Pagina:De Noord Brabanter vol 076 no 3947.djvu/2

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

Eldik, is benoemd om de noodige stappen te doen in overleg met mr. C. Frikkers, rechtsgeleerd adviseur der vereeniging.



Nederlandsche Heide-Maatschappij.

Gaarne verwijzen wij naar de achterstaande advertentie, waarbij leerlingen worden opgeroepen voor de Cursussen der Nederl. Heide Maatschappij.
Zooals bekend is, zijn deze cursussen bestemd voor aanstaande werk- en boschbazen, boschwarchters en opzichters. Het onderwijs omvat de vakken land- en boschbouw, zoetwatervisscherij en cultuurtechniek.
Bij de steeds toenemende belangstelling hier te lande voor alles wat betrekking heeft op de cultuur van onzen bodem, staat het te verwachten, dat vele jongelieden de gelegenheid aangrijpen, die hun hier geboden wordt om zoowel theoretisch als praktisch in de genoemde vakken te worden opgeleid.

Voor het examen ter verkrijging van den rang van militie-luitenant, dat onlangs gehouden is, slaagden van de 61 adspiranten 53.
Deze uitkomst der verleden jaar ingevoerde regeling betreffende de opleiding der adspiranten-militie-officier mag — verzekert men zeer bevredigend genoemd worden.



De alg. vergadering van den Nederl. Bond tot bestrijding der vivisectie, zal plaats hebben Zondag 2 April, in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen te Utrecht.



Tegen de benoeming van den heer P. G. de Leeuw, bierbrouwer te Alphen a/d Maas, tot polderontvanger is beroep ingesteld, m. a. w. zijn bezwaren ingediend bij Gedeputeerde Staten, als zouden eenige stemgerechtigden ten onrechte afgewezen zijn.



Wegens ernstige ziekte is V. d. B., de zwaarst gestrafte, wegens mishandeling van den berenleider Chodassawitz te Zoelen, uit de gevangenis ontslagen om bij zijn ouders te Zoelen verpleegd te worden.



Ongelukken.

Zondagnamiddag is te Teteringen een ongeluk gebeurd. Toen de stoomtram in de richting Oosterhout vertrok, bleek dat het 12-jarig zoontje van den timmerman Chr. Stiphout op een der rijtuigen was gaan zitten. Toen hij wilde afspringen kwam hij onder een der rijtuigen terecht en werd hem een zijner beenen afgereden. Hij werd naar het gasthuis te Breda overgebracht.
— Te Renkum is een 2½-jarig meisje achterover in een tobbe met kokend water gevallen. Het kind is aan de bekomen brandwonden overleden.
— Toen te Rhenen de voerman der Ned. Fourage Mij. met paard en kar den spooroverweg bij het station wilde oversteken, kwam juist de sneltrein uit Amsterdam, die het paard greep en onmiddellijk doodde. De koetsier kwam er zonder letsel af.
— Uit Enkhuizen meldt men aan de N. R. Ct.
Op de Zuiderzee had heden een aanvaring plaats, waarbij de schipper van den Huizer botter HZ 189 tusschen de beide vaartuigen bekneld geraakte. Inwendig zwaar gekneusd is hij bij aankomst te Enkhuizen onmiddellijk naar het S. v. L.-ziekenhuis overgebracht.
— Gistermorgen had er in de zeepfabriek van de firma Albers, te Zutphen, een treurig ongeval plaats. Terwijl twee knechts bezig waren loog in den ketel te dragen, en een grooten pot vol loog op een hoogte te zetten, had een der knechts, J. K., het ongeluk uit te glijden, met het gevolg dat de inhoud van den pot over zijn lichaam heen liep. Ernstig verbrand aan hoofd, rug en gezicht word hij opgenomen en direct werd dr. Holleman ontboden om hem te onderzoeken. Men vreest voor het behoud zijner oogen.



PROVINCIAAL NIEUWS.



