Pagina:Haagsche Courant 1904 no 6442.pdf/6

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen



„Gehoord de inleiding van den heer IJ. Schuitmaker (den ontslagene) over het ontslag van den gemeente-ontvanger en de daarop gevolgde debatten;
„Overwegende, dat uit een en ander onbetwistbaar gebleken is, dat de kwestie loopende over het aan het Rijk indienen van een verdachte declaratie, betreffende een ijzeren hek, en welk geval aanleiding heeft gegeven tot het ontslag van den ontvanger, niet behoort tot den ambtskring van den administratieven rechter, maar tot het gebied van den strafrechter,
„spreekt haar afkeuring er over uit, dat de Raad, door de aanklacht van den ontvanger tegen den burgemeester als „valsch“ te kwalificeeren, is vooruitgeloopen op de beslissing van den ten deze alleen bevoegden strafrechter,
„en dringt er bij den Raad ten sterkste op aan, dat de kwestie alsnog in het goede spoor worde teruggebracht, door de intrekking van het Raadsbesluit van 16 Februari tot ontslag van den ontvanger, en door er op aan te sturen, dat het geschil in rechten worde beslecht. Langs deze weg toch alleen kan het geschokt vertrouwen der ingezetenen worden hersteld.“
Afschrift van deze motie zal worden gezonden aan den gemeenteraad, den Commissaris der Koningin, den minister van Binnenl. Zaken en den officier van justitie te Rotterdam.

Op de vereenigde sigarenfabrieken „Vorstenlanden“ en „Oranje Nassau“ te Rotterdam heeft een deel der vormwerkers het werk neergelegd. Zij eischen de 37½ en 40 cent voor vormwerk, waaraan ze gewoon zijn.
De patroons hadden die loonen tot 31½ en 34 cent willen verminderen.

De kamer van arbeid voor de confectiebedrijven te Arnhem heeft, naar aanleiding van een schrijven van een kleermakersvereeniging, waarin deze wees op de vele misstanden in het vak, de patroons in de kleeding-industrie tot een vergadering uitgenoodigd, op 8 Maart, ten Gemeentehuize, om over deze aangelegenheid eens van gedachten te wisselen.

Te Schiedam zijn in de vorige week 3 nieuwe tyfusgevallen aangegeven; totaal nu 36.
Sinds 19 Februari zijn er geen sterfgevallen aan die ziekte voorgekomen.
Ook te Rijswijk is een geval aangegeven.

Op last van den hoofdcommissaris van politie, waarnemend directeur van den gemeentelijken telefoondienst, is een advokaat te Rotterdam van de telefoongemeenschap afgesneden, omdat hij zich bij herhaling schuldig maakte aan hoogst ongepaste bejegeningen van de telefonisten.

Mevrouw Abrahams—Wijnberg, te Kampen hoopt 12 dezer haar 105n verjaardag te vieren.

De Utrechtsche afdeeling van de „Vereeniging voor verbetering van „Vrouwenkleeding“ zal op 22 en 23 dezer te Utrecht een nationale tentoonstelling van reformkleeding houden.

Het zwembassin in den Goudschensingel te Rotterdam heeft zijn langsten tijd gehad. ’t Wordt opgeruimd. Een nieuw badhuis komt nu in den Kralingsche-Plas.

’t Beetje ijs dat in de laatste dagen in de slooten lag, heeft nog een slachtoffer gemaakt. Te Werkendam zakte een 5-jarig knaapje er door heen. Hij werd levenloos opgehaald.

Nabij IJmuiden is een der opvarenden van de Urker vischschuit 72, L. Kramer, in zee gevallen. Uit het ijskoude water werd hij met een haak nog levend binnen boord gehaald, daarna bij een flink vuur van droge kleeding voorzien en toen in de kooi gelegd. Maar een paar uren later vond men hem dood.
De 37-jarige man was ongehuwd.

Het lijk van den heer J. W. v. O., ambtenaar ter secretarie van Dodewaard, die sedert eenige dagen werd vermist, is uit de Waal opgehaald.

Het onderzoek, door de Rotterdamsche rechtbank ingesteld naar de vergiftigingszaak te Haastrecht, moet geen vermoedens van misdaad aan het licht hebben gebracht. Wel was toevallig de knecht, op den morgen dat de vrouw dood werd gevonden, vertrokken; maar dit moet in geen verband staan met den dood der vrouw. Het lijk is reeds, op last der justitie, ter aarde besteld.

