Pagina:De Katholieke Illustratie vol 001.pdf/89

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

80

ALLERLEI.



DE NIAGARA-BRUG, waarvan wij in n°. 5 eene afbeelding en beschrijving leverden, toont zich nog even sterk als sedert den dag der opening, 15 Maart 1856; met uitzondering van eenige houten leggers en ander timmerwerk, dat eenig bederf vertoonde, is er in de 11 jaren, gedurende welke die brug in gebruik is, geen de minste reparatie aan noodig geweest. hoewel er dagelijks 30 à 40 treinen over passeren. Behalve die reeds bestaande brug, spant men over de watervallen van den Niagara nog een tweede, die bestemd is voor voetgangers en rijtuigen. De torens, die de ijzerkabels zullen dragen, zulIen 32 ned. el hoog zijn; de spanning, d. i. de opening van oever tot oever, bijna 382 ned. el en de hoogte boven het water circa 54 ned. el, zij zal door geen enkelen pijler ondersteund worden. De geheele brug zal in het volgend voorjaar gereed zijn. Het behoeft geen betoog, dat menig werk in de Vereenigde Staten alles wat in de oude wereld geschiedt, verre achter zich laat. Reuzenrivieren als de Ohio, de Mississipi, de St. Lawrence en anderen vorderen ook reuzenwerken. Zoo zal de nieuwe spoorwegbrug te Louisville in Kentucky bijna 1600 ned. el lang worden en de grootste opening er van 126 ned. el spanning hebben. Wij Nederlanders kunnen ons ook beroemen op groote waterbouwwerken en bruggen-konstruktien, zooals te Kuilenburg, Bommel, Katerveer en Westervoort. De afmetingen der in aanbouw zijnde brug te Kuilenburg zijn als volgt: eene opening van 150 ned. el, eene van 80 en zeven ad 57 makende een totaal van 629 ned. el. De brug over de Waal zal hebben: drie openingen ad 120 ned. el en acht ad 57 makende een totaal van 816 ned. el, ongeveer de helft van dat der brug te Louisville.



HOUT-IMITATIEWERKTUIG. In den laatsten tijd is het gebruik dezer werktuigen zeer toegenomen. Het nabootsen van hout met olieverw en penseel vordert eene zeer geoefende hand en een vervelenden, tijdroovenden arbeid. Het hier afgebeelde werktuig kan den handenarbeid vervangen en men heeft bij het gebruik daarvan het voordeel, dat het werk veel vlugger en gelijkmatiger van de hand gaat, en dat een ongeoefende met dat werktuig arbeiden kan. Het werktuig bestaat uit een met lucht gevulden cylinder van gevulkaniseerd caoutchouc; om de geboogde oppervlakte van den cylinder ligt een elastieken gordel, waarin het model van het hout, volgens natuur, is ingedrukt; tot elk werktuig behooren verscheidene zulke gordels, waarvan elk een andere houtsoort nabootst; bovendien staat met den cylinder een voedings-toestel in verbinding dat de noodige olieverw aanvoert; ook Iaat zich de cylinder zoo bewegen dat men verscheidene breede velden daarmede beschilderen kan. Dewijl de cylinder, tengevolge van de ingeperste lucht buitengewoon veêrkracht,ig is, kan men daarmede ook hol- en bolvlakkige voorwerpen verwen, ja zelfs in vele gevallen het dure en moeijelijke opleggen van hout (fourneren) met deze machine verrigten.



HET WEGNEMEN VAN VETVLAKKEN UIT WOLLEN EN LINNEN STOFFEN wordt gewoonlijk met terpentijn, Bonzoïn, of petroleum-ether gedaan. Deze stoffen ontwikkelen echter een min of meer onaangenamen reuk. Vet- en zweetvlakken laten zich het gemakkelijkst verdrijven door een mengsel van een deel geest van salmiak met 3 deelen absolute alkohol en 3 deelen zwavel-ether.



REUZEN-TELESKOOP. Door den mechanicus Grubb te Dublin is een verrekijker vervaardigd, die tot de grootste der tot nu toe bestaande behoort, en bestemd is voor Melbourne in Australië, om den zuidelijken hemel daarmede waar te nemen. De afmetingen van dit met groote zorgvuldigheid bewerkte instrument zijn zeer kolossaal. De buis heeft 117 ned. duim in doorsnede. Het gewigt van het geheele instrument bedraagt 10.000 ned. pond. Niettegenstaande de groote moeijelijkheden, om de voor dit instrument benoodigde glazen te vervaardigen, werd toch het, eerste glas vernietigd, omdat daarin twee kleine vlekjes waren. Het tweede door Grubb vervaardigde glas is geheel zonder gebreken en maakt het instrument tot een meesterstuk van kunst.



KONGRES TE INNSBRÜCK. Op de 9 September jl. te Innsbrück geopende vergadering van de Katholieke Vereine van Duitschland waren 1036 leden, waaronder 439, die geen Tyrolers waren. De gemeenteraad van Luxemburg zond afgevaardigden naar die vergadering met het aanbod om voor de stichting van de Katholieke universiteit de nu ontruimde kazernen te doen inrigten. Dit aanbod is met erkentelijkheid aangenomen, en in de hoofdstad van het groothertogdom Luxemburg zal de zoo lang te gemoet geziene Katholieke Duitsche universiteit tot stand komen.