Gisterennamiddag werd het paard van een voerman bij het overzetten over de Maas, nabij Ravestein schichtig, de voerman kon het dier niet meer houden, waardoor paard en kar met den voerman van de pont viel, en in de Maas terecht kwam. Aanstonds zonk alles in de diepte weg. Voerman en paard verdronken. Om 7 uur gisterenavond was nog niets van alles gevonden.



Stierenkeuring te Kuik.

Op de gehouden stierenkeuring waren aangevoerd 54 stieren. Hiervan werden goedgekeurd 24 en afgekeurd 30 stuks.
De 1e premie van f 40 is toegekend aan A. Toonen te Beers.
De 2e premie van f 25 is toegekend aan Jan Arts te Haps.
De 1e reserve-premie is toegekend aan de wed. P. Selten te Haps.
De 20 reserve premie is toegekend aan H. Branje te Kuik.



Aan het Centraalbureau te Utrecht der Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen is aanbesteed bestek no. 1017: het maken van eene woning voor den ontvanger, twee woningen voor verificateurs en drie dubbele woningen voor kommiezen met bergplaatsen en bijkomende werken op het station Baarle-Nassau (grens). Begrooting 56,400. Ingekomen zijn 16 biljetten; laagste aanbieding van B. van Lier, te Baarle-Nassau voor f 56,900.



Examen nuttige handwerken.

Breda, 21 Maart. Geëxamineerd 8 candidaten (één was niet opgekomen); geslaagd de dames: J. Gommers, J. M. M. Bruyns, M. B. van Eijl, P. J. Peeters en V. E. H. M. van Dijck uit Etten; A. H. Rasing, Th. P. M. Sprengers en G. Th. Waldram uit ’s-Bosch.



Tilburg, 21 Maart. Zondag hield het Kruideniersgilde eene vergadering, waarin het definitief bestuur werd gekozen, bestaande uit de heeren: Jos. Backx, G. v. d. Bosch, J. Mommers, J. Rubbens en A. De Weert. Tot patroonheilige werd gekozen St. Nicolaas.

Eindhoven, 21 Maart. Th. v. B. de vermoedelijke, en als zoodanig gearresteerde, dader van de op Zondag nacht gepleegde verwonding op W. die aanvankelijk alle schuld aan het misdrijf bleef ontkennen, heeft hedenmiddag ter herhaalde confronteering met den verwonde een volledige bekentenis afgelegd.

Woensel. De heer van Woerkom, secretaris dezer gemeente, is speciaal voor de eerste opneming benoemd tot het uitbrengen van schriftelijk advies, omtrent de te schatten huurwaarde der localiteiten waarvoor vergunning voor den verkoop van sterken drank in het klein is verleend.

Zesgehuchten, 20 Maart. Gisteravond om half tien ure ontstond op het gehucht „het Hout” onder deze gemeente brand in de woning van J. Maas te Geldrop welk perceel eenigen tijd onbewoond was. Aangewakkerd door een sterken westenwind lag het gebouw spoedig in asch, zonder dat aan redden kon gedacht worden.
Omtrent de oorzaak van dezen brand verkeert men in het onzekere, doch wordt door de politie een onderzoek ingesteld doordien aan moedwil gedacht wordt.
Het huis is tegen brandschade verzekerd.

Luiksgestel, 20 Maart. Gisterennamiddag ongeveer 2 uur brak er brand uit in het huis toebehoorende aan A. Koolen. In korten tijd lag alles in asch, zoodat er weinig behalve het vee bestaande uit 2 koeiën, is gered kunnen worden.
Huis en inboedel is tegen brandschade verzekerd.
Oorzaak van den brand is niet bekend.

