— 340 —
en wat overigens in hoofdzaak geheel waarschijnlijk klinkt, dat de keizer zich niet aanstonds gewonnen gaf, en dat het nog tot hartstochtelijke tooneelen tusschen hem en den opperherder kwam. Zeker is, dat Theodosius niet lang weerstond en de door de kerkelijke wetten verlangde boete werkelijk volbracht heeft. Nog bij zijn lijkbaar rekent het hem de bisschop tot roem aan: „Alle prachtgewaden, die hem als keizer tooiden, heeft hij afgelegd. Openlijk heeft hij in de kerk de zonde beweend, waartoe bedrog van anderen hem gebracht hadden; onder zuchten en weenen heeft hij om vergiffenis gesmeekt. Wat gewone menschen schuwen te doen, openlijke boete te plegen, dat heeft de keizer niet geschuwd; en er is daarna geen dag voorbijgegaan, waarop hij dien misstap niet beweend heeft.“
Een aangrijpend schouwspel voorzeker den machtigste der aarde voor Gods plaatsbekleeder in het stof te zien! — Doch ook Ambrosius straalde toen voor den keizer in nieuwen luister. Eerst onlangs, zoo verklaarde deze, had hij een man gevonden, die hem de waarheid had gezegd; hij kende er maar eenen, die waardig was, bisschop te heeten, namelijk Ambrosius.
De vriendschap dezer waarlijk groote mannen heeft verder geen schaduw meer over zich heen zien gaan. Ook de jonge Augustus van het Westen, Valentinianus II, sloot zich thans in hartelijke vertrouwelijkheid hij Ambrosius aan. De dood zou helaas maar al te spoedig de heerlijke verwachtingen vernietigen, die men van deze dubbele schoone verhouding mocht koesteren.
Onze nieuwe Sint-Gerardus-Kalender
„En krijgen we het volgend jaar, weer zoo ’n prachtigen Sint-Gerardus-Kalender?“
Van hoeveel kanten wij die vraag al hoorden, wie zal het zeggen?
Ja, zeker — zoo kunnen, wij tot geruststelling van al die vragers en vraagsters aan al onze trouwe abonné’s meedeelen — ja, zeker, ook het volgend jaar krijgt u gratis een mooien kalender toegestuurd, die zeker niet behoeft onder te doen bij dien van vorige jaren.
Het kalenderblok bevat weer een heelen schat van welkome wetenswaardigheden, of nuttige levenspuntjes, tal van snedige gezegden of snakerige vertelseltjes; zoodat ook nu weer het aangename met het nuttige in trouwen bond is vereenigd.
En wat het kalenderschild betreft, daarvan vermelden wij alleen maar, dat het vervaardigd werd in de ateliers van de beroemde Gesellschaft für christliche Kunst te Munchen, en dat het weer een voorstelling bevat van een feit uit Sint-Gerardus’ leven, volgens een schilderstuk, door den bekenden Roermondschen kunstschilder Alb. Windhausen voor den Volksmissionaris-kalender ontworpen en gemaakt.