BESTE LIJM kan men verkrijgen door 3 deelen gom-elastiek in 34 deelen naphta op te lossen, wat door verhitting en schudding kan bespoedigd worden. Na de oplossing daarvan, voege men er 64 deelen fijn gestampten schellak bij, eveneens met het vroegere mengsel verhit. Nog heet zijnde, kan men dit mengsel in reepen snijden en op ijzeren platen uitgespreid koud laten worden.



OM ZIJDEN LINTEN TE WASSCHEN, Men wassche de linten met ossegal en zeep in regenwater en geve ze den glans door honig en eiwit; of men hale ze eenige malen door in eene oplossing van kandij-suiker met witte gom, late ze droogen en strijke ze met een niet te warm ijzer tusschen twee vellen papier.



VERWARMING VAN STOOMKETELS MET VETTE VARKENS. Het schip Rosetta, behoorende tot de Dublin-BristoI stoomboot-maatschappij, verliet onlangs Dublin met eene lading van 1000 vette varkens. De togt, die anders in 16 uren werd afgelegd, vorderde dezen keer eenige dagen, daar de boot door een storm was beloopen en averij had gekregen aan de raderkasten. Op zulk een lange reis had men niet gerekend, zoodat de medegenomen voorraad steenkolen en alle bruikbare brandstof, al spoedig verteerd was. Om de machine in gang te houden was men genoodzaakt om zijn toevlugt tot de varkens te nemen, en zoo werden tot de aankomst te Bristol 400 stuks vette varkens met goed gevolg gebruikt tot het verhitten van den stoomketel.



WATER ALS SMEERMIDDEL. Aan een rapport van den hoofd-ingenieur Vapart van de administratie van la Vieille Montagne, betrekking hebbende op het smeertoestel met water, volgens de methode van Piret en Co., zoo als het in werking is gebragt in de fabriek van Angleur en Tilff in België, ontleenen wij het volgende: Een smeertoestel was geplaatst aan een rad, dat 85 — 90, het andere aan een rad, dat 55 omwentelingen in de minuut maakte. Het water, dat gebruikt werd, was, volgens instruktie van den uitvinder, regenwater. De toestellen werden gedurende een geheele maand onderzocht; de uitkomst was, dat het water voortdurend juist hetzelfde niveau bleef behouden als in het eerste uur; de wielen liepen even zacht, alsof zij met vet of olie gesmeerd waren; er had geen de minste warmte-ontwikkeling plaats. Eens in de maand kunnen de toestellen met water gevuld worden, hoewel de vermindering dan nog buitengemeen gering is. Deze toestellen geven derhalve, door besparing van vet en olie groote voordeelen; de werking is even zacht; het onderhoud en het dagelijksch toezigt zijn zoo eenvoudig als men maar verlangen kan.



PARLEMENTS-VERORDENING OP DE WERKPLAATSEN, in Engeland. Deze treedt met, 10 Januarij 1868 in werking. Zij geldt alleen voor fabrieken, die 50 of meer personen aan het werk hebben. Onder de bepalingen komen ook deze voor: geen kind mag onder den leeftijd van acht jaren worden aangenomen. Kinderen mogen slechts 6½ uur per dag werken en niet vroeger dan 6 uur 's morgens noch later dan 8 uur 's avonds. Meisjes en vrouwen mogen niet langer dan 12 uur aan 't werk zijn, niet vroeger dan 5 uur 's morgens en niet later dan 9 uur 's avonds. Onder die 12 uur zijn 1½ uur schofttijd. Zaturdags namiddags ten twee uur zijn kinderen, vrouwen en meisjes vrij tot Maandag ochten. Wanneer de ouders hunne kinderen niet naar school zenden, vervallen zij in eene boete van 20 shillings.



OOGST. Het volgende geeft een overzigt van de oogst-berigten uit de meeste landen van Europa. In Duitschland was de tarwe-oogst in het algemeen bevredigend, rogge is slechts in de Oud-Pruisische provinciën goed gelukt; in Holstein, aan de Rijnlanden, Oost-Pruissen, Denemarken en Nederland klaagt men algemeen over den slechten oogst. De opbrengst van den oogst in Frankrijk is middelmatig, omdat de zuidelijke departementen, die anders het meest opleverden, dit jaar het meest, geleden hebben. Ook in Engeland is slechts een middelmatige oogst te verwachten, zoover de opgaven reiken, en dat land zal een grooten invoer noodig hebben. Portugal en Spanje hebben een zeer slechten oogst gehad. Uit Rusland ontbreken nog officiëele berigten, maar in Bessarabië heeft de vrucht door de droogte veel geleden. In de Donau-vorstendommen heeft de overigens gezegende oogst door droogte geleden. Hongarijë en een groot deel der overige landen van de Oostenrijksche monarchie hebben een in bijna alle graansoorten gezegenden oogst gehad en Hongarijë zal bij de verzorging der westelijke landen van Europa eene groote rol spelen. De voornaamste konkurent van dit land op. de graanmarkten zal Noord-Amerika zijn, waarvan de tijdingen gunstig luiden. Van tarwe, maïs, rogge, gerst en haver is er eene grootere hoeveelheid dan het vorig jaar voortgebragt. In de wijnstreken van Oostenrijk Iaat zich een overvloedige en vroege oogst verwachten.