Boxmeer, 20 Maart. De vergadering van het Kruisverbond verleden Zondagmiddag was zeer geanimeerd. De nieuwe adviseur, de weleerw. pater Kolb, sprak een hartig woordje tot de vergadering. ZEerw. noemde de drankbestrijding een der voornaamste factoren van de sociale actie.
Ten slotte beantwoorde de eerw. spreker de vraag: „Kan een kastelein drankbestrijder zijn?” met het stellig „ja”: hij kan niet alleen, doch krachtens zijn ambt moet hij het zijn!” Na deze leerrijke rede ontspon zich een levendig debat. Ten slotte werd met algemeene stemmen eene motie, voorgesteld door het bestuur, aangenomen, waarbij het Boxmeersch Kruisverbond het hoofdbestuur van den Diocesanen Drankbestrijdersbond in overweging geeft, circulaires te laten drukken en die bij sterfgevallen per post aan huis te laten bezorgen, ten einde zoodoende de gewoonte van het borrels schenken bij begrafenissen tegen te gaan.
Zaterdag 25 Maart om half 3 uur zal de gewone vergadering der Maria-Vereeniging worden gehouden.

*Oss, 20 Maart. Zondagavond werden in het huis bewoond door den landbouwer van L. alhier het bovenlicht en enkele vensterruiten van den stal stuk gegooid. Onze Ussensche en Amsteleindsche boertjes schijnen weer erg onrustig te worden, vooral des Zondagsavonds, wanneer die boerenhoofden verhit zijn door den drank dan worden de oude veeten, tusschen Ussen en Amsteleind bestaande, nog wel eens wakker geschud. Het is te wenschen dat dergelijke baldadigheden bijtijds den kop worden ingedrukt, wijl er anders gegronde vrees bestaat dat zooals voorheen de treurigste gevolgen niet zullen uitblijven.

Vlijmen, 21 Maart. Het kaartgezelschap de „Lustige Strijders,” gevestigd in het café van den heer M. De Laat, heeft besloten, in het begin van Mei een groot concours te geven, waarvoor verschillende prachtige prijzen zullen worden uitgeloofd.

Elshout. Met genoegen vernemen wij, dat onze dorpsgenoot, de jongeheer Johan Hol, leerling op de openbare lagere school alhier, verleden Zaterdag met gunstig gevolg examen aflegde voor de voorbereidingsklasse aan de R. N. L. te Heusden.

Made. Door den heer Andr. Knoop, aannemer alhier, is een cementsteenfabriek opgericht. Hij is reeds begonnen met het maken van putten, riolen, voederbakken enz.
Dit is het derde fabriek, dat binnen een paar jaar tijd op Made zal verrijzen.



KERKELIJK NIEUWS.



Christelijke Kunst.

Dezer dagen waren wij in de gelegenheid een kijkje te nemen in de R. K. Kerk te Nunen, waarin wij bezichtigden den pas voltooiden Kruisweg uit het atelier van Windhausen te Roermond. Iedere statie van dezen kruisweg is mooie, werkelijke kunst. Maar christelijke kunst boven alles. Dat de meester, die ze ontwierp en uitvoerde, gelukkig geinspireerd is, valt niet te loochenen. Groepeering en coloriet, maar vooral de expressie der beelden geeft een hooge dunk van het kunnen van den schilder. Overal is en blijft de lijdende Christus de hoofdfiguur, ook in de hoofdgroepen en nergens domineeren de bijgroepen te veel, een omstandigheid, die de waarde van het werk niet weinig verhoogt en die niet door iederen ontwerper van een kruisweg wordt geobserveerd, althans niet wordt bereikt. Alhoewel de al te weemoedig en berustende figuur van Christus voor den landvoogd Pilatus ons niet geheel en al bevallen kan, is evenwel de idee van den schilder eenigszins te motiveeren. ’t Is moeilijk uit de 14 goedgeslaagde staties die aan te wijzen, welke het best zijn geslaagd; nochtans de 4e en de 8e statie vonden wij het mooist van alle.
Het beste bewijs, dat de kunstenaar in zijn werk zeer gelukkig geweest is, is wel het getuigen der eenvoudige bewoners van Nunen, die volgens de bewering van den ZeerEerw. Heer Pastoor verklaarden, nu den kruisweg te kunnen bidden zonder kerkboek.
Aan de firma Windhausen te Roermond komt alle lof toe voor haar mooi werk.
De rijke omlijsting om de doeken is aangebracht door den bekenden meester in de christelijke beeldhouwkunst, den heer J. Custers te Stratum, van wien wij ook nog een achttal fraaie beelden, — vooral dat van St. Petrus — in Nunen’s kerk mochten bewonderen.

