Pagina:Haagsche Courant 1922 no 12190 Kunst en letteren.djvu/1

Uit Wikisource
Deze pagina is proefgelezen

KUNST EN LETTEREN.



Doopsgezinde Kerk.

Gewijdemuziek.

 Voor de uitvoering van gewijde muziek, gisteravond in de Doopsgezinde Kerk gegeven, bestond buitengewoon groote belangstelling: geen plaastje bleef in het kerkgebouw onbezet. Geen wonder, waar de heer Golterman zich voor dit concert de medewerking had verzekerd van mej. Willy Hora Adema (sopraan) en den heer A. Best (fluit). Het wilde ons voorkomen, dat het wisselvallig klimaat ook de zangeres parten had gespeeld; de stem klonk zoo nu en dan gevoileerd. Desniettegenstaande heeft mej. Hora Adema met haar mooie sopraan alle aanwezigen sterk geboeid en wij zijn er opnieuw door getroffen, hoe zij technisch haar stem geheel en al in macht heeft. Het best voldeed zij ons in Schubert’s devote „Dem Unendlichen” en in twee innige Wolf-liederen: „Gebet” en „Ueber Nacht”.
 Ontroering wist ook de heer Best te schenken in een fraai andante van W. A. Mozart en in een adagio van Tartini. Inderdaad: hij is een fluitist van wel zeer bijzonder talent!
 De heer Golterman opende den avond met praeludium en fuga in c. moll van J. S. Bach, vol wijding voorgedragen. Wat hij uit zijn instrument — wij hopen, dat de collecten voor restauratie van het orgel ruime baten mogen opleveren — weet te halen, toonde hij in het allegro moderato en larghetto e staccato uit het concert in g-moll van Händel. Ook in de begeleiding deed hij wederom zeer knappe dingen.

A. I. 

Tentoonstelling collectie-Goudstikker.

 Van tijd tot tijd verrast de firma Goudstrikker ons in Pulchri Studio met een tentoonstelling van oude schilderkunst, waar voor de liefhebbers altijd veel te genieten is.
 Ook bij de collectie, die deze maand geëxposeerd is, bevinden zich weer verscheidene meesterwerken uit onze beroemde 17e eeuw en vroeger, ook buitenlanders, o.a. interessante Italiaansche werken. Het best kunnen wij een denkbeeld geven van de waarde dezer collectie door de namen der meesters te noemen (in alfabetische volgorde): H. van Aldewereld (portretten), Arent Arentsz. genaamd Cabel, Hendrik Avercamp (een aardig ijsvermaak), Ludolf Bakhuizen, Jacope da Ponto Bassamo, Joachim van Beukelaer (een mooie „Aanbidding der herders), Abraham Hendricksz van Beijeren (een rijk stilleven), Chr. Bloemaert, Louis Leopold Boilly, Richard Brakenburgh, Adriaan Brouwer, Jan Brueghel de Oude, Jan Brueghel, Brunswijcker Monogrammist, Willem de Buijtenweg, Jan van Bijlert, Antonio Canaletto, Pieter Claesz (een mooi stilleven), Joost van Cleve (een interessante „Christus met den doornenkroon”), Gonzales Coques, Charles Antoine Coypel, Lucas Cranach („de overspelige vrouw” en „Christus”), Aelbert Cuyp (mooi landschap), Arent Diepraem (een paar „drinkers” in den trant van Adr. Brouwer), Corneille Dubois, Adam Elsheimer, Govert Flinck (uitstekend portret van een heer), Lucas Gassel, Jan Goyen, Cornelis van Haarlem, Dirk Hals, Frans Hals de Jongere en Abraham van Beyeren (een breed geschilderde vischmarkt), Maarten van Heemskerk, Jan van der Heyden, Gillis d’Hondecoeter (landschap met koeien), Johann Hulsman, Jan van Huysum, Adriaan Thomas Key (portret van prins Willem van Oranje), Thomas de Keijser, Wouter Knijf, A. Leemans, Isaack Luttichuys (portretten). Nicolaes Maes (spelende jongens, gesigneerd Rembrandt f. gedateerd: 1650), Mancadam, Marco Meloni (Madonna met kind), Willem van Mieris, P. C. Mooy, Jean Marc Nattier, Pieter Neefs, Aert van der Neer, Lorenzo di Niocolo, Adriaen van Ostade (drie mooie werken), Isaack van Ostade (een fraai boerenbinnenhuis en een dorpsgezicht met boerenherberg), Anthony Palamedesz.[,] Palamedes Palamedesz, Abraham de Pape (stilleven), Frans Post, Jan Provost, Pieter Quast, Jan Anthonisz. van Ravesteyn (portretten), Hyacinthe Rigaud, Dei Rotari, Jacob van Ruisdael (strandgezicht en duinlandschap), Rachel Ruysch, Sano di Pietro, Frans Snijders, Jan Steen (een mooi hanengevecht), David Teniers de Jonge, Louis de Vadder. Don Diego da silva y Velasquez (een prachtig stilleven), Adriaen van de Velde, Jan van de Velde, Willem van de Velde de Jongere (zeegezichten), Paolo Caliari, Johannes Cornelisz. Verspronck, Adriaan de Vries, Sebastiaen Vranx, Jan Weenix (dood wild), Jan Wijnants, Emamuel de Witte.

Het lustrum van het Hofstad-Tooneel.

 Te Groningen is voor een uitverkochten Schouwburg met grooten bijval „Theater” als lustrumvoorstelling van het Hofstad-Tooneel gegeven.
 De heer en mevrouw van der Lugt Melsert ontvingen kransen van het Schouwburg-bestuur, van den senaat van het studenten-corps en van de dames-studenten. Bovendien is hun een fraaie fauteuil geschonken.

Trio Consolo—Serato—Mainardi.

 Het derde populaire Beethoven-Kamermuziekconcert van impresario Felix Augustin in Diligentia op Zondag-namiddag 12 November, zal worden gegeven door het Trio Consolo-Sorato-Mainardi. Uitgevoerd zullen worden de klaviertrio’s Op. 1, No. 1, Op. 70, No. 2 en Op. 97.