De stationeerende koetsier K. W. G., te Amsterdam, tegen wien een maand gevangenis geëischt was, omdat hij zijn paard mishandeld had, is tot 8 dagen veroordeeld.

Voor den 35-jarigen handelsreiziger L. K., van hier, — die al een groot deel van zijn leven in de gevangenis doorbracht, — is door het O. M. bij de Rotterdamsche rechtbank weer 2 jaren opsluiting gevraagd, wegens verduistering van een rijwiel, dat hij te Schiedam huurde en toen te Rotterdam voor ƒ 15 verkocht.

Over de inbraak in een kruidenierszaak aan den Badhuisweg, gister in ’t kort bericht, wordt ons nog nader gemeld:
Zondag-avond omstreeks half zeven had de eigenaar van de zaak met zijn vrouw de woning voor eenigen tijd verlaten. Maar toevallig moest de man kort daarop nog even in zijn zaak zijn, en daar kwam hij toen tot de ontdekking, dat de voordeur aan de binnenzijde gesloten was; binnen hoorde hij gestommel. Door met kracht tegen de voordeur te duwen, sprong de schuif, welke er opgeschoven was, toen los, en .... in een achterkamer vond hij toen twee net gekleede mannen, die de kast daar al onder handen hadden genomen, en bij zijn komst ’t, door den winkel, op een loopen zetten. Een werd, buiten gekomen, door een in de nabijheid wonende juffrouw vastgehouden, en later, toen hij deze wist te ontsnappen, door een jongen achterhaald. Daarna nam de telefonisch ontboden politie hem voor haar rekening.
De tweede inbreker ontkwam.
In den tuin voor het huis werd een beitel gevonden, verderop lagen verschillende sleutels.
De inbrekers hebben, door tijdige komst van den heer V., geen geld kunnen machtig worden.

De dader — of een der daders — van den grooten horlogediefstal, onlangs te Haarlem gepleegd, is te Amsterdam gepakt. ’t Heer is 22 jaar en belooft dus nog wat voor de toekomst, als in de gevangenis zijn opvoeding zal zijn voltooid.

Den Duitscher C. F. is in den trein tusschen den Haag en Rotterdam een reistasch ontvreemd, o. a. inhoudende een gouden armband en toiletartikelen.

De schoonzuster van den heer C. Wiersma aan de Oranjelaan te Hilversum, die in een benedenkamer sliep, hoorde gister in den vroegen ochtend gerucht, stond op en ging dapper de kamer binnen, waar zij meende iets te hooren. Daar zag zij twee mannen. Deze, zich ontdekt ziende, gaven haar een slag op het hoofd, waardoor zij buiten kennis geraakte, en maakten zich daarop uit de voeten. Vermist worden twee brillanten oorknoppen en ongeveer ƒ 80 aan geld.

Het reeds meer dan 200 jaren bestaande bankiershuis F. Benkert Vornberger, te Würzburg, is in moeilijkheden; gister pleegde de firmant Michael Vornberger zelfmoord. Men schat het tekort op een 6 ton; maar de moeder van den firmant is rijk en dus kan misschien hulp ten gunste van de schuldeischers verwacht worden.

Hoog water te Scheveningen:
3 Maart ’s midd. 3 u. 20 min.


VAN OVER DE GRENZEN.



De oorlog in Oost-Azië.