X.


Van eerbiedwaardige zijde wordt aan het „Centr.” medegedeeld, dat er bij de kerkelijke overheid geen ernstig plan bestaat tot het bouwen eenen R. K. kerk te Ede.

LETTEREN EN KUNST.

Altaar, Kelk en Misgewaden door L. M. van Pinxteren R. K. Pr. Haarlem H. G. van Alfen, kerkelijk goedgekeurd.

Door zijn niet alledaagschen vorm, degelijk papier, mooie letter en eenvoudigen doch sierlijken omslag trekt dit boek met zijn drie uitslaande platen dadelijk de aandacht. Men behoeft ook geen oogenblik naar den inhoud te raden. Toch met lezen begonnen, lazen wij verder en tot het einde, hoewel het nieuwe hier voor ons geen aantrekkelijkheid was. En nu aarzelen wij geen oogenblik te verklaren, dat als dit boek in vele handen komt de schrijver voorzeker zijn doel bebereiken zal: de onwetendheid en onbekendheid weg te nemen door zijn eenvoudige opnoeming en verklaring van wat in een kerk is en geschiedt. Hij spreekt van het altaar en wat er op is, het tabernakel, het kruis en de kaarsen, missaal, canonborden, schel, ampullen en over de versiering van het altaar; over de kelk en zijn toebehooren: de pateen, de corporaal en palla, bursa en velum, het purificatorium, over monstrans en pyxis, over het brood en de wijn voor het H. Misoffer noodig. En in het derde hoofdstuk over de kerkelijke gewaden, amict, albe, cingel, manipel, stool, kazuifel en over de kleuren van hetzelve.
Hoewel de schrijver zegt geen geleerde oudheidkundige of geschiedkundige beschrijvingen te willen geven, geeft hij toch zooveel historie als noodig is voor het goed begrip der zaken.
Zijn werkje is vooral daarom aanbevelenswaardig omdat het zeker door niemand zal worden neergelegd, zonder de zaken te kennen. Het zal voorzeker er veel toe bijdragen om de geloovigen tot hooger aandacht en godsvrucht te steunen bij het bijwonen der H. Offerande.



Tentoonstelling te Luik.

Het comité voor de Nederlandsche afdeeling van Beeldende Kunsten der wereld-tentoonstelling te Luik in 1905 brengt hiermede ter kennis van belanghebbenden, dat de commissie van toelating heeft bestaan uit de heeren: H. W. Mesdag, voorzitter; M. Bauer, B. J. Blommers, A. M. Gorter, C. G. ’t Hooft, H. J. Haverman en Willem Maris, waarvan de heeren Mesdag, Maris en Haverman door de inzenders bij meerderheid van stemmen gekozen waren.



RECLAMES.




