Pagina:Herman Gorter-De wereldrevolutie (1918).djvu/26

Uit Wikisource
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is gecontroleerd

18

land, de Meerderheid en de Onafhankelijken in Duitschland, de Meerderheid en de Minderheid in Frankrijk en Italië, de Socialisten van de Vereenigde Staten, zeggen dit om het Wereldproletariaat van de Revolutie af te houden.

Want, als dit zoo was, als het Kapitalisme den oorlog nu reeds opheffen kon, dan zou het Kapitalisme zich vreedzaam kunnen ontwikkelen, dan zou de Wereldrevolutie nu nog niet noodzakelijk zijn.

Daar deze voorstelling dus een geweldige contra-revolutionaire beteekenis heeft, – vooral ook door het aantal en de macht van degenen, die ze aan het Proletariaat geven, – is het voor iederen revolutionair plicht, nogmaals hun valschheid te bewijzen.


Voordat wij dus tot de uiteenzetting der mogelijkheid der revolutie overgaan, zal dit in dit hoofdstuk geschieden.


In alle kapitalistische staten, bij alle kapitalistische volken, wordt ieder jaar door de millioenen en millioenen arbeiders in het eigen land en in de kolonien, een massa nieuwe meerwaarde voortgebracht.

Deze massa wordt voortdurend grooter, en stijgt, daar ieder jaar meerwaarde aan het oude kapitaal wordt toegevoegd, progressief.

in de wereld, op de aarde, zijn echter nog vele landen met rijke natuurschatten, en met zwakke bevolking, uit welke kolossale winsten gemaakt kunnen worden.

Het Kapitaal zoekt deze beleggingsplaatsen.


Dit is de oorzaak van het Imperialisme.


Maar de aarde is reeds verdeeld. Alle landen der aarde hebben reeds hun meesters.

De volken moeten dus strijden om de beste plaatsen.


Dit is de oorzaak der imperialistische oorlogen.


Er bestaan in het bijzonder drie kapitalistische Staten, wier kapitaalmassa zoo geweldig groeit, dat zij met elkaar op alle plaatsen der aarde om de winst strijden.

Deze drie Staten zijn: Engeland, Duitschland, en de Vereenigde Staten.

De millioenen arbeiders van Engeland, Duitschland, en