Bevestiging noch tegenspraak is tot-nu-toe gekomen vain het bericht omtrent den nieuwen aanval op Port-Arthur. Het feit mogen wij echter met het oog op de reeds meegedeelde bijzonderheden voor waar aannemen. Volgens een Fransch ingenieur moeten de Japanners met opzet telkens korte aanvallen op deze belangrijke haven doen, om te voorkomen, dat die kanonnen in de forten hen goed onder schot krijgen.
De „Retwisan”, die nog steeds in de haven ligt, moet volgens bericht uit Nioetsjwang reddeloos verloren zijn. Een ingenieur, die tot opdracht had het schip weer vlot te maken, moet alle hoop op succes opgegeven hebben. Het stuk dat er in gezet was, om het door een Japansche torpedo geschoten lek te stoppen, moet niet gehouden hebben. Na den aanval van eergister zal er dus wel niets meer van terecht komen.
De geruchten over een blokkade van Wladiwostok houden aan.
Een telegram, uit Russische bron, vermeldt nog eens, dat de Russen te Liao-jang de bewegingen van Chineesche troepen ten westen van Moekden in het district Koebantsa en te Sin-ming-ting met groot wantrouwen gadeslaan. De houding van de inlandsche bevolking heet onbetrouwbaar en deze zou weigeren de voortbrengselen van het land aan de Russen te „verkoopen”.
De Petersburgsche correspondent van de Parijsche „Matin” daarentegen ontkent, op gezag van een hooggeplaatst Russisch ambtenaar, dat de beweging van de Chineeeche troepen in bovenbedoelde streek iets verontrustends voor de Russen zou hebben. De Chineezen zouden er veeleer op uit zijn, hun gebied en hun spoorwegen tegen de Japanners te beveiligen. „Het eenige werkelijke gevaar van schending van het Chineesche gebied door Japan zou bezworen zijn, als China de kust en de spoor bij Sjanhai-kwan krachtig bewaakte.” Aldus deze Rus.
Volgens de laatste berichten, welke in hooge militaire kringen te Moskou van het oorlogsterrein zijn ontvangen, heeft de Russische infanterie het gedeelte van den weg Sëoel-Peking bezet, dat zich uitstrekt tusschen het station Liao-jang aan den Mandsjoerschen spoorweg en de Jaloe-rivier. Het Russische front en de flanken worden sterk gesteund. De rechterflank is te Tatoengkoe (ten Z. van Antoeng) aan de baai van Korea, terwijl de linker bij Witsjoe is. De Russische ruiterij is de Jaloe-rivier overgetrokken tusschen Antoeng en Jongampo en heeft het gedeelte van den legerweg naar Peking tot Soetsjen bezet. Kozakken-verkenners zijn opgerukt langs de groote en kleine karavaan-wegen. Deze verkenners staan nu tot op 16 KM. ten oosten van Pingjang, terwijl zich de hoofdmacht van de ruiterij op 56 KM. ten noorden en de infanterie meer dan 200 KM. ten NW. van Pingjang bevinden.

Voor Port-Arthur.

De „Times” verneemt uit Port-Arthur dat de stoomschepen, die aan weerszijden van het slagschip „Retwisan” zijn gezonken, gedeeltelijk den toegang tot de haven versperren.
Hetzelfde seint de correspondent van de „Daily Mail”. Terwijl het vroeger dertig minuten duurde om de haven binnen te komen, duurt dit thans, volgens hem, twee uren.
Volgens Japansche bron hebben zich tweeduizend man aangeboden, toen admiraal Togo vrijwilligers opriep voor de schepen, die voor Port-Arthur moesten zinken.

Japanners en Koreanen.

De Japanners zijn bezig de stad Ichiojan, die vermoedelijk noordoostelijk van Pingjang ligt, met wallen te versterken. In de buurt staat een afdeeling Russen.
Volgens de „Daily Express”, Japanschgezind natuurlijk, zijn de Koreaansche soldaten heel blij, dat zij onder Japansche officieren mogen dienen. Die officieren moeten echter minder ingenomen zijn met hun nieuwe minderen.

Uit Mandsjoerije.

Volgens de „Daily Mail” hebben alle burgerlijke inwoners te Charbin bevel gekregen, die stad te verlaten.
De Chineezen versterken steeds hun troepen. Te Liao-ho staan 10.000 soldaten van generaal Joean-tsji-hai bij Joenpin-foe, 15.000 man onder generaal Ma liggen om Witsjoe. In de provincie Tsjili komen nieuwe troepen aan.
Prins Arsen Karageorgevitsj is benoemd tot eskadronschef en is reeds naar Mandsjoerije vertrokken.

Weer terug.

Het Russische smaldeel, dat voor Dzjiboeti gelegen heeft, moet weer op den terugweg zijn. Het zal tot Juni in die Oostzee blijven om dan, versterkt tot zes slagschepen, zes kruisers en tal van torpedo-booten, onder bevel van admiraal Retsjestwenski, hoofd van den staf van de marine, naar het Verre Oosten te vertrekken.

De hervorming van Macedonië.