De bewoners van den Bosch zijn onafhankelijk

van de getuigenissen uit ver afgelegen plaatsen of weinig bekende dorpen, want hier is hetgeen zij verlangen in de verklaring van een buur.
Mejuffrouw W. van Valkenburg, Muntelstraat L. 340 te ’s Hertogenbosch deelt ons mede: Alvorens ik met Uw uitstekende pillen kennis maakte, heb ik geruimen tijd aan een nierziekte geleden; ik had hevige pijn in den rug, rheumatiek in de beenen en steeds een onuitstaanbare hoofdpijn. Ik was immer erg vermoeid, mijn eetlust had ik geheel verloren en als gevolg hiervan was mijn uiterlijk geheel veranderd. In één woord ik gevoelde me ellendig en door en door ziek en het feit dat alle geneesmiddelen door mij ingenomen mij niets beter maakten, stemde me droefgeestig, want op mijn jeugdigen leeftijd van 27 jaar is een dergelijke ziekte iets verschrikkelijks. Mijn aandacht werd getrokken door de goede hoedanigheden van Foster’s Rugpijn Nierenpillen en ik ontbood een doosje, waarna ik ze onmiddellijk begon in te nemen. Hoe zal ik U mijn vreugde beschrijven, toen ik na eenige dagen reeds een groote verlichting bemerkte en toen ik tien dagen later volkomen hersteld was. Met het volste vertrouwen kan ik dan ook dit krachtdadig geneesmiddel aanbevelen en ik geef U gaarne machtiging het bovenstaande naar genoegen te publiceeren.
Het is rugpijn, waarmede het gevaar een aanvang neemt. Rugpijn is het eerste en zekere teeken van nierziekte. Foster’s Rugpijn Nierenpillen genezen de rugpijn, terwijl ze de nieren in orde brengen die zich daaronder bevinden, want inderdaad zijn het de nieren, die de pijn veroorzaken en niet de rug.
Verzeker U dat men U de éehte Foster’s Rugpijn Nierenpillen geeft, dezelfde die Mejuffrouw van Valkenburg gehad heeft. Zij zijn te Den Bosch verkrijgbaar bij de Heeren GEBR. VERHEES, Orthenstraat B 83. Toezending geschiedt franco na ontvangst van postwissel á F. 1. 75 voor één- of F. 10. – zes doozen.



STADSNIEUWS.



Orthen-Stemdistrict.

Door Gedeputeerde Staten is bepaald, dat de afdeeling Orthen ten Noorden van den Zuid-Ooster spoorweg en ten Oosten van de rivier de Dieze voor de verkiezingen van leden voor de Provinciale Staten een afzonderlijk stemdistrict zal uitmaken.



Een detachement pontonniers houdt zich reeds eenige dagen bezig met een nauwkeurig onderzoek aangaande de bevaarbaarheid der inundatiën rond deze stad.



Bij beschikking van den minister van oorlog is benoemd tot vaandrig, de reserve-sergeant C. M. J. Sprengers van het 2de regiment infanterie.



Heden is aan den sergeant de Wit van de 4e comp. 5e bat. 2e reg. inf. het onderscheidings-teeken voor 6 jaren trouwen dienst toegekend.



Aan het Ministerie van Financiën werd gisteren aanbesteed: het onderhouden en herstellen van het gebouw te ’s-Hertogenbosch, waarin gevestigd zijn de kantoren van de hypotheken en van het kadaster, van den dag der kennisgeving van de goedkeuring der aanbesteding tot en met 31 Dec. 1907. Minste inschrijver: W. M. van Beckum te ’s-Hertogenboach, voor f 1738.



Burgerlijke Stand van ’s-Bosch.


Geboren.

Johanna C. D. v. Johannes W. van Herwijnen en Wilhelmina van Gelder — Adriana C. D. v. Petrus A. van Wijngaarde en Cornelia M. de Lang — Cornelis Z, v. Jacobus van Gulik en Jacoba Beumer.



FAMILIEBERICHTEN.


Verzameld uit de katholieke dag- en weekbl.

Geboren. A. Vermeulen-Endel Z. Amsterdam — H. Cuijpers Z. Amsterdam.

Overleden. J. W. v. Kessel 82 j. Elden — J. Balmakers 70 j. Breda.



RECHTSZAKEN.

Van het Gerechtshof.

