Naar inhoud springen

Pagina:De Katholieke Illustratie vol 001.pdf/389

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

384

ALLERLEI.



NIEUW STOOM-VLIEGMACHINE. Het is tot nu toe een onvervulde wensch van den mensch gebleven, zich even als het gevederd gedierte door de lucht te bewogen. De mensch is ook daartoe met door den Schepper bestemd, immers de geheeld bouw van zijn ligchaam, zijn rond hoofd, zijn breedgewelfde, vlakke borst, de ligging van zijn zwaarte-punt, de aanvoeging van zijne armen aan den romp, zijn geheel spieren-stelsel en vooral de bouw van zijne longen, welke in 't niet in staat zijn, de werking van het adem halen gedurende het vliegen te doen, dat alles maakt hem ongeschikt om zich zwevend of fladderend in het luchtruim te bewegen. De verschillende proeven, gedaan sedert de fabel bestaat volgens welke Ikarus uit zijn kerker ontvlugtte door middel van vleugelen van was dat echter in de nabijheid der zon smolt, bewijzen proefondervindelijk, dat vliegen den mensch van natuur vreemd blijft.

Sedert lang is men er op bedacht geweest om van de stoomkracht gebruik te maken tot het voortbewegen van vliegmachinen, en onlangs is nog eene dergelijke machine door een ingenieur, genaamd Kaufman te Glascow in Schotland vervaardigd, dat volgens het oordeel van zaakkundigen aan de eischen van de luchtscheepvaart voldoet, waarom wij dan ook onzen lezers eene afbeelding en eene beschrijving er van willen mededeelen.

Dit werktuig heeft een drievoudig doel, het dient tot vliegen, tot varen en tot rijden, maar wel hoofdzakelijk tot vliegen; het kan ook tot voertuig over spoor- en gewone wegen en tot roervaartuig gebruikt worden, alles met toepassing van de stoomkracht.

De afmetingen der machine zijn als volgt: de geheele lengte 12 voet; de grootste middellijn 5 voet, 1 duim; hoogte 4 voet, 6 duim; engte van elken vleugel 35 voet; oppervlakte van elken vleugel 221 vierk. voet; totaal gewigt van de geheele machine 7000 pond; werkkracht 50 stoompaarden.

Als voertuig op het land zou het drie wagens met twaalf passagiers met eene snelheid van 38 eng. mijl per uur kunnen trekken, en dat bij elken luchtstoestand, uitgezonderd de hevigste stormen.

Men neme evenwel in aanmerking, dat deze groote machine slechts in ontwerp is, maar de uitvinder heeft een proeve gemaakt met eene dergelijke machine in het klein met 1 paardenkracht en wegende 42 pond. De vleugelen er van bezitten tegelijk eene voort- en achterwaartsche alsmede de schroefachtige beweging in navolging van de vogelvlugt. De proeve met het kleine werktuig voldeed in alle opzigten volkomen, zoodat sommigen zich vleijen, dat een werktuig op grootere schaal allezins zal voldoen en een nieuw tijdperk zal openen voor de vervoermiddelen. Het getal vleugelslagen kan tot 1500 in de minuut stijgen, zoodat de vliegmachine de snelheid van de snelste vogelvlugt kan evenaren.

Onder aan de afbeelding is een lange spiraalveder, welke dient om bij het nederlaten uit de hoogte den stoot op den bodem zoo te verminderen, dat de machine in geenen deele beschadigd worde.

Nieuw Stoom-Vliegmachine.



WAT IS EEN KAMEEL? Met de beantwoording van deze prijsvraag hielden zich eenigen tijd geleden een Franschman, een Engelschman, een Duitscher en een Amerikaan onledig. Uit de wijze, waarop zij daarbij te werk gingen, kan men veel duidelijker het karakter der natiën, waartoe zij behoorden, leeren kennen dan uit menig langdradig boek over land- en volkenkunde.

De Franschman begaf zich naar een zoölogischen tuin, bezag een der kameelen van alle kanten en had in minder dan een uur tijds een uitgebreid artikel over den kameel gereed. Het was sierlijk en vloeijend geschreven, op stijl en vorm geen enkele aanmerking kon worden gemaakt; men zou ecl:ter in het gansche stuk te vergeefs naar eene gedachte gezocht hebben. Dit nam intusschen niet weg dat de Franschman er hoogst, tevreden over was en met welgevallen uitriep: Voilà le chameau! toen hij zijn handteekening onder het stuk plaatste.

Engelschman pakte zijne koffers, reisde twee jaren lang in de binnenlanden van Afrika en schreef vervolgens een volumineus boek over de levenswijze en gewoonten der kameelen. Ofschoon hem de prijs is toegekend, kan hij er verzekerd van zijn dat niemand zijn werk zal lezen.

De Duitscher lachte om de oppervlakkigheid van den Franschman en de noodelooze moeite en inspanning van den Engelschman, sloot zich in zijn kamer op en bragt uren en dagen in diep nadenken door over het hoofddenkbeeld, dat zijne verhandeling tot, grondslag zou dienen. Hij is echter nooit verder gekomen.

Amerikaan gaf zich de moeite niet om naar een zoölogischen tuin en nog veel minder om naar Afrika te gaan; hij sloot zich ook niet in zijne kamer op om ernstig over de zaak na te denken, maar nam een pen en schreef: „Een kameel is een voor ons geheel nutteloos dier.” Zijn antwoord is natuurlijk niet in aanmerking gekomen, ofschoon de jury er wel eens over had mogen nadenken of de Amerikanen niet het meest geschikt zijn, om op onbeduidende prijsvragen antwoorden in te zenden.



HET STANDBEELD VAN DEN H KAREL BORROMEUS. In het Italiaansche stadje Arona vindt men een reusachtig standbeeld, opgerigt ter eere van den H. Karel Borromeus door zijne familie en de geloovigen van Arona. Het hoofd, de voeten en de handen zijn van brons, terwijl het overige gedeelte des beelds uit dikke koperen platen is zamengesteld. Tot meerdere sterkte en om het tegen stormwinden te beveiligen, heeft men in het beeld een steenen kolom geplaatst; naast dezen is een trap, die zijn ingang heeft tusschen de plooijen van het kleed des beelds. Langs dezen trap kan men tot in het hoofd klimmen, waarvan men, de armen uitstrekkende, de uiteinden niet kan bereiken; de zwaarst gebouwde mensch kan gemakkelijk in de neusgaten zitten.

De afmetingen van de deelen des beelds zijn als volgt: voetstuk 36 voet; beeld 72 voet; omtrek van het hoofd 20 voet; breedte van het voorhoofd 7 voet 2 duim; breedte van het aangezigt 7 duim; breedte van den neus 1 voet 10 duim; breedte van de ooren 2 voet, 7 duim; breedte van de oogen 1 voet; duim; breedte van den mond 2 voet duim; lengte der armen 28 voet; hoogte van het Brevier, dat het beeld in de hand heeft, 13 voet; breedte van het Brevier 6 voet 6 duim; dikte van het Brevier 2 voet 6 duim; lengte der handen 4 voet 6 duim; lengte van den duim 4 voet 3 duim; omtrek der handen 3 voet 2 duim; lengte van den wijsvinger 6 voet; omtrek van het kleed des beelds 54 voet; breedte van den voet 4 voet.