De commissie van buitenlandsche officieren heeft zich zeer voldaan verklaard over het Turksche reglement tot hervorming der gendarmerie, dat volkomen beantwoordt aan het door haar zelf ontworpen plan.
De Oostenrijksche en Russische gezanten hebben instructies gevraagd aan hun regeeringen op een paar ondergeschikte punten, alvorens het reglement definitief goed te keuren.

— Rusland heeft Amerikaansche officieren vergunning verleend, het Russische leger te vergezellen.

— Gister om elf uur is voor de eerste maal een trein van 25 wagens, in tegenwoordigheid van Chilkof, den minister van spoorwegen, over het ijs van het Baikalmeer gereden.

— De diplomatieke vertegenwoordigers van Frankrijk en Rusland hebben weer bezoeken gebracht op het Engelsche ministerie van Buitenlandsche Zaken.

— In noordwestelijk Kameroen zijn, na de mislukking van de expeditie van graaf Pückler, nog drie Duitschers vermoord en factorijen geplunderd en vernield; ook het station Ossidinge is verwoest. Luitenant Nitschmann is er met een tuchtigings-expeditie op af.

— Een nieuw kabinet is te Seoel gevormd, dat natuurlijk uit Japanschgezinde elementen bestaat. Joen-loeng-joel is minister van Oorlog geworden.
De Koreanen hebben bevel gekregen, de militaire assignaten der Japanners in betaling aan te nemen. Deze assignaten kunnen echter den 5n en den 15n van iedere maand ingewisseld worden.

— Toestand in Marokko stationair; er heerscht nog steeds geldgebrek; de troepen, te Tetoean in garnizoen, krijgen geen soldij, terwijl de troonpretendent weer ijverig in de weer moet zijn om een nieuwen opstand tegen den sultan te bewerken.

— De gewezen Russische minister van Oorlog Wannofski is omstreeks middernacht overleden.


TELEGRAMMEN.



De oorlog in Oost-Azië.

Japansche verliezen.

NAGASAKI, 1 Maart. Zeven gewonde machinisten van de voor Port-Arthur gezonken schepen zijn Maandag te Sasebo aangekomen. Zij vertelden, dat men de schepen heeft laten zinken en springen door middel van geleiddraden, verbonden aan torpedojagers.
SJANGHAI, 1 Maart. Er is hier een officieel bericht uit Port-Arthur ontvangen, dat er bij laag water een Japansche torpedoboot in de haven gezonken is gevonden.

Zitting van den Japanschen Rijksdag.

TOKIO, 1 Maart. De algemeene verkiezing is heden zeer kalm afgeloopen. De keizer zal morgen den Rijksdag tegen 18 dezer in bijzondere zitting alhier samenroepen. De zitting zal tien dagen duren. Er wordt voorgesteld om de grondbelasting met 1½ pCt. te verhoogen en de inkomstenbelasting te verdubbelen.

Een Japansch militair spoor in Korea.

TOKIO, 1 Maart. In overeenstemming met de bepalingen van het protokol heeft de Japansche gezant te Seoel de Koreaansche regeering kennis gegeven, dat Japan voor gebruik van het leger aanstonds een spoor gaat aanleggen van Seoel naar Witsjoe. De ingenieurs en opnemers zijn reeds uit Seoel vertrokken.

Russische torpedobooten op jacht.

PORT-SAID, 1 Maart. Vijf Russische torpedobooten, zijn naar Algiers vertrokken. Men meent, dat zij in de Middellandsche Zee jacht zullen gaan maken op schepen om deze op contrabande te onderzoeken. De „Aurora” zal ze volgen.

Russen verslagen.

LONDEN, 2 Maart. De „Daily Telegraph” verneemt uit Tokio, dat, volgens een mededeeling van het Japansche departement, de Russische cavalerie verslagen is tusschen Anjoe en Pingjang; tengevolge daarvan arbeiden de bewoners van dat deel van Korea als gewoonlijk.


KUNST EN LETTEREN.



Vergulde Leugen“, oorspronkelijk tooneelspel in 4 bedrijven, door de Visu, is door het gezelschap van den Salon des Variétés te Amsterdam in studie genomen. Mevrouw van Westerhoven (directrice) zal de hoofdrol vervullen.



Den 12n dezer wordt te Gent een Richard-Hol-concert gegeven, door het comiteit ter bevordering van den Nederlandschen zang.