Het gerechtshof alhier heeft heden uitspraak gedaan in zake:
P. van W., 38 j. suikerwerker te Woensel, appèl van een vonnis der rechtbank alhier, waarbij hij wegens vernieling is ontslagen van rechtsvervolging, met last dat hij in een krankzinnigengesticht worde geplaatst gedurende een proeftijd van één jaar; dit vonnis is bevestigd.
P. Th. R., 25 j., sigarenmaker te Eindhoven, appèl van een vonnis der rechtbank alhier, waarbij hij wegens mishandeling werd veroordeeld tot 8 maanden gevangenisstraf; dit vonnis is bevestigd.
A. B., 33 j., zonder beroep te Utrecht, appèl van een vonnis der rechtbank alhier, waarbij hij wegens diefstal werd veroordeeld tot 4 maanden gevangenisstraf; dit vonnis is bevestigd.
J. H. R., 30 j., leidekker te Meerssen, appèl van een vonnis der rechtbank te Maastricht, waarbij hij wegens bedreiging met eenig misdrijf tegen het leven gericht werd veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf; dit vonnis is bevestigd.
J. P. S., 59 j., scharenslijper te Maastricht, opposant van een tegen hem bij verstek gewezen arrest van dit Hof van 18 Januari ll. waarbij hij wegens mishandeling werd veroordeeld tot 1 maand gevangenisstraf; dit arrest is bekrachtigd.
W. J., 51 j., bierbrouwer te Buggenum, appèl van een vonnis der rechtbank te Roermond, waarbij hij wegens fraude werd veroordeeld tot eene geldboete van f 400. subsidiair 1 maand hechtenis; dit vonnis werd vernietigd ten opzichte der straf, beklaagde veroordeeld tot eene geldboete van f 100, subsidiair 8 dagen hechtenis, overigens bevestigd.
H. van E., 28 j., landbouwer te Vlodrop appèl van een vonnis der Rechtbank te Roermond, waarbij hij wegens fraude werd vrijgesproken; dit vonnis is bevestigd.

FEUILLETON.


ROSAMUNDE.

23

(Een verhaal uit de Kruistochten.)



Inplaats van te antwoorden vroeg Sir Andrew hem de lap zijde op te lichten, die den inhoud van de kist bedekte. Wulf deed het, en wierp op ’t zelfde oogenblik zijn hoofd achterover, als een man, die door een plotseling licht verblind wordt. En wel mocht hij dat doen, want er straalde zulk een glans van juweelen uit de kist, als wellicht in heel Essex nog niemand gezien had. Rood, groen en blauw glansden en schitterden zij en tusschen hen blonk het warme geel van goud en scheen het zachte wit van paarlen.
„O, hoe mooi! hoe mooi!” riep Rosamunde uit.
„Ja,” mompelde Godwin, „mooi genoeg om een vrouwenziel zoo in verwarring te brengen, dat zij geen goed van kwaad meer kan onderscheiden.”
Wulf zeide niets, maar nam de kostbaarheden een voor een uit de kist, — een diadeem van brillanten, een halssnoer van paarlen, een borstversiering van robijnen, een gordel van saphieren, armbanden met diamanten bezet, en daarna sluiers, sandalen, zijden en fluweelen met goud geborduurde kleedingstukken en sjaals van purperen zijde. En onder in de kist, eveneens verzegeld met de zegels van Saladin, zijn viziers, en zijn overige hoogste staatsbeambten lag de oorkonde, waarvan in den brief gesproken werd, met de volledige titels van de prinses van Baalbec, opgave van de uitgestrektheid en de grenzen van haar bezittingen en van het bedrag van haar jaarlijksch inkomen, dat een som gelds vertegenwoordigde grooter dan zij ooit hadden hooren noemen.
„Ik heb me vergist," zeide Wulf. „Zelfs de Sultan van het Oosten zou zich zulk een kostbare grap niet kunnen veroorloven.”
„Grap,” herhaalde Sir Andrew; „het is geen grap, daar was ik al van overtuigd toen ik de eerste woorden van den brief las. Uit het geheele geschrift spreekt de geest van Saladin, die, hoewel hij een Saraceen is, toch de grootste man ter wereld genoemd mag worden, wat ik, die in zijn jeugd een vriend van hem was, ten volle kan verzekeren. En hij heeft gelijk in ’t geen hij schrijft. In zekeren zin zondigde ik tegen hem, en zijn zuster eveneens; maar onze liefde dwong ons daartoe. Een grap? Neen, geen grap, maar een nachtelijk visioen, waar hij een openbaring van God’s wil in ziet, of misschien orakeltaal van zijn toovenaars, heeft zijn groote ziel in ernstige beroering gebracht en hem tot deze wonderlijke daad geleid.”
Hij keek eenige oogenblikken peinzend voor zich, zag toen zijn dochter aan en zeide : „kind, weet je wel, wat Saladin van je gemaakt heeft? Er zijn koninginnen in Europa, die blijde zouden zijn, wanneer zij den rang bekleedden, die u is toebedeeld, en wanneer zij de rijke landen boven Damascus hun eigendom mochten noemen. Ik ken de stad en het kasteel waarvan hij spreekt. Het is een machtige veste en na zijn militaire gouverneur — want die plaats zou hij door geen Christen laten innemen — zal jij er de eerste zijn en er heerschen. Mijn kind, spreek, wil je gaan en daar als vorstin regeeren?”
Rosamunde keek naar de schitterende juweelen en naar het perkament, dat haar tot vorstin verhief en haar oogen straalden, haar adem ging sneller. Driemaal keek zij er naar, terwijl de mannen haar gadesloegen; toen keerde zij er zich van af als van een verleidend lokaas en antwoordde met vaste stem slechts één woord: „Neen.”
„Goed gesproken,” zeide haar vader die haar warm bloed en haar verlangen naar verandering kende. „Als je „neen” „ja” geweest was, dan hadt je alleen moeten gaan. Geef mij inkt en perkament, Godwin.”
Godwin bracht beide en hij schreef:

„Aan Sultan Saladin, van Andrew D’Arcy en zijn dochter Rosamunde.

„Wij hebben uw brief ontvangen en wij antwoorden u, dat wij willen blijven, waar wij zijn, in den staat, waarin God ons geplaatst heeft. Toch zijn wij u dankbaar, Sultan, voor uw aanbod, daar wij gelooven, dat gij het eerlijk meent, en wij wenschen u het goede toe, behalve in uw oorlogen tegen het Kruis. Wat uw bedreigingen betreft, willen wij ons best doen, ze onschadelijk te maken. Daar wij de Oostersche gebruiken kennen, zenden wij u uw geschenken niet terug, daar dit een beleediging zou zijn aan een van de grootste mannen van de wereld; maar als gij er om wenscht te vragen, zij zijn van u — niet van ons. Wat uw droom betreft, oordoelen wij, dat het een nachtelijk visioen is, dat een verstandig man moet vergeten. — Uw dienaar en uw nicht.”

Toen te ekende hij het schrijven en Rosamunde teekende na hem, en toen werd het perkament opgerold, in zijde gewikkeld en verzegeld.
„Bergt nu die kostbaarheden weg; als men wist, dat wij zulke schatten bezaten, zou elke dief in Engeland op ons afkomen, en sommigen zouden groote namen dragen, denk ik!”
Zij legden dus de met goud geborduurde kleedingstukken en den jaweelenschat weer in de kist, sloten die, en borgen haar in de groote, met ijzer beslagen kist, die in sir Andrew’s slaapkamer stond.
Toen dat gedaan was zeide sir Andrew:
„Luister nu, Rosamunde, en ook jij Godwin en Wulf. Ik heb je geen van drieën ooit verteld, hoe de zuster van Saladin, Zobeide, de dochter van Ayoub, later tot ons geloof bekeerd en gedoopt met den naam Mary, mijn vrouw is geworden. Toch moet je het weten, al ware het alleen om te zien, hoe het kwaad aan iemand terug bezocht wordt. Nadat de groote Nureddin Damascus had ingenomen, werd Ayoub gouverneur van de stad; drie en twintig jaar later volgde de inname van Harene, waarbij mijn broeder sneuvelde. Ik zelf werd gewond en gevangen genomen.

(Wordt vervolgd.)