aan den koninklijken disch. Het was een onthoudingsdag voor de Katholieken. Er werden slechts vleeschspijzen opgedragen. De minister zat een geruimen tijd zonder iets te gebruiken. De koning bemerkte het en vroeg hem, of hij ongesteld was? „O neen, Sire” antwoordde Borrel, „maar heden is het mij niet geoorloofd vleeschspijzen te gebruiken, omdat wij een onthoudingsdag hebben.” Onmiddelijk gaf de koning bevel andere spijzen te brengen, die reeds bereid waren, omdat zulks aan het hof eene gewoonte is, wanneer de Koning op onthoudingsdagen Katholieken aan zijn disch noodigt.



DE KAAP DE GOEDE HOOP EEN EL DORADO. Sedert eenigen tijd verhalen de Kaapsche bladen, dat de bevolking zich bezig houdt met het zoeken van diamanten, die men niet lang geleden voor de eerste maal gevonden heeft in de nabijheid van Colisberg. Men moet reeds een aantal van die kostbare steenen gevonden hebben, en verscheidene daarvan hebben eene aanzienlijke waarde.

De eerste diamant word door een meisje van 10 jaren ontdekt, dat de glinsterende steen aan hare moeder bragt. Deze gaf hem aan het kind terug, daar zij er slechts een schoone keisteen in zag. Een pachter uit de omstreken, wien de buitengewone glans van den steen trof, wilde hem van het meisje koopen; zij gaf hem ten geschenke, zeggende, dat men geen steenen verkocht. De pachter deed het echter wèl en ontving er 500 pd. st. voor.

In Amapoudaland heeft men behalve diamanten ook nog edelgesteenten van onderscheiden kleur gevonden.

Ook worden de onlangs ontdekte kopermijnen met veel succes geëxploiteerd; oliebronnen heeft men gevonden aan de oevers van de Gambia, en zelfs is men tot de ontdekking gekomen dat Colisberg amber-, goud- en zilvermijnen bevat. Zoo schijnt dus dat gedeelte van Afrika, gewoonlijk als arm en ellendig beschreven, een waar El Dorado te zijn.



EENE BELOONING VOOR EEN GESCHIEDSCHRIJVER. Volgens Engelsche dagbladen ligt de belooning voor een schrijver uit de volgende eeuw in de Peterburgsche bank gedeponeerd. Een kortelings gestorven Russisch generaal der artillerie heeft in de Peterburgsche bank de som van 800 ponden sterling geplaatst, die tot het jaar 1925 op renten moet blijven staan. In dit jaar, den honderdsten verjaardag van den dood van Keizer Alexander I, moet de tot 384,000 pond sterling gestegen som den geschiedschrijver geschonken worden, die dan de beste geschiedenis van voornoemden keizer geschreven zal hebben.



DE ORDE DER TRAPISTEN telt tegenwoordig in Frankrijk 16, in België 4, in Engeland 2, in Afrika 1, in Italië 4, in Duitschland 1 en in Amerika 3, in het geheel 31 kloosters met 2140 religieuzen, de vrouwelijke tak dier orde telt in Engeland 1 en in Frankrijk 9 kloosters met 842 religieuze zusters.



STERFTE ONDER LANDVERHUIZERS. Uit Hamburg gingen in het vorige jaar 32 schepen met 9829 landverhuizers; hiervan stierven er gedurende den overtogt 211. Uit Bremen vertrokken 81 schepen met 22370 landverhuizers, waarvan er 155 omkwamen. Op de Hamburgsche schepen was dus het getal der dooden driemaal grooter dan op die van Bremen; de verhouding is als tot 2136/1000 tot 692/1000. Op de schepen uit Havre was het iets gunstiger, maar op die uit Antwerpen en Rotterdam veel ongunstiger. Van Londen vinden wij aangeteekend 38 schepen, 5288 personen en 9 dooden; van Liverpool 53, 8474 en 26. De verhouding is hier 341/1000 : 308/1000. In het geheel gingen uit Europa 282 schepen met 49038 landverhuizers, waarvan er 494 stierven.



DE HOOGSTE SOHOORSTEEN. Den hoogsten schoorsteen van Duitschland en vermoedelijk van het geheele vasteland van Europa bezit de staalgieterij te Bockum. Hij is 330 Pruis. voet hoog, heeft van onderen een middellijn van 16 voet, terwijl de bovenste 9 voet bedraagt. De wanddikte is onder 6½ en boven 1¼ voet.



MERKWAARDIGE ECHO'S. Rondom den koepel van den St. Pieterskerk te Rome loopt eene breede galerij. Wanneer op deze zich twee personen aan de beide einden van de middellijn des koepels zetten, waardoor zij ruim dertig el van elkander verwijderd zijn, kunnen zij zeer gemakkelijk met elkander een gesprek voeren, wanneer zij, met de lippen bijna tegen den wand des koepels, fluisterend spreken en zelfs dan nog, wanneer in het schip der kerk gedruisch van menschen plaats heeft. In den koepel van de St. Paulus-kerk te Londen vindt men een gelijksoortig verschijnsel even als in de meeste ronde gebouwen van groote middellijn. Men kan daar het getik van een horologie, dat zich aan het eene einde bevindt, zeer goed aan het andere hooren; doch het merkwaardigste gebouw van dezen aard was het zoogenaamde oor van Dijonisius. Het bestond uit eene, in eene rots uitgehouwen grot, dienende tot, gevangenis en was opzettelijk daartoe ingerigt om de gevangenen te kunnen beluisteren. Men zegt dat een zacht uitgesproken woord naar schreeuwen, hoesten naar donderen en het uitslaan van een zakdoek naar een pistoolschot geleek.



EEN DER KLEINSTE OLIPHANTEN. De kleinste, die welligt ooit naar Europa werd overgevoerd, kwam uit Oost-Indië te Liverpool aan. Hij was slechts 3 voet hoog en zeer tam. Op weg van het schip naar het verblijf zijns eigenaars trad hij ongevraagd in een bierhuis, stak den snuit in het bomgat van een bierton en zoog tot groote verwondering der aanwezigen vol welgevallen het smakelijke gerstennat binnen.