De heer p, organist der Nieuwe Kerk, zal, met medewerking van mej. van Eyken, sopraan, en den heer van Isterdael, cel, op Donderdag 17 Maart, des avonds te 8 uur, een uitvoering geven van gewijde muziek, in de Luthersche kerk. Ook de weezen van de Ev. Luth. Gemeente zullen medewerken.
De entréeprijs (50 cent) komt geheel ten bate van de Luthersche gemeente, en zal strekken tot delging van het groot tekort, dat door de onlange volbrachte restauratie van het kerkgebouw ontstond.



De Toonkunst-afdeeling te Utrecht zal 15 dezer Bach’s Matthaeus-Passion uitvoeren in de Buurkerk aldaar, onder leiding van Johan Wagenaar; het jongenskoor onder leiding van Schellink. Als solisten worden genoemd: Anna Kappel (alhier), mevrouw Kraus—Osborne (Leipzig), W. Sprengers (Amsterdam), H. C. van Oort en S. Schellink (Utrecht).



Bij de veiling-Weissenbruch, gister in „Pulchri“ gehouden, werden o. m. de volgende hooge prijzen besteed: no. 93 Polderlandschap f 8700; no. 109 de Schelpenvisscher f 7650; no. 90 Polderlandschap f 6050; no. 78 Intérieur f 3150; no. 92 Havenkade f 2500; no. 83 Havenkant f 2500; no. 89 de Groote Molen f 2200; no. 77 Boerenhuis f 1750; no. 79 Avondeftect f 1600; no. 85 Schelpenvisscher f 1560; no. 87 Vaart f 1520; no. 50 Boerenhuizing f 1310; no. 6 Zeestrand f 1025; Brug te Noorden f 925; no. 52 de Steenen Molen f 920; no. 61 Riviergezicht f 750; no. 108 Duinig landschap f 725, enz.
Voor de aquarellen werd o. a. besteed: no. 104 Strand f 1475; no. 102 Woningen aan de Vaart f 1125; no. 99 Op Dekkers Duin f 875; no. 94 Brug te Noorden f 500, enz.



Het ministerie van het rijksland heeft de te Parijs verschenen Fransche vertaling van Bilse’s roman verboden, op grond van de Elzas-Lotharingsche perswet.



In ’s Rijks Prentenkabinet te Amsterdam wordt een tijdelijke tentoonstelling gehouden van Nederlandsche houtsneden, van de oudste, die het kabinet bezit, tot de nieuwste toe. De tentoonstelling geeft een zeer interessant overzicht van de houtsnijkunst in Nederland sedert 1500. (Vroegere houtsneden, die meest in boeken als illustraties voorkomen, ontbreken in de verzameling.) Men ziet er de kunst van Jacob Cornelisz, Lucas van Leyden, Cornelis Anthonisz, Goltzius, Jegher, Lievens en anderen; ziet haar bijna geheel vervallen, zoodat nog slechts kinderprenten naar houtsneden gedrukt worden, maar ook weer opkomen als illustratie en in onzen tijd herleven.



De tentoonstelling van Japansche kunst in het Museum van Kunstnijverheid te Haarlem trekt zeer de aandacht. De merkwaardige werken van oude kunst, snijwerk in hout en ivoor, bronzen, keramiek en de kakemonos en prenten vormen een zeer merkwaardige verzameling, als er maar zelden een te zien was.
De tentoonstelling blijft tot 7 Maart geopend.


RECLAMES.

25 ct. per regel.




RECHTSZAKEN.



— De Amsterdamsche rechtbank veroordeelde heden den ontslagen kantoorklerk van het hoofdpostkantoor aldaar, J. L. N., tot 2 jaren gevangenisstraf, wegens diefstal van brieven.
Tegen P. de W., die den 20n October jl. zijn vriend bij ongeluk met een revolver doodschoot, werd, in aanmerking nemende verzachtende omstandigheden, heden 14 dagen hechtenis geëischt.

— De 27-jarige W. H., machinist te Rotterdam, die onlangs door de rechtbank aldaar wegens diefstal van karpetten en rollen zeil veroordeeld werd tot 3 jaren gevangenis, heeft tegen dit vonnis hooger beroep aangeteekend.



Bulletin der Rechtszaken.

Donderdag 3 Maart.

De officier van justitie contra W. C. J. B. (ged.), ter zake diefstal. Verdediger mr. J. L. C. van Meerwijk.


INGEZONDEN.


Stucadoors.

Er is hier weer eens spanning onder de stucadoors; een spanning, die me doet denken aan de treurige Aprildagen.
Mocht ’t weer op een staking uitloopen, dan vraag ik mij af: is deze nu wel gemotiveerd? En beslist moet ik hierop antwoorden: neen!
’t Gaat in hoofdzaak nu om het zg. livrettenstelsel; dat moet verdwijnen. Maar waarom? Als gezel wil ik mijn rechten hierin óók laten gelden.
Er zijn stucadoors, die, na een zaal of kamer te hebben afgestucadoord, naar een ander werk gaan, gangen, kasten, enz. aan hun kameraden overlatende. Op verschillende werken ziet men dan ook geregeld dat het mooiste en beste werk er uit is en de rommel blijft staan, natuurlijk voor een ouderen gezel aan een winkel, die niet durft weigeren, het verder af te maken.
Mij zijn stucadoors bekend, die op die wijze, door van den een naar den ander te gaan, per week een maandgeld verdienen. Voor zulke personen zal het briefjesstelsel gehandhaafd blijven, ten koste van wat ook.
Bij ervaring weet ik, dat er langs minnelijken weg veel te schikken is; althans beter dan door direct maar te spreken van staken. Dat er grieven zijn, dat weet ik óók; maar die zijn geleidelijk weg te nemen als afgevaardigden van een goed georganiseerde en goedgekeurde vereeniging over onze belangen met de werkgevers vergaderen en alles bespreken. Ik weet zeker, wij komen dan tot een betere verhouding. En laat intusschen iedere stucadoor zijn werk naar behooren afleveren; het briefjesstelsel vervalt dan vanzelf. Maar laten wij niet dreigen met staking; die mocht voor ons eens zoo noodlottig worden als die der spoorbeambten. De loonen zijn nu verhoogd, de patroons schikkelijk, dus laten wij nu, bij wijze van spreken, ook de kerk in ’t midden laten.

J. V.,
Scheveningen.
stucadoor.
 

Werkloosheid.

Geachte lezers en lezeressen!

Daar in dezen tijd de werkloosheid met den dag stijgt, heeft het Haagsche Werkloozen-comité verscheiden stappen gedaan, tot twee keeren bij B. en W. gevraagd om een collecte langs de huizen te mogen houden, maar daarop weigerend antwoord gekregen.
De kas van het comité is uitgeput. Maar de werkzaamheden houden o. a. nu ook bij den „Christ. Volksbond” op, waar een aantal arbeiders des winters nog een stukje brood verdienen, en daardoor zijn nu ook nog veel van die menschen werkloos geworden en melden zich bij het comité aan om steun.
Wat zou daaraan te doen zijn, geachte lezers en lezeressen?
Toen dezer dagen leden van het comité, werden ingeroepen om hulp, vonden zij daar uitgemergelde vrouwen en kinderen, want de werkloosheid brengt verdriet, kommer en ellende.
Het moet toch treurig zijn, wanneer de kinderen vragen om een boterham en de ouders dan moeten zeggen: kinderen, ik heb het niet. Allertreurigst is dat, want de kinderen begrijpen zulke toestanden nog niet.
Daarom roept het comité u toe: Hebt uw naasten lief gelijk u-zelven, hetwelk ons van onze kindsche dagen door ouders en leeraren wordt geleerd, daar het onze menschelijke plicht is, hulp te bieden waar dit noodig is. Er is nu hulp noodig; het is onze plicht, het leed te helpen verzachten der werkloozen.
Inlichtingen voor werkkrachten te verkrijgen bij en geldelijke bijdragen te zenden aan:

J. J. Dopmeijer, voorzitter, Slop van Willem Klein 175;
J. J. van Lange, secretaris, Koningstraat 176;
P. M. van Leeuwen, penningmeester, Z.-W.-Buitensingel 101.

STATEN-GENERAAL.

TWEEDE KAMER. — Zitting van heden.

Na ’t opmaken van de voordracht voor Raadsheer in den Hoogen Raad — elders vermeld in dit No. — zette de Kamer het debat voort over het wetsontwerp

Hooger Onderwijs.

De heer Schokking betoogt, dat de minister niet heeft weerlegd dat dit ontwerp op de algemeene herziening van het Hooger Onderwijs vooruitloopt; dat er gevaar bestaat dat de openbare universiteiten nadeel zullen ondervinden van de ontwikkeling van het bijzonder hooger onderwijs, speciaal wat betreft het karakter van de theologische faculteit, die thans aan de openbare universiteit is verbasterd en ontaard in een faculteit van godsdienst-wetenschap. Zoolang geen bevredigende verbetering van die faculteit door den minister in uitzicht wordt gesteld, moet spr. zijn stem voor dit wetsontwerp voorbehouden.
De heer Goeman Borgesius bleef volhouden, dat het ontwerp geen voldoende waarborgen schept voor bekwaamheid (en onpartijdigheid) der examinatoren en de te doctoreeren studenten. Spr. verklaarde, dat de linkerzijde tegen zal stemmen.
De heer Nolens hield verder vol, dat eenzijdigheid ook aan de openbare universiteit wordt gevonden, en dat de in dit ontwerp gestelde waarborgen voldoende zijn.
Morgen 11 uur is de minister aan ’t woord.


LAATSTE BERICHTEN

(tot 5 u. 30).



— Aan het gebouw van het hoofdbestuur der posterijen en telegrafie werd heden aanbesteed het herstellen en verbeteren van lijnen te Amersfoort.
Minste inschrijvers J. Romein en L. Bijl, te Schiedam, voor ƒ 1733.

— Evenals in het vorig jaar, zal bij de a.s. inlijving van lotelingen voor de militie in den tuin van het „Gebouw voor K. en W., brood, koffie, melk, enz. tegen verminderd tarief verkrijgbaar worden gesteld. Sterke dranken zullen niet worden verstrekt.
Aan hen, die zulks verlangen, wordt op den dag der inlijving tusschen 8 en 9 uur 25 cents daggeld verstrekt.
Er zal streng op worden gelet, of er onder de te inlijven jongelieden ook zijn, die verkeeren onder den invloed van sterke-drank.

— Nadat de Gezondheidscommissie gewezen had op den slechten toestand der woning Warmoezierstraat no. 45 en op de noodzakelijkheid om daarin verschillende verbeteringen te doen aanbrengen, werd de eigenaar door B. en W. aangeschreven, zorg te dragen dat die verbeteringen uiterlijk 11 Januari 1904 waren uitgevoerd.
Daar de bewuste eigenaar niet aan die aanschrijving heeft voldaan, verzochten B. en W. het gevoelen van de Gezondheidscommissie over de vraag, of de woning nu ongeschikt ter bewoning moet geacht worden, waarop de commissie antwoordde, dat het perceel, zoolang het verkeert in den tegenwoordigen toestand, niet geacht kan worden voor bewoning geschikt te zijn, en er alleszins termen tot toepassing van het 2e lid van art. 18 der Woningwet bestaan. Daar ook de inspecteur der Bouwpolitie tot onbewoonbaarverklaring concludeert, hebben B. en W. den Raad voorgesteld, daartoe te besluiten.

— Krachtens Raadsbesluit van 25 Mei 1903 werden aan L. Neeleman, melkhandelaar alhier, van 1 Mei 1903 tot 31 October tegen een huurprijs van ƒ 1650 verhuurd eenige perceelen weiland in den Noordpolder tnsschen Waldorpstraat en Laak, samen groot 22 HA., welke met het oog op de verdere uitvoering van de Laakhavenwerken niet voor langen tijd in huur konden worden afgestaan. In afwachting van die verdere uitvoering kunnen de bedoelde perceelen alsnog aan L. Neeleman worden verhuurd, die daartoe het verzoek heeft gedaan, en daarvoor ƒ 100 à ƒ 1750 wil geven, naarmate die perceelen hem worden afgestaan tot 30 April of tot 31 October 1904.
B. en W. stellen voor, in dien zin tot de verhuring te besluiten.

— B. en W. stellen aan den Raad voor, gedurende den aanstaanden zomer de proef met de voortzetting van het herhalingsonderwijs te vernieuwen, dit jaar echter ook op de herhalingsscholen C voor jongens.

— Het komt B. en W. gewenscht voor, tegen den zomer de installatie te doen maken voor de elektrische verlichting van het nieuwe gedeelte van den weg langs het strand en voor de voltooiing der elektrische verlichting van het Gevers-Deynootplein.
Op elk van beide plaatsen zijn noodig acht booglampen.
De kosten zijn te stellen op ƒ 8050, welke som nu door B. en W. is aangevraagd.